Een visionair 2012 toegewenst aan onze trouwe bezoekers

Zullen we 2012 eindelijk vaarwel kunnen zeggen tegen de economische crisis of zal de wereld vergaan? De toekomst zal het leren, al zijn er natuurlijk belangrijke trends die ons een globale indruk geven hoe 2012 zal gaan verlopen.

Zo betekenen grote nieuwe olievondsten in de Verenigde Staten en Oost Afrika samen met de snelle opkomst van zonne-energie dat energietekort steeds minder bepalend zal worden.

Het standaardmodel dat aan de basis ligt van de natuurkunde begint steeds meer rafels te vertonen en ook de relativiteitstheorie is niet meer zo onaantastbaar als hij ooit leek. 2012 zou natuurkundig gezien dus wel eens een heel spannend jaar kunnen worden, onder andere met de definitieve ontknoping omtrent het bestaan van het Higgsdeeltje.

Ook epigenetica, een soort tweede laag aan codes die bepaalt wanneer genen actief worden, levert nu de ene ontdekking na de andere op. DNA lijkt niet zo eenvoudig als het ooit leek, maar het goede nieuws is dat we nu echt het grote geheel  van de cel beginnen te begrijpen.

Hoewel de wurggreep van de financiële sector nu sterker dan ooit is en een verstikkende deken van patenten, copyright en internetcensuur onze vrijheid steeds meer beknelt zijn er ook tekenen van hoop. Steeds meer mensen worden wakker en beginnen door te krijgen hoe ze bij de neus worden genomen. Steeds meer mensen kiezen er voor hun leven in eigen hand te nemen in plaats van achter leiders aan te lopen of hun leven te vullen met leeg consumentisme.

Onze eigen toekomst voorspellen is wat makkelijker. We hebben in 2011 een onstuimige groei gekend en verwachten die volgend jaar door te kunnen zetten. Met om te beginnen natuurlijk de ontknoping van de fameuze schrijfwedstrijd, waarvan de deelnemers hebben laten zien behoorlijk creatief te kunnen denken. Een spannende volgende ronde dus. Er staat nog veel meer op stapel.

In ieder geval wensen we jullie allemaal een leuke jaarwisseling zonder ongelukken – wat is het leven zonder een beetje gevaar – en hopen we elkaar snel weer te ontmoeten op Visionair.

12 gedachten over “Een visionair 2012 toegewenst aan onze trouwe bezoekers”

 1. Sluit ik me bij aan! Nu een ‘visionaire’ voorspelling: naast de gewone loop der dingen die we ook al in voorgaande jaren zagen, crisissen, natuurlijke en menselijke catastrofes, onrust en geweld zullen er in 2012 weer volkomen onverwachte ontdekkingen en gebeurtenissen plaatsvinden waar we nu absoluut geen voorstelling van kunnen maken. Geen speld tussen te krijgen lijkt me…

 2. Ik wens iedereen een fijn 2012 toe,

  Mijn voorspellingen en wensen voor 2012:

  De eerste longtumoren bij dieren zullen mbv nanobottechnologie verwijderd worden.

  Het eerste miniruimteveer zal bedekt worden met lappen nanokoolstofbuisjes.

  In de familie neutrino´s zullen er nog 2 familieleden bijgevonden worden.

  In de politiek zal er niks veranderen, alleen het geouwehoer wat we het afgelopen jaar hebben gehoord zal veranderen.
  (zoals de wind waait, waait mijn jasje politiek)

  De eerste plannen voor een wereldwijde kunstmatige magnetosfeer zullen opgestart worden.

  Mischien dat iemand een artikel op visionair.nl gaat plaatsen met een filosofisch probleem wat in geen enkel boek op aarde beschreven staat.

  Er zal ons wijsgemaakt worden dat de recessie groter wordt maar ons leventje zal gewoon als vanouds verder gaan zonder erg grotere merkbare problemen.

  De maya/inka kalender begint weer opnieuw.

  1. Nou dit jaar gaan er vette bezuinigingen beginnen, en volgend jaar gaat het pas beter worden volgens onze penning meester Jan Kees.
   Dus misschien krijgen we wel merkbare problemen.

 3. Hela grote olievondsten in oost afrika en daar zit somalie met die tien miljoen hongerige mensen waar van ze niet zeiden dat het door oorlogshandelingen kwam en die mensen wellicht verdreven zijn…is die olie daar gevonden?

  Zo zijn drie miljoen nigerianen(mediaschuilnaam biafrianen) ook vergaan door uit nigeria verdreven te worden voor bp olie.

  Zou wel definitief alle derdewereldhulp op de helling zetten wat betreft integriteit en betrouwbaarheid.

  Aha … visionair.nl/politiek-en-maatschappij/geopolitiek/oost-afrika-vervangt-saoedi-arabie/

 4. De makers en bezoekers van deze site wens ik heel veel goeds en veel inspiratie toe.
  Zolang er nog vrijheid van meningsuiting in dit land is doen we er goed aan er gebruik van te maken.

 5. Ik hoorde gisteren iets wat voor mij compleet nieuw was. Een Phd-studente vertelde mij dat alle levende cellen, dus bijvoorbeeld ook de huidcellen, tot stamcellen kunnen worden gemaakt. Dat wist ik helemaal niet!

Laat een reactie achter