Tijd voor minder Terminators en meer space elevators, stelt Stephenson.

‘Science fiction te pessimistisch’

In een interview met Technology Review, vindt Neil Stephenson dat er teveel doemdenken heerst, waardoor toekomstige ingenieurs en wetenschappers niet meer geïnspireerd zullen zijn grensverleggende technologie te bedenken. Heeft Stephenson gelijk?

Science fiction inspiratie voor talloze uitvindingen
Science fiction schrijvers blijken allerlei nu in zwang zijnde uitvindingen al tientallen jaren geleden te hebben voorzien. Of, een standpunt waar ook zeer veel voor te zeggen is: ze hebben deze geïnspireerd. Science fiction wordt namelijk verslonden door technici en wetenschappers. Zo hebben de uitvinders van de mobiele telefoon zich laten inspireren door de science-fiction serie Star Trek. De zeer handige replicator uit dezelfde serie valt nog een beetje buiten onze technische mogelijkheden, maar er zijn nu wel 3D-printers en voedselprinters, die een beetje dezelfde functionaliteit hebben als replicators.

Tijd voor minder Terminators en meer space elevators, stelt Stephenson.
Tijd voor minder Terminators en meer space elevators, stelt Stephenson.

Gedachten sturen werkelijkheid
Hindoes, boeddhisten en christenen weten al heel lang dat gedachten de werkelijkheid kunnen vormen. Christenen bidden alleen of in groepsverband voor een bepaalde verandering, als ze een bepaalde verandering willen. Bij moderne boeddhisten en hindoes, zoals bijvoorbeeld aanhangers van Deepak Chopra, zijn visualisatietechnieken meer in zwang. Deze technieken blijken voor een groot deel, uiteraard met beperkingen, te werken. Een geconcentreerde mind set van een groep mensen of zelfs van een visionaire eenling, kan uiteindelijk bergen verzetten.

Dystopieën veroorzaken ellende
Omgekeerd kan het helaas ook. Als een groep mensen er voortdurend een negatieve manier van denken op nahoudt, komen ze op zieke en gewelddadige ideeën. Het duidelijkste voorbeeld is de islamitische wereld, waar negatief en gewelddadig denken overheerst. Zo worden kleine kinderen in koranscholen blootgesteld aan haat tegen joden en andere vijanden van de islam en leren ze over de bloederige straffen die ongelovigen te wachten staan in de hel. De gevolgen zijn dat veel mensen in islamitische landen geobsedeerd zijn door geweld – in Saoedi Arabië zijn films met veel geweld extreem populair. Er heerst een uitermate gewelddadig sociaal klimaat, waarin vaak naar geweld wordt gegrepen als oplossing voor problemen. In de woorden van eeen Indiase islamiet, die dit terdege begrijpt: in Pakistan denken ze als ze het huis van een rijkaard op een heuvel zien: hij is een vijand, ik ga dat huis van hem afpakken. In India denken we: hij heeft het goed gedaan, ik wil ook zo succesvol worden. Iemand met een negatieve mind set zal eerder een massavernietigingswapen of martelwerktuig bedenken dan bijvoorbeeld een schone energiebron of een genezing voor kanker. Kortom: als auteur van science fiction – of stukjes op internet natuurlijk – heb je de mogelijkheid en dus de verantwoordelijkheid om positief denken en optimisme uit te stralen.

Optimisme als keuze
Amerikanen staan bekend als een optimistisch en veerkrachtig volk. Vaak is dit tegen beter weten in, maar weigeren ze het op te geven. Ze kiezen voor optimisme, ook al ziet het er somber uit en maken huin geloof uiteindelijk waar, tegen de verdrukking door incompetente politici en bureaucraten (waar Amerikanen dan ook terecht eeen bloedhekel aan hebben), in. Ook Stephenson maakt de keuze voor optimisme, hoewel hij naar eigen zeggen van nature eigenlijk een pessimist is. Er zijn ook goede redenen voor optimisme. De zon schijnt namelijk voor niets en biedt meer dan tienduizend keer zoveel energie dan we nu met zijn allen opmaken. We hebben technisch de mogelijkheid om ieder mens een leven te geven, zo rijk dat zelfs een absolutistisch heerser uit de achttiende eeuw er niet van zou kunnen dromen. Sterker nog: een dergelijk leven hebben wij, rijke westerlingen, al en hebben steeds meer mensen in voormalig arme landen als Taiwan, Korea, China en India ook een goed leven. Voor het eerst in de geschiedenis van onze soort slagen we er in om de ketenen van armoede te verbreken. De reden: denken en geloven in mogelijkheden, via de enige weg die resultaat heeft opgeleverd: wetenschap en technologie.

