Griekenland bestaat voornamelijk uit bergen en zee en moet heel veel aan een sterke vloot uitgeven. Geen wonder dat de Grieken financieel in de problemen komen.

Sluwe Grieken bereidden exit eurozone al jaar geleden voor

Sinds de Griekse schuldencrisis uitbrak, heeft het land er alles aan gedaan om de komende tijd zo goed mogelijk te overleven, met een internationaal isolement in het achterhoofd.

Griekenland bestaat voornamelijk uit bergen en zee en moet heel veel aan een sterke vloot uitgeven. Geen wonder dat de Grieken financieel in de problemen komen.
Griekenland bestaat voornamelijk uit bergen en zee en moet heel veel aan een sterke vloot uitgeven. Geen wonder dat de Grieken financieel in de problemen komen.

Griekenland: veroordeeld tot armoede
Geografisch gezien is de situatie van Griekenland anno nu een nachtmerrie. Het land bestaat uit een bergachtig noorden, het rotsachtige schiereiland Peloponnesos en tientallen eilanden, verspreid over de Egeïsche Zee. Aan het land grenzen alleen de zeer arme buurlanden op de Balkan: Albanië, Macedonië en Bulgarije, met in het oosten de zeven keer grotere machtige aartsvijand Turkije. Transport is in het bergachtige land alleen praktisch over zee, voor landbouw zijn alleen nauwe dalen beschikbaar, met uitzondering de vlakte waar Thessaloniki in ligt, het vroegere Macedonië, het hart van Alexander de Grote’s rijk. Alleen door scheepvaart op de Egeïsche Zee wordt het land bij elkaar gehouden. Geen wonder dat Griekenland van oudsher op de zeevaart is gericht. Het land heeft de grootste koopvaardijvloot ter wereld.

Voor handel is het van essentieel belang dat zich een uitgebreid netwerk kan vormen van mensen die elkaar in redelijk korte tijd kunnen bereiken. In Griekenland is dat ondenkbaar. De nauwe dalen, waarin de bevolking zich concentreert, kunnen elk maar één stadje onderhouden en zijn over land zeer moeizaam te bereiken. Er kan zich hierdoor heel moeilijk een complex handelsnetwerk vormen (de transactiekosten zijn te hoog), waardoor producenten zich nauwelijks kunnen specialiseren. De situatie van de eilanden is wat dat betreft uiteraard nog beroerder.

Het gevolg is dat er in het land maar weinig kapitaal aanwezig is en de weinige bronnen van kapitaal zeer ongelijk verdeeld zijn. De inkomens in Griekenland liggen laag en de Grieken (de Griekse ambtenaren uiteraard uitgezonderd) maken de langste werkdagen van alle Europeanen.

Strategisch belang steeds minder
Griekenland ligt strategisch, alhoewel niet zo strategisch als Turkije. Omdat het land de Egeïsche Zee beheerst,moet alle scheepvaartverkeer richting Zwarte Zee door de Griekse territoriale wateren. In theorie is het mogelijk om vlak langs de Turkse westkust te varen, maar deze route is weinig praktisch. Ook beheerst het land met eilanden als Kreta en Rhodos een groot gedeelte van de oostelijke Middellandse Zee. Het voornaamste strategische belang van Griekenland is dat wie het land beheerst, de zeevaart van de grote continentale macht in het noorden, Rusland, en de andere landen aan de Zwarte Zee, af kan knijpen. Na de ineenstorting van de Sovjetunie zieltoogde de Sovjetmarine. Het strategisch belang van Griekenland voor de VS is hierdoor enorm afgenomen. Daardoor krijgt het land veel minder steun uit de VS. Toch moet het land heel veel aan defensie, vooral de marine, uitgeven om zich te verdedigen tegen een mogelijke aanval van Turkije. Dat deze niet denkbeeldig is, bewijst de Turkse bezetting van Noord-Cyprus.

