Hoe kunnen we spreken met aliens? De mogelijkheden

Kunnen we spreken met aliens, als ze ons bezoeken? Zijn er dingen die alle intelligente wezens delen, een soort universele taal?

Uit recente lekken van de Amerikaanse marine blijkt dat we bezocht worden door onverklaarbare objecten die met duizenden g kunnen versnellen en vertragen. Dit ligt ver buiten het bereik van onze bestaande natuurkundige kennis. Daarmee wordt het erg aannemelijk dat deze objecten afkomstig zijn van een niet-menselijke beschaving. Waarbij de vraag belangrijk wordt: hoe kunnen wij communiceren met aliens die nog minder met ons verwant zijn dan de mens met een covid-19 virusdeeltje?

Wiskunde en natuurwetenschap als gemeenschappelijke taal om te spreken met aliens

Toch is dit minder hopeloos dan het lijkt. We delen namelijk tot op zekere hoogte een gemeenschappelijke taal met alle andere bewoners van dit universum. Ja, we hebben het over de wiskunde. Of je nu een intelligente worm bent die in de modder van een oceaanwereld leeft, een collectieve zwerm intelligentie of een intelligent energieveld op de waarnemingshorizon van een zwart gat, of zelfs een kunstmatige levensvorm, we leven allemaal in hetzelfde universum en we hebben te maken met dezelfde wiskunde er zijn nog andere dingen die we redelijk zeker weten. Zo hebben aliens waarschijnlijk een complex sociaal systeem. Immers, zonder samenwerking van duizenden intelligente wezens kun je geen ingewikkeld technologisch ecosysteem opzetten. Laat staan, het bouwen van ruimteschepen die alle aardse technologie ver in de schaduw stellen.

Hoe kunnen we spreken met aliens?
Hoe kunnen we spreken met aliens? Bron: Kellepics, Pixabay / free to use

Afhankelijk van deze vastliggende omstandigheden kunnen we conclusies trekken over de taal die aliens waarschijnlijk zullen spreken. Isaac Arthur heeft deze gedachten uitgewerkt in onderstaande video.

Zie ook ons eerdere artikel hier.

Een interessante vraag is natuurlijk: Willen we wel dat aliens ons kunnen verstaan? Een kijkje op de sociale media en in subgroepen is weinig flatterend voor onze soort. Waarschijnlijk denken ze dat ze maar beter ver bij ons uit de buurt kunnen blijven. Geef ze eens ongelijk.

3 gedachten over “Hoe kunnen we spreken met aliens? De mogelijkheden”

 1. Laat ik je maar meteen weer uit je droom halen: Wij zullen niet met aliens in contact komen. De elite wil dit niet, het is een gevaar voor hun macht. De elite zal aliens dreigen de mensheid te vernietigen mochten zij zich openbaren (aan ons). Dat gezegd hebbende, kun je aannemen dat aliens met ons kunnen communiceren in elke taal. Ze zullen uiterlijk ook niet heel veel kunnen afwijken van ons, zo zullen ze handen hebben om tools te kunnen gebruiken, minimaal twee ogen hebben en als elk wezen een mond, etc. Ze zullen echt niet uitzien als bv in de film Arrival. Probeer maar eens een geheel ander wezen te maken als je kent, je zal niet ver komen.

  Die UFO filmpjes bewijzen trouwens helemaal niets. Als het op TV is het waar? Waarom opeens al die UFO filmpjes? Ze willen ons weer wat aanhangen.

  Mochten die filmpjes werkelijk echt zijn, wie zegt eigenlijk dat het buitenaardse zijn. Het kunnen net zo goed mensen uit de toekomst zijn of wezens uit een andere dimensie.

  Trouwens die g krachten die die objecten produceren zal elk levend wezen pletten.

  De aarde en het leven hier is voor mij meer een soort resort, een planeet met een verzameling van wezens hier geplaatst van verschillende planeten die gedoomd waren met ondergang.

 2. Taal is denk ik complexer dan we begrijpen, Het basis van taal is denk ik een bepaalde behoefte. Veel dieren hebben denk ik ook een veel complexere taal dan wij denken. Maar omdat wij hun behoeften/verlangens niet begrijpen denk we vaak dat het simpel opgebouwd is. Ze zijn daardoor ook niet instaat onze aanwijzingen op te volgen, maar van hun eigen soort onderling wel. Dat is ook een struikelblok bij menselijke intelligentie onderling. Je ziet dat mensen die aanwijzingen goed opvolgen vaak ook intelligenter zijn. Maar dat ligt dus ook deel aan organisatieniveau binnen die communicatie.

  Zo zal het ook met aliens zijn. Onbegrijpelijk waar ze naartoe willen, maar er komen gewoon hele slimme dingen uit.

Laat een reactie achter