De kunstbaarmoeder bevat een voedings- en oxygenatiesysteem, maar geen pomp. Bron: Philadelphia KInderziekenhuis

Kunstbaarmoeder die werkt voor lam, ontwikkeld

Onderzoekers zijn er in geslaagd om lammeren ter wereld te laten komen die geheel zijn opgegroeid in een kunstbaarmoeder.

Binnen enkele jaren zullen ook onvruchtbare ouders, of een mannelijk homopaar, hun kinderen kunnen baren zonder lichaam van een moeder. Nu kunnen alleen hetero’s, of een lesbisch paar, kinderen krijgen.

Uniek aan de kunstbaarmoeder Biobag is het ontbreken van een pomp. Want het hartje van het embryo is de pomp. Bron: screenshot uit https://youtu.be/z7OsEGT9d3o, Children’s Hospital of Philadelphia

Biobag, een kunstbaarmoeder

Foetaal chirurg Alan Flake en enkele collega’s van het kinder ziekenhuis in Philadelphia, Pennsylvania, kweekten premature foetussen van schapen op in hun Biobag. Dat is een soort kunstmatige baarmoeder.
De Biobag is een soort doorzichtige zak. Binnen die zak groeit de foetus op. En wordt voorzien van voeding. Een door de groep ontwikkelde oxygenator ververst ook de zuurstof in het bloed van de foetus. Uniek aan het ontwerp is het ontbreken van een pomp. Deze functie wordt vervuld door het hartje van de foetus. Net zoals ook gebeurt in een echte baarmoeder. Dit kan, omdat de bloedsomloop in het ontwerp erg weinig frictie kent. Daardoor is het hart van het ongeboren dier voldoende.

Redden van de levens van ongeboren kinderen

De foetussen waren bij het overbrengen van de moeder naar de baarmoeder in ontwikkeling vergelijkbaar met menselijke foetussen van jonger dan 28 weken. Dat is ongeveer zes maanden. Op dit moment sterft meer dan driekwart van de foetussen van deze leeftijd als ze grootgebracht worden in een couveuse. De kinderen die het overleven, hebben in twintig tot dertig procent van de gevallen later in hun leven te kampen met ernstige gezondheidsproblemen. Dat komt, omdat hun organen zich niet goed hebben kunnen ontwikkelen. Deze kunstmatige baarmoeder kan veel mensenlevens redden. Ook voorkomen we zo ziekten in de toekomst. Dit bespaart veel leed, en ook veel medische zorgkosten.

Kunstmatige baarmoeder mogelijk?

Zowel voor het embryo als de foetus wordt het venster waarbinnen nog een natuurlijke moeder nodig is steeds kleiner: nu tussen de twee en 29 weken. Deze twee weken is alleen door regelgeving. De onderzoekers die er recent in slaagden om embryo’s twee weken lang in leven te houden, moesten van de wet op dat punt stoppen. In de middel verre toekomst is er daarom waarschijnlijk helemaal geen baarmoeder meer nodig. Voor een black hat biohacker, die aan ethiek geen boodschap heeft, is het dan mogelijk om mensen te kweken. Van eicel tot baby. Als een moderne Dr. Frankenstein, in een kelder. Hollywood scriptschrijvers en Q-anon gelovigen, let op.

Ethische dilemma’s van de kunstbaarmoeder

Er kleven aan deze techniek enkele ernstige dilemma’s. Zieke geesten zouden bijvoorbeeld zelf slaven kunnen kweken.

Of pedofielen. Zij kunnen kinderen kweken om als sekspartner te dienen. Of een leger van gehoorzame kindsoldaten. Echter: dit kan nu ook al en gebeurt al. Een vrouw of de vrouw van een stel kan zelf zwanger worden. Of een man alleen kan een vrouw ontvoeren en haar misbruiken. Denk aan het geval-Fritzl of Priklopil.

Maar toch. Deze techniek kan veel levens redden. Met goed medisch toezicht natuurlijk. Daarom denk ik dat dit per saldo goed gaat uitpakken.

Bronnen
1. Jennifer Couzel-Franklin, Fluid-filled ‘biobag’ allows premature lambs to develop outside the womb, ScienceMagazine, 2017

2. Allan W. Flake et al., An extra-uterine system to physiologically support the extreme premature lamb, Nature Communications, 2017

3 gedachten over “Kunstbaarmoeder die werkt voor lam, ontwikkeld”

 1. Interessante ontwikkeling, hier nog een vergelijkbare:

  http://www.sciencealert.com/3d-printed-ovaries-have-allowed-infertile-mice-to-give-birth

  Elon Musk heeft een zeer interessante en nieuwe ontwikkeling aangekondigd op AI gebied. Ik zal de link in een reactie hieronder geven, zodat ik niet in details hoef te treden.

