Eerstgeborenen: de oplossing voor de Fermi paradox?

Er is een opmerkelijk simpele oplossing voor de Fermi-paradox, denken sommigen. Aliens bestaan nog niet, we zijn de eerstgeborenen.

Eerstgeborenen oplossing Fermi-paradox

Als aliens bestaan, waarom zijn ze dan niet hier? Sinds Enrico Fermi deze beroemde vraag stelde, plaagt de Fermi-paradox ons. Sterren staan weliswaar erg ver weg, maar zijn in de verre toekomst wel te bereiken. Weten we nu.

Hetzij met warp drive of een andere techniek waardoor we veel sneller kunnen reizen. Hetzij met robots. Of technologie waarmee we honderden jaren in winterslaap kunnen gaan. En wat wij kunnen, kan een andere technisch gevorderde soort natuurlijk ook. Ook al gaan ruimteschepen langzaam, het Melkwegstelsel is ‘slechts’ rond de 100.000 lichtjaar groot. In honderd miljoen jaar zou ook een langzaam reizende soort elke plek in de Melkweg bereikt hebben. Honderd miljoen jaar is maar 1% van de leeftijd van het heelal.

Lot uit de loterij

Een mogelijke verklaring is, dat wij de eerste soort zijn die de diverse kosmische rampen heeft overleefd. In een simulatie van Britse wetenschappers van de universiteit van Southampton volgden ze de temperatuur van 100.000 mogelijke exoplaneten. Deze elk in honderd simulaties. [1] Slechts één planeet van de 100.000 bleef alle honderd rondes bewoonbaar. Een lot uit de loterij. 8000 planeten waren minimaal één keer bewoonbaar. [2] Kortom, toeval bepaalt of een planeet het haalt.

Zijn we eerstgeborenen? Uit simulaties van de Universiteit van Southampton blijkt dat planeten die drie miljard jaar bewoonbaar blijven, letterlijk een lot uit de loterij vormen.
Zijn we eerstgeborenen? Uit simulaties van de Universiteit van Southampton blijkt dat planeten die drie miljard jaar bewoonbaar blijven, letterlijk een lot uit de loterij vormen. Bron: universiteit van Southampton/Kate Davis [2]

Eerstgeborenen, ontsnapt aan een ramp

Dit kan kloppen. We weten dat zowel Venus als Mars in een ver verleden gastvrijer waren dan nu. Maar kosmische rampen deden ze de das om. Venus door het broeikaseffect, Mars door een enorme inslag. Maar de aarde is tot nu toe de dans ontsprongen. Dus misschien hebben we wel ongelofelijk veel geluk gehad.

Daarmee is de Fermi Paradox mogelijk opgelost. Het Grote Filter ligt in het verleden. En onze haarloze tweevoeter soort wacht een glorieuze toekomst. Tenzij… wij het sinistere Grote Filter in de toekomst nog moeten passeren…

Bron
1. Tyrrell, T. Chance played a role in determining whether Earth stayed habitable. Commun Earth Environ 1, 61 (2020). https://doi.org/10.1038/s43247-020-00057-8
2. Chance played a major role in keeping Earth fit for life, University of Southampton News, 2020

Laat een reactie achter