Video: de eerste kolonies rond een andere ster

Share Button

Op dit moment is het al grensverleggend om kolonies op Mars te stichten. Deze video gaat over een nog veel gedurfder plan: de mensheid en ander aards leven verspreiden tot ver buiten het Zonnestelsel. Het plan begint met een kolonieschip van 2 kilometer lang dat met tien procent van de lichtsnelheid beweegt.

Een waanzinnig plan? Inderdaad, een dergelijk schip zou op dit moment meer kosten dan het wereld-GDP. Dat is echter nu. De situatie over een eeuw is waarschijnlijk geheel anders – zo kunnen we dan als we verstandig te werk gaan de complete energieproductie van de zon aftappen – waardoor ook dit soort megalomane projecten binnen bereik komen.

Een exoplaneet die als maan rond een Jupiterachtige gasreus heendraait, zou een nieuw thuis voor de mensheid kunnen zijn.

Een exoplaneet die als maan rond een Jupiterachtige gasreus heendraait, zou een nieuw thuis voor de mensheid kunnen zijn.

Share Button

Germen Roding

Hoofdredacteur en analist (Visionair.nl) Expertise: biologische productiesystemen (master), natuurkunde (gedeeltelijek bachelor), informatica

Dit vind je misschien ook interessant:

7 reacties

 1. moerstaal schreef:

  Af en toe zijn woorden moeilijk te verstaan door wel heel vreemde uitspraak… Is dat een bepaald dialect?

 2. willempie schreef:

  Het zijn erg fantasie volle plannen met definities die mij onduidelijk zijn.
  Tien procent van de lichtsnelheid zou nog veel te langzaam zijn om de zelfde generatie een kans op ‘contact’ te geven tenzij onze ‘buren’ bij toeval een levensvatbare planeet hebben.
  Waarom het schip twee kilometer lang moet zijn ontgaat mij.
  Fictieve planeet is hoopgevend in de video maar fictief dus.

  Een echt ruimteschip die ons eigen zonnestelsel in normale tijden zo kunnen bereizen zou stap een zijn lijk mij.
  Het zou het project van de eeuw zijn voor deze wereld een gezamelijk project dus een ruimteschip voor zeg vijftig bemanning leden die kleinere stations plaatst bij de vele manen die ons eigen stelsel rijk is.

  • Hannes schreef:

   idd. Het meest logische zou zijn om eerst de maan te koloniseren en daar, en eventueel ook van ‘nabije’ planetoïden, de materialen te verkrijgen om ‘echte’ ruimteschepen te bouwen om de rest van het zonnestelsel te koloniseren. Als op de maan eenmaal een zelfvoorzienende kolonie met bijbehorende ‘maanmijnen’ is gevestigd dan volgt de rest van het zonnestelsel vanzelf. Om nu rechtstreeks vanaf de Aarde naar Mars te reizen is onpraktisch en bovendien veel te riskant.

   • Hannes schreef:

    Reizen naar de sterren, althans met bemanning, is nog helemaal niet aan de orde. Zelfs eventuele robotsondes doen er nog honderden jaren over om Alpha Centauri te bereiken. Over misschien een eeuw, als (hopelijk) de bruikbare manen en planeten van het zonnestelsel zijn gekoloniseerd, kan er verder gekeken worden. Wellicht zijn er dan andere technieken als rakettechnologie beschikbaar, om bv de lichtsnelheid te omzeilen, zodat de sterren bereikbaar zijn met redelijk korte reistijden.

 3. antares schreef:

  Iedereen fijne feestdagen tussen de sterren, waar je ook bent of vandaan komt.

Geef een reactie

Advertisment ad adsense adlogger