Dit deel van Jeruzalem, de Klaagmuur met de Rotskoepel, is het brandpunt van het religieuze conflict tussen Israël en de moslims. Bron: YouTube

Erkenning Jeruzalem als hoofdstad van Israël zal vredesproces weer op gang brengen

Nu de Amerikaanse president Donald Trump Jeruzalem erkend heeft als hoofdstad van Israël, door de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem te verhuizen, valt bijna de gehele wereld over hem heen. Is dat terecht?

Jeruzalem: heilige stad voor joden en christenen
In de joodse geschiedenis speelt de stad Jeruzalem een belangrijke rol. Ooit heette Jeruzalem Jebus en werd het waarschijnlijk bewoond door Hurrieten. Later werd volgens de joodse geschiedschrijving in de bijbel de stad ingenomen door de tweede koning van Israël, David. Deze veranderde Jeruzalem in zijn hoofdstad. Zijn zoon Salomo bouwde hier een tempel voor de oppergod van het Joodse volk, יהוה (JHWH, vermoedelijk: Jahweh, hij die is). Deze god zou later de enige erkende joodse god worden en de grondslag vormen voor andere monotheïstische geloven, zoals het christendom en de islam.

Na enkele eeuwen werden de twee opvolgers van het koninkrijkje, Israël en Juda, onder de voet gelopen door de machtige buurstaten Assyrië en later het Babylonische rijk. De bevolking van Jeruzalem werd in ballingschap gevoerd. Jeruzalem kreeg onder de Judese ballingen een mythische status. Het verlangen van de Joden naar de terugkeer naar hun land en vooral: hun stad Jeruzalem, kreeg een centrale plaats in het Jodendom. In deze periode van ballingschap kreeg het Jodendom zijn huidige vorm.

Ook in het christendom is Jeruzalem belangrijk. Veel bijbelverhalen rond Jezus spelen zich af in de oude stad van Jeruzalem en de onmiddellijke omgeving. Denk aan de kruisiging, genezingen en de opstanding van Jezus. Jeruzalem werd zo een belangrijke bedevaartplaats. Christenen geloven ook dat in het einde der tijden Jezus in Jeruzalem uit de hemel zal terugkeren.

Dit deel van Jeruzalem, de Klaagmuur met de Rotskoepel, is het brandpunt van het religieuze conflict tussen Israël en de moslims. Bron: YouTube

Waarom vinden de moslims Jeruzalem zo belangrijk?

De heilige steden van de islam, Mekka en Medina, liggen rond de 1000 km ten zuiden van Jeruzalem, in het Arabisch schiereiland. Jeruzalem wordt in de koran niet genoemd. Sterker nog: volgens de koran (17:104) heeft de islamitische god Allah het land Israël aan de Joden gegeven. Er bestaat slechts een obscure legende uit latere tijd over een zogeheten hemelvaart van de uitvinder van de islam, Mohammed. Hierin zou hij in een droom vanuit de Tempelberg in Jeruzalem op zijn ezel Buraaq de zeven hemelen hebben bereisd. De belangrijkste reden waarom Jeruzalem zo belangrijk is bij moslims, is de politieke betekenis van de stad. Jeruzalem ligt dicht bij de Sinaï, het punt waar Afrika en Eurazië elkaar raken, en is binnen het jodendom en christendom (die de moslims zien als voorlopers van de islam) belangrijk.

Wanneer de Joden erin slagen de heilige stad weer in bezit te krijgen, zou dat ook afbreuk doen aan de glorie van de islam. Immers, dan zou blijken dat het Jodendom toch niet achterhaald is door de islam.
Een andere brom van ergernis is geografisch. Israël, strategisch gelegen tussen Eurazië en Afrika, knipt het islamitische gebied in tweeën. Pas nu, met de geplande aanleg van een snelweg over de Rode Zee tussen Saoedi-Arabië en Egypte zal er een vaste oeververbinding komen tussen Noord-Afrika en de rest van het Midden-Oosten.

