Referendum Oekraïne: waarom het voor Nederlanders belangrijk is om te gaan stemmen

Hoe u als Nederlandse lezer ook over de kwestie-Oekraïne denkt, grijp deze kans om uw mening te doen gelden en de overheid duidelijk te maken dat u meer inspraak wilt, niet minder. Bent u een Belgische lezer, haal dan zoveel mogelijk Nederlanders over om te gaan stemmen.

Erg veel heeft de Nederlandse bevolking niet te zeggen. Het komende referendum over het associatieverdrag met Oekraïne is één van de weinige kansen die een kiesgerechtigde heeft om daadwerkelijk invloed uit te oefenen op een groot vraagstuk. De uitkomst van het referendum zal grote gevolgen hebben. Niet stemmen, betekent dat de regering en het Nederlandse ambtenarenapparaat het signaal krijgt dat a-democratisch handelen wordt geaccepteerd door het Nederlandse volk. Dit zal het startsein vormen om nog meer burgerrechten af te pakken.

Waarom tegen stemmen?
Persoonlijk zal ik op 6 april 2016 een tegenstem uitbrengen, omdat het associatieverdrag met Oekraïne de uitbuiting van de Oekraïense bevolking zal vergroten en Oekraïne binnen de invloedssfeer van de NAVO zal worden getrokken, wat de kans op een kernoorlog met Rusland veel groter maakt. Ook heeft de Nederlandse overheid een aantal uitgesproken smerige tactieken toegepast, zoals het verminderen van het aantal stemlocaties. Ook de main stream media bombardeerden het volk met een voortdurende stroom van politiek gekleurde informatie. Dit getuigt van minachting van de bevolking en hiervoor verdient het establishment een stevige afstraffing.
Voor laaggeschoolden betekent het vrije personenverkeer slecht nieuws. Oekraïense immigranten zullen schaarse banen voor laagopgeleiden in gaan pikken.

Waarom voor stemmen?Outline_of_Ukraine.svg
Er zijn ook argumenten van de voorstanders. Veel hiervan zijn demagogie, zoals het argument dat Oekraïne Nederland veel handel zal opleveren. Economisch gezien is het verdrag alleen interessant voor miljardairs. Enkele argumenten houden steek. Door Oekraïne binnen de Europese orbit te brengen, wordt Rusland sterk verzwakt (wat het enorme risico met zich meebrengt, dat Rusland ineenstort en Russische kernwapens aan de hoogste bieder worden verkocht. Of geroofd door terroristische groepen). Dit heeft voor Europa als geopolitiek voordeel, dat de EU de onbetwiste leider wordt op het Europese continent (voor zover de kans op een verwoestende oorlog met Rusland daar tegenop weegt). Ook krijgt de EU meer greep op Oekraïne en wordt dit land minder corrupt dan nu, met de vette worst van het EU-lidmaatschap in het vooruitzicht. In veel opzichten is Oekraïne Rusland in het klein. Als een democratisch Oekraïne het economisch en politiek beter zou doen dan Rusland, zou dit ook in Rusland democratische veranderingen met zich meebrengen. Het sterkste argument vind ik persoonlijk, dat de leefomstandigheden in Oekraïne sterk zouden verbeteren door Oekraïense gastarbeiders, die in de Europese Unie gaan werken.

Hoe kunnen we Oekraïne het beste helpen?
De armoede in Oekraïne is heel erg groot. Een derde van de bevolking moet van minder dan twee euro per dag leven. Hier moet dringend wat aan gebeuren. Bijvoorbeeld, door het geld waarmee Turkije nu wordt gepaaid, voor armoedebestrijding in Oekraïne te gebruiken. Als de acht miljard die naar de Turken gaat als basisinkomen in Oekraïne wordt verspreid, zou dit voor de armsten in Oekraïne enkele maandinkomens betekenen.

