Dertien van de meest geïsoleerde gemeenschappen ter wereld

Share Button

Bestaan er nog groepjes mensen die volkomen geïsoleerd  zijn van de rest van de wereld?

Zeker in dichtbevolkte landen als Nederland en België, ben je nooit verder dan een paar honderd meter verwijderd van andere mensen. Toch zijn er op onze knusse waterrijke rots nog zat gemeenschappen te vinden die vrijwel niet te bereiken zijn vanuit de buitenwereld. Dus heb je een vervelende ex, hoge schulden of ben je helemaal klaar met de politiek,de zombificering of de vergroffing? Dan is voor fijnbesnaarde zielen HIER misschien de oplossing te vinden.

De sociologie van deze gemeenschappen is ook erg interessant. Ruimtekolonies zullen uit weinig mensen bestaan,die jarenlang, vermoedelijk de rest van hun leven, op elkaars lip zullen leven. Als we ontdekken hoe kleine groepen jarenlang intact blijven, worden hierdoor de kansen op conflicten kleiner en daarmee de kans op slagen veel groter.

Wellicht vormen de sociale verhoudingen op Pitcairn Eiland dan juist een voorbeeld van hoe het niet moet.

Santa Cruz del Islote, een visserseilandje van ongeveer honderd bij honderd meter, wordt bewoond door 1200 mensen. Er is een schooltje,een apotheek en verschillende supermarktjes.

Santa Cruz del Islote, een visserseilandje van ongeveer honderd bij honderd meter, wordt bewoond door 1200 mensen. Er is een schooltje, een apotheek en verschillende supermarktjes.

Share Button

Germen Roding

Hoofdredacteur en analist (Visionair.nl) Expertise: biologische productiesystemen (master), natuurkunde (gedeeltelijek bachelor), informatica

Dit vind je misschien ook interessant:

2 reacties

 1. bemoeier schreef:

  In kleine groepen heb je sociale controle, schaamtecultuur en groepsdruk.
  Geen probleem als iedereen hetzelfde wil, maar erg verstikkend voor degene die wat anders wil.
  Want er is geen mogelijkheid/ruimte voor afsplitsing, en daardoor kan er een conflict ontstaan.
  En daarom is religie uitgevonden zodat het dwaas is om wat anders te willen.

 2. Razorr schreef:

  Als ik die foto zo zie van dat eilandje Santa Cruz del Islote, wordt het daar volgens mij tijd om eens een torenflat te overwegen. LOL!

Geef een reactie

Advertisment ad adsense adlogger