Hieroglyph Project: optimistische science fiction
Stephenson voegt de daad bij het woord en lanceerde in 2011 het Hieroglyph Project, met het doel om een verzamelwerk te creëren van plausibele, optimistische science fiction. Zelf droeg hij aan deze bundel een verhaal bij over eeen twintig kilometer hoge toren om ruimteschepen mee te lanceren. Dit project is gebaseerd op een werkelijk bestand voorstel. Volgens Stephenson was de oorzaak voor de vertraging in de kolonisatie van de ruimte, internet. Veel technische energie en hulpbronnen werden gestoken in internet, terwijl de wereld probeerde te ontdekken waar het voor gebruikt kon worden. Inderdaad is de wereld nu onherkenbaar anders geworden door internet. Voor 1995 was je voor informatie aangewezen op de massamedia en papieren boeken  in de bibliotheek. Nu hoef je zelfs je huis niet meer uit om alles te bestellen. Dit slokte echter de tijd en de energie op van een generatie (generatie X, die van mij). Nu is er een nieuwe generatie, waarvoor internet gesneden koek is en  die nu zich warm kan lopen voor de reis naar de sterren. Helaas is er tegenwoordig nauwelijks meer harde science fiction meer te krijgen in Nederland. Alleen fantasyboeken, waarin een magisch wereldbeeld wordt gepropageerd, dus de nieuwe generatie ruimtevaartpioniers zal, zou je zeggen,  niet in Nederland opgroeien. Gelukkig zijn er ook veel science fiction films en games die wel erg populair zijn.

‘We hebben de nodige technologie al’
Stephenson deed nog een opmerkelijke uitspraak. We hebben nu al de benodigde technologie om veel science fiction ideeën waar te maken. Denk aan zonne-energie op grote schaal of massale ruimtereizen. De reden dat er nog geen mensen op Mars rondlopen of erts losbikken van Psyche, zijn niet-technische obstakels. Hij gaf verzekeringen als voorbeeld. De ontwikkeling van alternatieve ruimte-lanceersystemen die veel zuiniger met materiaal en energie omspringen dan de levensgevaarlijke grote vuurpijlen van nu, is dat verzekeringsmaatschappijen geen goed model hebben van de risico’s die deze alternatieve lanceersystemen met zich meebrengen. Wellicht, suggereerde Stephenson, moeten technici als consultant voor verzekeringsmaatschappijen gaan werken om deze risico’s uit te rekenen. Wellicht een idee voor Nederlanders, die zoals bekend zwaar geobsedeerd zijn door verzekeringen en risicovermijding?

Bron
Neal Stephenson on Science Fiction, Building Towers 20 Kilometers High … and Insurance, Technology Review (2012)

27 gedachten over “‘Science fiction te pessimistisch’”

 1. Ik vind dat in het bovenstaande een te pessimistisch beeld van pessimisme wordt geschetst. Optimisme kan ook zeer schadelijk zijn. Kijk bijv. naar de verschillende kredietcrisissen die allemaal hun oorsprong vinden in optimisme.
  De Amerikaanse huizenprijzen zouden altijd stijgen, waardoor mensen die het eigenlijk niet konden betalen een grote hypotheek konden krijgen want als het mis zou gaan zou de bank het huis met winst kunnen verkopen enz
  Ik denk dat veel van wat gezien wordt als pessimisme vooral realisme is. De mens is van nature geneigd om optimisme hoog te waarderen met soms destructieve gevolgen. Daarom heeft realisme een slechte naam. We willen immers allemaal graag optimistisch en vrolijk zijn?
  Echter als beleidsmakers realistischer waren geweest dan zaten we nu niet met een bankencrisis en een Eurocrisis.
  En zeker technologie kan ook zijn schaduwkanten hebben. Daarvoor de ogen willen sluiten is niet alleen naïef, maar kan (en zal) destructief uitpakken. 

 2. Inderdaad zie ik de laatste jaren een overmatige aandacht voor negatieve science fiction-films waarin buitenaardse volkeren mense bij de miljoenen afslachten, of weinig hoopgevende films over de mens en de wereld zoals ”The Book of Eli”  en meer post-apocalyptische films.
  Een aangename uitzondering op deze regel zijn de Star Trek-films: een hoogontwikkelde, sterrenvarende mensheid waar je op je inzet en talent beoordeeld wordt in plaats van de kleur van je huid of het land van herkomst.
  Waar geweld alleen ter zelfverdediging gebruikt wordt ( Klingons, Cardassians en Romulans )
  Zoals de Star Fleet-kadetten opgroeien met het motto ”Ex astris scientia”
  ( weten door de sterren, oftewel: de kennis ligt in de sterren )
  zouden onze kinderen weer moeten gaan geloven in het moto
  ”Sunt sidera et planetarum fata”
  ( De sterren en planeten zijn onze lotsbestemming. )

 3. Heb onlangs in een oude doos in de schuur, een aantal puntgave sf dvd’s van mij gevonden. Daarin zat o.a. de complete verfilmde sf versie van Frank Herberts boek “Dune.” Heerlijk genoten.

 4. @ Antares,

  Ik heb de oude versie uit 1984 met o.a Sting en Kyle MacLachlan.
  Naar mijn mening een erg onderschat meesterwerk.
  Wat ”optimisme”-factor betreft is Dune een twijfelgeval:
  Wel een sterrenvarende mensheid die door middel van meditatie, training en contemplatie tot grote daden in staat is geworden maar aan de andere kant:
  Een terugkeer naar het feodale systeem, de adel aan de macht, Jihad-verheerlijking en interplanetaire oorlog.
  En computer-AI is vervangen door de Mentat; de mens-computer.
  Desalniettemin fascinerende boeken en films.

