Video: Wat als we op de maan leefden?

Share Button

De maan is de dichtstbijzijnde buitenaardse wereld. Erg gastvrij is de maan niet: dagen van 29 aarddagen, dodelijke straling en van 110 graden overdag tot in sommige kraters op de zuidpool -238 graden, dat is maar 36 kelvin boven het absolute nulpunt. Toch zijn er serieuze plannen om de maan te gaan koloniseren. Hoe zou het zijn om te leven op de maan?

Leven op de maan betekent buiten de ruimtebasis voortdurend een ruimtepak dragen. Omdat wij niet zijn aangepast voor het dag-nachtritme van de maan, moet kunstlicht en beschaduwing de oplossing bieden. Er is een groot tekort aan water en stikstof: de voorraden in kraters als Shackleton zijn maar beperkt. Ook de zwaartekracht is te laag om botontkalking en andere low-gravity ziekten te voorkomen. Kolonisten op de maan zullen dus de nacht in een kunstmatige-zwaartekrachtslinger door moeten brengen.

Een van de vele ontwerpen voor en maan basis. Bron NASA

Een van de vele ontwerpen voor een maanbasis. Bron NASA

Lees ook
Stad op de maan

Share Button

Germen Roding

Hoofdredacteur en analist (Visionair.nl) Expertise: biologische productiesystemen (master), natuurkunde (gedeeltelijek bachelor), informatica

Dit vind je misschien ook interessant:

1 reactie

  1. Sterke Magneten schreef:

    In principe kun je er natuurlijk van alles neer zetten. Mooie koepels met een kunstmatige atmosfeer, zo erg is het dan niet om daar te leven. Het klimaat is hier ook niet meer zo fantastisch.

Geef een reactie

Advertisment ad adsense adlogger