Lange termijn gevolgen van 11 september

Het is vandaag 11 september 2011, een goede gelegenheid om na te denken over de lange-termijn gevolgen van de meest verwoestende terroristische aanslag ooit.  Hoewel de hoofdverdachte van de aanslagen op 11 september 2001, Osama bin Laden, nu volgens de Amerikaanse overheid dood is, blijven de vragen. Veel mensen denken dat er veel meer achter deze aanslagen zat dan alleen het islamistische netwerk van het Saoedische rijkeluiszoontje. Hebben ze gelijk? Wie profiteerde het meeste van de aanslagen?

De wereld veranderde sterk na 9/11. Wat waren de lange-termijn gevolgen?
De wereld veranderde sterk na 9/11. Wat waren de lange-termijn gevolgen?

De wereld in 2011, vergeleken met tien jaar daarvoor
In 2001 is de oliebaron George Walker Bush na een uiterst dubieuze verkiezingsoverwinning, net een jaar aan de macht als president. Dictator Saddam Hussein, die de scepter zwaaide over de derde olievoorraad ter wereld, zat nog stevig in het zadel. De financiële situatie van de VS was door het ruime gelduitleenbeleid van Greenspan slecht, maar niet dramatisch slecht. Het islamitische fundamentalisme was aan het toenemen, maar werd door maar weinig mensen serieus genomen. Na een bloedige oorlog was ex-Joegoslavië uiteengevallen in een aantal republiekjes. Afghanistan werd sinds kort geregeerd door de taliban, wat door de Amerikanen werd verwelkomd omdat ze orde en rust brachten in het land. Dat dat voor de Afghaanse vrouwen wat minder prettige gevolgen had, interesseerde ze weinig.

Status VS valt snel terug
De voornaamste verandering in de wereld is dat nu anno 2011 de invloed van China en in tweede instantie Rusland, Brazilië en Turkije enorm is toegenomen en die van de VS, maar vooral van Europa sterk is afgenomen. Het voeren van meerdere dure oorlogen (naar schatting kostten de oorlogen in Irak en Afghanistan het land $ 3 000 miljard, een kwart van de staatsschuld in 2011) en het voortdurend lenen om de economie te stimuleren heeft de Verenigde Staten ernstig in de problemen gebracht. Olie is nu schaarser en duurder geworden. Volgens sommigen zagen insiders in de olie-industrie dit al langer aankomen en greep Bush zijn kans om de Iraakse olievelden in handen te krijgen. Daarvoor hoefde je trouwens geen insider te zijn; de Hubbert Peak en het peak oil concept was al langer bekend. Enkele jaren werd de schijn van een goed lopende economie opgehouden door grote hoeveelheden geld in de economie te pompen.

Sommige Amerikanen waren er niet blij mee dat de Europeanen het vertikten veel aan hun oorlogen (die ook in het belang van Europa werden gevoerd) mee te betalen en besloten wraak te nemen. Een disproportioneel deel van de beruchte rommelhypotheken werd, voorzien van een AAA-rating door de drie Amerikaanse creditrating bureaus, doorverkocht aan buitenlandse, voor een groot deel Europese, banken. Zo kwamen ook de banken buiten de VS zwaar in de problemen. Overigens is de situatie van de VS veel benijdenswaardiger dan die van Europa. Het land beschikt in eigen land en in buurland Canada over enorme voorraden niet-conventionele olie, plus uiteraard de enorme zonnige woestijngebieden, waar een veelvoud van de hoeveelheid energie die de VS nodig heeft, naar beneden komt.