  1. Hoi Frank, ik ga zo direkt de 12 monkeys bekijken, met Bruce Willis, Madeleine Stowe, en Brad Pitt, een versie uit 1995. De Dune versie is van 2000. En inderdaad wat je al zegt; adel aan de macht, Jihadverheerlijking en interplanetaire oorlog. Mij sprak de romantiek in deze versie meer aan, tussen Paul en Chani. Van mij kunnen ze alle conflicten gestolen krijgen, compleet met hun oorlogen, lijkt teveel op onze problemen. Allemaal ego’s en hun egoistische belangen, ik heb veel liever lol. Prettig weekend.

 5. Germen… kan ik een pilletje gebruiken of moet jij iets laten staan?
  Ik kan het niet meer invoelen. Zoals je islam benoemd terwijl ook daar gematigde stromingen zijn. Maar ja zoals die NWO ze onder druk zet krijg je het omgekeerde van emancipatie. En dan Joden haat… vragen ze daar niet zelf om door Palestina te bezetten? En dan die yankees benoemen als een positief volk. Het land met de meeste doden door vuurwapengeweld, met een enorme repressieve overheid, idioot veel defensie uitgaven, volkomen paranoia in de media, ene na de andere oorlog om grondstoffen, meer extreem geweld op scholen dan waar dan ook, meeste gevangenen in eerste wereldland, enorm oplopende inkomensongelijkheid, land wat diverse keren nucleaire wapens heeft gebruikt, vergeet verarmd uranium niet, land waar privacy en habeas corpus verleden tijd zijn, land met een enorme haat naar alles wat niet christelijk of Joods is….. oeps, ik ben negatief… sorry…. mijn fout dus.

  Oh ja dat mensen het leven hebben van vorsten… watblief?
  Ja, 50% chronisch ziek, 40% mentale aandoening, op dit moment hè! Geen privacy, geen vrije tijd, geen eigen bezit, geen vers voedsel, met z’n allen in de file, werken tot je pensioen en daarna weg worden gestopt in een bejaardenoord. Ik noem dat gekscherend Strafkamp HOL-land BV, je chronisch en mentaal ziek rennen voor bank en baas. Ja wij zijn rijk, iphone op zak, plasma TV op tafel. Weet je wat rijkdom is? Gezond zijn, vrijheid hebben, vers voedsel, veel vrije tijd, lieve gastvrije mensen om je heen, dat is rijkdom. Maar ach, het is niet in Euro’s of Dollars uit te drukken….
  Oeps wat ben ik weer negatief….

  1. @Moerstaal,
   Er zijn gematigde islamieten, maar de islam is niet gematigd. Vroeger was het voor islamieten lastig om de bronnen (hadith en koran) te raadplegen, nu is dat veel gemakkelijker geworden. En die bronnen zijn erg radicaal en negatief gericht, d.w.z. groei is alleen mogelijk ten koste van een ander: oorlog en plundering, verzet tegen vermeende onderdrukking. Daarom zie je nu ook dat de gematigde volksislam in hoog tempo verdwijnt en wordt vervangen door het salafisme. ook in landen waar geen imperialistische Amerikaan of zionist te bekennen is.

   Ik had in Zuid-Egypte een discussie met een streng-islamitische leraar economie, volgens mij een Ikhwan al-Muslimien adept. Volgens hem was Egypte arm omdat het uitgebuit wordt door het westen. Ik verbaasde me daarover, want in Egypte is werkelijk niets te halen. Het is een overbevolkt armoedig rivierdal dat nauwelijks in staat is de eigen bevolking te voeden. De werkelijke reden is uiteraard dat het regime-Moebarak het volk uitzoog (al bracht hij een beetje orde en rust) en dat Egyptenaren niet bekend staan om hun overmatige creativiteit.

   De mensen uit de gebieden die echt grof uitgebuit worden door het westen, zwart Afrika, klagen relatief het minst. Wel zijn die mensen een stuk vrolijker en optimistischer dan de islamieten in het noorden. Dat vertaalt zich ook in een stevige economische groei daar.

  2. ps: de grap is, Moerstaal, zelfs met een bijstandsuitkering heb je hier nog een leven als een vorst. Lodewijk de Veertiende, in zijn tijd de machtigste en rijkste Fransman, stierf aan een lullige ontsteking die een eenvoudige bijstandstrekker of bankroetier zo bij de huisarts kan laten verhelpen. Niemand hier komt om van de honger. Nou, dat was honderd jar geleden wel anders. Inderdaad, de meeste mensen hier en aan de overkant van de grote Plas zijn consumptiezombies die niet bevatten dat je ook met weinig bezit en een eenvoudig leven nog kan leven als een vorst. In de VS is het pas echt erg, daar werken mensen zich te pletter om een hoog consumptieniveau te kunnen handhaven.

