Google's onbemande auto kan na intensief lobbyen door Google straks eindelijk in de praktijk getest worden.

Mijlpaal: auto’s zonder bestuurder toegelaten in Nevada

Nevada is de eerste staat ter wereld waar het straks toegestaan is voor auto’s zonder bestuurder om over de openbare weg te rijden. Wel met de nodige strenge eisen uiteraard.

Google's onbemande auto kan na intensief lobbyen door Google straks eindelijk in de praktijk getest worden.
Google's onbemande auto kan na intensief lobbyen door Google straks eindelijk in de praktijk getest worden.

De dunbevolkte Amerikaanse woestijndeelstaat Nevada staat van oudsher bekend om de liberale wetten wat betreft gokken en prostitutie. De reden dat het gokparadijs Las Vegas zich heeft kunnen ontwikkelen. Nevada heeft nu een nieuwe primeur. De senaat heeft in juli 2011 een wetsvoorstel aangenomen dat het Department of Transport (DOT; Departement van Verkeer) toestaat, regels en richtlijnen te ontwikkelen voor het gebruik van auto’s zonder bestuurder[1]. Een voorbeeld van een dergelijke auto is Google’s conceptvoertuig. Dit is een grote stap bij de praktische toepassing van auto’s zonder bestuurder. Er is nu immers een plaats waar ontwikkelaars hun voertuigen op de openbare weg kunnen testen. Ook zullen nu waarschijnlijk andere deelstaten van de VS en andere landen volgen.

De wet voorziet er in dat het Departement van Verkeer van Nevada “regels zal ontwikkelen die het autonome voertuigen toestaan om gebruik te maken van de snelwegen in de Staat Nevada.”  De wet draagt de DOT van Nevada op, veiligheids- en prestatiestandaarden vast te leggen en vraagt het om gebieden aan te wijzen waar bestuurderloze auto’s kunnen worden getest. (N.b.: dit kan nog erg veel tijd kosten: Japan, bijvoorbeeld, heeft al jaren geleden standaarden voor huishoudelijke robots beloofd en deze nog steeds niet vrijgegeven. Daartegenover: de overheid van de Amerikaanse deelstaat Nevada is aanmerkelijk kleiner en liberaler dan de nogal dwangneurotische en perfectionistische Japanse overheid).

De volledige tekst van het wetsvoorstel is onder [2] te vinden.

Bronnen:
1. Assembly Bill 511, Stanford University
2. Wettekst, State of Nevada

5 gedachten over “Mijlpaal: auto’s zonder bestuurder toegelaten in Nevada”

 1. Goede ontwikkeling. Misschien dat dit voor een stroomversnelling in de ontwikkeling van robotauto’s zorgt. De voordelen van robotauto’s lijken me vrijwel eindeloos:
  1. Een compleet nieuwe manier om verkeersongevallen terug te dringen.
  2. Eenvoudiger om auto’s te delen omdat de auto ook leeg van het ene naar het andere punt kan rijden of op afstand opgeroepen kan worden.
  3. Parkeren hoeft niet meer op loopafstand van de bestemming, de auto kan zelf wel een stukje verderop parkeren.
  4. Relaxed internetten / film kijken / werken / lezen / wat dan ook terwijl je in de auto zit.
  5. Geen BOB meer nodig!

 2. Overigens: nu is het wachten op de eerste staat die rijden zonder bestuurder verplicht maakt. Ik kan me zo voorstellen dat dergelijke auto’s over 10 a 20 jaar een stuk minder brokken maken dan menselijke bestuurders.

  Andere voordelen:
  1. Betere file-regulering via nationaal verkeerssysteem
  2. Minder auto-diefstal of de auto komt vanzelf weer terug gereden
  3. Minder irritaties in het verkeer

 3. inderdaad goede ontwikkeling. Dit zal zeker veel file en ongelukken schelen. al denk ik dat het in de stad wel handig is om een menselijke bestuurder te hebben. ik zie me al gaan op me fiets door a’dam. Die robot auto’s remmen toch wel voor mij. :)

  Ik denk wel dat er in de transport sector veel ontslagen zullen komen. een vrachtwagen zonder bestuurder is zo de helft goedkoper.

Laat een reactie achter