Vier Tolteekse wijsheden

Met de inval van de Spanjaarden is de meeste kennis van de Midden-  en Zuidamerikaanse beschavingen, zoals de  Inca’s, Azteken en Maya’s verloren gegaan. Een Mexicaanse groep waarvan de oorsprong in de nevelen der tijd ligt, zijn de zogeheten Tolteken. Miguel Ángel Ruiz, van Uto-Azteekse afkomst, beweert dat hij door een eeuwenlange keten van overleveringen is ingewijd in de geheimen van de Tolteken.  Hierbij wijst hij naar vier ‘agreements’, Overeenstemmingen. Hebben deze betekenis voor deze tijd?

De "Telamones" van Tula worden vaak toegeschreven aan de Tolteken. Maar waren de Tolteken wel een volk?

De “Telamones” van Tula worden vaak toegeschreven aan de Tolteken. Maar waren de Tolteken wel een volk?

Wie waren de Tolteken?
Veel weten we niet van de Tolteken. Volgens sommige, m.i. overtuigende, theorieën waren de Tolteken (klassiek Nahuatl: Tōltēcatl, kunstenaar, wijze man; toltecayotl is wijsheid; beschaving) helemaal geen volk maar een groep van wijsgeren, ongeveer zoals de Indiase sadhu’s of de oud-Israëlische nazireeërs, die in de mysterieuze stad Teotihuacán waren gevestigd. Een van de mensen die dit onderschrijft is Miguel Ruiz, die claimt dat hij deel uit maakt van een precolumbiaanse Tolteekse traditie van wijsgeren. Volgens hem bestaat er een Tolteekse esoterische filosofie en is deze opgebouwd rond vier wijsheden, te vergelijken met de Vier Edele Waarheden uit het boeddhisme. De Tolteekse wijsheden, volgens Ruiz overgeleverd van vader op zoon, vereisen geen geloof in een mystieke traditie en lijken voor zichzelf te spreken. Hun implicaties zijn echter enorm; zelfs als Ruiz een bedrieger is, is de zeggingskracht van de Vier Overeenstemmingen enorm.

Is Ruiz een bedrieger?
Ruiz claimt onderdeel uit te maken van een verborgen gemeenschap van Tolteken. Hij zegt de zoon te zijn van een traditionele genezeres (curandera) en een traditionele sjamaan (nagual). Op zich is dit niet implausibel. We weten uit bijvoorbeeld Spanje dat er vijf eeuwen nadat de laatste joden uit Spanje werden verjaagd, de afstammelingen van tot het katholicisme bekeerde joden, marranos, tot de dag van vandaag nog steeds in het geheim het jodendom praktiseerden. Als een groep mensen ervan overtuigd is waardevolle kennis te bezitten, ligt het voor de hand, dat zij er alles aan zullen doen deze kennis geheim te houden en door te geven aan ingewijden. Op zich is het verhaal van Ruiz dus plausibel. het biedt ook een m.i. logische verklaring voor de oorsprong van het begrip Tolteek in het Nahuatl.

Wat zijn de Vier Overeenstemmingen?
De Tolteekse filosofie (volgens Ruiz) is gecentreerd rond vier overtuigingen, die volgens Ruiz leiden tot het oplossen van psychische en intellectuele problemen. Deze zijn als volgt.

1. Zeg alleen wat je werkelijk meent; spreek geen leugens.

2. Laat je niet raken door de mening van anderen; zij leven in hun realiteit, jij in de jouwe.

3. Doe geen aannames over dingen die je niet weet; communiceer zo duidelijk als je kan met anderen.

4. Doe wat je doet met hart en ziel.

Welk wereldbeeld ligt achter deze filosofie?
Volgens Ruiz is een essentiële lering dat wij allen in onze eigen realiteit leven. Omdat wij niet werkelijk zeggen wat we denken en onszelf voortdurend voorliegen, zadelen we onszelf op met schuldgevoelens. Alleen als we onze eigen realiteit ‘schoonmaken’, d.w.z. intern consistent, zullen we ons kunnen ontworstelen aan de demonen van angst en schuld. Omdat deze filosofie geen beroep doet op onzichtbare zaken als God of hemel en hel, is hij erg geschikt voor de moderne tijd.

Germen Roding

Hoofdredacteur en analist (Visionair.nl) Expertise: Wageningen Universiteit, tropisch landgebruik met specialisaties plantenteelt en visteelt (master), natuurkunde (gedeeltelijke bachelor), informatica (praktijkervaring)

Dit vind je misschien ook leuk...

7 reacties

 1. Bemoeier schreef:

  Ja dat is goed tegen de lompe hufterigheid van tegenwoordig, want dat is niet zo stoer als dat het lijkt.