Het fundamentele probleem van Griekenland is dus: het land moet heel veel uitgeven aan defensie terwijl er maar weinig kapitaal wordt gegenereerd. Zeker toen het land probeerde de bevolking een “Europees” welvaartspeil te verschaffen ging het mis en moest het land zich diep in de schulden steken om zijn doelen te bereiken.

Griekse overlevingsstrategie al ruim een jaar voorbereid
Nu de slotfase van het Griekse schuldendrama aanbreekt, blijkt steeds duidelijker wat de achtergronden voor de Griekse beslissingen waren. Zodra de eerste tekens van de schuldencrisis aanbraken, in 2010, zijn de Grieken als bezetenen aan de gang gegaan om hun toekomstige exit uit de Eurozone voor te bereiden en als land te overleven. Zo wordt bijvoorbeeld duidelijk waarom de Grieken in 2010 hun voornamelijk van de Duitsers geleende geld hebben gebruikt om veel goud op te kopen[1]. De Duitsers en Nederlanders zijn hier vanzelfsprekend razend over, maar vanuit Grieks standpunt is het een volkomen logische strategie. Als Griekenland de Eurozone verlaat en de eigen drachme invoert, heeft het land een zeer lage kredietwaardigheid. Met nauwelijks buitenlandse valuta is een grote goudvoorraad essentieel om vertrouwen in de eigen munt in te boezemen.

Ook heeft Griekenland vierhonderd Amerikaanse M1 tanks besteld in de VS[2]. Ter vergelijking: Nederland telt nu 130, straks 50 tanks, de Turken ook vierhonderd. Ook dit is uiteraard met een reden gebeurd. Deze reden is Turkije. De Griekse marine is vrij sterk, ook heeft het land nu een geheim defensiepact met Israël gesloten[3]. Mochten de Turken besluiten dat het tijd wordt voor het Ottomaanse Rijk 2.0, dan zijn de Griekse en Israëlische luchtmacht samen voldoende sterk om de Turken te neutraliseren. Over land is het Turkse leger, wanneer volledig gemobiliseerd even groot als de totale Griekse bevolking, echter een formidabele bedreiging. Als de Turken er in slagen de vlakte van Thessaloniki te bereiken, dan is Griekenland de controle over Thessalië en Macedonië kwijt. Vermoedelijk dienen deze tanks dus als afschrikking. Door het gecombineerde Grieks-Israëlische luchtoverwicht kunnen deze tanks niet vanuit de lucht uitgeschakeld worden.

Kortom: de aankoop van goud en de tanks op de pof zullen het land in staat stellen een zeer rumoerig decennium te overleven. Ook is de bestelling van Amerikaans legermaterieel uiteraard een geweldige manier om de Amerikanen op invloedrijke posities in het Pentagon gunstig te stemmen. Griekenland zal spoedig, met zo ongeveer heel Europa tegen ze in het harnas na deze streek, elke vriend nodig hebben die het land maar kan krijgen.
Al te veel medelijden met  de Duitsers en de Fransen hoeven we overigens niet te hebben. Deze twee landen zijn de grootste wapenleveranciers aan Griekenland[3] en hebben goed verdiend aan de Grieks-Turkse wapenwedloop.

Bronnen
1. Grieken kopen goud met ons geld – De Beurs (2011)
2. Grieken stellen prioriteiten en kopen 400 tanks – rtl.nl (2011)
3. Israeli-Greek defense pact invoked versus Turkish naval and air movements, Debka File (2011)
4. Ontspoorde staatsfinanciën in Griekenland – vrede.be

21 gedachten over “Sluwe Grieken bereidden exit eurozone al jaar geleden voor”

 1. Toch vind ik het wel wat raar dat de hele Europese bevolking meer in de staatsschuld komt voor Griekenland en dat Griekenland daar wapens voor koopt uit Frankrijk, Duitsland en Amerika inplaats van dat ze hun land constructief proberen op te bouwen.