 6. @ Moerstaal,

  ”Oeps wat ben ik weer negatief…”

  Het is dat je het zelf zegt…..

  Wat Jodenhaat betreft: het Palestina-argument wordt tegenwoordig door iedere zichzelf respecterende antisemiet gebruit, in aanvang wordt er gesproken over de situatie van het Palestijnse volk, maar als je dieper op de materie ingaat blijken deze mensen er veelal nare vooroordelen over Joden op na te houden.
  Dus wie kan ik tegenwoordig op zijn of haar woord geloven als ze stellen alleen voor de Palestijnse rechten op te komen en ”echt niets tegen Joden te hebben..” ?

  Wat Amerika betreft: ben je er wel ooit geweest?
  Alle Amerikanen een haat tegen alles wat niet Joods of Christelijk is?
  Alweer die diepgewortelde vooroordelen.
  Ja Amerika is een land met grote problemen, net als menig ander land.
  Maar de gemiddelde mindset daar is er een van hard werken, zelfontplooiing, optimisme, eigen verantwoordelijkheid en de kracht en wil om voor je diepste overtuigingen op te komen.
  Een land dat nog steeds veel nieuwe immigranten trekt die er met lef en hard werken een goede toekomst kunnen opbouwen, ongeacht of deze immigrant Christelijk, Joods, Hindoestaans, B’ahái, Boedhistisch, Islamitisch of anders gelovig is.
  Daar moet ik wel bij vermelden dat ik zelf naaste familie in Amerika heb dus wellicht ben ik niet helemaal objectief.

  1. Frank, ik ben in Israël en de USA geweest en heb in laatst genoemde gewerkt. Dat was  voor een defence contractor. Tevens heb ik voor een Joodse organisatie gewerkt waarvan ik de naam uiteraard niet wil noemen. Ik heb de inkomensongelijkheid in beide landen als schrijnend ervaren. Ook vind ik de genoemde landen militaristisch en komen veel mensen geïndoctrineerd en zelfs beschadigd over. Hoe anders is dat in het binnenland van Brazilië. Maar goed, mensen hebben nou eenmaal andere overtuigingen en percepties. Ik ben niet de jongste meer en zou alles nu anders hebben gedaan. Ook ik gebruikte vroeger diezelfde woorden als jij, liep achter een dikke worst aan en voldeed qua overtuigingen aan de consensus. Op dit moment ga ik voor andere meer geestelijke waarden en ga ik voor gelijkwaardigheid zonder dogma’s. Dan moet je niet in die States zijn, zelden zo’n bekrompenheid en hypocrisie ontmoet als daar uiteraard op een paar uitzonderingen na natuurlijk. Draait alles dan om geld, bezit, hoe anderen naar je kijken en oorlog voeren? Zijn wij altijd beter dan de rest? Ach, misschien word ik te oud voor deze maatschappij. Er verandert niks, sterker nog, veel zaken veranderen niet ten goede helaas. Zo zie ik dat. Mijn woorden zijn dan wel scherp maar ik speel zelden op de man en als je me kent ben ik eigenlijk diep van binnen een optimist naast de realist die ik ben. Ik geniet intens van het leven maar kan niet tegen de enorme rotzooi die de wereld nou eenmaal is. Zo ben ik ook rationeel naast de emoties die ik heb. Misschien ben ik wel heel anders dan andere mensen en hoor ik er niet meer bij. Heb ik in het binnenland van Brazilië geen last van op de een of andere manier. Groeten van een overjarige hippie.

   1. Beste overjarige hippie, welkom in de ploeg van de betaalde zwervers. Zelf wordt ik binnen 2 weken 65 en kan dan terug kijken op 34 jaar betaald mogen zwerven over de continenten en zijn zeeen. In diverse landen gewoond gewerkt in europa en in singapore en hong kong idem. Ook in brazilie geweest. In Rio de Janeiro en in het noorden bij Belem, deze laatste plaats gewerkt voor de offshore. Dus ik kan me er wel iets bij voorstellen in wat voor rijkdom je voelt en inderdaad heb ik het zelfde ervaren als jij, nl de bekrompenheid van de mens die nooit ver buiten de deur komt. Toen ik eenmaal weer in nederland moest vertoeven, heb ik vele jaren nodig gehad om aan die bekrompenheid te wennen, maar als je de vrijheid hebt gekend, went dat nooit. Nu ben ik versleten, van de 4e kolom tm 7e kolom, beide schouders en polsen en daardoor voor 100% afgekeurd-aantoonbaar op foto’s. Ook een halfjaar voor een mij in israel-haifa gewerkt ivm olie. Ik weet niet hoe je je pensioen (aow) geregeld hebt, maar daar ik vorig jaar mijn aanvraag indiende voor aow, moest ik met gegevens over de jaren die ik in het buitenland gewoond heb op tafel leggen. Elk jaar dat je dus niet in nederland gewoond en gewerkt heb krijg je korting op je aow van 2% per jaar. Zo ik ging aardig wat omlaag, gelukkig krijg ik nu ook nog aow uit duitsland, waar ik 5 jaar gewoond en gewerkt heb. Daarnaast nog een redelijke pensioen opgebouwd, dus ik mopper niet. Maar houd het wel even vast in je achterhoofd en alle papieren goed bewaren. Mocht je meer willen weten hieromtrent, stuur me een @mail en zie ik dat je de desbetreffende info verkrijgt. Mijn @mail : prdekloe@lijbrandt.nl Mvg, Paul.

