Kweekvlees massaproductie dit jaar toegelaten op de markt

Kweekvlees massaproductie lost twee ethische dilemma’s op. Vlees is wreed ten opzichte van dieren en milieubelastend, maar opgroeiende kinderen hebben wel vlees nodig. Het eerste kweekvlees komt nu op de markt. Is dit het begin van het einde voor de vleessector?

Eerste fabriek van kweekvlees gebouwd in Israël

Het heeft lang geduurd voordat kweekvlees betaalbaarder werd. Het eerste kweekvlees, beschreven op Visionair.nl in 2013, was alweer acht jaar geleden. Sindsdien zijn er grote sprongen vooruit gemaakt door diverse start-ups. Het Israëlische Future Meat Technologies is nu als eerste bedrijf in de wereld begonnen met de massaproductie van vlees in het laboratorium. Waarschijnlijk is dit de doorbraak waarop dierenliefhebbers en vrienden van de aarde al jarenlang hebben zitten wachten. Kunnen we nu eindelijk komaf maken met de meest vervuilende en milieubelastende tak van landbouw denkbaar?

kweekvlees massaproductie
Het stukje kippenvlees op dit bord is gekweekt in een laboratorium. Bron: Future Meat Technologies

Waarom is deze fabriek uitgerekend in Israël gebouwd? Het antwoord daarop heeft waarschijnlijk te maken met de unieke geografische positie van Israël. In veel opzichten is Israël een eiland omdat de landen om Israël heen een handelsboycot tegen het land hebben afgekondigd. De meeste handel met Israël is overzee, waardoor bijvoorbeeld bulktransport duurder is en het land niet zelfvoorzienend is wat betreft vlees.

Om een kilo vlees te produceren heb je al gauw 5-10 kg veevoer nodig. En dan praat je over geslacht gewicht. Het grootste deel van een dier, zoals botten, hoeven en haar, is namelijk niet geschikt voor consumptie. Dat probleem heb je met kweekvlees massaproductie niet, 100% van het vlees is eetbaar. Productie van kweekvlees scheelt 80% van de CO2 uitstoot, 99 % van het land en 99% van het benodigde water.

Veeteelt is inefficiënt en wreed

Kortom het is veel slimmer om vlees niet door dieren, maar in een laboratorium te produceren. En het is ook ethisch veel zuiverder. Het is mogelijk om dieren hun hele leven in een klein ook opsluiten en daarna op vaak letterlijk beestachtige manier ter dood te brengen. Ook omzeil je hiermee allerlei religieuze regels wat betreft koosjer en halal slachten. Zoals, natuurlijk, het onverdoofd slachten. Uiteraard is de makkelijkste manier om deze regels gewoon af te schaffen, maar helaas zijn veel mensen nog niet zover. Dat geldt ook voor achterlopende Nederlandse instanties zoals

Hoe werkt kweekvlees massaproductie?

Het produceren van kweekvlees begint met stamcellen van een dier. Deze stamcellen produceren bijvoorbeeld spierweefsel. Zolang de stamcellen worden voorzien van aminozuren, glucose en vitamines, en de nodige hormonen en elektrische signalen natuurlijk, zullen ze zich ontwikkelen tot spieren. In feite neemt het laboratorium de rol van de maag, de lever en andere inwendige organen van dieren over.

Spieren groeien snel, in tegenstelling tot bijvoorbeeld botweefsel of kraakbeenweefsel. Dus in principe kan laboratorium als de productie eenmaal geoptimaliseerd is, veel sneller en veel goedkoper vlees produceren dan een veehouder. Deze techniek is ook prima bruikbaar om donororganen te produceren, waardoor het onzalige D66-idee om orgaandonatie verplicht te stellen niet meer nodig zal zijn.

Kweekvlees massaproductie geweldige oplossing voor armere mensen een arme landen, en vegetariërs

Een groot deel van de wereld is veroordeeld tot een vegetarisch dieet dat is niet omdat ze niet graag vlees willen eten, maar omdat ze vlees niet kunnen betalen. Zeg maar, een praktische vleestaks, de natte droom van veel milieuactivisten in Nederland. Hadden die arme sloebers maar niet de pech moeten hebben, om in een arm land geboren te worden.

Hoewel wij hier in het westen te veel vlees eten en wat minder prima zou zijn, hebben bijvoorbeeld opgroeiende kinderen vlees gewoon hard nodig. Dierlijke eiwitten zijn veel makkelijker te verteren en op te nemen dan plantaardige eiwitten. Daarom is het in feite een misdaad tegen de menselijkheid om arme mensen met een vleestaks te dwingen om geen vlees te eten. Zeker bij alleenstaande moeders met opgroeiende kinderen. Kweekvlees lost dit ethische dilemma op, omdat het niet meer nodig is het milieu te belasten en dieren te mishandelen om aan vlees te komen.

Nu kunnen ook vegetariërs met een gerust hart vlees eten. Dankzij deze nieuwe technologie die in tegenstelling tot veeteelt steeds goedkoper gaat worden, is een vleestaks niet meer nodig. In plaats daarvan kunnen we gewoon een selectieve vleestaks opleggen, alleen voor vlees dat via veeteelt wordt geproduceerd.

4 gedachten over “Kweekvlees massaproductie dit jaar toegelaten op de markt”

Laat een reactie achter