Het binnenste van een Bernal sfeer. in feite is een zwevende ruimtekolonie al een kolonieschip. Er hoeft alleen een motor aan gebouwd te worden.

Hoe zullen kolonieschepen er uit komen te zien?

Om Mars, de overige planeten  of de honderdduizenden malen verder weg gelegen exoplaneten te koloniseren, moeten we ruimteschepen bouwen waar de bemanning vele jaren in onderweg kan zijn. In deze video (klik hier als het venster onder niet opent) aandacht voor kolonieschepen.

Het bouwen van schepen voor reizen die jaren duren, hebben dat al eerder gedaan. Denk aan de ontdekkingsreis van Magellaan die langer dan een jaar duurde. De ruimte biedt echter veel zwaardere uitdagingen. Niet alleen moeten we net als Magellaan proviand meenemen en jarenlang een beperkte ruimte delen met andere bemanningsleden, ook moeten we letterlijk alles (energie, lucht, water, faeces) recyclen en ons beschermen tegen kosmische straling.

Het binnenste van een Bernal sfeer. in feite is een zwevende ruimtekolonie al een kolonieschip. Er hoeft alleen een motor aan gebouwd te worden.
Het binnenste van een Bernal sfeer. in feite is een zwevende ruimtekolonie al een kolonieschip. Er hoeft alleen een motor aan gebouwd te worden. – Wikimedia Commons

Dan zijn er nog een paar kleinigheden. Blindedarmontsteking? Het dichtstbijzijnde ziekenhuis is lichtjaren ver, je zal dus aan boord geopereerd moeten worden. Gelukkig is de techniek tegen de tijd dat we echt verdere reizen gaan maken, zo goed dat de complete aardse medische bibliotheek in het brein van de operatierobot zit. Medicijnen haal je uit de 3D-chemoprinter. Of wie weet zijn de kolonisten geen mensen meer, maar geuploade geesten, wat heel wat hoofdbrekens zou schelen….

3 gedachten over “Hoe zullen kolonieschepen er uit komen te zien?”

  1. Het bouwen van een nieuw ruimtestation dat in een later tijdstip uitgerust gaat worden met aandrijving die dat soort reizen kan realiseren lijkt mij een mogelijkheid iedere keer een module naar ‘boven’ soort langwerpige blokkendoos.?

  2. Het concept is wel interessant, van een kolonie die in de ruimte zweeft. Lijkt me wel het meest plausibel in het geval van serieus ruimtereizen. Immers is dan de snelheid van het schip niet meer van het grootste belang, en zul je vanzelf je einddoel bereiken. Ondertussen kun je jezelf in leven houden. Zo zullen we uiteindelijk andere planeten heel ver weg kunnen koloniseren, en dan heb ik het niet over een dode planeet als Mars.

Laat een reactie achter