De "telamones" van Tula worden toegeschreven aan de Tolteken. Maar waren de toltecah wel een volk, of was het de Náhuatl term voor wijzen?

Tolteken: de vier Tolteekse Agreements

Met de inval van de Spanjaarden is de meeste kennis van de Midden-  en Zuid-Amerikaanse beschavingen, zoals de  Inca’s, Azteken en Maya’s verloren gegaan. De Tolteken zijn een Mexicaanse groep waarvan de oorsprong in de nevelen der tijd ligt. Miguel Ángel Ruiz, van Uto-Azteekse afkomst, beweert dat hij door een eeuwen oude keten van overdracht van leraar op leerling, is ingewijd in hun geheimen.  Hierbij wijst hij naar Four Agreements, Vier Overeenkomsten (‘verdragen’) met jezelf. Hebben deze betekenis voor deze tijd?

De "telamones" van Tula worden toegeschreven aan de Tolteken. Maar waren de toltecah wel een volk, of was het de Náhuatl term voor wijzen?
De “telamones” van Tula worden toegeschreven aan de Tolteken. Maar waren de toltecah wel een volk, of was het de Náhuatl term voor wijzen?

Wie waren de Tolteken?

Veel weten we niet van de Tolteken. In klassiek Nahuatl betekent TōltÄ“catl, kunstenaar, wijze man; toltecayōtl is wijsheid; beschaving. De mainstream archeologie stelt dat de Tolteken een meso-Amerikaans volk vormden. Moderne archeologen denken dat de Tolteken in de stad  Tollan, het tegenwoordige Tula, leefden. Maar volgens sommige, m.i. overtuigende, theorieën waren de Tolteken helemaal geen volk, maar een groep van wijsgeren. Ongeveer zoals de Indiase sadhu’s of de oud-Israëlische nazireeërs of Levieten. De Tolteken zouden volgens de Azteken in de mysterieuze stad Teotihuacán zijn gevestigd. Deze stad stond al vele eeuwen leeg, toen de Azteken hun rijk stichtten.

Miguel Ruiz gelooft dit ook. Hij beweert bovendien dat hij deel uit maakt van een oude, Tolteekse traditie van wijsgeren. Volgens hem bestaat er ook een Tolteekse esoterische filosofie en is deze opgebouwd rond vier Overeenkomsten. Deze zijn qua vorm, niet qua inhoud, te vergelijken met de Vier Edele Waarheden uit het boeddhisme. De Tolteekse wijsheden, volgens Ruiz overgeleverd van vader op zoon, vereisen geen geloof in een mystieke traditie en lijken voor zichzelf te spreken. Hun diepgang is groot. Zelfs als Ruiz een bedrieger is, is de zeggingskracht, en het nut, van de Vier Overeenkomsten met jezelf groot.

Is Ruiz een bedrieger?

Ruiz claimt onderdeel uit te maken van een verborgen gemeenschap van Tolteken. Hij zegt de zoon te zijn van een traditionele genezer (curandera) en een inheemse sjamaan (nagual). Op zich is dit inderdaad plausibel.  Bijvoorbeeld, vijf eeuwen nadat de laatste joden uit Spanje werden verjaagd, bleek het jodendom nog steeds te overleven. Want tot het katholicisme bekeerde joden, marranos, deden tot op de dag van vandaag nog steeds in het geheim aan het jodendom. En als een groep mensen ervan overtuigd is waardevolle kennis te bezitten, dan ligt het voor de hand, dat zij er alles aan zullen doen deze kennis geheim te houden. En door te geven aan ingewijden. De Azteken waren dus, wat dit betreft ook zeker geen uitzondering. Het biedt ook een m.i. logische verklaring voor de oorsprong van het begrip Tolteek in het Nahuatl.

Wat zijn de Vier Overeenkomsten van de Tolteken?

De Tolteekse filosofie (volgens Ruiz) is gecentreerd rond Vier Overeenkomsten, met jezelf. Deze leiden, volgens Ruiz, tot het oplossen van psychische en intellectuele problemen. De Overeenkomsten zijn als volgt.

1. Zeg alleen wat je werkelijk meent; spreek geen leugens.

2. Laat je niet raken door de mening van anderen; zij leven in hun realiteit, jij in de jouwe.

3. Doe geen aannames over dingen die je niet weet; communiceer zo duidelijk als je kan met anderen.

4. Doe wat je doet met hart en ziel.

Welk wereldbeeld ligt achter deze filosofie?
Volgens Ruiz leven wij allen in onze eigen realiteit. Wij kunnen niet werkelijk zeggen wat we denken. En liegen onszelf steeds voor. Daarom zadelen we onszelf op met schuldgevoelens. Alleen als we onze eigen realiteit ‘schoonmaken’, d.w.z. intern consistent, zullen we ons kunnen ontworstelen aan de demonen van angst en schuld. Deze filosofie sluit inderdaad vrij nauw aan over wat bekend is van de Azteekse filosofie. Omdat deze filosofie geen beroep doet op metafysische zaken als God, hemel en hel, is hij erg geschikt voor de moderne tijd.