Kortom: moslims gebruiken Jeruzalem om de Joden en christenen te kunnen trollen en de geopolitieke doorn Israël uit hun vlees te kunnen trekken. De Palestijnse Arabieren worden hierbij als pion gebruikt

Hoe het erkennen van Jeruzalem als hoofdstad van Israël vrede dichterbij zou brengen

Er ontstaat alleen vrede, als beide partijen ervan overtuigd zijn dat ze meer voordeel hebben bij vrede dan met oorlog. Op dit moment werken de leiders van de Palestijnen de onderhandelingen tegen, omdat ze verwachten de hoofdprijs te krijgen: terugkeren van alle nakomelingen van de inwoners van het mandaatgebied in 1948 naar Israël. Dit zou de vernietiging van de staat Israël betekenen. Ook is voor de Palestijnse leiders de huidige situatie erg lucratief. Van alle geld dat internationale donoren aan de Palestijnen geven, kunnen zij een groot percentage in hun zak steken. De Palestijnse president Machmoed Abbas bezit meer dan honderd miljoen dollar.
Het erkennen van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël, wat het ook is, zal de Palestijnen wakker schudden. Israël is een realiteit en Israël zal niet meer weggaan. De inwoners van het Midden-Oosten schieten er meer mee op als de landen in het Midden-Oosten in vrede met elkaar omgaan, dan met het eindeloos opstoken van conflicten en burgeroorlog.

27 gedachten over “Erkenning Jeruzalem als hoofdstad van Israël zal vredesproces weer op gang brengen”

 1. Ik vind het een aardig stukje, zeker gezien vanuit het historische en religieuze perspectief.

  Echter mis ik de kritische houding t.o.v. Netanyahu en alles wat daaraan kleeft.
  de Khazaren en het overige geopolitieke spanningsveld

  Dit gemiste gedeelte vormt wel meer dan 80% van datgene waarvoer het zou moeten gaan

 2. Adil El Moussaoui

  Beste Germen,
  Hierbij betreur ik het eenzijdige belichting van uw stukje geschiedenis over geloogstromingen rondom Jeruzalem. Het zou mij niet verbazen dat uw vertelling uit een joodse verhalenlijn komt waarin staat dat Israëlieten ook nog superieur zijn aan alle wereldbevolking…ect.
  Doe mij een plezier en begin aub met de kinderboeken waarin nog iets van waarheid in staat, en hou je ver van geloofskwesties van grote mensen waar u geen kaas van gegeten hebt. Mvg Adil

  1. “joodse verhalenlijn waarin staat dat Israëlieten ook nog superieur zijn aan alle wereldbevolking…ect.??”
   nounou meneer adil dat klinkt behoorlijk antisemitisch, weet u dat wel? nee he?

   bovendien grote mensen houden zich niet bezig met geloofskwesties, die houden zich bezig met feiten, met weten, met wetenschap.

   1. Winston,

    In de Joodse encyclopedie en de Talmud staat wel het één en ander over de superioriteit van het Joodse volk. Daar komt waarschijnlijk de misvatting vandaan dat Goyim zoveel betekend als vee. Laten we het erop houden dat sommige passages in die boeken nietecht getuigen van respect tegenover niet-Joden.
    Overigens zijn de Koran en Hadith wat dat aangaat al even slecht te pruimen.
    Het Christelijke sprookje heeft tenminste nog een positieve boodschap al waren daar wel de nodige revisies voor nodig.
    Overigens is wetenschap ook niet altijd even wetenschappelijk. Dat heeft niet zozeer te maken met de wetenschappelijke methode maar des te meer met de menselijkheid van veel wetenschappers. Maar dat is weer een heel ander verhaal…

 3. De joden: Dat was een verzameling nomaden, (oorspronkelijk hadden ze overigens wel eigen grond) ook samengesteld uit groepen, dat was toen ook heel nomaal. Groepen die hun gebieden kwijtraakten aan door op hun land belustte veroveraars, en die zich vervolgens samenvoegden. In dit geval kon dat ook heel eenvoudig, want hun religieuze gebruiken, (nu de tegenwoordige joods religieuze gebruiken genoemd) kwamen conflictvrij overeen. Deze zwervende groepen of eigenlijk stammen, waren heel vaardige ambachtslieden met uitmuntende handelsgeest. Ze kwamen uiteindelijk aan, aan de grenzen van het toendertijd immens machtige en creatieve Egypte. Deze joodse nomaden noemden zich destijds de Hyksos. Dat kunt u samen met deze waar gebeurde storie, eenvoudig controleren op Google, kijk op Hyksos. Tsja, de Hyksos mochten er niet in, tot de farao besloot zijn eenvoudige stulpje te verwisselen met een Pyramide…… Goh, wie bouwden de pyramiden dan……. Ach, laten ze die bouwers nu ook gevonden hebben. Maar goed, met de dood van de farao stortte de macht van de priesterkasten ook in, die onderling zeer verdeeld raakten na het verlies van hun grote god leider. De Hyksos trokken nu gezwind de daardoor verzwakt georganiseerde bescherming, dus de grenzen van Egypte over en hun komst bleek achteraf toch wel heel erg handig. Welkom als ze logisch vanaf toen waren, bouwden ze hun eigen steden en zelfs een zonnestad. Laten ze die nu nog niet zo lang geleden gevonden hebben, eheheh. De arme joodse slaven op de vlucht voor wrede farao’s dan??? Nee, ze vluchtten niet voor de Egyptenaren, maar voor de hongersnood. Hoe dat zit kunt u ook Googlen, ze weten nu alles.

