Zonne-energie voor consumenten in NL al meer dan 40% goedkoper

De prijzen voor PV-zonnepanelen zijn de afgelopen 2 jaar enorm gedaald. Veel mensen weten dan ook (nog) niet dat stroom uit zonnepanelen in Nederland inmiddels ruim 40% goedkoper is voor consumenten, dan als ze stroom kopen bij de energieleverancier.  Zelf stroom uit zonnepanelen opwekken kost vandaag de dag slechts 14 cent per kWh. Zet dit af tegen de gemiddelde prijs van 25 cent per kWh die de energieleveranciers vragen en dan wordt al snel duidelijk dat zonne-energie een van de beste inversteringen is die een huishouden op dit moment kan doen.

Ziet het gemiddelde dak in Nederland er over 5 jaar zo uit?

Voor de liefhebbers een korte berekening om te laten zien hoe we aan deze bedragen komen. Waar zonnepanelen een jaar geleden nog rond de €3,20 per WattPiek lagen is dit inmiddels naar beneden gegaan naar rond de €2,20. Dit zijn bedragen inclusief omvormers, installatie van de panelen en het aanpassen van de meterkast. Over de 25 jaar levensduur van zonnepanelen bereken we daarnaast jaarlijks 1% onderhoudskosten van het systeem en komen zo op een totaalbedrag van €2,75 per WattPiek aan investeringskosten. In deze berekening zijn we conservatief en berekenen we dat elke WP aan zonnepanelen jaarlijks 0,77 kWh aan stroom oplevert. Over 25 jaar resulteert dit in 19,13 kWh. De stroom uit je eigen zonnepanelen komt hierbij op een bedrag van 14 cent per kWh. Als je dit vergelijkt met de 25 cent per kWh die je bij de energieleverancier betaald wordt het al snel duidelijk hoeveel goedkoper zelf zonnestroom opwekken in Nederland vandaag de dag is.

Het is dan ook een raadsel waarom we in Nederland bezig zijn met het bouwen van vervuilende kolencentrales naast ons werelderfgoed de Waddenzee. Ook Maxime Verhagen, die druk op zoek lijkt naar een commissariaatje voor na zijn politieke carrière, kan wellicht beter op iets anders gaan inzetten dan kerncentrales.

De zon is een energiebron die tot aan het einde der dagen van de aarde volop hernieuwbare energie kan leveren.
De zon is een energiebron die tot aan het einde der dagen van de aarde volop hernieuwbare energie kan leveren.

Een beter milieu begint bij jezelf en het levert in dit geval economisch ook behoorlijk wat op. Ook als land is het veel slimmer om grootschalig zonne-energie (en andere hernieuwbare energiebronnen) te gaan winnen omdat dit Nederland onafhankelijker maakt van fossiele  en nucleaire energiebronnen, het scheelt vervuiling, het geld voor energie wordt in de het eigen land rondgepompt en bloed zo niet uit je economie weg,  en tot slot zorgt het voor werkgelegenheid in de regio in plaats van in Rusland en Saudi Arabië.

Voor mensen die meer willen weten over het hoe en wat van PV zonnepanelen is het dossier zonne-energie interessant. Hier komen vele aspecten van zonne-energie aan bod zoals: leveranciers, installatie, ligging panelen etc. Voor mensen die zelf geen geschikt dak hebben zijn coöperatieven zoals de Zonvogel een prima manier om toch mee te kunnen doen met het opwekken van eigen zonnestroom maar dan wellicht via een geschikt dak van een ander.

Mochten mensen mijn rekenmodel nader willen bestuderen stuur dan een mailjte naar info@permacultuurnederland.org met dit verzoek. Ik kan het model dan in Excell vorm opsturen. Of ga zelf aan het rekenen met dit online rekenmodel.

Zie ook:
Hernieuwbare energie inplaats van oorlog

20 gedachten over “Zonne-energie voor consumenten in NL al meer dan 40% goedkoper”

 1. Waarom nou “Ook Maxime Verhagen, die druk op zoek lijkt naar een commissariaatje voor na zijn politieke carrière” tussendoor? Heb je best een prima artikel geschreven, dit niet relevante gemoddergooi verpest het.

  1. Ja het is een beetje flauw daar heb je volledig gelijk in Erik. Maar Maxime Verhagen is een van de politici die overduidelijk de gecentraliseerde machtsstructuren en zijn eigen vriendjes tegemoet likt, inplaats van daadwerkelijk eens na te denken over wat het beste is voor de Nederlandse burgers in het algemeen. Daarbij roept hij nog steeds feitelijk onjuiste dingen over kerncentrales in Nederland dus ik vond dat er dan ook weleens een persoonlijk gericht tegengeluid mag worden gegeven.

