Madoff kon er wat van, maar ons pensioenstelsel heeft ook veel weg van een piramidespel.

De waarheid over het pensioen

Overheid en pensioenverzekeraars moeten eindelijk eens de waarheid vertellen aan jongeren over hun pensioen: sorry, you are screwed.

Pensioen: rip deal voor jongeren

Madoff kon er wat van, maar ons pensioenstelsel heeft ook veel weg van een piramidespel.
Madoff kon er wat van, maar ons pensioenstelsel heeft ook veel weg van een piramidespel.

Werknemers betalen ongeveer een vijfde deel van hun inkomen aan pensioenpremie: in de vorm van AOW en in de vorm van pensioenpremie voor een aanvullend pensioen. Daarvoor krijgen we, als we de overheid moeten geloven, later als we de vijfenzestig (of zevenenzestig) gepasseerd zijn, een pensioen. In feite heeft het pensioen veel weg van een piramidestelsel waarbij de oudere kiezers worden gepaaid met een pensioen en de jongeren het gelag betalen. Voor de oudere kiezers is een pensioen namelijk van levensbelang. Ze zullen niet gaan stemmen op een partij die hun pensioen gaat verminderen of uitstellen. Jongeren denken nog niet erg na over hun pensioen. Dat ligt nog ver weg en ze vinden de luidruchtige confrontatie tussen de Geblondeerde Held Wilders en de Fatsoenlijke Politiek veel belangrijker. Niet zo handig.

Beslissingen over het pensioen worden genomen door grijzende vergadertijgers van de vakbond en de werkgevers. Werkgevers zal het uiteraard een zorg zijn hoe het geld van het pensioenstelsel wordt verdeeld, als ze maar op tijd van de lastige en dure oudere werknemers af komen. Het kader van de vakbonden zit dicht tegen het pensioen aan en zal dus voornamelijk politiek steunen die de ouderen tevreden stelt. Dit zijn ook de actiefste vakbondsleden. De uitkomst van het overleg in allerlei besluitorganen is dan ook niet moeilijk te voorspellen. Op dit moment wordt een pensioenstelsel op poten gezet dat vooral de ouderen laat profiteren en jongeren met enorme risico’s opzadelt.

Hoe moet je je pensioen dan regelen?
Kortom: het Nederlandse pensioenstelsel heeft veel weg van een piramidespel. Het is niet erg slim om hier nu in te stappen. Dat doen wij persoonlijk dan ook niet. Het is slimmer om er naar te streven om zelf voor je pensioen te zorgen. Dat kan (als je een zelfstandig ondernemer bent) met de FOR, de fiscale oudedagsreserve of bijvoorbeeld door je huis af te betalen. Geen hypotheek meer hoeven te betalen is uiteraard een flinke verbetering van je inkomen.

Wat ook helpt is zorgen op een andere manier vermogen op te bouwen. Uiteraard geen staatsobligaties – die zijn straks geen cent meer waard, met de hyperinflatie die er aan gaat komen, nu de Europese geldpers roodgloeiend draait – maar iets zinnigers. Denk aan vrekkeninvesteringen of, als alle mogelijkheden voor vrekkeninvesteringen uitgeput zijn, indexbeleggen. Doodsaai, maar wel effectief. Gezien de komende (tijdelijke) ineenstorting van zowel de euro- als de dollarzone, is beleggen in een wereldindexfonds nog het slimste. Meer details op deze pagina.

1 gedachte over “De waarheid over het pensioen”

Laat een reactie achter