 4. Nou ja zeg, ik heb de geschiedenis van de Hyksos ruim tien jaar geleden bestudeerd, deze link vanmiddag gevonden:

  https://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiChbnB3__XAhUO_aQKHQXXB_gQFggnMAA&url=https%3A%2F%2Fnl.wikipedia.org%2Fwiki%2FHyksos&usg=AOvVaw1xmjaOPrIKleYcGP6QDXI2

  Bovenstaande link is van 2017, de gebeurtenissen in de geschiedenis zijn aan de hand van nieuwe feiten hier weer aangepast. Dat blijf je toch houden in de wetenschap, zo werkt die nou eenmaal en gelukkig zonder terughoudendheid. Wat hier wel zeer duidelijk aangetoond wordt is, dat palestina en omgeving daar, altijd al van de palestijnen geweest is. De joden, (Hyksos) hebben hun woon omgeving en gronden veroverd op de palestijnen. Precies zoals hun eerder overkwam in Klein-Azië.

 5. Om dat zo’n stomme windbuil, iets zegt of beweerd, behooeft dit nog geen navolging, dat hele gebied is in wezen één, en van de hele spirituele wereld, gelovig of niet, zelfs de athesiten erkennen dat het een belangrijk gebied als berceau van de menselijke rituele heritage is, we zijn allemaal maar au passage sur terre, we zijn toch met ons allen nietwaar, Jenne

 6. germen, ik noem je maar bij je voornaam, want je zelf visionair noemen is duidelijk een teken van humor of matige zelfkennis. het is opvallend hoe bias je bent betreffende Islam en Jodendom. het is ook opvallend hoe weinig kennis je van (beide) religies hebt. van een analist, natuurkundige en informaticus zou je toch enige neutraliteit en wetenschappelijke benadering verwachten. maar het is niet aan mij om je te onderwijzen en zal ook niet ingaan op het verhaaltje hierboven. ik wil je wel wat tips geven voor je volgend islambashing en pro-israel verhaaltje, dat hierna zeker zal verschijnen. bestudeer de sprookjes van grimm, kan je ook trollen, prinsesjes en elfjes in je ‘wetenschappelijke’ analyse verwerken. wel met een pakkende titel, clickbait…

 7. De Islam kent 3 heilige plaatsen: de Ka’aba in Mekka, de Moskee van de Profeet in Medina en de Al-Aqsamoskee in… Jeruzalem. Zowiezo kun je je afvragen of het redelijk was om de Palestijnen, die de afgelopen 2.000 jaar in Israel woonden, te onteigenen. Wat hadden die Palestijnen nou helemaal te maken met de Holocaust?

  Als vrede het doel is zou Israel er goed aan doen de bezette gebieden terug te geven in plaats van er nederzettingen te bouwen, de muur af te breken, het apartheidsregime te beëindigen, te stoppen met de genocide op de palastijnse bevolking en proberen een betere buur te zijn van de omringende landen.

 8. Germen,

  Je obsessie jegens de Islam verblind je. Je klinkt elk jaar weer vol woede, wrok en haat. Gozer, door hoeveel moslims ben je wel niet gepest vroeger? Sjonge jonge jonge. De onzin van je vele berichten getuige niet veel soeps.

  Jeruzalem is een stad voor iedereen. Het zou mooi zijn als het een neutrale stad wordt die geen eigenaar kent. Dat thuisplaats is voor elke Jood, Christen, Moslim en overige. Maar juist voor die 3.

