Als je de handgrepen van een kruiwagen vervangt door een fiets,krijg je dit. Meer vracht en ook nog een hogere snelheid.

Zo word je uitvinder

Erger jij je ook aan allerlei ontzettend dom opgezette producten en diensten? Een echte visionair laat het daar niet bij zitten en vindt een veel slimmer alternatief uit. Maak kennis met SIT, gemakkelijk te leren,maar verbluffend effectief.

Wat is de filosofie van Systematic Inventive Thinking?
Systematic Inventive Thinking (SIT) is een gemakkelijk te leren, maar toch enorm krachtige methode om producten opnieuw uit te vinden en: nieuwe producten uit te vinden. In dit eerste deel van deze zesdelige serie bespreken we eerst twee algemene principes:closed world en qualitative change, die de hoekstenen vormen voor SIT.

Closed World
Systematic Inventive Thinking (SIT) berust op twee kerngedachten. De eerste kerngedachte is de ‘closed world’. Deze wereld bestaat uit de onderdelen van de situatie zoals die nu is. Stel dat je een kruiwagen wilt verbeteren, dan bestaat de wereld van de kruiwagen uit de volgende onderdelen:
– het wiel
– de bak
– de handvaten
– de ondergrond waarover de kruiwagen rijdt/de route die de kruiwagen volgt
– de gebruiker
– de lading van de kruiwagen.

Met dit lijstje, waaraan je eventueel nog de lucht of ruimte zou kunnen toevoegen (een kruiwagen is vast ook erg handig op de maan, of onder water) heb je de wereld van de kruiwagen min of meer volledig beschreven. Of een kruiwagen nu voort wordt geduwd op een wolkenkrabber in New York of door een Ethiopische zouthandelaar in de Danakildepressie, het ‘wereldje’ van de kruiwagen bestaat alleen uit deze zes dingen. Als uitvinder kijk je dus naar dit systeem.
Ook een dienst kan je zo in stukjes knippen. Neem nu bijvoorbeeld postbezorging. Dit systeem bestaat uit:
– de briefschrijver
– de brief
– de postzegel
– de brievenbus
– de postophaler
– de sorteerder
– het transport
– de brievenbus van de ontvanger
– de ontvanger

Als je de handgrepen van een kruiwagen vervangt door een fiets,krijg je dit. Meer vracht en ook nog een hogere snelheid.
Als je de handgrepen van een kruiwagen vervangt door een fiets,krijg je dit. Meer vracht en ook nog een hogere snelheid

Qualitative Change
Een werkelijk innovatieve oplossing is een oplossing waarbij de kwaliteit verbetert, zonder dat er iets essentieels voor moet worden opgeofferd. Letterlijk een qualitative change,dus. Bij een kruiwagen is er bijvoorbeeld een uitruil tussen drie eigenschappen: wendbaarheid, capaciteit en de kracht die je nodig hebt om het ding voort te duwen. Een kruiwagen met een grote capaciteit is een log ding dat nauwelijks voort te duwen is. Een qualitative change is bijvoorbeeld de handvaten te vervangen door een fiets: een bakfiets. Zo krijg je veel meer capaciteit terwijl er evenveel kracht nodig is. Als bonus krijg je ook nog meer snelheid. Wel ten koste van de wendbaarheid trouwens. Is er een uitvinder in de zaal?

Toegepast op een dienst: de postbezorging
Bij de post kan je je brief sneller laten bezorgen,maar dat kost je veel geld. Een telegram was helemaal duur. Toen ik uit India voor een paar gulden een telegram naar mijn ouders stuurde, moest de postbode voor een spoedbestelling langs. Daar waren ze bij de post uiteraard niet blij mee. E-mail is een voorbeeld van een qualitative change. Door de brief te vervangen door een elektronische e-mail, kunnen alle stappen worden geautomatiseeerd. Zender en ontvanger hebben een internetabonnement (of maken gebruik van gratis internet),dus is geen postzegel meer nodig. De rol van de postbode en sorteerder wordt overgenomen door mail servers en e-mail programma’s. Geen wonder dat de klad zit in de brievenpost.

Bron
Mascha van der Voort et al, Productontwerpen, ISBN 90 5931 331 3, Lemma 2004

5 gedachten over “Zo word je uitvinder”

 1. alexander du Buf

  Ik ben oud ,maar ik weet nog steeds het verschil tussen

  een BAKFIETS en een kruiwagen .een kruiwagen (karatilja)

  heeft een bakkie op een wiel er is ook nog een japanner (???)

  die heeft twee wielen .Hij wordt zo genoemd ,niet omdat hij

  Toyota wordt gemaakt , maar door de buig beweging die nipon

  mensen maken .Een kruiwagen (vroeger van hout gemaakt met

  een dure uitvoering met stalen as) .Het Loo had er 30

  Wilhelm (laatste duitse keizer had er 3 ,voor het hakhout

  dat zijn hobby was .Ja , zo oud ben ik al !!!!

  Nu komen ze uit China in de vorm van plastic met breekbare

  en zeker niet roestvrije buis constructies.of de plaatstalen

  die alvast als service voor-geroest zijn voor de klanten !!!!!

  Die bakfiets is een ongelooflijke uitvinding geweest,waar

  hele volksstammen hun “betja /ridja/ trycicle hebben gebaseerd

  Dus noem het wat het is en laat niemand de geschiedenis van

  de bakfiets teloor laten gaan.

  prettige kerst en een goed 2012

 2. Dit is een interessante artikelenreeks: Systematic Inventive Thinking (SIT). Op een systematische manier inventief te denken. :-) Ik zie ook een interessante bron erbij staan.     

Laat een reactie achter