   Politici in Nederland laten zich in mijn indruk stelselmatig voor de karretjes spannen van de Shells, de Gasunie`s en andere centrale fossiele of nucleaire energiebedrijven. Misschien als we daar in de media wat meer kritiek op zouden leveren dat ze weer eens wat meer de belangen van het volk in acht zouden nemen inplaats van vooral de belangen te behartigen van het bedrijf waar ze graag na hun politieke carriere aan de gang willen. In mijn ogen is dit namelijk een vorm van belangenverstrengeling die het land niet ten goede komt maar blijkbaar volgens de wet mag en ook in de mainstream media zijn ze weinig kritisch op de belangenverstrengelingen tussen de grote bedrijven en de politieke top in Nederland.

    1. Je klopt, het is wellicht een wat persoonlijk frustratie. Ik heb een tijdje in de hernieuwbare energiewereld gewerkt in Nederland en o.a. het CDA heeft stelselmatig alle stappen richting hernieuwbare decentrale energie tegengewerkt. Wij mogen Jan Peter en Maxime dan ook hartelijk bedanken voor de buitengewoon treurige twee na laatste plek van Nederland in heel Europa op het gebied van hernieuwbare energie. Zie http://www.energy.eu/#renewable voor de schokkende waarheid dat zelfs landen als Slovenie en Hongarije het beter veel en veel beter doen op dit gebied dan wij. Ik vind dat je dat politici en politieke partijen aan mag rekenen. Zeker omdat Duitsland het wel snapte en 12 jaar geleden al hiermee begonnen is en nu een bloeiende industrie in veel van deze hernieuwbare energiesoorten heeft. En wij in NL hebben het nog steeds over kolencentrales en kerncentrales. Technologie van een halve eeuw oud… De keuze`s van de politici in twee landen hebben letterlijk een wereld van verschil gemaakt en de Nederlandse politici hebben in mijn ogen grof gefaald op dit gebied.
     Maar goed, ik denk dat ik zo mijn hart wel even genoeg gelucht heb. :-) En inmiddels is zonne-energie zo goedkoop dat we de politiek niet meer nodig hebben al is het wel jammer dat we nu zelf geen industrie hebben en alles dus uit China en Duitsland moet komen.

    2. @ Douwe,

     Jouw gedachten zijn de mijne, al 2 jaar loop ik met de gedachte een collectief te starten door bijvoorbeeld op goedkope grond in Friesland een PV zonne collector veld aan te leggen waar iedereen met interesse in kan participeren.
     Zo moeten de kosten nog meer naar beneden te krijgen zijn door groot in te kopen, gestructureerd onderhoud te plegen, en het lijkt mij meest rendabel door overproductie rechtstreeks te verkopen aan een groene energie maatschappij.
     Op deze manier zet je de betreffende gemeente ook nog eens op de kaart.
     Hier moeten toch investeerders voor te vinden zijn, dit is een maak product en geen gebakken lucht.

     Alleen de overheid zal waarschijnlijk weer roet in het eten strooien want die dienen de belangen van de mensen achter de schermen en die zitten niet te wachten op het verdwijnen van hun melkvee.

     Groet, MASH

    3. Hallo Mash, cooperaties als de windvogel en zonvogel laten zien dat het een prima idee is. Dus je kunt je of aansluiten bij dat soort groepen of zelf eenzelfde model beginnen.

 2. Als ik de rekensom controleer die in het verhaal staat zie ik een aantal dingen die onjuist zijn (volgens mij dus):
  Allereerst staat er een gemiddelde stijgijng van 7% van de electriciteitsprijs, wat erg hoog lijkt. Ik zie het niet terug in wat ik de laatste 8 jaar heb betaald.
  Daarnaast moet je de 3000 Euro (de hoogte doet er niet toe) nu ophoesten, en je kunt dat geld ook op de bank zetten, bijvoorbeeld in een groenfonds. Dat levert rendement, en dat rendement moet je aftrekken van de opbrengst. Als ik rendement en de jaarlijkse stijging van de energieprijs voor het gemak even gelijkstel komt er een heel ander verhaal uit.
  Als ik (eerzame burger) de subsidie niet meereken omdat die door de belasting weer door de maatschappij moet worden betaald, dan kom ik uit op een terugverdientijd van 14 jaar en een winst na 25 jaar van 2500 Euro (op die inleg van 3000 Euro nu). Volgens het model zou dat 6 jaar terugverdientijd zijn en een winst van ruim 12,000 Euro. Nogal een verschil.
  En dan moet de situatie niet veranderen over de komende 25 jaar.

