In plaats van menselijke astronauten te sturen, kunnen ook robots de eerste voor mensen bewoonbare structuren bouwen. Weinig heroïsch, maar wel veiliger en goedkoper dan mensen op pad te sturen.
Robots zijn namelijk veel beter dan mensen tegen de gevaarlijke kosmische straling bestand. Ook vereisen robots geen zuurstof, voedsel en water, zoals mensen.
Wel jammer van de romantiek…
Robots zullen we behoorlijk slim moeten zijn om zelfstandig te kunnen werken – communiceren met de aarde duurt een kwartier of meer.
Het voordeel van een robotkolonie is niet alleen dat het veiliger en goedkoper is, maar het zal ook nog eens de ontwikkeling van robots versnellen. Deze robottechnologie kan vervolgens weer op aarde toegepast worden. Daarmee heeft zo’n missie meteen maatschappelijk niet.
Natuurlijk valt hier weer tegen in te brengen dat het dan beter is om de robots meteen voor toepassing op aarde te ontwikkelen. Echter is dit in veel gevallen moeilijker dan het lijkt: Enerzijds dwingen de omstandigheden op Mars de robotontwikkelaars veel beter na te denken, voornamelijk de vertraging in communicatie maakt dat de robot echt autonoom moet zijn. Anderzijds zal de ontwikkeling van robot’s op aarde altijd met politieke tegenwerkingen te maken hebben. Veel mensen zitten bijvoorbeeld niet te wachten op robot-auto’s op de weg in verband met mogelijk grotere kans op ongelukken, werkloos worden van chauffeurs etc. terwijl dit op Mars totaal geen issue is.
Klaas,
Er bestaan al complete robot voetbalteams, de robot technologie is al veel verder dan de meeste mensen denken.
Het lijkt me zonde van de energie en van de grondstoffen om nog langer aan ruimtevaart te doen. De mensheid heeft één planeet tot zijn beschikking, dat moet voldoende zijn.
Hans, lees dit artikel en je zal doorkrijgen dat ruimtevaart de beste investering is die de mensheid kan doen.
Tussen willen en kunnen staan natuurwetten en praktische bezwaren in de weg.
Ik denk dat de mensheid zich geen ruimtevaart meer kan permitteren.
Fossiele brandstoffen en metaalertsen raken op.
Moeder Natuur accepteert geen creditcards.
Hans, een ruimtemissie kost maar een fractie van de grondstoffen en energie die in een gemiddelde oorlog gaan zitten. Zelfs deze beperkte luchtacties boven Libië komen al gauw op meer dan een miljard. Klaarblijkelijk hebben ‘we’ daar wel meer dan genoeg voor. Maar goed, ik zal het concept verder uitwerken.
Daarom ben ik ook voor commerciële ruimtevaart. Bedrijven die zelf bijv. mijnbouw willen doen op de maan of Mercurius en daarmee winst maken. Als de voorraden aan zeldzame metalen op Aarde opraken zal het uiteindelijk goedkoper worden om ze uit de ruimte te halen. Sommige asteroïden bestaan zelfs voor het grootste gedeelte uit metalen. Zoet water is er ook in de ruimte zoals het ijs op de jupitermaan Europa. Kortom er valt veel geld te verdienen aan de ruimte en dat is de investering meer dan waard.