Gevaar islamitisch fundamentalisme nu op de kaart
11 september 2001 betekende ook de grote doorbraak voor islamkritische bewegingen. Waar mensen die de islam een agressieve politieke ideologie vinden, voor 11 september een marginaal groepje vormden, werd hun gelijk voor velen aangetoond door deze bloedige aanslagen. Overigens zijn er al sinds het ontstaan van de islam dit soort aanslagen in naam van dit geloof/politieke ideologie gepleegd. De Assassijnen maakten er zelfs hun belangrijkste politieke wapen van. Zonder 11 september 2001 waren Fortuijn en Wilders nooit zo groot geworden. Door islamieten worden er twee coping strategies gehanteerd. De eerste is ontkennen dat de aanslag door islamieten is gepleegd. Hierin staan ze niet alleen. Ook veel anderen geloven dat de aanslagen van 11 september door bijvoorbeeld de CIA zijn gepleegd om zo allerlei dictatoriale wetten door te kunnen drukken en de islam in een kwaad daglicht te kunnen stellen. De tweede strategie is te verkondigen dat de islam dit soort aanslagen verbiedt. Deze claim is op zijn zachtst gezegd omstreden.

Wie zat achter de aanslagen van 11 september 2001?
We weten enkele dingen. Om dergelijke aanslagen als op 11 september 2001 uit te voeren, moeten de daders aan enkele voorwaarden voldoen. De mensen die de aanslagen hebben uitgevoerd waren niet bang om te sterven, kenden weinig respect voor het menselijk leven en werden gesteund door een grote organisatie die ze hielp met de maandenlange voorbereiding.
Er zijn geen materiële beloningen die een mens over kunnen halen om te sterven. Mensen sterven alleen als ze het doel waarvoor ze sterven meer waard vinden dan hun leven. De daders van de vliegtuigkaping wilden dus deze duizenden mensen doden, of zijn onder druk gezet om dit te doen, bijvoorbeeld door het dreigement hun familieleden te doden als ze niet meewerkten.

De eenvoudigste en ook geloofwaardigste verklaring is de officiële lezing: islamitische extremisten. De islam verbiedt weliswaar zelfmoord, maar zelfmoordaanslagen van islamieten en anderen, zoals de Tamil Tijgers, kennen een lange traditie. Zelfs de Nederlandse kapitein Van Speijk pleegde tijdens de Belgische Onafhankelijkheidsoorlog een zelfmoordaanslag. Al Qaeda-terroristen pleegden al eerder zelfmoordaanslagen. De synchroon verlopen meervoudige zelfmoordaanslag was zelfs het ‘huismerk’ van Al Qaeda.

De aanslagen kunnen ook zijn gepleegd door terroristen met een hoger, maar seculier doel. In feite lopen we allen met een doodvonnis op zak, dat afhankelijk van je leeftijd en je gezondheid tussen nu en een jaar of tachtig à negentig wordt voltrokken. Wellicht kan het vooruitzicht de wereldgeschiedenis een beslissende wending te geven voor sommige mensen voldoende reden zijn hun leven op te offeren. Ook hier zijn voorbeelden van.

Manchurian Candidates
In sommige 9/11 samenzweringstheorieën komen zogeheten Manchurian Candidates voor, mensen die zijn gehersenspoeld om bepaalde handelingen uit te voeren. Het bestaan van een effectieve methode om mensen te hersenspoelen is tot op heden niet aangetoond, al komen godsdienstleraren een heel eind.
Wel heeft de CIA omstreden experimenten met als doel, mensen te hersenspoelen, uitgevoerd, het MK-Ultra programma. Hiernaar is door het Amerikaanse Congres onderzoek gedaan.Volgens officiële verklaringen is dit programma stopgezet en zijn verreweg de meeste documenten in opdracht van de toenmalige CIA-chef Helms vernietigd. Ex-CIA agent Victor Marchetti beweert dat de experimenten in het geheim nog steeds doorgaan. Inderdaad worden er de laatste jaren steeds meer ontdekkingen gedaan die wijzen op de sterke invloed van bijvoorbeeld magnetische velden en elektrische prikkels op het brein. Zou een groep gewetenloze CIA-onderzoekers eerder op dit effect zijn gestuit en het verder hebben ontwikkeld? Al is het een minder waarschijnlijke verklaring, de implicaties zijn zo huiveringwekkend dat we dit zaakje maar beter tot op de bodem kunnen uitzoeken.

