Helicopter parenting: ouders te bemoeizuchtig

‘Helicopter parenting’ wordt een steeds grotere plaag. Ouders willen hun kinderen tegen alle ongerief beschermen, waardoor ze onzelfstandige softies worden. In deze infographic wordt goed samengevat, wat de gevolgen zijn.

Wat is helicopter parenting?
Helicopter parents zijn ouders die geobsedeerd zijn door het leven van hun kind, vooral schoolprestaties. Een helicopter parent belt direct de school, als dochtertjelief met lage cijfers thuiskomt. Of bedreigt de lerares. Of denk aan vaders met losse handjes, die scheidsrechters in elkaar slaan bij de plaatselijke voetbalvereniging. De ouders controleren het kind voortdurend met bijvoorbeeld de mobiele telefoon en houden het in de gaten als een helikopter.

Naast de vervelende ervaringen voor het kind en de ellende die het oplevert voor leraren op school, verandert helicopter parenting kinderen ook in neurotische, totaal onzelfstandige individuen die bij het minste of geringste in huilen uitbarsten.
Helicopter-parent-8-242.png.650x0_q70_crop-smart[1]

Hoe doe je het als ouder wel goed?
Kinderen zijn individuen, niet klonen van jezelf. Je helpt ze als ouder het beste door ze veel zelfstandigheid te geven, al zal je hard in moeten grijpen als het echt de verkeerde kant op gaat. Dus een enkele keer een onvoldoende, maar is het een structureel probleem: spelcomputer in de kast tot de cijfers structureel verbeterd zijn.

3 gedachten over “Helicopter parenting: ouders te bemoeizuchtig”

Laat een reactie achter