    1. Hallo Paul, zo oud ben ik ook weer niet alhoewel ik mij soms wel oud voel. Ik ben geen jonkie meer en al aardig grijzende. Ik hou momenteel mijn sabbatical en ben on the move… Mijn veel jongere vrouw heeft inkomen. Ik kijk even een beetje om mij heen. Ik kreeg trouwens via een zaken relatie wel een baan aangeboden ergens in Europa. Ga ik op herkauwen. Als het gaat kriebelen ga ik mijn residentie maar weer eens verplaatsen. Pensioen heb ik al uit laten keren en ben ik mee gestopt. Mijn vrouw en ik zijn allebei ondernemers dus pensioen opbouw is echt eigen verantwoordelijkheid of vergis ik me daarin? Gaan we over mailen. In Brazilië zullen sowieso mijn kinderen voor mij zorgen en later ook de kleinkinderen. Dus ook dat is geen probleem. Ook hebben wij hypotheek vrije optrekjes hier, ach, maar 3% heeft hypotheek. Brazilië is arm… zeggen ze…, nou ik durf te wedden dat wij niet alleen op geestelijk vlak maar zelfs materieel rijker zijn dan jullie. En wat betreft beestjes… tsja… dat is wel iets waar je in het begin mee in aanraking komt en je lichaam aan moet wennen, naast de vaccins dan. Iets waar je ook mee moet leren leven. Alhoewel je in die polder zomers ook niet schaars gekleed het bos in kan ivm besmette teken. En in die polder moet je uitkijken voor verkeer en tegenwoordig al die schietpartijen, de dreiging van crisis en misschien wel hongersnood of een dijkdoorbraak en sowieso al die stress en onnatuurlijke en noodrijpe eten.

     Oh, bijna vergeten, die twee steden die je noemde, de rivier van januari en ons Bethlehem, dat zijn de plekken waar wij wonen, tenminste op de kaart in de buurt maar wel een flink eind buiten de stad. Waar je in die polder je huis nog niet mee kan laten inrichten koop je hier een simpel optrekje met een lapje grond erbij.

     Ik ben Nederlander met een tikkeltje vreemd bloed (vermoedelijk Indo en Slavisch) maar wie niet onderhand in die polder. Ik voel mij in ieder geval ras Nederlander en toch aard ik er niet meer. Ik voel mij soms ontheemd, ik hoor nergens meer bij en ben maar een wereldbewoner. De wereld draait door en alles gaat tegenwoordig langs mij heen. Vroeger was ik de eerste met een telefoon, mijn oom zelfs toen alleen de hoge politici zo’n ATF ding hadden. Wij waren in onze familie altijd de eerste met alles. Als eerste de administratie op een Commodore 64 of zelfs nog een Tandy. Nu zit ik er aan te denken om die hele ongein maar af te schaffen. Laptop en mobiel de plomp in. Lijkt me heerlijk. Ik doe ook niet meer mee met de i dit en i dat gekte of dingen als plasma TV’s enzo. Ik heb een heleboel oude Nokia’s waar ze me om uitlachen en twee oude TV’s, van die lompe kasten. Laatst moest ik door een crash over van Windows 2000 naar XP. Jammer, was er erg aan gehecht. Mijn nieuwste reis laptop heeft nu Windows 7 geloof ik. Vreselijk. Ik verlang weer naar de goede oude tijd van Dos3.3 en WP5.1 en zelf programmatuur (Basic/DOS Batch) schrijven. Geratel van een dosmatric printertje. Ik wijd weer eens teveel uit. Ik mail je.

 7. Moerstaal: Jouw leven lijkt me interessant. Ik vraag me af hoe je zo in Brazilië bent terechtgekomen (denk aan vergunningen e.d.), hoe je daar leeft, of je geen last hebt van allerlei ‘enge beesten’  en hoe het zit met zaken als medische zorg (je wekt de indruk dat je niet zo jong meer bent). In ieder geval schijnt internet goed te functioneren.
  Het is misschien een beetje buiten off topic. Echter ik denk dat velen hier Nederland zat zijn en graag op de hoogte zouden worden gebracht van een beter alternatief. 