13 gedachten over “Lange termijn gevolgen van 11 september”

 1. Toch raar, in 2001 zeer goed voorbereidde aanslagen, daarvoor en daarna nooit zoiets gebeurt… Terwijl er wel allerlei halfslachtige pogingen werden en nog steeds worden ondernomen. Alleen op die dag storten 3 metalen wolkenkrabbers in elkaar alsof ze werden opgeblazen. Niet dat ik zeg dat het een inside job is maar we moeten wel vragen kunnen stellen en samen naar antwoorden zoeken. Voordat je mij het label complotter geeft:
  http://www.wanttoknow.nl/politiek/9-11/100-redenen-waarom-911-doorgestoken-kaart-is/
  Veel mensen wisten er op zijn minst vanaf en hebben het laten gebeuren en er profijt van gehad…

 2. Oorlog is ook economie, de belanghebbenden krijgen de flink aangedikte rekening van de oorlog: ‘zoveel vliegtuigen, materieel, dollars heeft het gekost om het land te bevrijden van de dictator, graag terugbetalen in olie.’
  Het gevolg van de oorlog waar ik mij op verheugde was de benoeming van de democraat Obama, en zijn aanpak van terrorisme e.a. problemen.
  Over Al Qaeda is iedereen het wel eens, zowel moslims als christenen willen geen Al Qaeda, en hun invloed is verminderd.
  En de menselijke gevolgen van een oorlog: mensen èn militairen raken zwaar getraumatiseerd. Dit kan generaties lang voortduren.
  En hopelijk kunnen gebeurtenissen zoals in de Abu Ghraib gevangenis niet meer voorkomen, want volgens mij bestaan er twee menssoorten: de mens en de onmens, deze laatste verantwoordelijk voor onmenselijk leed.
  Tenslotte is het veiligheidsniveau verhoogd, wat de wereld veiliger maakt, maar ook een signaal is voor hoe onveilig de wereld eigenlijk is om het zo te moeten beveiligen.

 3. Amerika heeft de invloed in het midden oosten de afgelopen tien jaar enorm kunnen uitbreiden. Daarbij zijn veel mensen om Bush heen zoals Cheney heel veel rijker geworden van de oorlog omdat zij veel van de contracten die door de oorlogen onstonden hebben gekregen. Ook het militaire complex en mensen die olie verkopen hebben de afgelopen 10 jaar gouden zaken kunnen doen. Wie heeft de oorlogen gefinancierd? De belastingbetalers in Amerika en ook in Europa. Want het gaat via het overheidsbudget. Afgelopen 10 jaar is er dus een enorme verschuiving geweest van rijkdom van alle gewone mensen naar een selecte groep mensen in de olie, oorlog en diensten om oorlog heen. Kijk voor de grap ook eens op http://www.energy.eu/#non-renewable en bekijk waar de olievoorraden zitten. Amerika heeft nu in 4 van de 6 landen met de grootse olievoorraden een enorme invloed. Allen Iran en Venezuela zijn zelfstandig en zou het toevallig zijn dat die vaak bij ons in de pers als slechterikken worden afgeschilderd? Niet dat ze dat niet zouden zijn maar Saoudi Arabie is nog wel een stukje conservatiever en daar hebben de mensen nog minder rechten. Echter zij werken braaf samen van de VS dus daar horen we weinig over.
  Verder heb ik misschien te veel documentaires gezien maar er zijn wel echt heel veel dubieuze zaken op te noemen rond 9/11 echt heeel heeel veel. “Daders” die levend opdoken,een paspoort van een van de “daders” wat volledig ongeschonden wordt gevonden… gebouw 7 van het WTC wat als een kaartenhuis in vrije val naar beneden komt terwijl daar niet eens een vliegtuig in gevlogen was. De beide WTC torens die als een kaartenhuis in vrij val naar beneden komen. Ik zou verwachten dat als zoiets instort het per verdieping gaat. Dus telkens met een schok als het bovenste weer op een vloer land, dan bezwijkt het etc. Wat we nu in de beelden zien is vrij val zonder weerstand…