 2. Douwe schreef:

  Lijken me idd nog heel bruikbare wijsheden. :)

 3. Jasper schreef:

  Dank je voor dit artikel en nieuwe aangereikte interessante leerstof , helaas er is veel cultuur en wijsheid verloren gegaan tijdens de exploratie/exploitatie van de nieuwe wereld Waarschijnlijk mist er nog 1 wijsheid of inzicht in het rijtje , volgens de volgende link zouden er uiteindelijk 5 inzichten zijn http://www.ankh-hermes.nl/don-miguel-ruiz-de-vijf-inzichten-boeken-10-daags.html De vier inzichten zijn de inmiddels bekende leefregels, (de regels die aangehaald worden).Het vijfde inzicht geeft je de mogelijkheid een dieper niveau van bewustzijn te bereiken.Je wordt teruggebracht naar de authenticiteit waarmee we geboren worden en leert jezelf volledig accepteren.

 4. antares schreef:

  Ik leef en denk zo, bevalt goed. ;)

 5. Jasper schreef:

  In de lijn van het artikel verder een interessante link die ik graag wil delen.
  True Toltec Teachings – Part 1 http://www.youtube.com/watch?v=LlOfC_XO4B8  1 van de 5 delen die op youtube staan Er word in dit deel ook verwezen naar het boek The Mastery Of Love het boek geeft een inzicht dat op angst gebaseerde en andere bevooroordeelde aannames over anderen de liefde in het algemeen genomen kan ondermijnen en daardoor kan leiden tot lijden en ander drama in  relaties.Waarvan hier een interessante link http://www.saveonpetrol.co.za/The-Mastery-of-Love-Guide-to-the-Art-of-Relationship.pdf  of deze uitgave een juist beeld geeft van de woorden van  Miguel Ruiz dat weet ik nog niet , de naam van de auteur word niet als negatief benoemd in de youtube video .Mij lijkt dat kritisch lezen en het een en ander vergelijken daar een antwoord in zal brengen. Mvg.Jasper

 6. sacredfour schreef:

  Heel, heel lang geleden, in dat, eindeloze, mysterieuze verleden van onze planeet was er een ras van trotse mensen, met een ongelofelijke beschaving, de Toltecs. Een beschaving van ongekende hoogte, zelfs niet geëvenaard in onze tijd. Al eeuwenlang werden de magische krachten van dit oude volk in de praktijk toegepast om het dagelijkse leven makkelijker en aangenamer te maken. Maar ook om de uitkomst van een oorlog te beslechten. Hun grote kracht was hun samenwerking met de natuurgeesten, de elementalen. Behalve deze samenwerking waren sommige Toltecs ook expert in de manipulatie van een soort rauwe energie, een magnetische kracht. Met deze kracht en de nodige creativiteit konden ze zelf elementale wezen scheppen, de artificial elementals, die ook verantwoordelijk waren voor de lucht-en ruimteschepen die er in die tijd al waren. De legenden die we nu nog kennen van dit volk verteld over luchtschepen, ruimteschepen en allerlei manieren van voortstuwing die dit volk tot zijn beschikking had. Ja, dit zijn de legendes van Atlan (Atlantis). De beschaving van de Toltecs rees tot zijn piek ergens middenin het era van Atlantis zo,n 1.000.000 jaar geleden. Het ras van de Toltecs heerste voor vele duizenden jaren. De sjamanen van de Toltecs hadden ontdekt dat de mens een tweedelig wezen is. Ze noemden het andere zelf “de dubbel” . De dubbel is de schepper in ons. Ons gewone zelf is “het geschapene”. Het voertuig van de dubbel is de wil. Het gebeurt maar zelden dat wij ons bewust zijn van de dubbel. In een situatie van extreem gevaar, handelen we soms instinctief, het is dan dat de dubbel overneemt, en in een flits, actie onderneemt waar we later versteld van staan. Het is ons spiegelbeeld, de schaduw, de andere kant van het uurglas. Deze  sjamanen hadden ontdekt , waarschijnlijk na vele honderden generaties van kennis doorgeven, dat de dubbel een superwezen is met bijna onbegrensde mogelijkheden. Maar het is ook een tijger die getemd moet worden. Ze ontdekten dan de bijna onmogelijke taak om bewust te worden in de dubbel komt door de alles verslavende, alles omvattende macht, van ons gewone zelf, die tot het extreme uiterste gaat om zijn heerschappij over ons bewustzijn te kunnen behouden. De dubbel heeft ook massa, alhoewel dit niet altijd het geval is. Zijn fysieke verschijnsel is hetzelfde als ons gewone zelf, alleen maken functies zoals eten en evacuatie en seks geen onderdeel meer uit van zijn fysiek.
   
  Ben je geïnteresseerd in deze kennis dan zijn de boeken van Carlos Castaneda  een must.
  Ook Theun Mares schrijft over de Totecs.
  Hier vinden we informatie over de Toltecs in Atlantis: http://www.gutenberg.org/files/21796/21796-h/21796-h.htm
   
   

 7. Lina Boot schreef:

  Iedereen die een gezond werkend verstand heeft, zou kunnen weten dat deze waarheden, op diep psychologische waarden gebaseerd zijn.
  Wanneer stopt het jagen op degene die die waarden opschrijft?

Geef een reactie