  1. @Robbieknor, de link is een rekenmodel waar jezelf uiteraard de gegevens moet invoeren. Je moet alles zelf even bijlangs onder meer ook omdat je opbrengst afhankelijk is van waar je in Nederland woont en hoe je de zonnepanelen eventueel kunt plaatsen. Overigens is de gemiddelde stijging van elektriciteit van 7% niet per se te hoog, over de afgelopen 12 jaar ligt het namelijk zelfs op 9% maar je kunt het ook wegstrepen tegen bijvoorbeeld de rente die je anders over je geld zou ontvangen.

   Als je een terugverdientijd hebt van 14 jaar vergeet dan niet dat je daarna dus 11 jaar gratis stroom hebt. Dus ik mag aannemen dat je begrijpt dat je dan al veel goedkoper uit bent qua energie dan dat je nu betaald bij je stroomleverancier.

  1. He Frank, je kunt altijd nog via de zonvogel dan mee gaan doen. Zij zijn een cooperatief die met geld van de cooperatie zonnepanelen op andere plaatsen met goede dakligging neerlegt zodat mensen zoals jij met een ongeschikt dak of mensen in een huurflat toch zo hun eigen stroom kunnen opwekken. http://www.zonvogel.nl de site.

 3. Ik begrijp de kortzichtigheid van de lezers niet, waarom moet je zonnepanelen perse op een dak leggen? je kan zonnepanelen ook op een roterend platform neerzetten met een sensor die de zon van opgang tot ondergang blijft volgen. Maar goed, als de lezers zo graag het zwarte pietensyndroom willen…dan zet een roterend platform boven op je dak, dat kan ook op een schuin dak, als je het maar stevig genoeg maakt.

   1. @ bemoeier,

    ja het wordt idd wat duurder maar het blijft wel rendabel, als je het hebt over bijvoorbeeld een draaiend platform in je tuin kan je dat simpel maken, je koopt bij de gamma of andere bouwmarkt 2 hele grote platen, zaagt daar 2 ronde platen uit, met een bovenfrees frees je er 2 sleuven in waar je kogellagers inlegt die je bij elke goede autosloop kan krijgen, in het midden maak je een gat waar je een buis doorheen doet die dan de grond inramt. De onderste plaat fixeer je en de bovenste plaat moet kunnen blijven bewegen. natuurlijk moet je het hout bewerken met botenlak om het absoluut weersbestendig te maken. Vervolgens koop je wat geleiders voor bijvoorbeeld gordijnrails om die 2 platen op elkaar te houden, de bovenste plaat moet dus 2 sleuven hebben. Je koopt een waterdichte elektromotor die natuurlijk loopt op dezelfde zonnecellen die je op die platen monteerd en je hebt een sensor nodig en ik geloof een trackingsystem, een gps systeem of zo. En klaar is kees….of bemoeier :) Wat zal dit kosten? Ik schat ongeveer 200-250 euro aan materiaal. Een gps systeem kan je ook al krijgen voor een paar cent, tegenwoordig heeft elke gsm al gps…maar goed dat kan ook wel wat makkelijker door gewoon een compleet setje te kopen. Zou 250 euro aan materiaal nu echt een probleem zijn? Als je een joekel van een tuin hebt en je zet 4 van deze systemen in je tuin dan loopt je maximaal een jaar achterstand op voordat het rendabel begint te worden. Nou ja, het is maar een idee….

  1. @Raph,

   Slapen doen de meeste mensen als het donker is, dan schijnt de zon ook meestal niet, dus zijn de panelen in rust, overdag als ze wel werken, gaat het over een relatief lage spanning en stroom.
   De meeste panelen hebben een basis van aluminium, omdat dit licht en sterk is.
   Dit aluminium biedt juist weer bescherming tegen straling van GSM / GPRS masten, dus “ieder nadaeel heeft zijn voordeel”.
   Gebruik je wifi, dect en magnetron dan zijn zonnepanelen echt te verwaarlozen.
   Mijn opinie is gebaseerd op eigen metingen met een proffesionele stralingsmeter.

Laat een reactie achter