Video: 25 redenen waarom je beter niet in de middeleeuwen kon leven

Veel mensen idealiseren het leven in de middeleeuwen, met onbespoten groenten, waarin het enige formulier waarin je voorkwam het doopceel was. In werkelijkheid waren de middeleeuwen heel wat minder romantisch dan je uit ridderfilms zou denken.

Voor de meeste middeleeuwers was het leven kort, hard en ruw. Wist je als vrouw toevallig veel van geneeskrachtige kruiden, dan belandde je op de brandstapel als heks. Ook niet voldoende respect tonen voor de landheer als deze belasting kwam opeisen, kwam je duur te staan. En dan zwijgen we nog over ziekten als de builenpest, de pokken en dergelijke. Geen wonder, dat er in de middeleeuwen onder de hongerige bevolking verhalen de ronde deden over het fantasieland Cocagne waar de gebraden hanen je in de mond vlogen.

Een middeleeuwse martelstoel. Mensenrechten waren niet erg in tel in de middeleeuwen.

Een middeleeuwse martelstoel. Mensenrechten waren niet erg in tel in de middeleeuwen.

Eh... Delen?

Germen Roding

Hoofdredacteur en analist (Visionair.nl) Expertise: Wageningen Universiteit, tropisch landgebruik met specialisaties plantenteelt en visteelt (master), natuurkunde (gedeeltelijke bachelor), informatica (praktijkervaring)

Dit vind je misschien ook leuk...

5 reacties

 1. moerstaal schreef:

  Zijn natuurlijk de excessen in west europa. Recent hadden wij hier Hitler…
  En momenteel schijnt er een Arabische Lente te zijn…. met miljoenen vluchtelingen tot gevolg.
  In de middeleeuwen had je vast goede en slechte plekjes en dalen en pieken…
  Het is ook maar net waar nu je wiegje staat…

 2. jan schreef:

  de middeleeuwen bestonden niet en waren een zelfbewuste tijd waarin veel pacifistische demonstraties gaande waren tegen de kruistochten. Zie de boeken van Rodney Stark. Er werd toen al tegen de veel te dure kruistochten gedemonstreerd.

  • Razorr schreef:

   Wees alsjeblieft niet pacifistisch wat betreft de strijd tegen de islam! Na een lange pauze in de 20e eeuw waarin het Westen volledig dominant was ontluikt de ‘jihad’ die de hele wereld wil veroveren zonder enig voorbehoud – dus ook op de meest gewelddadige wijze – nu weer.
   https://www.youtube.com/watch?v=I_To-cV94Bo

   • jan schreef:

    het waren duizend jaar geleden de kritische geesten die vonden dat de kruistochten te duur waren om een lap grond ver van huis te veroveren terwijl er in Europa zelf veel armoede was. Dit klinkt erg eigentijds. In deze periode werd de voorzet gegeven voor de Bank of England. Zie Rodney Stark, the Case for the Crusaders.

    En volgens Paulus vechten we tegen hemelse machten en niet tegen Jihadi’s. Gebed is misschien het enige dat helpt.

   • jan schreef:

    Pacifisten zijn huichelaars.

Geef een reactie