  1. Roeland, nadat ik gekeken had naar een visum voor USA, Canada, Zuid Afrika, Israël, Australië en Nieuw Zeeland maar er geen kon bemachtigen kwam ik een half bloed Indiaantje tegen. Door trouwen kreeg ik automatisch een permanent visum voor Brazilië. Naast trouwen kan je ook gaan investeren of een bedrijf starten en mensen een baan geven, studie uitwisseling, test doen om te kijken of je een tekort op de arbeidsmarkt aan kan vullen, in de religieuze sferen, via vriendjes of keiharde corruptie met stapel flappen in je hand. Laatste werd mij aangeboden maar ik koos ervoor te wachten op mijn visum en later te naturaliseren. Je kan er ook voor kiezen gewoon illegaal te verblijven. Een land als Brazilië biedt of bood in ieder geval de kans om dan alsnog jouw visum in orde te maken. Zal wel met tijdsduur te maken hebben. Een vriend kwam op die manier aan zijn visum. Die ontliep in de jaren zeventig zijn dienstplicht en kon na jaren illegaal verblijf toch zijn visum krijgen.
   Op http://www.biflatie.nl schijnt er een speciaal draadje op het forum te zijn over manieren om te emigreren. Kwam natuurlijk door mij ;-) Kan het niet 123 meer vinden.
   In elke taal en voor elk land is er wel een forum of onderdeel daarvan over het hoe te emigreren naar dat land. Het Braziliaanse consulaat In Rotterdam heeft ook een mooie opsomming ergens op haar website. Denk niet dat ze je telefonisch of per email helpen. Beter zonder afspraak langsgaan of mij eea. uit laten zoeken.
   Trouwens, zit er geen Private Message mogelijkheid op dit forum?

   1. Nee, de enige oplossing voor private messaging is iets als Disqus kopen en installeren of hierachter een forum hangen (wat vnl. door spammers gebruikt werd).
    Ik denk trouwens dat er wel meer lezers geïnteresseerd zijn in informatie daaromtrent. Ik zal je edit rechten geven, zodat je een artikel er over kan schrijven.
    mvg Germen

    1. Hallo Germen,
     Biflatie vroeg mij ook al. Ik merk dat er best interesse is in hetgeen ik aansnijd. Aan de ene kant gaat je kop er vaak af maar er duiken gelukkig ook mensen op welke snappen waar ik naartoe wil met mijn “ongezouten” gedachten. Ik ga erop herkauwen. Mag ik dan onder het artikel een linkje naar mijn website opnemen? Gevaar is dan wel dat ook kwaadwillenden of overheidsinstanties mij weten te traceren. Aan de andere kant heb ik daar nu ook soms al hinder van dus wtf. Anders laat ik mijn whois gegevens anonimiseren.

    2. @Moerstaal, vanzelfsprekend mag je een relevante link plaatsen, kan bovendien ook in je profiel als schrijver trouwens. Ik kon je niet onder de gebruikers vinden. Kan je je aanmelden/inschrijven als gebruiker (linksboven)? Ik zal je dan schrijfrechten geven.
     Een tip voor je is wellicht gebruik te maken van het Tor onion netwerk. Daarop kan je je eigen site hosten, die krijgt dan een (onleesbaar) .onion adres waar je alleen via de Tor client bij kan. Je kan dan wat linkjes rondstrooien op plekken als Visionair. De overheid zieken: graag, maar graag dingen die ook je dochtertje mag lezen als je begrijpt wat ik bedoel.

    3. Ik ben al lid en wij hebben al een keer gemaild. Ging over verkapte reklame van een firma in de gezondheidszorg.

  2. Roeland, zit ik Paul antwoord te geven over beestjes… zucht, zie reactie ergens hierboven… Gezondsheidszorg is Cubaans goed, gratis of heel betaalbaar en echt goed. Ipv, marktwerking nog ouderwetse betrokkenheid. Eerste prioriteit is jou beter maken !!!

 8. Bedankt voor de informatie. Ik had nog 1 vraag. Zuid Amerika in het algemeen en ook Brazilie zijn soms negatief in het nieuws door criminaliteit. Heb je daar problemen mee?