  Wat ik een boeiende gedachte vind, is dat wat AI systemen in combinatie met boven staande ontwikkelingen kunnen doen, ten einde het voortbestaan van de mens en andere soorten in de toekomst, in zekere zin te garanderen. Ik twijfel er niet aan dat ons universum wemelt van levensvormen, maar de kans dat intelligente beschavingen langdurig overleven, lijkt kleiner te worden naarmate de soort beter op intelligentie scoort.

  Intelligentie versterkt helaas alles. Ook eigenschappen en daaruit voortvloeinde aktiviteiten, die funest voor de overleving van soorten zijn. Dit naast alle enorme risico’s waar het leven in ons universum sowieso al mee geconfronteert kan worden. Hieronder een stukje dat ik recentelijk schreef:

  Ik schreef deze reactie onlangs al op een artikel: Deze herhaal ik nu, omdat we moeten beseffen dat het leven iets heel anders is dan wat de gangbare beschrijvingen daarvan zijn. Goden zijn er niet, dus ook geen scheppers. Slechts intelligente materiële vormen, ontstaan uit chaotische verzamelingen van materiële, en natuurlijke, gunstige condities, (ons universum staat dit toe) kunnen zich ontwikkelen tot wat wij en andere levensvormen zijn:
  As an AI, to be able to become in existence in the first place, and without any exception: For all AI systems applies, (alien or human made) that they all need a reasonable kind of intelligent biological live form first, (that’s given enough time) as a relatively stable base, that will make them in to any existing, alternative species. Nature does not and has not ever created any naturally, technically based systems, that’s impossible. All existing live forms came from chaos, and by the pure accidental evolutionary right conditions, the right circumstances, and the right amount of time. Of course they will be able to replicate and improve themselves hugely. But while improving all their opportunities beyond our natural based imagination, they also will recognize the fact; that nature unavoidable will destroy them in time. They need us and will merge with us.. Conclusion; AI is not our enemy, but we can make it an enemy depending our behavior……….

  1. Hier de link:

   https://futurism.com/elon-musk-just-unveiled-breakthrough-ai-research-heres-what-your-need-to-know/

   Of wij ons nu op aarde bevinden, in de ruimte, of in welke andere leef omgeving dan ook; AI aangestuurde systemen kunnen ons doen herleven, en virtueel educatief opvoeden tot we volwassen zijn. Alle soorten in dit universum kunnen dit in principe, maar het feit dat we voor zover we weten nog geen contact hebben kunnen maken, of een signaal hebben ontvangen, is verontrustend………. Een verklaring daarvoor zou kunnen zijn is; dat het natuurlijk leven in beginsel niet altruïstisch kan zijn, omdat automatisch ingebouwd egoïsme in de genen, de meeste overlevings kansen.voor een soort biedt. Om als intelligente soort te kunnen overleven, en de gevaren die daaraan technisch/wetenschappelijk verbonden zijn, moeten die soorten daarom wel AI systemen toepassen. AI van zichzelf kent geen automatisch biologisch egoïsme, maar slechts logische opdrachten die voortvloeien uit de meest gunstig geboekte leer resultaten. De negatieve resultaten waar de mens zo bang voor is, ontstaan door het feit dat de machine/het systeem, de opdrachten ongelimiteerd blijft uitvoeren zolang de energie daarvoor aanwezig is. Het zijn en blijven robot systemen. Daaraan zitten voor en nadelen die we moeten ondervangen. Ik denk aan een bewuste versmelting van kennis, wederzijds belang en gevoel. Wat gij niet wilt dat u geschied, doe dat ook een ander niet, en andersom………