  Ik ben bang dat een kleine elite met veel macht en invloed in de USA zowel het Amerikaanse volk als de rest van de wereld erin hebben geluisd om zelf nog rijker en machtiger te worden. Want buiten de miljoen(en) slachtoffers die door de eropvolgende oorlogen zijn ontstaan onder de bevolking van Irak en Afghanistan zijn ook de gewone burgers in Amerika door 9/11 qua burgerrechten helemaal uitgekleed. En ook in Europa is het er de afgelopen 10 jaar voor de gewone man niet leuker op geworden. Angst angst angst, verdeel en heers, hullie en zullie tegen ons… Deze militair verwoord het prachtig: http://www.youtube.com/watch?v=akm3nYN8aG8&feature=player_embedded

  Ik denk dat het gewoon een ordinair stukje verdeel en heers powerplay is geweest van een stel idioten met macht die denken dat ze gelukkiger worden als ze nog meer geld en macht hebben.

  1. Voor de liefhebbers http://topdocumentaryfilms.com/the-power-of-nightmares/ is een prachtige 3 uur durende documentaire van BBC filmmaker Adam Curtis.
   The Power of Nightmares, subtitled The Rise of the Politics of Fear, is a BBC documentary film series, written and produced by Adam Curtis. The series consists of three one-hour films, consisting mostly of a montage of archive footage with Curtis’s narration, which were first broadcast in the United Kingdom in late 2004 and have been subsequently aired in multiple countries and shown in several film festivals, including the 2005 Cannes Film Festival.
   The films compare the rise of the American Neo-Conservative movement and the radical Islamist movement, making comparisons on their origins and noting strong similarities between the two. More controversially, it argues that the threat of radical Islamism as a massive, sinister organised force of destruction, specifically in the form of al-Qaeda, is in fact a myth perpetrated by politicians in many countries—and particularly American Neo-Conservatives—in an attempt to unite and inspire their people following the failure of earlier, more utopian ideologies. Episodes included: Baby It’s Cold Outside, The Phantom Victory and The Shadows in the Cave.

 4. Ik had gedacht dat Obama “Change” zou brengen, maar de hope van Obama is het soort hoop gebleken wat ik in het hondentoilet aantref.
  Geen beter milieubeleid, oorlogen die gewoon doorgaan, een beetje slap op de winkel passen.
  Straks verkiezingen tussen een hopeloze Obama en een waarschijnlijk godsdienstwaanzinnige Republikein. Je zou bijna alle ‘hope’ verliezen………

  1. Roeland, toen Obama begon als president was er al oorlog. Irak wordt nu niet verder beschadigd door aanvallen en hij is bezig het land voor te bereiden op zelfhandhaving. Obama houdt ook zijn beloftes in geval van Afghanistan en Pakistan en wil de Taliban en Al Qeada bestrijden. Hier heeft hij resultaat geboekt. Het milieu gaat hem ook aan het hart want hij strijdt tegen klimaatverandering, in tegenstelling tot zijn voorganger. Hij verbetert bovendien internationale betrekkingen, waar zijn voorganger vijanden had gemaakt. En pakt de economische crisis aan hoewel nog in de conceptfase, en heeft strenger toezicht op de financiële instellingen afgedwongen.
   Hij tekende een wet voor sluiting van de Guantanamo- gevangenis, waar zijn voorganger de ergste misdaden toeliet, en heeft een begin gemaakt met sociale gezondheidszorg.
   Ik hoop op een tweede termijn voor hem zodat hij het vele goede werk kan afmaken.

 5. Hallo Germen,

  Zou jij misschien kunnen aangeven waaruit je het volgende hebt:’De voornaamste verandering in de wereld is dat nu anno 2011 de invloed van China en in tweede instantie Rusland, Brazilië en Turkije enorm is toegenomen en die van de VS, maar vooral van Europa sterk is afgenomen’.
  Heb je een bron war dit te vinden is,ik neem aan dat u niet speculeert maar op feiten gebaseerde informatie probeert te geven.
  Mvg,

  Suzan

Laat een reactie achter