5 gedachten over “Referendum Oekraïne: waarom het voor Nederlanders belangrijk is om te gaan stemmen”

 1. Lastig! Ook ik heb veel kritiek op de werking van de EU. Ook ik ben voor meer soevereiniteit voor de afzonderlijke EU-landen. En ook ik ben tegen het grote smijten met geld van de EU. Echter dit is niet het referendum dat we nodig hebben. (Ik heb wel erg veel bewondering dat het de mensen achter dit referendum gelukt is het voor elkaar te krijgen! Echt chapeau! Dit kan een voorbeeld zijn voor veel meer toekomstige referenda en meer democratie.)
  We gaan naar een toekomst toe waarin de wereld opgedeeld wordt in ‘blokken’: een Noord Amerikaans blok, een Zuid Amerikaans blok, een Chinees blok, een Indiaas blok, een Z.O. Aziatisch/Australisch blok, een (donker?) Afrikaans blok, een Russisch blok en een Europees blok. Mijns inziens is het daarom belangrijk om Oekraïne langzaamaan bij de EU te halen. Want hoe groter we zijn hoe machtiger.
  (En misschien dat in de toekomst N.Afrika en de Arabische wereld ook wel bij ons blok aangetrokken wordt.)
  En trouwens: het gaat echt niet gebeuren dat Rutte de uitkomst van dit referendum in het geval van een ‘Nee’ gaat respecteren. Je weet toch……

 2. Dit hele referendum heeft een smerige dubbele agenda. Daarnaast; veel mensen denken dat als ze niet stemmen, Oekraïne vanzelf bij de EU aan gesloten wordt als lidstaat. Mooi niet, het gaat puur om het zakelijk verkeer dat daar voet aan de grond gaat krijgen. Monsanto en Shell gaan ten koste van de arme bevolking wetteloos hun gang daar straks. Shell gaat door middel van het uiterst schadelijke fracking de olie voorraden exploiteren, wat neer komt op een gruwelijke vervuiling van het grondwater. Monsanto ziet z’n kans schoon om van daaruit de onwetende, en straat arme boeren bevolking te overtuigen van het nut van haar gruwelprodukten. Tsja, Round-up is daar geen probleem hé, ze worden wijselijk niet voorgelicht. Rusland accepteert onder geen voorwaarden GMO’s, dus die rommel komt de kant van Europa en dus ook onze kant op. En dan dit: Wij zijn de enigen die zo’n referendum houden terwijl alle anderen al getekend hebben. De enigen die belang hebben bij een negatieve uitslag van dit referendum zijn de rechts georiënteerden, die van ons landje en de bevolking willen knechten tot het conservatief rechtse, geïsoleerde ideaal beeld van mensen als Geert Vuilnis. Ik stem beslist niet, juist omdat ik wil dat dit referendum dan ongeldig zal worden verklaart. Democratie wordt niet bereikt door de waarheid te manipuleren:

  https://panamapapers.icij.org/

 3. Een referendum waarvan de uitslag achteraf gezien al eenvoudig was te voorspellen. Niet alleen hebben we voorheen problematisch corrupt Griekenland net achter de rug, (voorzover dat überhaupt mogelijk is) maar ook de rechtse trend die het gevolg is van de vluchtelingen crisis in Europa is heel actueel. Ben d’r zelf ook compleet ingetrapt, op basis van de voorgeschotelde democratische beginselen. Was dit referendum in heel de EU gehouden, volgepakt met asielzoekers en de Griekse geschiedenis voor ogen, dan was de uitslag precies hetzelfde geweest , een massale nee stem door rechts.

  1. Ik hoop dat het eerstvolgende referendum idd gaat over ‘immigratie’ zoals enkele mensen van GeenPeil al hebben laten doorschemeren. Maar dan geen sabotage meer van de overheid die bijvoorbeeld maar een schijntje van het normale aantal stembureau’s openstelt; dan moeten we daartegen demonstreren en anderszins actie voeren. En dan is de opkomst misschien wel 80% of zo. En dat zal de Nederlandse en Europese overheden voor het blok zetten – zeker wanneer in andere landen dergelijke referenda gehouden worden. Want die hele ‘kom maar binnen’-houding van het afgelopen jaar wordt alleen maar in leven gehouden door een kleine cultureel-marxistische kliek onder aanvoering van Merkel en haar Eurofielen; de overgrote meerderheid van de Europeanen wil dat niet. En dit wordt het grootste probleem van deze eeuw voor de EU: de massa-immigratie uit islamitische landen en later uit landen van West Afrika want daar gaat de bevolking deze eeuw groeien met wel zo’n 2,5 miljard mensen. En ze hebben nu al geen enkel toekomstperspectief daar……….

Laat een reactie achter