  Misschien ben ik hier heel naief in maar zijn we niet al een tijdje klaar met oorlog voeren, is Turkije werkelijk een bedreiging, lijkt me heel raar dat Turkije Griekenland zou binnenvallen. Misschien kunnen ze beter vrienden worden en Europa ook met Turkije, dan kunnen we dat geld wat we aan wapens voor Griekenland besparen kunnen steken in zonne-energie wat Griekenland voor Europa kan opwekken. Zie ook http://www.hetkanwel.net/2011/10/07/griekenland-wil-schulden-met-zon-afbetalen/ Het lijkt me verstandiger dat heel Europa haar geld in duurzame energie gaat steken zodat we als Europa minder afhankelijk worden van het Midden Oosten en Rusland dan dat we er wapens van gaan kopen waar we vooral de wapenindustrie mee spekken. Tijd voor een andere toekomst.

   1. Ik volg toch liever het voorbeeld van Costa Rica: http://en.wikipedia.org/wiki/Costa_Rica
    Die hebben het leger afgeschaft en daarna al het geld wat ze daarmee bespaarden gestopt in de ontwikkeling van onderwijs, natuurbeheer & toerisme en betere ziekenzorg. Sindsdien doen ze het veel beter op de human development index en is het volk erop vooruit gegaan.

    Oorlogen volgen altijd hetzelfde patroon, een idiote machtshebber denkt dat hij of zij gelukkiger wordt door nog meer mensen onder zich te hebben (lees overheersen) en gaat het oorlogspad op op kosten van de belastingbetaler. Beide gewone bevolkingen leiden en de elite`s hebben het prima naar de zin. Zie ook dit mooie filmpje van een Amerikaanse militair: http://www.youtube.com/watch?v=akm3nYN8aG8&feature=player_embedded Hij moet in Irak mensen uit hun huis gooien om ondertussen bij terugkomst erachter te komen dat hetzelfde gebeurt met de eigen bevolking van Amerika maar nu door de banken. Oorlog is bijna altijd rijke machtige mensen die het leven van jonge arme mannen gebruiken om zelf nog rijker te worden. Oorlog is nooit in het belang van de gewone man. Ik baal er iig flink van dat mijn belastinggeld nu al 10 jaar aan oorlogen wordt gespendeert waar ikzelf geen hout mee opschiet en nu wordt studeren in Nederland 5 keer duurder zodat wij Griekenland kunnen redden die er wapens van Amerika, Duitsland en Frankrijk van koopt? https://www.visionair.nl/politiek-en-maatschappij/nederland/de-toekomst-van-onze-economie-deel-2/

    Kortom ook in Nederland wordt de gewone man langzaam uitgekleed omdat een paar mensen aan de top denken dat ze andere landen moeten bezetten in het midden oosten en omdat ze zonder mijn toestemming mijn belastinggeld uitgeven aan oorlogstuig voor Griekenland. Grappig dat we dit nog een democratie noemen…

 2. In duurzame energie investeren is een wassen neus. Laat men gaan kijken naar gebruik van Thorium in kerncentrales. Turkije bij de Eu halen is heel onverstandig, nog erger dan Griekenland.

  1. Lokale volhoudbare energie maakt jezelf onafhankelijk van grote centrale energievoorzieningen die vaak beheerd worden om geld aan je te verdienen. Je mag zelf kiezen wat je wilt. Door zonnepanelen op je dak te leggen maak je jezelf, je kinderen en je kleinkinderen onafhankelijk van dat soort partijen voor nu tot zolang de zon schijnt. Ik heb vorig jaar al vrolijk zonnepanelen neergelegd en nu is mijn elektriciteitsrekening met 95% procent verdwenen. Ik weet niet precies wat jouw definitie van een wassen neus is maar voor mij werkt zonne-energie prima. Informeer jezelf eens goed zou ik zeggen via: http://www.hetkanwel.net/dossier-een-zonnepaneel-op-je-dak/

   Neem dat eens door en als je dan nog steeds denkt dat je kinderen en kleinkinderen beter een Thorium kerncentrale kunnen bouwen dan is dat uiteraard ook prima.

