Video: ster op sleeptouw

Met een stellar engine kan een complete ster worden getransporteerd. Erg handig, als je zonnestelsel bijvoorbeeld op ramkoers ligt met een zwart gat of aanstalten maakt, het door dodelijke straling geteisterde centrum van de melkweg in te duiken. Een ster is een gloeiende gasbol, dus vrij lastig om vast te pakken. Hoe je een ster dan in beweging zet? Door gebruik te maken van Moeder Natuur’s zwakste kracht. In deze video de details.

Uiteraard kan je jezelf afvragen of dit wel zo slim is. Het zou aanmerkelijk slimmer zijn om, zeg, een twintigste zonsmassa van een ster af te tappen (“starlifting”) zodat een rode dwergster ontstaat, deze te verrijken met zware elementen om de kernfusiesnelheid op te jagen (waardoor de ster witter licht uitzendt) en de planeet rond deze ster te laten draaien. Deze kleine ster verslepen is veel eenvoudiger. Als bonus kan deze planeet dan ook nog vele honderden miljarden jaren genieten van het licht van de ster, omdat rode dwergsterren veel zuiniger met hn brandstof omspringen dan een zonachtige ster.

11 gedachten over “Video: ster op sleeptouw”

  1. Is het niet eenvoudiger om de planeet waarop je dan wilt wonen, te slepen naar een geschikte positie om een andere ster? Planeten hebben tenslotte stukken minder massa dan sterren, waardoor verplaatsing daarnaar ook veel minder energie kost. Verder denk ik dat tegen de tijd dat wij mensen daartoe in staat zijn, we geen ster meer nodig hebben voor onze energievoorziening. 

    1. Op zich  is dat inderdaad veel gemakkelijker. alleen zit je met je planeet dan wel tienduizenden jaren in de vrieskou. Je laatste opmerking is inderdaad denk ik geheel juist: we zullen dan in zelfvoorzienende kolonies leven.

  2. plattekleppet

    Ook weer typisch zo’n idee wat alleen kan werken als alle neuzen dezelfde kant op staan. Om even in termen van de Kardashev schaal te denken; De overgang van een type 0 naar een type 1 beschaving zal de grootste drempel worden. We zijn daarin nét halverwege. Als ik de wereld om mij heen zie, is de kans groot dat we onszelf al vernietigd hebben voordat we de eerste drempel genomen hebben. Mochten we daar als beschaving tóch overheen komen dan schat ik onze kansen een heel stuk groter in. Ik stel me dan een soort Star Trek achtige samenleving voor waar ik mijzelf wel kan plaatsen. De vraag is of dat voor iedereen op deze wereld geldt…

  3. Hihi, er zitten meer sterren in de kou dan een menschen kolonie kan tellen. De kinetische kracht van vrieskou wordt dermate onderschat en op weinig plekken benut. Behalve bij ons zonnetje, welke meereist door de ruimte, overdag dan…. :D Zal later misschien kijken…

  4. Ik heb in het grijze verleden, zware jongens op zee gesleept en kan die sleep kabels wel uittekenen. Wat voor sleep kabel moet je dan wel niet voor die ster hebben???   :-D  
     

    1. Waarschijnlijk een kunstmatig zwaartekracht’s veld of een kom van zeer grote en sterke magneten om die ster heen.
      Of misschien wel een tractor beam net als in de science fiction.
      Met een kabel gaat niet, geen enkel materiaal is daar hittebestendig genoeg voor.
      Maar dat snapte je vast al, en je reactie zal wel niet zo serieus bedoeld zijn.

      1. Als ik zo naar de grootte van de sterren kijk en hun gewicht, denk ik dat je het ook niet met een vrieskabeltje lukt. Daarnaast heb je het probleem, dat als de ster een supernova zou hebben, dan ben je ook mooi in de aap gelogeerd. Mvg Paul.

Laat een reactie achter