Engelen uit bijbel blijken erg eng

Als je de engelen uit de Tenach (Oude Testament van de bijbel) letterlijk uitbeeldt zoals de bijbel ze beschrijft, ontstaan enge wezens. Dat toont de video.

Enge engelen

Onder invloed van de hellenistische cultuur zijn engelen antropomorf, lijkend op de mens, geworden. Maar in de oervorm, de joodse voorstelling van deze wezens, waren vooral de hogere engelen ware aliens. Monstrueuze entiteiten, die niets met mensen te maken hebben. Vermoedelijk heeft dit te maken met het strenge monotheïsme van de joden. Elke gelijkenis met mensen zou immers afbreuk doen aan de ongenaakbaarheid van God, of JHWH in het Hebreeuws.

De engelen uit Ezechiël blijken erg vreemd, en weinig op mensen te lijken. Bron: Matthäus Merian (zestiende eeuw)
De engelen uit Ezechiël zijn erg vreemd, en lijken weinig op mensen. Bron: Matthäus Merian (zestiende eeuw)

Bijbelse Picasso

Vooral in het boek Ezechiël komen zeer vreemde wezens voor. Deze hebben meer weg van kunst van Picasso, dan van bekende dieren. Zo bizar zelfs, dat dit een bezoek beschrijft door een UFO met aliens, stellen daarom een paar amateurs. Maar volgens anderen heeft Ezechiël vliegenzwammen of andere kruiden gebruikt om zijn bizarre visioen op te wekken.

De meest logische verklaring is denk ik, dat onder invloed van de Babylonische mystiek, Ezechiël zijn eigen beelden uitvond om zijn ideeën uit te beelden. Dit beschrijft dan niet zozeer wat hij zag, maar hoe hij dacht dat de wereld rond God en zijn engelen werkt. Hiermee zou Ezechiël een van de stichters zijn van de mystieke stroming binnen het jodendom.

Bron:
Ben Kageyama, How Angels Really Look Like, According to the Bible, Medium.com, 2020

2 gedachten over “Engelen uit bijbel blijken erg eng”

  1. Inderdaad de engelen uit de bijbel lijken niet op de engelen die het iedereen denkt te kennen van het christendom. Voor mij was dat wel 1 van de voornaamste redenen om het christendom als mythe te zien. Wat mij het meeste stoort is dat engelen de laagste wezen zijn in het oude Hebreeuws. Vergeleken met andere wezens zijn ze niet belangrijk. Later in het nieuwe testament lijken ze ineens belangrijker. Het lijkt daarin toch elementen te bevatten van het griekse en romeinse polythysme en mytholgie, waarin er ook een volgorde was in goddelijke entiteiten. Zo waren er ook slappe goden en sterke goden vaak omdat ze dichter bij de oudste god stonden waren ze sterker. Maar die oudste griekse en romeinse Goden waren ook vaak heel erg duister en vals, zoals de titanen en de Goden ervoor. Die trokken de ledematen van hun kinderen af en die kinderen castreerden hun vader weer. Daarom kwamen de titanen ook in opstand tegen de oude goden, de goden van olympus tegen de titanen, en de mythologische helden soms tegen sommige Goden. Ik vraag me weleens af waarom er voor die trend gekozen is?

    Eindelijk denk ik dat er ergens een mystiek tintje inzit in het engelen verhaal. De bijbel bekracht namelijk nergens dat dit letterlijk genomen dient te worden. Het kan een cryptische omschrijving zijn van een wezen wat wij niet kunnen bevatten. Hemelse wezen en ook mensen bereiken denk ik een staat waarbij alle verlangens vervult zijn en daardoor gaan er andere regels tellen. Je echte ik komt dan naar boven. Welke regels dat zijn is moeilijk te bevatten. Je het beste naar rijke mensen kijken om te zien hoe ze hun verlangens invullen nadat ze al vervult zijn.

Laat een reactie achter