   Ik zie mijn belastinggeld in ieder geval liever terug in de vorm van lokale duurzame energie voor alle inwoners ongeacht nationaliteit dan dat ik het terug zie in tanks, en ander oorlogsmateriaal wat vroeger of later gebruikt gaat worden tegen burgers.

    1. Wat zijn de motieven voor oorlog dan nog, 90 procent van de oorlogen gaat om grondstoffen en in het midden oosten draait het bijna allemaal om olie en gas en wie dat mag verkopen of controle heeft over natuurlijke bronnen en aanvoerlijnen naar klanten. Als we nu vrolijk heel Europa, Turkije en het Midden Oosten voorzien van lokale duurzame energie met een soort supergrid om het op elkaar af te stemmen qua seizoenen. Waarom zouden wij dan bang voor elkaar moeten zijn. Kunnen we niet gewoon normaal met elkaar omgaan. Waarom zou Turkije in vredesnaam Griekenland aanvallen, wat schieten ze daar mee op?

     Zolang we allemaal idd vrolijk tegen elkaar uitgespeeld worden lacht de oorlogsindustrie zich suf. Amerika voert de meeste oorlogen en is ondertussen ook wapenexporteur nummer 1 van de wereld. Als we de TV aanzetten en naar de huidige protesten kijken zien we in ieder geval dat dat geld niet naar de gewone man gaat. Kortom een klein groepje mensen zet continu mensen tegen elkaar op en verdienen prima aan de angst en ellende die volkeren voor elkaar ontwikkelen. Laten we nu eens inzien hoe gelijk we allemaal zijn, we willen allemaal wat eten, beetje sex, en een goed huis en een veilige buurt. Daar zijn Turken en Grieken niet verschillend in. En ook Amerikanen en Irakezen niet…

     Maar goed, zolang mensen uit angst blijven handelen krijg je idd een soort nieuwe koude oorlog en blijft iedereen vrolijk in wapens investeren inplaats van degelijk onderwijs. En als de belanstingbetalers daar de dupe van zijn lekker belangrijk idd. We trappen er blijkbaar zelfs op visionaire sites er telkens weer in. http://www.mensenrechten.org ga dat exporteren onder de bevolking inplaats van tanks kopen is mijn advies. :-)

    2. Wat schoten de Turken er mee op om Noord-Cyprus te bezetten? Toch deden ze het.
     Wat schoot Irak er mee op om Iran aan te vallen? Idem.
     Macht. Deze realiteit ontkennen is naïef. Nog voor de eerste olie uit de grond werd gehaald waren er al oorlogen, zelfs nog erger dan nu.
     Dat er een einde komen moet aan oorlog is wel duidelijk. En dat lukt ook steeds beter. In feite is deze eeuw de vreedzaamste in de menselijke geschiedenis. Er sterven nu minder mensen door geweld,. procentueel gezien, dan wanneer ook eerder in de geschiedenis.

    3. @ Douwe,

     het is niet zonder reden dat ik zei dat we betuttelt en gepamperd worden, ze weten in de politiek dat het bedrag waarvor wij in Nederland garant staan neerkomt op water naar de zee dragen. Het bedrag is gemiddeld 6000 euro per persoon van baby tot bejaarde. Als het bedrag waarvoor wj garant staan niet terugbetaald kan worden door griekenland dan zullem wij met zijn allen 3000 euro per persoon moeten gaan betalen. De rest neemt de staat op zich. Nu neem ik even een zijsprong, het is allang bekend dat onze politiek hard op weg is om het amerikaanse model na te streven, dit gaat betekenen dat wij op langere termijn 1200 euro per jaar eigen risico zullen hebben bij de ziekenfondsen. Het is gewoon een overslaande balans, hoe meer wij met zijn allen helpen investeren in wapens, hoe meer wij op den duur aan eigen risico moeten gaan betalen. Wat hebben investeren in wapens en ziekenzorg direct met elkaar te maken? Niet veel zou je denken, dat is dus niet correct, als het ene ministerie geld tekort komt zal het andere ministerie moeten bijspringen, ze zorgen er ondertussen wel voor dat het nederlandse volk niet op de hoogte wordt gehouden over de politieke prognoses. Ze regelen wel overal noodfondsen voor, die overigens ook uit onze zak zijn opgebouwd en als ze tekort komen zullen wij moeten bijspringen.