7 gedachten over “Tolteken: de vier Tolteekse Agreements”

 1. Dank je voor dit artikel en nieuwe aangereikte interessante leerstof , helaas er is veel cultuur en wijsheid verloren gegaan tijdens de exploratie/exploitatie van de nieuwe wereld Waarschijnlijk mist er nog 1 wijsheid of inzicht in het rijtje , volgens de volgende link zouden er uiteindelijk 5 inzichten zijn http://www.ankh-hermes.nl/don-miguel-ruiz-de-vijf-inzichten-boeken-10-daags.html De vier inzichten zijn de inmiddels bekende leefregels, (de regels die aangehaald worden).Het vijfde inzicht geeft je de mogelijkheid een dieper niveau van bewustzijn te bereiken.Je wordt teruggebracht naar de authenticiteit waarmee we geboren worden en leert jezelf volledig accepteren.

 2. In de lijn van het artikel verder een interessante link die ik graag wil delen.
  True Toltec Teachings – Part 1 http://www.youtube.com/watch?v=LlOfC_XO4B8  1 van de 5 delen die op youtube staan Er word in dit deel ook verwezen naar het boek The Mastery Of Love het boek geeft een inzicht dat op angst gebaseerde en andere bevooroordeelde aannames over anderen de liefde in het algemeen genomen kan ondermijnen en daardoor kan leiden tot lijden en ander drama in  relaties.Waarvan hier een interessante link http://www.saveonpetrol.co.za/The-Mastery-of-Love-Guide-to-the-Art-of-Relationship.pdf  of deze uitgave een juist beeld geeft van de woorden van  Miguel Ruiz dat weet ik nog niet , de naam van de auteur word niet als negatief benoemd in de youtube video .Mij lijkt dat kritisch lezen en het een en ander vergelijken daar een antwoord in zal brengen. Mvg.Jasper

 3. Heel, heel lang geleden, in dat, eindeloze, mysterieuze verleden van onze planeet was er een ras van trotse mensen, met een ongelofelijke beschaving, de Toltecs. Een beschaving van ongekende hoogte, zelfs niet geëvenaard in onze tijd. Al eeuwenlang werden de magische krachten van dit oude volk in de praktijk toegepast om het dagelijkse leven makkelijker en aangenamer te maken. Maar ook om de uitkomst van een oorlog te beslechten. Hun grote kracht was hun samenwerking met de natuurgeesten, de elementalen. Behalve deze samenwerking waren sommige Toltecs ook expert in de manipulatie van een soort rauwe energie, een magnetische kracht. Met deze kracht en de nodige creativiteit konden ze zelf elementale wezen scheppen, de artificial elementals, die ook verantwoordelijk waren voor de lucht-en ruimteschepen die er in die tijd al waren. De legenden die we nu nog kennen van dit volk verteld over luchtschepen, ruimteschepen en allerlei manieren van voortstuwing die dit volk tot zijn beschikking had. Ja, dit zijn de legendes van Atlan (Atlantis). De beschaving van de Toltecs rees tot zijn piek ergens middenin het era van Atlantis zo,n 1.000.000 jaar geleden. Het ras van de Toltecs heerste voor vele duizenden jaren. De sjamanen van de Toltecs hadden ontdekt dat de mens een tweedelig wezen is. Ze noemden het andere zelf “de dubbel” . De dubbel is de schepper in ons. Ons gewone zelf is “het geschapene”. Het voertuig van de dubbel is de wil. Het gebeurt maar zelden dat wij ons bewust zijn van de dubbel. In een situatie van extreem gevaar, handelen we soms instinctief, het is dan dat de dubbel overneemt, en in een flits, actie onderneemt waar we later versteld van staan. Het is ons spiegelbeeld, de schaduw, de andere kant van het uurglas. Deze  sjamanen hadden ontdekt , waarschijnlijk na vele honderden generaties van kennis doorgeven, dat de dubbel een superwezen is met bijna onbegrensde mogelijkheden. Maar het is ook een tijger die getemd moet worden. Ze ontdekten dan de bijna onmogelijke taak om bewust te worden in de dubbel komt door de alles verslavende, alles omvattende macht, van ons gewone zelf, die tot het extreme uiterste gaat om zijn heerschappij over ons bewustzijn te kunnen behouden. De dubbel heeft ook massa, alhoewel dit niet altijd het geval is. Zijn fysieke verschijnsel is hetzelfde als ons gewone zelf, alleen maken functies zoals eten en evacuatie en seks geen onderdeel meer uit van zijn fysiek.
   
  Ben je geïnteresseerd in deze kennis dan zijn de boeken van Carlos Castaneda  een must.
  Ook Theun Mares schrijft over de Totecs.
  Hier vinden we informatie over de Toltecs in Atlantis: http://www.gutenberg.org/files/21796/21796-h/21796-h.htm
   
   

 4. Iedereen die een gezond werkend verstand heeft, zou kunnen weten dat deze waarheden, op diep psychologische waarden gebaseerd zijn.
  Wanneer stopt het jagen op degene die die waarden opschrijft?

Laat een reactie achter