Coöperatieve overvloed deel I: voedsel

We leven in een spannende tijd, sommige mensen zeggen dat we ons in het centrum van een paradigma verschuiving bevinden. Anderen claimen zelfs dat we ons momenteel in niets minder dan een Shift of Ages bevinden waarbij 2012 het kantelpunt vormde en we sinds vele honderden jaren ons in een situatie bevinden waarin de positieve oftewel integratieve energie een beetje groter is dan de negatieve, of segregatieve energie.

Stel dat dit waar is en we overgaan van het oude tijdperk wat voornamelijk op competitie, bezit van, en schaarste is gebaseerd naar een nieuw tijdperk waarin coöperatie, toegang tot, en overvloed het dominante paradigma gaat worden. In deze serie artikelen een verkenning hoe we zo goed mogelijk vorm kunnen geven aan dit nieuwe paradigma.

Credit: d-olwen-dee, Flickr

Als eerste thema het basisthema onder ieders voortbestaan namelijk voedsel. Hoe kunnen we ons voedselproductie systeem zo in gaan richten dat we vers en gezond voedsel gaan groeien op een manier die respect heeft voor de mens en de aarde en zodat iedereen die wil mogelijkheden heeft tot de middelen om voedsel te kunnen produceren en te consumeren?

Onder dit artikel alvaste een aantal initiatieven die mensen o.a. kunnen leren welke wilde planten eetbaar zijn, over plukken en planten in de openbare ruimte, het delen van grond en groente en het platform van Eetbaar Nederland. En hopelijk kennen mensen hier aanvullende initiatieven en hebben ze ideeen die hierbij passen?

Wat kunnen we hier gezamenlijk verzinnen om tot een voedselvoorziening te komen die is gebaseerd op coöperatie, toegang tot en overvloed? Wat zijn de grondbeginselen, wat zijn de mogelijkheden binnen Nederland etc. Brainstorm mee voor een toekomst van gezond en overvloedig voedsel voor iedereen.

Aanverwante informatie:
-) De Voedselzandloper – Alles over hoe je door gezonde voeding langer kunt leven
-) Platform Eetbaar Nederland – Lokaal, vers en gezond voedsel voor iedereen
-) Eetbare Wilde Planten (facebookgroep met meer dan 6500 leden)
-) Pluk de Stad – Planten en plukken in de openbare ruimte
-) Tuindelen – Deel je grond met anderen voor optimale voedselproductie
-) Groente ruilen – Ruil je overvloed aan productie met mensen in je buurt
-) World Wide Opportunities on Organic Farms – Een wereldwijd netwerk waarbij mensen mee kunnen helpen op organische boerderijen om te leren en ze krijgen kost en inwoning. Voor de boer is het een leuke manier om kennis over te dragen aan een persoon die helpt op het bedrijf voor 4 tot 5 uur per dag.

9 gedachten over “Coöperatieve overvloed deel I: voedsel”

 1. Om te beginnen is het zaak dat mensen weer leren wat voedsel is. Dat zijn we met al het gemaksvoedsel vergeten. Dat kan bijvoorbeeld met voorlichting over de oorsprong van ons voedsel (kijktip: Fresco’s Paradijs). Een andere optie is het kweken van voedsel weer dichterbij de mensen te brengen, bijvoorbeeld met stadslandbouw. Als je zoiets in een buurt organiseert, breng je meteen mensen samen. Dat is een eerste stap.

  1. Helemaal mee eens het is heel belangrijk dat mensen begrijpen waarom gezond voedsel zo belangrijk is. Je kunt letterlijk jaren langer en met veel meer kwaliteit leven.  

   Daarnaast is het volgens mij ook erg belangrijk dat mensen begrijpen hoe ze dat gezonde voedsel zelf in de lokale omgeving kunnen verbouwen. 

