Iedere Nederlander beschikt in principe over een miljoenenkapitaal. Hoe kunnen we dit enorme slapende kapitaal in klinkende munt of andere wenselijke zaken omzetten?
Arbeid en tijd, de uiteindelijke basis van welvaart
Als we uitgaan van een veertig uur durende werkweek en 50 werkweken per jaar, beschikken we per persoon over rond de 2000 werkuren per jaar. Het gemiddelde bruto uurloon in Nederland ligt rond de veertig euro. Met andere woorden: twaalf jaar onafgebroken werken staat gemiddeld voor rond de miljoen euro. Als we uitgaan van een werkend leven van 36 jaar, zou de gemiddelde Nederlander dus ongeveer drie miljoen euro verdienen in zijn leven. Deze tijd hebben we al. Als we er voor kiezen om deze tijd slim aan te wenden, kunnen we alleen al door te werken multimiljonair worden.
Tijd omzetten in waarde
De meeste tijd dat we werken doen we in feite dingen die niet nodig zijn, of dingen die gemakkelijk geautomatiseerd kunnen worden. Toen ik nog veel met de tekstverwerker Word werkte, schreef ik macro’s waarmee je met een paar toetsaanslagen veel voorkomende routinetaken kan vereenvoudigen. Er zijn ook andere trucs waarmee je veel voorkomende tijdrovende klusjes kan voorkomen. Als je je tijd systematisch besteedt om dat soort veranderingen door te voeren, kan je in veel minder tijd veel meer doen. Zo laat je als het ware steeds meer tijd in waarde veranderen.
Elkaar niet onnodig werk bezorgen
Het grootste deel van de mensen in Nederland houdt elkaar aan het werk. Dit is jammer en ook zonde. Immers je kan die tijd ook besteden om iets te produceren of diensten te leveren die wel een grote meerwaarde opleveren voor anderen.
Hypotheeklening in uren
Ook kan door dit slapende urenkapitaal als dekking voor hypotheken te accepteren, de woningmarkt weer vlot getrokken worden. Uren blijven immers altijd uren. Als iemand bijvoorbeeld 200.000 euro leent voor een woning, staat dit gelijk aan 4000 maal het bruto uurloon. Stel, als extra zekerheid eist de bank dekking in uren tegen iets meer dan het minimumloon. Dan moet als de nood aan de man komt, 20.000 uur gewerkt worden. Dit staat gelijk aan tien werkjaren. Uiteraard leveren de meeste banen meer op dan het minimumloon en deze uren kunnen dan ook afgekocht worden. Bij werkloosheid is huisuitzetting niet meer nodig. Immers, er komen zo veel extra uren beschikbaar die via een uitzendbureau door de bank verkocht kunnen worden.
Invoeren van een urenvaluta
In een eerder artikel op Visionair van Douwe is al beschreven hoe een valuta gebaseerd op werkuren zou kunnen functioneren. Zou er niet een parallelle urenvaluta naast de euro kunnen worden ingevoerd, om zo voor de nodige stabiliteit te zorgen en ook de onzekerheid bij veel mensen weg te nemen? Ik denk het wel. Uiteraard blijven energie en grondstoffen nog een probleem, maar door de snelle daling van de kosten van zonnepanelen is dit probleem in landen met een droog, zonnig klimaat (zoals Spanje) nu al opgelost en schuift de grens snel naar het noorden.
Waarom zou ik werken om miljonair te worden?
Je kunt gewoon anderen voor je langs de deur laten gaan om te collecteren voor een of ander goed doel! Dat zet pas zoden aan de dijk! Zie hier:
http://www.gemiddeld-inkomen.nl/inkomens-goededoelen.php
Zonder gekheid: het is wat simplistisch voorgesteld, iedereen miljonair? Wat doet dat met de prijzen van goederen en diensten? Gaan die niet automatisch de lucht in, m.a.w. inflatie? Er is trouwens een ander eenvoudig principe om de status van miljonair te bereiken: produceer meer dan je verbruikt. Aan de andere kant zou ik niet zo graag in de rijtjes van de zoveel rijktste mensen van Nederland staan, aangezien ik dan lijfwachten in moet zetten om bv. mijn kinderen dagelijks terug te zien na school. Ben eigenlijk best te vreden met minder.
Leuk bedacht, maar ik zie het niet werken. Op zich is het prima als mensen hun eigen munt gebruiken en zolang zij elkaar vertrouwen en dus de munt erkennen, zal het waarschijnlijk ook goed gaan. Maar op grote schaal toepassen is vragen om problemen. Het begrip vraag en aanbod wordt genegeerd, dus een activiteit die een bepaalde tijd kost, is altijd even duur, zelfs als er een overschot in het aanbod is. En dan is er nog de vraag wat iemand ervan weerhoudt om een fictief aantal uren voor een product te rekenen. Producten zijn dermate complex dat je onmogelijk vast kunt stellen hoeveel arbeid er precies aan is besteed. Tijd lijkt misschien waardevast, maar dat is het niet.
Eigenlijk is het ook gewoon waar. Qua toegang tot informatie bijvoorbeeld zijn we denk ik de afgelopen 20 jaar allemaal miljonairs geworden letterlijk. Als je kijkt tot hoeveel films, documentaires, muziek, kennis van anderen etc iemand nu allemaal gratis toegang kan hebben door alleen maar een computer met internet dan is het enorm. Ik denk eerlijk gezegd dat ik nu bij meer kennis kan komen dan misschien wel alle generaties van mijn voorouders bij elkaar opgeteld.
