Het voorpaginanieuws van vandaag ligt morgen bij het oud papier.

‘Nieuws zonde van je tijd’

Vrijwel al het nieuws dat je via radio, tv, kranten en websites binnenkrijgt is zinloos. Met deze opmerkelijke, maar grondig onderbouwde stelling komt Rolf Dobelli. Heeft hij gelijk? Een samenvatting van de argumenten.

Nieuws slecht voor je gezondheid…
Nieuws moet. Nieuws doet je goed. De boodschap die we met de paplepel al ingegoten krijgen. Medisch gezien doet nieuws je in ieder geval zeker geen goed. Nieuwsberichten hebben meestal een nogal nare strekking. Denk aan bloedbaden, oorlogen en instortende markten. Bij West-Afrikaanse dorpelingen kwam nauwelijks stress voor, tot de radio zijn intrede deed. Sindsdien is het gedaan met het rustige bestaan en moet men zich betrokken voelen bij allerlei mensen waar men nog nooit van heeft gehoord maar die toevallig hetzelfde geloof of politieke overtuiging hebben.

Het voorpaginanieuws van vandaag ligt morgen bij het oud papier.
Het voorpaginanieuws van vandaag ligt morgen bij het oud papier.

En van je tijd…
Een voorbeeld van de belangrijkste nieuwsberichten vandaag, volgens de populaire nieuwssite nu.nl vandaag (11 september 2011):
Herdenking 11 september in New York begonnen (allicht)
Sirenes bij herdenking tsunami Japan (volkomen irrelevant)
Wapenwetgeving wordt aangepast (relevant als je een eigenaar van een zware luchtbuks bent, enkele honderden mensen)
Grote zoekactie bij Zeewolde naar Nijkerker (heel relevant voor de naaste familie, ongeveer tien mensen)
Arm in Julianakanaal van Belg (idem, heel relevant voor de naaste familie)
Rosenthal bezorgd over oplopende spanning in Caïro (heel relevant voor de heer Rosenthal, een niet bijster slimme man)
Politie zoekt nog vader overleden baby (heel relevant voor die vader, die nu uiteraard peentjes zweet)

Van hoeveel van deze onderwerpen is het relevant dat je ze weet? Het meeste van dit nieuws bevat geen informatie of irrelevante informatie. Wel verdoe je er veel tijd aan.
Het echt belangrijke nieuws, de langzame invoering van een Europese superstaat met de schuldencrisis als breekijzer bijvoorbeeld, blijft uit de kranten of andere massamedia. Daarvoor kan je beter serieuze alternatieve nieuwssites (enkele vind je op nieuwemedianieuws.nl, naast de nodige bagger, dus wees selectief) raadplegen.

Je creativiteit
Het kost zoveel mentale energie om al het nieuws bij te houden dat je die niet meer kan gebruiken om nieuwe dingen te bedenken. We zijn dus van scheppers, gezapige consumenten geworden. Toen een toenmalige goede vriend van me het nieuws ging volgen, zei hij op een gegeven moment: alles is al bedacht. Nou en, zou ik dan als antwoord geven. De manier waarop JIJ het bedenkt, is nieuw en uniek.  En wie weet is het een tussenstap naar iets totaal nieuws.

En je overzicht
Door de bomen het bos niet meer zien. Een reëel gevaar met de enorme hoeveelheid nieuws die op je af komt. In de stortvloed aan zinloos nieuws verdrinken de subtiele lange-termijn effecten die echt relevant zijn. Daarom is het nuttig een vergelijking te maken tussen nu en, zeg, twintig jaar geleden en de korte-termijn even te laten voor wat het is. Het bombardement aan nieuws maakt je een oppervlakkige denker. Je gaat nieuwsberichten zoeken die in je straatje passen, wat lastiger is als er weinig nieuws is. Het is ook slecht voor je concentratievermogen. Concentratie is een spier en het lezen van een lang artikel helpt goed. In de woorden van psycholoog Michael Merzenich: ,,We trainen ons brein om het te richten op onzin.”

Op nieuwsdieet
Kortom: sla dat journaal eens een keertje over. Haal die nieuwssite uit je bookmarks. Als er wat belangrijk is, hoor je het wel van een vriend of collega. En richt je aandacht op de echt belangrijke dingen, bijvoorbeeld door te proberen onze menselijkheid te behouden in een steeds meer op hol slaand systeem. Wetenschappelijk nieuws, voor zover het om fundamenteel wetenschappelijk nieuws of basistechnieken gaat, is altijd belangrijk, omdat het de spelregels en de randvoorwaarden voor alle andere bepaalt. Vandaar ook dat wij daar op Visionair veel aandacht aan besteden.