    4. Nee er is idd wel vordering wellicht maar goed, ik zou het fijn vinden als de verlichting nog wat harder gaat. Toch is het ook fijn om te zien dat er landen zijn die defensie gewoon hebben opgeheven en al wat ze daarop besparen in andere goede zaken steken.

 3. Ik ben vandaag voor de eerste keer op deze site en dit was het eerste artikel dat ik las en ik moet zeggen: ik ben aangenaam verrast! Dit vind ik journalistiek van een beter niveau. Ik hoop meer van dit soort berichtgeving te kunnen lezen, waar ik me in kan spiegelen.

 4. Soldaten maken geen oorlog, het zijn de topambtenaren die dat beslissen,
  die zelf aan de kant staan te kijken, het zou zo moeten zijn zoals vroeger,
  zij voorop aan het front, ik denk niet dat er dan nog veel oorlogen waren.

 5.  

  Turkije en evidente antiwesterse massa psychologie. 
   
  Er zijn nog steeds strafrechtelijke vervolgingen tegen de Turken die zich bekeren tot het christelijke geloof.. Turkije heeft allerlei wetten die bedoeld lijken tegen de minderheden. De aanklacht luidt altijd dat met bekering de „Turkse identiteit” wordt beledigd. 
  Nu is nog geen 0.01 procent van de Turkse bevolking christen. Door verdrijving en genocide is het christendom bijna verdwenen. In 1915 is niet alleen een genocide gepleegd op de Armeniërs; ook driekwart van de Syrisch-orthodoxen en bijna alle Pontianse bevolking aan de zwarte zee is uitgemoord. In naam is Turkije nu een seculiere staat, maar nog steeds wordt gestreefd naar een 100 procent islamitisch land. Er wordt actief geprobeerd de laatste christenen eronder te krijgen.

  Ook andere niet -islamitische gemeenschappen liggen onder vuur. Turkije wil ten koste van alles toetreden tot de Europese Unie, maar waarom?. Men wilt als vijand binnenkomen verder niks…EU leiders zitten in eigen val! JongeTurken worden systematisch als de vijanden van het westen opgevoed/opgeleid, op deze manier kan Turkije alleen een graf van  EU worden.
  De Amerikaanse Commission on International Religious Freedom geeft jaarlijks een rapport uit waarin met name de godsdienstvrijheid van religieuze minderheden wordt beoordeeld. Sinds drie jaar heeft deze commissie Turkije op een observatielijst geplaatst, wat een duidelijke indicatie is dat de situatie van religieuze minderheden in Turkije verslechterd is. Het meest verontrustende hierbij is dat er in het maatschappelijk klimaat in Turkije steeds meer vijandigheid lijkt te ontstaan tegenover christenen.
  State Dept treedt op als de VS het lichaam beveelt aan Turkije worden aangewezen als Religious Freedom Violator :”systematische, voortdurende, en grove”…. “Na de genocides, en ander geweld, en de huidige, verstikkende wettelijke beperkingen, christelijke gemeenschappen van Turkije nauwelijks worden opknoping op”, schreven ze.  “Elk jaar die voorbij gaat zonder substantiële religieuze hervorming plaatst deze minderheden in meer gevaar en helpt verzegelen hun lot. In de Arabische Lente, Turkije houdt zichzelf uit als een islamitische model. But it is no model for religious freedom.” Maar het is geen model voor religieuze vrijheid. ”
  “Door de Turkse regering een systematische en grove beperkingen op de vrijheid van godsdienst of overtuiging dat alle religieuze gemeenschappen in Turkije beïnvloeden, en in het bijzonder een bedreiging voor het land van de niet-islamitische religieuze minderheden, USCIRF raadt Turkije worden aangewezen een land van bijzondere zorg,” de nieuwe rapport.

