Video: de volgende grote stap voor de mensheid

Peter Diamandis, de oprichter van de X Prize Foundation die grote prijzen uitlooft, vertelt in deze TED-lezing wat trouwe lezers van Visionair al weten: dat er in de rest van het zonnestelsel vele duizenden malen meer grondstoffen te vinden zijn dan op aarde. Zo zijn er honderden kilometers grote asteroïden van de M-klasse die uit massief metaal bestaan. De grootste van deze soort, Psyche, kan de aarde met maar liefst een miljoen jaar van metaal voorzien. Wie is het eerste bij de schat?

Zoals een visionair betaamt, heeft hij ook een uiterst disruptief plan bedacht om deze expeditie te financieren. Put-opties op edele metalen, want de prijzen hiervan gaan geheid in elkaar storten als ruimtevaarders met een kubieke kilometer massief metaal op sleeptouw richting aarde gaan. Kortom: dit gaan de mijnbouwmaatschappijen niet leuk vinden…
Met dank aan Douwe voor de tip.

5 gedachten over “Video: de volgende grote stap voor de mensheid”

 1. Leuk voor intelligente machines die deze materialen makkelijk kunnen mijnen en kunnen gebruiken om zichzelf te vermenigvuldigen.
  Deze voelen zich beter thuis op een asteroïde dan op de Aarde met zijn voor machines verwoestende atmosfeer.
  Voor mensen is dit oninteressant. De kosten om deze materialen naar de Aarde te brengen zullen een veelvoud zijn van de mogelijke opbrengsten. 

 2. @ Roeland,

  Er was een tijd dat teerzand in Canada ongemoeid werd gelaten omdat de exploitatiekosten simpelweg niet opwogen tegen de destijds geldende olieprijs.
  Inmiddels is deze zelfde olieprijs dermate de pan uit gerezen dat Canada nu economisch rendabel kostbare brandstof uit dit teerzand weet te extraheren.
  En zo is het ook gegaan met aluminium uit Bouxiet en nog vele andere grondstoffen.
  Ik denk ( hoop? ) dat het door mensenhanden exploiteren van asteroiden voor grondstofwinning slechts een kwestie van tijd is.

 3. @Frank
  Helemaal mee eens, het is slecht een kwestie van tijd, hoewel het nog (vele?) decennia zal duren voordat commerciele bedrijven zullen strijden om de massaal thans ongerepte grondstoffen te exploiteren.. maar ooit zullen die dagen komen, netals kolonisatie van de ruimte..

 4. Stom dat ik dit artikel over het hoofd heb gezien. Wat ik wil zeggen is; exploitatie van de ruimte is van levensbelang voor alles wat leeft op aarde. Niet alleen milieuvervuiling door grote mijnoperaties, en andere door de mens op steeds grotere schaal uitgevoerde handelingen, schaden ieders leefmilieu hier. Het kan hier in een fractie van een seconde volledig onleefbaar worden, juist door oorzaken vanuit de ruimte. Wat een zonde zou dat zijn, wat een voor eeuwig gemiste kans.

 5. Leuk idee, maar het is vooralsnog te moeilijk. Ten eerste om ernaar toe te gaan (zal wel een paar 1000 miljard kosten), en en dan het meenemen naar aarde, waarbij je niet de risico wilt nemen dat het op aarde neerstort. Dat zal wel een paar 1000 miljard kosten. Misschien bij een volgende industriele bloeifase. Commercieel ruimtevaart is wel een start doch.

Laat een reactie achter