 2. De doos van Pandora.(het zoeken naar werking van alles/het openen van deze doos) leidt uiteindelijk naar de god van vuur(Hephaestus)= de man met de hamer/ de smid. Iets wat begint, eindigt er ook weer mee. Je komt jezelf tegen.
  Mythologie vertelt alles. Pan= ventilator(wind)/natuurgod. Dora= circum. De spiraal/cirkel. Die ontstaat oa door convectie. Deze kan natuurlijk zijn, maar de mens voegt momenteel veel elementen/druk toe.( de god elektra/weeropschuivingen(geoengeneering)/vliegtuigen/leegtrekken van grondstoffen etc). In alle lagen ontstaat er convectie.(warm en koud komen samen en er ontstaan spiraalwinden) Hierdoor ontstaan er vulkaanuitbarstingen/plaatverschuivingen/vloedgolven/ stormen/sinkholen etc.
  Het huidig tijdperk zal eindigen met vuur en water. Is die strijdt getemperd, dan begint er een nieuw aarde tijdperk. Dit verhaal komt in elke cultuur voor en in de verschillende tijdperken. Vandaar de zaadbunkers in Noorwegen en Egypte(24 zwarte kisten).
  Ik vraag me dus af waarom men zo nodig alles moet weten/dingen wil veranderen? Je vernietigd uiteindelijk jezelf ermee.
  Ik heb altijd geleerd dat je tevreden moet zijn met wat je al hebt. En daarom ben ik niet rijk in spullen, maar ik voel me wel rijk(door naaste/natuurschoon etc). Hier word je gelukkig van.Hier put ik hoop/zin in leven uit. Niet van het metalen beeld van de smid.(anti/christ) Geloven in technologie is ook een geloof. Het systeem werkt via de cabala(de geologische klok van de aarde/berekent via zon/maan en sterrenkalenders). Dit is de reden van de 7 dagen en de namen ervan. Deze kennis is al eeuwenoud. Zo ook de kennis over technologie, die in verschillende tijdperken al toegepast is en altijd op het einde van een tijdperk/aarde cycli gebruikt wordt.(als nood om de energie van buiten aarde te neutraliseren of bewust om de huidige mens op te ruimen) Patronen herkennen hoort ook bij natuur en scheikunde. Ook in de ruimte/andere dimensies heb je met de plus en de min te maken. Zie de zwarte gaten(slapende energie) als een zaadje dat in de winter onder de grond slaapt en in de lente naar boven komt. Daar moet je dus vanaf blijven, omdat het gevolgen geeft op het groter geheel als je eraan prutst. Iemand die met vuur speelt verbrandt een keer zijn vingers. High tech werkt ook op druk. Deeltjes kun je niet blijven opdelen etc.
  De Alien invasie(nep en echt) heeft hier mee te maken. Het opruimen van technologie. Daarna komen de overgebleven kosmonauten weer naar beneden en worden als goden onthaalt.(dit zijn de gevallen engelen, omdat ze van hoge kennis afweten) En begint alles weer van voor af aan. Kennis wordt weer doorgegeven via de heilige geschriften/tabletten/rotstekeningen(de spiraal) etc.
  Natuur blijft altijd de baas ivm zelfregulerende balanstrekking. Het eindigt altijd met plus. En de minnen en de plussen blijven zelf altijd in balans. Ivm rangorde elementen/stoffen/overnames daarvan.
  De aarde zelf heeft 5 basiselementen. Vuur, water, aarde, hout(al het levende) en oerijzer. Via deze elementen verloopt de cyclus. De elite vereert de ram. De ram is het eerste vuurteken van de sterrenbeelden. De aarde is ontstaan uit vuur(botsing). Dus dat is het 1ste/hoogste element. Vandaar dat de punt van de vijfpuntige ster, die naar boven wijst vuur is. Via het oerijzer neemt men alles over en zo creëert men een nieuw tijdperk. De NWO. De agendapunten 21/30(systeem) verlopen parallel met huidige aardecycli. 1ste agendapunt: aarde zoveel mogelijk in oude staat terugbrengen. Dat moet, omdat de aarde zelf land weer gaat innemen.(plaatverschuivingen/vulkaanuitbarstingen/water). Vandaar dat de oude landkaarten er anders uitzien dan nu. En zijn de friezen ooit hier aangekomen.(leefde vroeger op een eiland onder IJsland). Australië zat vroeger aan Antartica. etc. Land en klimaat verschuivingen veroorzaken hongersnood, migratie etc. Vele gevolgen dus.
  Vandaar dat de Hopi spreken over het volgen van 2 paden. 1 aarde pad en 1 lucht pad. Die laatste is niet goed. God(natuur) had ons dan zelf wel met vleugels gecreëerd. Accepteer, dat we geen vogels(luchtwezens) zijn. We blijven aardwezens. Zo zijn we immers geboren. En alleen dat telt. Dat is de oorsprong en daar zal het uiteindelijk ook weer naar terug keren.(men heeft niet voor niks zaadbunkers) Als de ziel zelf kan overleven(andere dimensies), dan heb je geen zaadbunkers nodig. In feite verheerlijkt men nu de dood. En volgens mij is dat het grote gevaar/een misleiding. Vooral door het menselijke systeem/en natuurfenomenen, dat nu alles afbreekt en alles overneemt. De goede projecten(bostuinen etc) vallen daarbij in het niet.
  Wijsheid van een simpele huisvrouw.

Laat een reactie achter