  1. Criminaliteit concentreert zich zoals vrijwel overal ter wereld in de grote steden. Met haar anonimiteit en toeristen creëert dit “kansen” voor de kansarmen. Buiten de steden heb je meer sociale controle en zijn er ook minder toeristen. In de grote steden is tevens het verschil tussen arm en rijk groter waar deze daarbuiten meer is gespreid. In vrijwel alle landen van de Amerikaanse continenten is er sprake van een enorme inkomensongelijkheid. Uitzonderingen bij mijn weten zijn Canada, Chili, Argentinië en Uruguay en mogelijk nog enkele landen.  In de andere landen is er ook meer geweld. Denk met name diefstal en berovingen maar ook aan excessen als ontvoeringen. Ook is een groot deel van het geweld tussen de kansarmen onderling. Hetzij als individu hetzij in groepsverband (drugsbendes). Men heeft weinig te verliezen, men moet letterlijk vechten om te overleven. De criminaliteit wordt in Brazilië snel minder door meer kansen in de groeiende economie en door de aanpak van de overheid. Aan de ene kant stimuleert deze de kansarmen met zaken als minimumloon en kinderbijslag (mits kids naar school gaan), aan de andere kant is er repressie. Sloppenwijken worden weer onder de knoet van de wet geplaatst, criminelen met shoot to kill beleid aangepakt. Sommige sloppenwijken worden zelfs tegen de vlakte gegooid. Daar komen dan wel nieuwe wijken voor in de plaats waar mensen mbv hypotheek of microkrediet in kunnen. Brazilië kreeg niet voor niets de worldcup en olympische spelen. Het is er aan toe!
   Ik heb zelf geen problemen met de criminaliteit. Sterker nog; ik voel mij in Nederland of waar dan ook in Europa meer bedreigd. Ik kan daar de vinger niet goed op leggen. Wellicht heeft dit te maken met onderlinge spanningen en intolerantie. Los van de criminaliteit zijn er in Brazilië verrassend weinig spanningen en is de bevolking heel tolerant. Er nog steeds sprake van een overwegend blanke elite maar verder is Brazilië een geslaagde multiculturele maatschappij. In een jaar tijd kreeg ik al drie keer te maken met agressie van Marokkanen en een keer van een Pool. Die gaan om niks over de rooie terwijl ik bijv. aangaf hun voor te willen laten gaan in het verkeer. Ik snap daar helemaal niets van. Blijkbaar is je aanwezigheid dus verkeerde plaats en tijd al voldoende dat men je verstaan geeft op te rotten omdat er anders geweld volgt. Dat soort spanningen voel ik nou helemaal nooit in Brazilië. Ik loop overal waar ik maar wil lopen en alle mensen van alles rassen zijn hier altijd even vriendelijk. Criminaliteit is hier blijkbaar een echt afgescheiden iets waarbij in Nederland er zoveel spanningen leven dat dit een onberekenbaar proces is. In Brazilië kan ik aanvoelen en daarop anticiperen. In Nederland kan je net als in die States je het beste verbergen in een auto met geblindeerde ramen, altijd deuren op slot en mensen beter zoveel mogelijk mijden en al helemaal niet aankijken.
   Ik snap het als een aantal reaguurders weer niks van mij snapt en dit liever niet wil lezen want intolerantie en geweld is iets van arme landen. Niet meer dus…

 9. Het is geen kwestie van pessimistisch of optimistisch.  (nu heb ik het over onze welvaartsniveau)  Het is een kwestie van hebben van vergelijkingsmateriaal.

  Lodewijk de 14e ging dan dood aan een lullige ontsteking.  Maar de moderne Nederlander vergelijkt zich niet met Lodewijk de 14e, maar met zijn buurman.  En die buurman heeft natuurlijk net meer geld als ‘de Nederlander’ . En kan daardoor kwaal -x- beter laten behandelen.  Daarom is de moderne Nederlander vaak erg gefrustreerd en gaat PVV stemmen.  Natuurlijk kijkt de moderne Nederlander niet naar de buurman die wat minder geld heeft!   

  Psychologisch zitten we kennelijk zo in elkaar dat we ons graag meten met iemand die het net een beetje beter heeft.  Vandaar die ontevredenheid.  En vandaar ook het gemak waarmee het antisemitisme in de Arabische landen verspreid wordt. Vandaar ook het niet kunnen accepteren van de ongelijkheid in de wereld.

  En dat terwijl de oplossing zo dichtbij is.  Ieder mens moet de mogelijkheden aftasten binnen zijn eigen mogelijkheden.  Mijn mogelijkheden als mens in het welvarende Nederland zijn veel groter dan in veel Afrikaanse landen.  Mijn mogelijkheden in het vrije westen zijn  veel groter dan in de vele landen waar onvrijheid heerst.

  Ik moet ook mijn eigen geluk creeren binnen mijn eigen ongeluk.  Ook iemand die het ongeluk treft kan geluk vinden.  De zon, de glimlach van een medemens, de troostende arm, ze zijn allen gratis binnen ieders bestaan.

   

  1. Tsja… In dat Palestina wordt enorm veel geld gepompt en dan alleen ten bate van de echte Joden natuurlijk. Ze zijn uitverkoren… Arabieren zijn trouwens ook Semieten dus dan zouden ze ook een hekel aan zichzelf hebben. Je bedoelt waarschijnlijk anti zionisme.
   Verder is Israël een apartheidsstaat.

   Ik denk trouwens dat je in Afrika meer kansen hebt op dit moment. Hangt beetje vanaf welke land maar er is meer uitdaging en economische groei in veel landen daar.
   Ik zou het als ras ondernemer wel weten. Het liefst zit ik ergens waar er uitdagingen zijn en niet in een land als Nederland welke feitelijk “af” is en waar er sprake is van krimp. Daarnaast kunnen we het nog hebben over ruimte, zowel fysiek als geestelijk, over privacy. Opmerkelijk hoe de meeste mensen altijd weer kiezen voor de nanny state. Big Brother waakt over u. Ik leef dan liever met wat meer risico maar meer vrijheid om zo “gek” te zijn als ik wil zijn.

 10. Moerstaal: Ik ben wel benieuwd naar je website. Je in de ogen van anderen wellicht wat extreme visie op Nederland deel ik volledig.
  Wat mogelijk een oplossing is dat je een of ander ‘anoniem’ hotmail of gmail adres aanmaakt en dat hier publiceert. Mensen die een link naar je website willen zouden die dan via dat emailadres kunnen krijgen. 
  Als je het niet vertrouwt geef je de link niet.
      