Artikel van Dobelli (Engels)

8 gedachten over “‘Nieuws zonde van je tijd’”

  1. In http://video.google.com/videoplay?docid=-3366087071189201879 wordt ook een sterke analyse van de Nederlandse Main Stream Media (msm) oftewel oude media gemaakt. Ze laten een aantal journalisten en professoren hier hun blik op geven en dan wordt opeens duidelijk dat je wel de ellende, het geweld en roddel van de hele wereld te horen krijgt maar dat de onderstroom van machtscentra eigenlijk volledig buiten beschouwing wordt gelaten door het nieuws. Ze laten ook pijnlijk zien hoe als het hondje van de koningin klem zit wat totaal irrelevant voor de maatschappij is dit wel op SBS 6 komt maar als Beatrix als vertegenwoordiger van Royal Dutch Shell de Bilderbergvergadering voorzit dan horen we daar niets over in de main stream media terwijl daar waarschijnlijk heel veel belangrijke dingen worden besproken voor de toekomst van vele mensen.

    Het rare is dus eigenlijk dat het nieuws niet alleen vaak volledig irrelevant is zoals mooi omschreven in dit artikel, het is daarbij zelfs een afleiding van de zaken in de wereld die werkelijk bepalen hoe geld, macht, kansen en kennis in de wereld wordt verdeelt. Dat met sport natuurlijk :-)

    Als je media zoals kranten en televisie zou gebruiken om mensen te onderwijzen in hoe je de wereldproblemen als honger, dorst, taalproblematiek etc kunt oplossen inplaats van alleen de ellende in mensen hun gezicht te smeren dan zou je volgens in no time een veel bewustere en bekwamere bevolking kunnen hebben. Maar goed, gelukkig is met de opkomst van het interent dit al veel meer aan het gebeuren en heb je website die idd vooral proberen te informeren en constructieve oplosssingen aan te dragen. :-)

  2. Hier ben ik het helemaal mee eens. De werkelijk relevante processen die de wereld (langzaam) veranderen blijven onderbelicht in het reguliere nieuws. Het gaat veelal om sensationale, opmerkelijke, oppervlakkige gebeurtenissen. 10 doden bij een ongeluk is groot nieuws maar 10000 doden door hartaanval niet.

    Nieuws is een soort erratum op de normale gang van zaken, en dus enkel van belang als je die normale gebeurtenissen kent en begrijpt. Daarvoor moet je goede boeken lezen over de ontwikkeling van politiek, economie, geneeskunde, technologie en wetenschap.

    In een vrije markt is het logisch dat nieuws deze vorm heeft. De gemiddelde persoon wil vermaakt worden, niet onderwezen.

    1. Precies wat je zegt (met name in de laatste zin):

      Het volk wil brood en spelen. De spelen hebben zich tot allerlei vormen ontwikkeld.

      Ik volg het nieuws niet via tv of radio, wel via internet. Maar dat is meer voor ‘vermaak’: als ik een weekend weg ben geweest lees ik eerst de stripjes die ik heb gemist terug. Het nieuws komt later misschien nog wel.

  3. Ik denk dat het ook wel zo is; een heleboel is niet relevant, maar dat kun je alleen persoonlijk uitmaken. Ik wil wel weten wat er gebeurt in binnen- en buitenland, en ook al staat het ver van je belevingswereld, het is toch een gebeurtenis uit de maatschappij waar jij deel van uitmaakt. Van veel dingen lees ik alleen de nieuwskopjes, van andere dingen ook het nieuws zelf, van sommige dingen ook de achtergronden.
    Het nadeel van nieuws kan copieergedrag zijn, dat schietincidenten en gezinsdrama`s daardoor herhaald voorkomen. Een ander nadeel is het machteloos gevoel dat je vaak hebt, maar troost je met de gedachte dat andere mensen hier verantwoordelijkheid hebben.
    Het voordeel van nieuws is dat je met allerlei dingen rekening kan houden, en weet hoe bepaalde gebeurtenissen of wetten zich ontwikkelen. Langzame veranderingen kun je zelf destilleren.

  4. Meestal beperk ik mij tot teletekst, waar ik uitpik wat ik interessant vind. De rest kan mij gestolen worden. Zoals het artikel al zegt, het leidt af van wat er werkelijk toe doet. Wetenschappelijke ontdekkingen bepalen straks het wereldbeeld, niet of Jantje z’n fiets gestolen is.

Laat een reactie achter