Foto van vermoedelijke stromatolieten op Mars. bron: NASA

Nieuwe aanwijzingen voor leven op Mars gevonden

De NASA-rover Curiosity nam foto’s van een uitgedroogd meer op Mars dat,blijkt uit analyses, gefossiliseerde resten van mogelijke stromatolieten bevat. De kans wordt hiermee steeds groter dat er ooit leven op Mars heeft bestaan, en mogelijk nog steeds bestaat.

Foto van vermoedelijke stromatolieten op Mars. bron: NASA
Foto van vermoedelijke stromatolieten op Mars. bron: NASA

De foto’s werden genomen toen Marsrover Curiosity door de uitgedroogde meerbedding Yellowknife Bay reed. Deze stroomde miljarden jaren geleden periodiek over. [1]

Miljarden jaren geleden waren de hoogste levensvormen op aarde bacteriën en archaeae (bacterieachtige eencelligen).

Hiervan zijn op aarde sporen teruggevonden in de vorm van gefossiliseerde stromatolieten. Dit zijn gelaagde bacteriekolonies, die grillige uitstulpingen vormen en nu nog op aarde voorkomen, op plekken waar ze niet door andere organismen worden aangevreten,zoals e Australische Shark Bay. Sporen van dergelijke structuren zijn aangetroffen in rotsen van miljarden jaren oud. Opmerkelijk is dat precies dezelfde structuren nu ook op Mars zijn aangetroffen[2]. Dit doet vermoeden dat er miljarden jaren geleden op Mars, net als op de aarde, stromatolieten voorkwamen – met andere woorden leven.

Doorslaggevend bewijs dat dit werkelijk de restanten zijn van bacteriële matten op Mars is er nog steeds niet, maar het is wel de meest voor de hand liggende verklaring. Dit bewijs sluit goed aan bij eerdere, ook op Visionair beschreven ontdekkingen: het fotograferen van stromatoliet-achtige structuren vanuit een omloopbaan rond Mars en de experimenten van de Marslander Viking rond 1976 met de Marsbodem.

Bronnen
1. Nora Noffke, Ancient Sedimentary Structures in the 3.7 Ga Gillespie Lake Member, Mars, That Resemble Macroscopic
Morphology, Spatial Associations, and Temporal Succession in Terrestrial Microbialites, Astrobiology,2015
2. Potential Signs of Ancient Life in Mars Rover Photos, Astrobiology News, 2015

3 gedachten over “Nieuwe aanwijzingen voor leven op Mars gevonden”

  1. Zou dat echt waar zijn? Dat is heel bijzonder als op 2 verschillende planeten de evolutie op hetzelfde resultaat stuit. Gezien het feit dat chemische reactie’s anders moeten hebben gelopen op Mars omdat ondanks het feit dat Mars destijds bewoonbaar was de temperatuur er toch lager moet zijn geweest vanwege de grotere afstand tot de zon. Een koudere versie van de Aarde. Leven zou er misschien een andere chemische structuur op nahouden.

  2. Zeker fascinerend! Maar eigenlijk moet er toch eerst wat harder bewijs voor (eventueel bacterieel) leven op Mars op tafel komen. We moeten vermoedelijk nog een paar jaar wachten op een naar Mars te lanceren karretje dat monsters ter plaatse neemt en die vervolgens naar de Aarde vervoert voor grondig onderzoek of wellicht is de techniek dan zo vergevorderd dat een mobiel lab met kunstmatige intelligentie dat ter plaatse kan doen. Nu kan men alleen nog maar wat theoretisch speculeren over leven, zoals eigenlijk de hele astro-biologie doet.

  3. Kijk eens op de website van de metaphysicus, Jozef Rulof, 1898-1952, http://www.rulof.org In het boek ‘Het Ontstaan van het Heelal kunt u lezen hoe ons zonnestelsel is ontstaan. Mars wordt ook wel de tweede Kosmische Levensgraad genoemd. De Maan de eerste, en de Aarde de derde Kosmische Levensgraad. De Aarde heeft het hoogste bewustzijn. Er was dus leven op Mars evenals op de Maan.

    Onder het kopje Kosmische Evolutie treft u prachtige korte video’s aan die u het ontstaan van ons zonnestelsel uitleggen.

    Onder het kopje Kosmische Bestemming kun je beluisteren hoe welke weg wij hebben afgelegd en welke nog te gaan hebben. Wij mensen zijn een Wet een Levenswet.

Laat een reactie achter