  Het is niet verstandig om westerse Joden uit polen en Rusland en weet ik veel van waar. Meer recht te gunnen dan Palestijnen die daar al talloze generaties wonen. Zelfs jij kan dat niet recht lullen.

  Een Russische jood heeft echt niet meer recht dan een Arabier die langer daar woont.

  Maar goed.

  Als we al zien hoe sneaky en achterbaks Rothschild Israël heeft gesticht. Dan spreekt dat boekdelen. Zelfs Einstein weigerde het presidentschap omdat het niet te rijmen viel. Nelson Mandela vervloekte de Israëliërs omtrent de Palestijnen. En deze 2 personen zijn toch wat slimmer, indrukwekkender en imponerender (wijzer ben ik ook nog vergeten) dan jij ooit zult zijn! Jij bent slecht dat korreltje zand in een groot Sahara woestijn. En meer zal je ook niet worden.

 9. Waar de Islamwetten niet van kracht zijn woont elke moslim in een huis van oorlog, zegt de Koran.De moslim in het Midden-Oosten ziet elke vierkante meter grond waarover niet de Islamitische wetten gelden als ,,een huis van oorlog.’ Zodra die grond onder Islamitische autonomie is gekomen dan pas wordt het ,,een huis van vrede.’……Niemand minder dan Jasser Arafat zelf bij herhaling heeft gezegd dat vredesregeling voor hem een tussenfase op weg naar de totale overwinning is. Die overvvinning is de vernietiging van de staat Israel en de vestiging van een Palestijnse staat met Jeruzalem als hoofdstad. Zo staat het nog steeds in het PLO-handvest….

 10. mag ik het artikel van Germen geen slecht verhaal vinden? Bij dezen dan.
  Maar ik zou graag een andere zichtbaarheid (waarheid dus) in willen brengen op kerstavond. De strijd tussen Goed en kwaad, welke m.i. een blind paard zelfs kan waarnemen.
  Binnen mijn geloofsgroep, het christendom (mag die nog wel bestaan?)
  is de God van Abraham, Izaak en Jacob, die van Israël dus, JHWH, goed.
  Ik heb Hem in de laatste 3/4 eeuw dat ik hier rondhobbel ook nog niet anders beleefd (hopelijk irriteer ik jullie niet met m’n eerlijke getuigenis)
  Zijn op alle fronten zichtbare tegenspeler noemen wij satan of duivel.
  Die duivel is niet altijd tegenspeler geweest, maar ooit een hele mooie hoge geest, een engel, zo leren wij. Maar nu is hij een onberouwelijke, gemene vijand van de Allerhoogste Majesteit geworden, met m.i. o.a. de NWO, domfoutlinks en de aanvalstroepen van de islam in zijn kielzog.
  (uiteraard bestaat er ook liefgoedwillendlinks, maar niet in dit verhaal)
  In dat spanningsveld leven wij nu m.i. waarneembaar. Daar komt nog bij dat in ons Handboek, de Bijbel, welke voor >1/4 uit voorzegging bestaat deze tijd m.i. redelijk is te duiden als aangegeven in het laatste Bijbel-boek. Daarbij denk ik aan Openbaring 6, het eerste oordeelspaard, t.w. het witte met z’n berijder en dat uiteraard in overdrachtelijke zin…

  1. haha, ik zie dat m’n posting is gelukt, weshalve ik nog een stukje durf:
   Na dat eerste oordeelspaard, wat meestal fout werd geïnterpreteerd, vanwege die ‘verraderlijke’ witte kleur, moeten we dan het tweede profetische paard verwachten, een rode, duidende op immense oorlogen.
   Nou, m.i. zijn we die oorlogen nu dan ook op schunnige wijze aan het uitlokken met de meest walgelijke provocaties en vijandige houding.
   Wat heeft dat nou met Jeruzalem als hoofdstad van Israël te maken?
   13 hoofdstukken verder in de profetie komt Hij Wiens komst we morgen bedacht hebben te gedenken, terug naar deze aarde en zal Zijn voeten planten op de Olijfberg, zegt een andere profeet (Zacharia 14:4).
   In die tijd zal er een wereldregering zijn, waarvan de leider zich zal hebben genesteld in Jeruzalem ‘om te laten zien dat hij een god is.’
   Die wereldleider zal met zijn religieuze maatje, de (valse) profeet, dan wel worden geworpen in de ‘poel van vuur welke van sulfer brandt.’
   Dat is dan het einde van alle spanningen welke we nu al beleven in het M.O. Dan is de ruimte gemaakt voor een Vrederijk (1000 jaar) waarin Jeruzalem de Hoofdstad van heel de wereld zal zijn en zoals er nu reeds profetisch overdrachtelijk op het gebouw van de VN staat, ‘de zwaarden tot ploegscharen zullen worden omgesmeed’… Leuk hè?!

