Hillary Clinton is politiek gezien de meest mainstream kandidaat, dus kan zowel linkse als rechtse kiezers aanspreken.

Neuropolitiek: hoe onze hersenen ons stemgedrag bepalen

Links en rechts komen overeen met bepaalde menstypen, waarvan de hersenen op een verschillende wijze werken. Wat voor gevolgen heeft dat op stemgedrag, en hoe kunnen politici deze verschillen uitbuiten?

Bernie Sanders, door zijn vriendelijke opa-imago een populaire kandidaat onder linkse Amerikanen.
Bernie Sanders, door zijn vriendelijke opa-imago een populaire kandidaat onder linkse Amerikanen.

Het verschil tussen links en rechts
Al langer is bij politieke strategen bekend dat een overstap van een ‘linkse’ naar een ‘rechtse’ partij relatief zelden voorkomt. Kiezers stappen veel vaker over van de ene naar de andere ‘linkse’ partij of naar een centrumpartij. Uit recent wetenschappelijk onderzoek, waarbij hersenscans zijn uitgevoerd bij proefpersonen die ook hun politieke voorkeuren duidelijk maakten, blijkt dat dit een neurologische oorzaak heeft. De geboorte van de neuropolitiek. Er zijn duidelijke hersenverschillen tussen liberalen en conservatief stemmende mensen.  In de Verenigde Staten is de onderverdeling tussen liberaal en conservatief in deze tijd redelijk nauwkeurig weerspiegeld in Democraten en Republikeinen. In het verleden was dit niet per definitie zo (tot in de jaren zeventig stemden blanke zuiderlingen massaal Democratisch, omdat de Republikeinse partij die van de gehate Unionisten was in de Amerikaanse Burgeroorlog).

Hoe trek je linkse stemmen?

Hillary Clinton is politiek gezien de meest mainstream kandidaat, dus kan zowel linkse als rechtse kiezers aanspreken.
Hillary Clinton is politiek gezien de meest mainstream kandidaat, dus kan zowel linkse als rechtse kiezers aanspreken.

Linkse kiezers zijn erg gevoelig. Ze worden sterk aangesproken door solidariteit en dingen uitpraten. Een populaire linkse leider moet niet op zijn mondje gevallen zijn. Gevoel en respect zijn voor de linkse stemmer erg belangrijk. Een bezoekje aan een peutercrèche en knuffelen van baby’s en jonge dieren is voor de president in spe dan ook absoluut een must. Hij moet verbinden en vrede stichten.  Wil je een politieke tegenstander zwart maken bij de linkse kiezer, leg dan de nadruk op zijn hardvochtigheid en grofheid. Of bekrompenheid, want linkse kiezers zijn optimistischer dan gemiddeld. Met een optimistische toekomstvisie scoor je bij linkse kiezers goed. Zorg dus dat die de hoofdmoot van je boodschap wordt en blijft.
Bagatelliseer ‘rechtse’ thema’s met een wollig verhaal, of benadruk linkse oorzaken of oplossingen, zoals begrip, herverdeling en dergelijke.

En  hoe trek je rechtse stemmen?
Rechtse kiezers willen als leider een wilskrachtige, dominante man (of mannelijke vrouw) waar ze van op aan kunnen. Denk Poetin, met zijn stoere fotoshoots op safari.
Rechtse kiezers worden aangetrokken door een helder verhaal waarvan ze de logica eenvoudig kunnen inzien.
Angstzaaien is essentieel. Door hun overontwikkelde amygdala zijn rechtse stemmers extreem gevoelig voor gevaren. Uit psychologisch onderzoek blijkt ook, dat rechts erg agressief reageert op boze gezichtsuitdrukkingen. Wil je een politieke tegenstander zwart maken bij de rechtse kiezer, let er dan op dat deze een kwade, bedreigende gezichtsuitdrukking heeft, het liefst met een donkere achtergrond. Oplossingen waarbij geweld een belangrijke rol speelt, zoals het inzetten van het leger of politie, spreken de rechtse kiezer ook erg aan. Rechtse kiezers worden uitermate aangetrokken door verre, nieuwe horizonten, zoals vroeger het Wilde Westen en nu de rest van het zonnestelsel. Wat dat laatste betreft is ondergetekende extreem rechts.
Op de verkiezingsdag kunnen nog enkele trucs uit de kast worden gehaald om stemmers rechts te laten stemmen. Een verrassende: deel schoonmaakdoekjes uit bij het stemlokaal. Verder: regel een bron van stress, bijvoorbeeld door tijdsdruk in te bouwen, of een false flag aanval, zie later. Of zaai verwarring: als mensen de situatie niet meer overzien, stemmen ze conservatief. Sterke drank ronddelen helpt ook: dronken kiezers stemmen conservatiever. Het effectiefste is om vlak voor de verkiezingsdag een terroristische aanslag te plegen of op een andere manier angst aan te jagen. Laat bijvoorbeeld wat hooligans of vrouwen in burqa posten bij de stemlokalen.

Door zijn beschaafde optreden, wat veel linkse kiezers aanspreekt, lijkt Ted Cruz gematigd. Schijn bedriegt: hij is veel rechtser dan Donald Trump.
Door zijn beschaafde optreden, wat veel linkse kiezers aanspreekt, lijkt Ted Cruz gematigd. Schijn bedriegt: hij is veel rechtser dan de ruwe, maar pragmatische Donald Trump.

Hoe kan je op listige wijze zowel linkse als rechtse kiezers trekken?
Links en rechts hebben beide ongeveer evenveel aanhang. Er zijn landen, zoals de Verenigde Staten, waar rechts in de meerderheid is en landen, zoals die in Latijns Amerika, waar juist links hogere ogen gooit. Als je de verkiezingen wil winnen, moet je er voor zorgen dat je zowel de linkse als rechtse kiezer aanspreekt, zonder dat je de andere groep teveel afstoot.

Het belangrijkste is duidelijk leiderschap en autoriteit uitstralen, op een milde, verbindende manier. Dit spreekt beide groepen kiezers aan. Laat de nodige mooie vrouwen rondlopen op de campagnebijeenkomsten. Dat maakt indruk op rechtse kiezers zonder dat het linkse kiezers afstoot, als je het er niet te dik bovenop legt (zoals presidentskandidaat Donald Trump doet). Als ‘family man’ spreek je het gevoel van de linkse kiezer aan en de behoefte aan veiligheid van de rechtse kiezer. Laat dus vrouw en kinderen vaak opdraven. Voor vrouwelijke presidentskandidaten, zoals Hillary Clinton, verzwakt dat juist de kansen: door conservatieve kiezers wordt ze dan als ontaarde moeder gezien.

7 gedachten over “Neuropolitiek: hoe onze hersenen ons stemgedrag bepalen”

  1. Ik denk dat het ook aan de tijdsgeest onderhevig is. Het is een kwestie van hebben, en meer willen, en hebben maar het willen houden.
    In tijden van overvloed is er plaats voor expansiedrift. Dan willen we meer en beter. In tijden dat ons hebben en houden bedreigt wordt, is er de neiging ons terug te trekken om te beschermen wat we hebben.
    In het extreme andere geval (armoede) werkt het ook; armoede leidt ook naar de wil naar meer en beter. Daarom stemt de moslim bevolking overwegend links.

  2. Dit is natuurlijk wel bekend, hier spelen de kandidaten en hun achterliggende bewegingen ook op in. Allerlei triggers worden gebruikt om de hersenen van de kiezers te beinvloeden. Vooral angst speelt hierbij een belangrijke rol.

Laat een reactie achter