   Als we allemaal nu eens zo dicht mogelijk om ons heen beginnen met permacultuur of agro ecologie, hoe je het ook wilt noemen toe te passen dan neemt op al die plaatsen het bodemleven toe, er wordt lokaal voedsel verbouwd in meerdere lagen en daardoor neemt ook de biologische diversiteit automatisch toe. Zo kunnen we vanaf ons eigen territorium de wereld beter beginnen achter te laten voor de toekomst en daarbij is elk stukje voedsel wat je lokaal verbouwd en elk stukje compost waarmee je de bodem voedt iets wat niet meer elders verbouwd,  getransporteerd en gedumpt hoeft te worden. Je ontlast dus gebieden die nu voor die functies worden gebruikt. 

   In die zin is permacultuur in mijn opinie heel tijdloos, het is uitermate efficient in productie en versterkt de natuur, bodem en diversiteit in dat proces. Ik ben daarom heel benieuwd naar wat mensen nu nog tegenhoudt en hoe we kunnen helpen die barrieres uit de weg te ruimen?

   Wat is er kortom nog wat ons momenteel tegenhoudt om heel Nederland vol te leggen met gezamenlijk cooperatieve gemeenschapstuinen?

   -) De 10 voordelen van gemeenschapstuinen

   1. WeAreAllStardust

    1 van de dingen wat houd ons momenteel tegenhoudt:
    Zolang gemaksvoedsel relatief goedkoop te verkrijgen is, zullen er maar weinig mensen zich geroepen voelen Nederland vol te leggen met gezamenlijk coöperatieve gemeenschapstuinen. In gemeenschap tuinen zie dat initieel een hoog aantal mensen meewerken met het opbouwen, maar dat uiteindelijk het plukken van de vruchten en het onderhoud in een seizoen sterk afneemt tot een vaste kern van onderhouders.
    Het idee was eventjes leuk, de nootzaak is er (nog) niet. Maar langzamerhand creëren we de noodzaak (The Shift), ik denk daarom dat we eerst energie moeten steken in educatie en technieken m.b.t het creëren van overvloed en dat zoveel mogelijk positief in het nieuws zien te krijgen.

    1. Voor de liefhebbers

     -) World Wide Opportunities on Organic Farms – Een wereldwijd netwerk waarbij mensen mee kunnen helpen op organische boerderijen om te leren en ze krijgen kost en inwoning. Voor de boer is het een leuke manier om kennis over te dragen aan een persoon die helpt op het bedrijf voor 4 tot 5 uur per dag.

 2. WeAreAllStardust

  Gemak dient de mens, het moet dus zo gemakkelijk zijn als een supermarkt.
  Een combinatie supermarkt moestuin :)
  Met de winkelwagen door de (gratis) moestuin en plukken wat het aanbod is incl. kruiden. Aanvullende ingrediënten nodig voor het gerecht in de supermarkt kopen. Er zullen wel wat randvoorwaarden gesteld moeten worden, maar dat is een ander verhaal.

  1. Misschien een soort corvee rooster, dat je ook in de moestuin moet helpen achter of naast de supermarkt.
   Niet er in want dan loop je iedereen in de weg net als die vakkenvullers.

    1. Het is altijd een vrije keuze natuurlijk en als de interesse er om wat voor reden (nog) niet is bij iemand dan is dat ook prima. Maar ik denk dat het nuttig zou zijn goed over voedsel in een nieuw paradigma na te gaan denken. Als we lokaal in 7 lagen en zo dus in nagebootste ecosystemen ons voedsel verbouwen zonder gif en vers en gezond is waarbij het bodemleven en de natuurlijk diversiteit boven de grond ook toeneemt waarom zouden we dat niet doen? Daarnaast scheelt het enorm veel resources en transport. En zo kun je externe gronden ver buiten Nederland gaan ontlasten. Het toepassen van de juiste kennis/informatie kan voor een win-win-win-win situatie zorgen. Volgens mij moeten we het daarom gewoon gaan doen.

 3. http://future-farmers.net/2013/10/04/european-handbook-on-community-supported-agriculture-csa-is-out-and-available-for-free-download/ 

  European handbook on Community Supported Agriculture (CSA) is out and available for free download.

   

  A number of organisations from different European countries active in the CSA movement have together brought out a document on community supported farming initiatives in Austria, Czech Republic, France, Greece, Hungary, Slovakia and UK. Including a To-Do list on how to start up a CSA initiative, aspects of financing, distribution and how much land is needed. Download.

Laat een reactie achter