   1. Mijn kerst verhaal in’t kort:

    De Romeinen beschouwden Saturnus als een god. Het vroege Christendom doopte de Romeinse festiviteit Saturalïën om in kerstmis. Dit om meer heidenen aan te trekken voor hun religie.

    Ik wil de Nostradamus niet uit hangen, maar laten we hopen dat Rome in geen geval Jeruzalem zal accepteren als hoofdstad van Israël.

    De blind conservatieve religie, heeft het aan zichzelf te danken dat hun kandidaat knecht van de ondergang, zich op de machtige troon van Amerika kon vestigen.

    In de realiteit aangekomen, kan ik gerust stellen dat Donald Trump uiteraard geen knecht van Satan kan zijn. God en Satan hebben nooit bestaan. Trump is een psychopaat. De hersenactiviteiten van iemand die als psychopaat geboren is, wijken duidelijk te meten en significant af van de niet psychopaten. Men kan sociopaten en psychopaten qua aangeboren hersenactiviteit niet met elkaar vergelijken. De gedragspatronen wel, maar niet de natuurlijke aanleg. De omgeving maakt de sociopaat, en de genetisch erfelijke eigenschappen maken de psychopaat.

    Kortom, geen God en geen Satan is hiervan de oorzaak.

    Daar echter dit probleem daadwerkelijk en peer reviewed gemeten kan worden, moet het toch gemakkelijk zijn deze gevaarlijke schepsels vroegtijdig van de maatschappij te isoleren.
    Elke democratie is uitermate kwetsbaar voor deze zich vooral populistisch gedragende wezens, want manipuleren, dat kunnen ze ongelovelijk goed.

 11. omdat het in mijn gezellige, vriendelijke, frisse, gezonde omgeving niet zo voorkomt, zit ik ook niet zo volgegoten met de kennis dienaangaande weshalve ik het even heb opgegoogled:
  ” Psychopathie is een specifieke vorm van de ‘antisociale persoonlijkheidsstoornis’ (ASP). Mensen die aan deze persoonlijkheidsstoornis lijden, kennen nauwelijks het verschil tussen goed en kwaad. Ze gedragen zich buitengewoon impulsief en hebben grote moeite om hun gedrag te beheersen.” (24 nov. 2015)
  (er stond nog een eng fotootje bij ook)

  Is dat een actueel niveau op Visionair? Is dat een herkenbare erkenning van een schrijver hier, (lijkt mij mogelijk te zijn) of worden daar één of meerdere anderen (buitenstaanders) mee bedoeld?

  Zou dat ook de reden kunnen zijn dat het wel erg rustig is op dit forum?
  Ik zoek naar een relatie van bovenstaande tekst met het interessante feit dat Jeruzalem door een eerlijke gekozen president, naar 3000 jaar actuele waarheid, gewoon erkent wordt voor wat het ís, … meer niet.
  Moet daar psychisch over worden gedaan dan??
  Voor een beetje normale mensen niet toch, dunkt mij?

  Laten we overigens blij zijn dat de Palestijnen ook gewoon in de Joodse staat mogen wonen, – ze hebben Over-Jordanië immers ook al – als ze een beetje normaal doen. . . (anders terecht klapjes)

  Laten we ook opletten dat onze West Europese landen niet ook veel te veel shariawijken krijgen welke voor onszelf als no-go-zones gelden.
  In die wijken wordt ook wel erg veel terrorisme voorbereid, is het niet?
  In Jeruzalem gedragen ook sommige Palestijnen zich psychopathisch.
  Als we hier horen over een ‘verwarde man’, dan weten we ook genoeg.

