Confederale Staten: wat als de zuiderlingen de Amerikaanse Burgeroorlog hadden gewonnen?

De Amerikaanse burgeroorlog (1853-1856) brak uit tussen het industriële noorden, de Federalisten, en op plantage-arbeid draaiende zuiden, de Confederatie. De zuiderlingen wilden geen afstand doen van hun slaven. In een bloedige burgeroorlog hakten de sterkere noordelijke staten, waar drie keer zoveel mensen woonden en veel moderne fabrieken stonden, de zuidelijke staten in de pan. Wat als Engeland en Frankrijk de zuiderlingen hadden gesteund met hun troepen, wat op een haartje na niet is gebeurd, en de Confederalisten met hun veel betere generaal Lee de Unie in de pan hadden gehakt?

Dit was niet alleen akelig afgelopen voor de slaven. Ook voor Zuid-Amerika hadden de Confederalisten erg onaangename plannen. De Nederlandse slavenhandel zou vermoedelijk sterk zijn opgebloeid door de enorme behoefte aan plantagearbeiders uit Afrika. Ook had een staat waarvan het bestaansrecht afhing van de slavernij en institutioneel racisme, uiteraard een heel andere houding tegen het fascisme gehad dan de VS nu…

6 gedachten over “Confederale Staten: wat als de zuiderlingen de Amerikaanse Burgeroorlog hadden gewonnen?”

 1. Grote arrogante rijken gaan altijd ten onder door corruptie en wanbeleid volgens mij.
  Omdat arrogantie ook immoreel is worden ze een slachtoffer van hun eigen succes.
  Dus dan was het misschien afgelopen in een beschaafde fluwelen revolutie.
   

   1. Ik vraag me dat om eerlijk te zijn af, Bemoeier. In het Zuid Afrika van de apartheid hadden ze ook moderne landbouwmachines. Pas in 1989 is het apartheidsregime ten val gekomen, voornamelijk vanwege de internationale isolatie. Op zich deed Zuid Afrika het economisch niet slecht. Ik denk dat we door het oog van een naald zijn gekropen.

 2. Ben vaak in het verleden de Mississippi rivier opgevaren naar New Orléans. Als je via de delta door de vaargeul vaart naar New Orléans, zie je aan weerzijde van die rivier, nogal aardige grote krokodillen liggen. Ze hadden toen de slavernij zogenaamd afgeschaft werd, die plantage eigenaren moeten voeren aan die dieren.   :-D  Ook zie je langs de rivier aan beide kanten nog de ouwe plantages liggen met voor die tijd mooie landhuizen erbij. De meeste zijn nu verlaten en overwoekerd. Wat zou er gebeurd zijn als de engelsen en de fransen de zuiderlingen hadden geholpen tegen de noordelingen? Daar komen we nu niet meer achter, dat was geschiedenis. Maar de slaven in de wereld zijn gebleven, het geschied nu meer op een subtiele andere manier, dwz voor een karig hongerloontje worden ze te werk gesteld, vele voorbeelden zijn hierin te benoemen. Maw, het verleden is nog steeds het heden. Mvg Paul.
  l

  1. Welk een waarachtig, realistisch, en prachtig beeldend verhaal dat je daar schreef Paul, als ik jou was, daar mag je trots op zijn. Jij hebt een realistisch oog op de werkelijkheid, maar moet net als ik, leren door ervaring….het zij zo.
    
   Een genoegelijke ochtend met jouw gezin. ;) 

Laat een reactie achter