  1. Roeland, mijn website is qua algemene informatie niet bijster interessant. Alleen voor mijzelf om klanten te krijgen welke hulp kunnen gebruiken om hun weg in Brazilië te vinden. Een goed startpunt voor Brazilië:

   http://www.reistips.nl/samerica.brazilie.htm

   http://www.gringoes.com/articles.asp?ID_Noticia=1098
   (zie tevens andere Brazilië artikelen)

   http://www.landenweb.net/brazilie/

   http://www.statoids.com/ubr.html

   http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/country_profiles/1231075.stm
   en
   http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/country_profiles/1227110.stm

   http://www.indianeninbrasil.nl/

   http://www.janmarijnissen.nl/reizen/brazilie-2004/

   http://www.youtube.com/visitbrasil

   http://brugje.blogspot.com/

   http://businessinbrazilblog.blogspot.com/

   http://www.brazil-compass.com/

   http://brazilianlawblog.com/

   http://brazilie.reisforum.nl/

   http://blog.johnbaeyens.com/

   http://nopduys.blogspot.com/

   http://www.gauwwegwezen.blogspot.com/
   (maatje van mij)
   http://www.mijnalbum.nl/Album=FZRXE8FH
   (foto’s van hem)

   http://cariokaal.blogspot.com/

   https://plus.google.com/photos/111655818146382608518/albums/5155840517758628017/5155840565003268290?banner=pwa
   (schitterende slideshow van een permacultuur project bij Manaus)

   Dit is slechts een kleine greep uit mijn 20K favorieten. Niet alle linkjes zullen voor iedereen even interessant zijn. Er zit algemene, toeristische, zakelijke of specifieke informatie achter. Over een jaar zal de helft wel uit de lucht zijn. Zo gaat dat helaas met veel websites. Mensen verdienen er geen geld mee en kunnen de hosting niet meer betalen. De meeste informatieve websites gaan op die manier uit de lucht. Eigenlijk zou ik van al deze websites een lokale kopie moeten maken. Of ik ga het zelf hosten voor hun.

   Heel veel plezier met het alvast online ontdekken van Brazilië!
    

 11. “”Zo worden kleine kinderen in koranscholen blootgesteld aan haat tegen joden en andere vijanden van de islam en leren ze over de bloederige straffen die ongelovigen te wachten staan in de hel.””
   
  Daarbij moet dan wel geweten worden dat de twee meest strenge stromingen en dus toonzettende salafisten en wahabieten door joodse families gedreven worden.
  Rassen tegen Rassen en Volken tegen Volken volcontinu en volchronisch opzetten ook via nieuws schooltjes en peuterschooltjes al academien TV politiek immigtaties emigraties wijkterrorismen en oorlogshitsen is een cultuur van de elite alias banksters alias black nobility alias chinese li clan alias nazaten kublai khan alias ex faraos. Verdeel en heers en daar boeren ze heel goed mee behalve Al Wij.  Zijn ook enig Oorzaak ALLE Problemen.
  Isoleren polariseren en de Zieltjes zo jong mogelijk al vergiftigen en ophitsen verkrachten en brainwashen indoctrineren  tegen elkaar tot zelfs in de Eigen Volken en Gezinnen aan toe tegen Eigen Moeders en Eigen Vaders zelfs.  Who rocks the Craddle rocks the World werd niet enkel door Meryl Streep ten tonele gebracht maar is een vele vele millenia oud misdaad terreur en oorlogswapen.
  Trojaanse paarden monarchsoldaatjes van Je Eigen Vlees en Bloed van Je Eigen Kinderen als soldaat handlangers hoertjes en slaafjes en ” devoot volk.
   
  Daarom slepen en sleepten ze dan ook al duizenden jaren die politiek religien en scholen schooltjes en academien met zich mee overal waar ze voet aan Wal hebben gezet. Zelfs overheden wetgevingen strafrecht koningshuizen als verschijnsel brachten ze ter onderwerping onderdrukking plundering en misbruik van Alle Volken die ze onderwierpen.
   
  De religien niet om over GOD of de Schepping te Onderwijzen of te Leiden maar als juist terreurwapens tegen de Schepper en Schepping ook door Babies Kinderen te breken serieverkrachten martelen monarchtecnieken op Ze uitvoeren en verzuipen en reanimeren en weer tot leven wekken in de armen van Hun nieuwe almachtige god des doods de rabbi de imam de priester en in de opgelegde huwelijken gedreven die als herodiaans graf der levende dood voor Elke Vrije Ziel werd aangelegd geboren in de dood daarmee GOD nooit weer op Aarde zou Komen  Christus nooit Weer Een Woord zou Spreken in hun addergif van leugen en bedrog.
  Religien maar ook wetgevingen justities media etc etc niet om er Voor Ons te Zijn maar om tegen Ons te misbruiken van het begin. Juist tussen Ons en GOD staande daarmee en Ons al die eeuwen al als slaven en hoeren misbruikten.
   

Laat een reactie achter