   1. Douwe deed dat niet eens zo gekozen bewust, het is een methode die werkt, managers gereedschap, en in feite, politiek. Hij had een stabiel medium nodig, waarin hij zijn eigen visie op de werkelijkheid kon projecteren, zonder al teveel blijvende constructieve tegenspraak. Natuurlijk kwam die constructieve tegenspraak er wel, maar na een paar weken was die plotseling verdwenen. Dat is het probleem en de kwetsbaarheid waar het gros van de media mee geconfronteert wordt. Daar betrapte ik hem telkens weer op, commentaren die anderen en ik zelf leverden, verdwenen op den duur. Een systeem dat lobbyisten van grote concerns ook gebruiken. Toen ik dat bij zijn visies ook ging doen, (weinigen hadden dit in eerste instantie in de gaten) viel hem dat direct op natuurlijk, het was immers zijn strategie. Toen ik zijn methoden openlijk.bekritiseerde en zelf ging toepassen, was het voor hem een cruciale zaak zijn discipelen te overtuigen om het gelijk op zogenaamd democratisch, (eerlijke?) wijze aan zijn kant te krijgen. Dat lukte en mijn fucntioneren werd geschorst. Maar ja, de vele intellectuelen waren al gewaarschuwd, dus die vertrokken één voor één. Dat precies was mijn strategie, een strategie met geprogrammeerde afloop…………

    De religie, (elke religie) past diezelfde strategie toe. Wetenschappelijk toegepaste methode werken heel anders:

    Stel je hebt drie intelligente wezens, elk afkomstig uit een totaal van elkaar geïsloleerde, andere omgeving, zonder interactie in eerste instantie. Vervolgens komt een confrontatie tot stand en kennis wordt uitgewisseld. Voorbeeld:

    Zie je dat, dat is een rood licht, dat schijnsel daar in de verte. Nee hoor, dat is blauw, nee hoor, dat is groen, enz, enz. Tsja, zit er dik in dat daarover de meningen blijven verschillen. Dan komt er een ander intelligent wezen, dat beschrijft dat het zin heeft de frequentie.en golflengte te meten, en die gegevens te gebruiken volgens vaste onderlinge afspraken. Dat is wat wetenschappers doen, en dat is waar de religie haar hiërarchische plaats niet wil afstaan, te koste van de realiteit. Eigenlijk volkomen logisch qua oorzaak, maar hun strijd is bij voorbaat een verloren strijd. Ze kunnen niet winnen, maar vernietigen desnoods de wereld.

    De aarde is een fantastisch ruimteschip, en wij zijn allen ruiktevaarders. Diegenen die de wetenschappelijke methoden toepassen, zullen hun eigen schepen en werelden gaan bouwen, en het wrak dat van de aarde overblijft wordt het thuisoord, de hel van de onwetenden.

    1. Excuus voor mijn grammaticale fouten, de uitzaaingen zitten helaas al in mijn hersenen. Ik ga deze heerlijke planeet op korte termijn verlaten, maar hoo dat jullie medemensen gebruik kunnen maken van wat ik hier neerschrijf.

    2. Succes Antares met jouw bijdragen nu je nog kunt. Succes ook met de reis tussen de sterren. Verbonden aan deze site zul je worden gemist. Houd het hoofd koel.

     Sterkte, kerel!

    3. Dankje Jaap, zal mijn best doen voor jou en diegenen die mijn reacies hier graag, (of niet graag, eheheheh) mogen lezen. De humor is er bij mij nog lang niet uit, het antwoord dat ik hiervoor nodig had kwam als een totale verrassing. De laatste uitslag van de MRI hersenscan, gaf niet aan dat er zich tumoren in mijn hersenen hadden gevestigd. De veranderingen die ik dan wel mentaal heb ondergaan, worden veroorzaakt door hormoon verstoringen die de tumor aanmaakt. Dat betekend dat ik mijn verstand nog steeds heb. Dus ja, fijne jaarwisseling en 2018, voor iedereen die als visionair denkt en leest.

 12. “Jeruzalem wordt in de koran niet genoemd. Sterker nog: volgens de koran (17:104) heeft de islamitische god Allah het land Israël aan de Joden gegeven.”
  (Sprookjes-)boeken die in de geschiedenis wel duizenden keren zijn aangepast, herschreven of aangevuld überhaupt nog woordelijk serieus nemen is natuurlijk al triest, maar als je dan ook nog “Israël” roept terwijl er “Kanaän” staat, dan ben je de boel gewoon opzettelijk aan zieken en besodemieteren.

Laat een reactie achter