VN vredesmacht in de Gazastrook enige oplossing

De Palestijnen in de Gazastrook ondergaan een triest lot. Ze worden gegijzeld door een terroristische beweging die over lijken gaat. Kan een VN vredesmacht in de Gazastrook dit oplossen?

De Gazastrook: een humanitair drama

De Gazastrook is een smalle strook land tussen Israël en Egypte, die aan de Middellandse Zee grenst. De Gazastrook is ongeveer twee keer zo groot als het waddeneiland Texel. Op deze kleine oppervlakte van ongeveer 400 km2 wonen 2 miljoen mensen opeengepakt. dat is, omgerekend, ongeveer 5.000 mensen per vierkante kilometer. Dat hoeft dat op zich geen ramp te zijn. Enkele van de rijkste landen en autonome territoria in de wereld zoals Singapore, Hongkong en Monaco zijn ook erg dichtbevolkt. Singapore heeft bijvoorbeeld bijna 8.000 mensen per vierkante kilometer, Hongkong 6.000, Monaco zelfs meer dan 26.000 mensen.

De Gazastrook is klein en dichtbevolkt. Ondanks de gunstige ligging, heerst er armoede. Door de terreurbeweging Hamas. Bron: Wikimedia Commons/User:Gringer. (c) CC BY-SA 3.0

Hoogopgeleide bevolking vlakbij Europa

De Palestijnen in de Gazastrook zijn goed opgeleid. Je zou zeggen, zo dichtbij Europa is dit werkelijk een droombestemming voor investeerders, die gebruik kunnen maken van het hoge opleidingspeil en de lage lonen. En denk eens aan de mogelijkheden voor toerisme met dat lange zandstrand, en de gasvondsten voor de kust. Bouw wat pompen met goedkope benzine, tax-free drank- en sabbatwinkels en casino’s aan de grens met Israël, en de Israëlische sjekels stromen binnen voor de inwoners van Gaza.

Menselijk potentieel verkwist door Hamas

Helaas wordt het aanzienlijke menselijke potentieel van de Gazastrook geheel gebruikt, of liever gezegd misbruikt door de terroristische beweging Hamas. Hamas heeft Gazastrook veranderd in een groot terroristenkamp, met tunnels, raketlanceerinstallaties en wapenfabrieken, waarbij de bevolking van Gaza wordt gebruikt als menselijk schild. Dit is de reden dat Israël de Gazastrook blokkeert.

Voor de bovenklasse, die zich verrijkt via de smokkeltunnels van Hamas en heffingen, kent de Gazastrook veel luxe accommodatie, zoals dit zwembad in Gaza Stad. Zij zullen niet blij zijn met een VN-vredesmacht in de Gazastrook. Bron/copyright: travelpalestine.ps

Egyptische blokkade wegens terrorisme in de Sinaï

Hierdoor zijn de buurlanden Israël en Egypte gedwongen om de Gazastrook af te grendelen van de rest van de wereld. Alleen hulpgoederen en andere goederen met vreedzame toepassing komen door de Israëlische blokkade heen. De grensovergang met Egypte bij Rafah is alleen geschikt om personen door te vervoeren. Egypte wil dat ook liever zo houden, want Egypte heeft een enorm probleem met terrorisme in de Sinaï. Deze terroristische groepen, denk bijvoorbeeld aan ISIS en Al Qaida, gebruikten de Gazastrook als safe haven en logistieke hub om hun terroristische activiteiten ongestoord te kunnen voorbereiden en ontplooien. Dit verklaart ook, waaronder Egypte een grote strook rond de grens met de Gazastrook heeft ontruimd.

VN vredesmacht in de Gazastrook, een humanitaire noodzaak

Israël zit op dit moment in de ontkenningsfase. Het Israëlische publiek denkt, dat de Gazastrook geen probleem is. De Israëli’s denken dat als ze de Gazastrook maar afgesloten houden, en af en toe Hamas een pak slaag geven het probleem beheersbaar is. Hierbij houdt Israël geen rekening met het snel beter worden van de technologie. Iraanse technologen hebben bijvoorbeeld bondgenoot Hezbollah geholpen met het veel nauwkeuriger maken van de bestaande, eenvoudige raketten. Het bleek dat met eenvoudige upgrades, een domme raket in een slimme raket te veranderen is. Het behoeft geen betoog dat ook Hamas dit kan doen, ook Hamas kent innige banden met Iran. Heel Israël komt dan binnen bereik te liggen van Hamas raketten.

De armen in de Gazastrook betalen het gelag van de strijd van Hamas tegen Israël. Kan een VN-vredesmacht in de Gazastrook dit oplossen?
De armen in de Gazastrook betalen het gelag van de strijd van Hamas tegen Israël. Kan een VN-vredesmacht in de Gazastrook dit oplossen? Bron: Hosny Salah, Pixabay (CC 2.0)

Humanitair drama moet om morele redenen stoppen

Er zijn ook ernstige humanitaire bezwaren tegen de Israëlische insteek. Hoewel elke Hamas terrorist die als vrachtje aan de doodsengel Israfil wordt meegegeven voor de 72 maagden, een grote weldaad voor de mensheid is, hebben de vreedzame mensen in Gaza er niet om gevraagd om in de Gazastrook geboren te worden. Daarom zijn er zowel militaire als morele redenen om Hamas te vernietigen en de Gazastrook te bevrijden van deze religieuze groep.

Een duurzame vrede komt pas na het einde van Hamas

We kunnen dus concluderen dat het niet zozeer Israël maar de beweging Hamas is, die rechtstreeks verantwoordelijk is voor de humanitaire crisis in de Gazastrook. Daarom zal voor een duurzame vrede in de Gazastrook deze beweging ten val gebracht moeten worden. De eerste prioriteit is het herstellen van de orde in de Gazastrook en het verzekeren van een behoorlijk bestaansminimum voor de Palestijnen. De buurlanden Egypte en Israël moeten veilig zijn en beschermd worden tegen terrorisme.

VN vredesmacht in de Gazastrook

Dat is het beste te bereiken door een VN vredesmacht in de Gazastrook. De Gazastrook is niet erg groot, dus het moet niet een al te groot probleem zijn om deze veilig te stellen met enkele duizenden VN militairen. Door middel van informanten kan de VN vredesmacht wapenfabrieken en andere terroristische outlets, zoals terreurtunnels, trainingskampen en raketlanceerinstallaties, in een vroeg stadium opsporen. De Egyptische en Israëlische veiligheidsdiensten kunnen hierbij helpen.

Laat een reactie achter