Echter het rare is dat we nu in ons huidige terminale geldsysteem een enorme krimp in geldhoeveelheid krijgen en daardoor nu het idee wordt gekweekt dat we armer zouden worden. Het is allemaal maar net in wat je rijkdom of armoede wilt uitdrukken. Als ik moest kiezen tussen een paleis en een grote auto rijden of toegang hebben tot een wereld vol informatie zoals ik dat nu heb via het internet dan ben ik prima tevreden in mijn armoede :-)Â
Maar jah het gaat natuurlijk atlijd om onderlinge sociale verhoudingen om te zien wat relatief rijk en arm is in de samenleving. Misschien is en en denken in dit geval beter. En een paleis en internet.
Â
Interessante lijsten van forbes.com
http://translate.google.nl/translate?hl=nl&sl=en&u=http://www.forbes.com/lists/&prev=/search%3Fq%3Dwww.forbes.com/billionaires%26hl%3Dnl%26qscrl%3D1%26rlz%3D1T4ADSA_nlNL392NL393%26biw%3D1024%26bih%3D563%26prmd%3Dimvns&sa=X&ei=JPZIUJjaD6Kg0QXA7IHYDw&sqi=2&ved=0CEkQ7gEwBw
En het portret van een gemiddelde VS-miljonair:
http://translate.google.nl/translate?hl=nl&sl=en&u=http://indy-biz.com/danpdf/dlArt83.pdf&prev=/search%3Fq%3Dthe%2Bmillionaire%2Bnext%2Bdoor%2Bpdf%26hl%3Dnl%26rlz%3D1T4ADSA_nlNL392NL393%26prmd%3Dimvnsb&sa=X&ei=z_dIUO3VIvKa1AW1_4D4Dw&ved=0CCcQ7gEwAA
Ik ben weliswaar veelvuldig miljonair maar mijn geld staat geparkeerd in Griekenland, Frankrijk en Spanje. Die hebben een dikke muur om hun parkeerplaats gebouwd met een zware, gesloten deur en willen mij mijn geld en uren niet teruggeven.
Nu moet ik op een houtje bijten en gaan ze daar aan de Parmaham en ganzenlever met ouzo.Â
Worden de werknemers in loondienst nu ook niet betaald in uren? Alleen dan verdraaid naar euro’s. Want natuurlijk is het uur van ‘de baas’ van veel meer waarde, dan het uur van de schoonmaker (cynisch).
Â
Als bepaalde capaciteiten extra gewaardeerd worden, ten opzichte van andere, terecht, of onterecht, zijn die dan ook niet van meer waarde?
Â
alle dieren zijn gelijk, maar sommige zijn meer gelijk dan andere ;-)
Â
Â
Lijkt me wel anders wil er niemand meer naar het HBO.
De grap is ook; je kunt veel bezit hebben, maar daarom juist weinig geld, of veel geld hebben, maar daarom juist weinig bezitten. Overal is wat bij. ;)
Lijkt me dat zolang we globaal in de wat men noemt ontwikkelde landen, bezig blijven met steeds verdere belasting op goederen, waarvan er meer dan één levensnoodzakelijk zijn, te hoge belastingsschalen op gepresteerde werkuren, hoge winstmarges op geleend geld, energie die steeds duurder word, waarvoor wel degelijke oplossingen die probleem van tekort aan energie niet weg nemen maar het wel betaalbaar houden niet worden benut ten volle of niet ontwikkeld,Â
We doodgewoon niet kunnen spreken van rijk zijn,
Er is zelfs in Europa enorm veel verdoken armoede.
En de uitholling van zowel maatschappelijk als sociaal en economisch beeld maakt het niet beter.
Maar laten we hopen dat het leid naar een overgang van anders bestaan en hoe geld verdeeld word.
Dat we beschikking hebben tot enorme dingen zoals meer kennis en technische zaken daar sluit ik me volledig bij aan.
Maar zelfs dat word duurder en duurder, en nu met wetten op bepaald materiaal op internet ziet men evengoed dat daar word uitgehold en geld bij elkaar gegraaid onder het mom van copyright.
Er zijn zelfs boeken en dingen van videomateriaal die eerst werden vrijgegeven aan public domain die nu terug herzien werden, en dan daarna vlotjes aangeboden worden op servers waarvoor men voor een download moet betalen.
En er zijn al veel sites waar men gaat waar men gewoon te zien krijgt sorry but this video is not shown in for your region.
Das gewoon kul en belangenbeleid.
Als je inderdaad milionair bent goed op je centen zitten en eerst alles bekijken hoe het gaat verlopen,
Â
40 euro per uur???????
amai wat hebben ze in Nederland hoge uurlonen!!!!
belgie blijft hier blijkbaar in achter
Een vakkenvuller van 15 jaar oud verdient  3.95 per uur. (bij een supermarkt)
Een Zakkenvuller van 45 jaar oud verdient 3950 per uur  (bestuurder van multinational)Â
het gemiddelde uurloon in Nederland is dus ongeveer 1973 Euro per uur.
WAT EEN BULLSHIT Â !!!!!!!!!!!
Als je even zoekt naar Jan Modaal, kun je die vinden op wikipedia.
op wikipedia worden de maandlonen, die een 40-urige werkweek representeren,
gegeven op €1704 netto.
wat dus neer zou komen op 48 jaar werken, dan zou Jan Modaal €1.000.000 hebben verdiend.
bedankt en nou opgerot met je filosofie,