  In 2008 hebben Turkse sociologen een door de EU gefinancierd onderzoek uitgevoerd naar de algemene visie van Turken op hun christelijke landgenoten. De uitkomsten waren onthutsend. Meer dan 84% van alle ondervraagde Turkse moslims willen absoluut geen christenen als buren, terwijl meer dan 70 procent er ernstige bezwaren tegen had dat christenen uiting gaven aan hun geloof in publicaties of tijdens openbare bijeenkomsten zoals kerkdiensten. Dit verklaart waarom nu in Amsterdam en Rotterdam etnische zuiveringen aan de gang gezet zijn door de Moslimlanden. Het speelt inmiddels zo hoog op dat Nederlandse politici van Turkse komaf vrezen voor hun leven. Bedreigingen zijn aan de orde van de dag, in Turkije is het erkennen van genocide taboe, terwijl vanuit Europa juist veel stemmen opgaan die vinden dat Turkije juist tot erkenning moet overgaan wil het ooit lid worden van de Europese Unie. Nederlandse parlementariërs en gemeenteraadsleden zitten totaal klem en durven zich niet meer openbaar over de kwestie uit te laten.

  Deze gevreesde “kafir” visie op christenen en christendom wordt in belangrijke mate bewerkstelligd door de Turkse staatspolitiek. Turkse opvoeding/onderwijs is onproportioneel antiwesters. Turken produceren veel films, als voorbeeld ”Vallei van de wolven”, “fetih1453”.. Deze  antichristelijke series worden door de politieke Islam als indoctrinatie materiaal gebruikt. Hierbij  EU ontwikkelingsgeld wordt voor de oorlogsmachine gebruikt: alweer 31 miljoen dollar belastinggeld aan Turkse verovering propaganda. Turken hebben de hoofdstad van Europeanen veroverd en maken ze ook films: Vóór 1955 was 18 procent van de inwoners van Istanbul Grieks. Wanneer de pogroms in 1955 niet hadden plaatsgevonden, waren er onder de 17 miljoen inwoners die Istanbul nu telt, misschien wel een miljoen Grieken geweest. Nu zijn het er hoogstens een paar duizend.
  Turken plannen een aanval op de christelijke minderheid en laten in een krant het nieuws plaatsen dat er een bomaanslag is geweest op het huis in Griekenland waar Mustafa Kemal Atatürk is geboren. De mannen, die met hun knuppels klaarstaan, gaan vervolgens over tot actie. Zij veranderen de wijk van de christenen in een ’hel’.

  Winkels worden twee dagen lang geplunderd. Er vallen tientallen doden. Kerken worden in brand gestoken en de politie kijkt goedkeurend toe. Na deze gebeurtenissen vertrokken bijna alle Grieken uit Istanbul, de stad waar ze eeuwenlang hadden geleefd. In Fetih 1453 veroveren de Turken onder leiding van hun sultan Mehmed de Byzantijnse hoofdstad Constantinopel;de hoofdstad van het voormalige Oost-Romeinse Rijk. Nu hetzelfde barbaren maken vreselijke films en bedreigen hele Europa. In deze series, die zowel in Turkije als in een aantal Arabische landen een groot succes was, wordt een buitengewoon negatief beeld geschetst van Europese christenen.

  De christelijke gemeenschap in Turkije is geslonken van zo’n 38 procent van de bevolking tot nog slechts 40.000 christenen  anno 2012.
  En nu zitten ze in Nederland voor hetzelfde proces…Turkije stuurt door de overheid betaalde imams naar ons land. Maar terwijl zij wel gebruikmaken van de godsdienstvrijheid hier, wordt in hun eigen land het christelijke erfgoed systematisch verdreven. Moet je je voorstellen wat Turkije zou zeggen als het andersom zou zijn!

   
   

Laat een reactie achter