OLEDs, hier op een bushalte van de toekomst toegepast,zullen spoedig uitgeprint worden, waardoor ze veel goedkoper gaan worden.

Beeldschermen en zonnecellen uit de printer

Stel je voor, een wereld waarin het behang een beeldscherm is, je zonnecellen uit de printer haalt en je favoriete UFO-samenzwerings documentaire met buitenaardse reptielen achterop je T-shirt aan de wereld toont. Dit zal spoedig mogelijk worden, dankzij een door het Duitse Fraunhofer instituut ontwikkeld OLED printproces.

Wat zijn OLEDs?
OLED is de afkorting van Organic Light Emitting Diode, een organische vorm van LED dus. Net als normale LEDS werken OLEDs door het omzetten van elektriciteit in licht: als elektronen door een speciale diode stromen, verliezen ze energie en geven deze energie af als een foton (lichtdeeltje).  Dit werkt als een radiobuis: de elektronen worden losgemaakt uit de zender en knallen tegen de collector op. Hierbij komt licht vrij. OLEDs werken met lichtgevende moleculen, die door elektrische stroom direct of indirect worden aangeslagen. Zodra een lichtgevend molecule terug springt naar de grondtoestand, komt energie vrij als licht. Omdat dit een moleculair proces is, kunnen OLEDs heel dun zijn, dunner dan een vel papier. Bijkomend voordeel van OLEDs is dat ze licht uitzenden, zodat niet zoals hij LCD schermen, achtergrondverlichting nodig is.

OLEDs, hier op een bushalte van de toekomst toegepast,zullen spoedig uitgeprint worden, waardoor ze veel goedkoper gaan worden.
OLEDs, hier op een bushalte van de toekomst toegepast,zullen spoedig uitgeprint worden, waardoor ze veel goedkoper gaan worden.

In principe kunnen OLEDs ook geprint worden, wat een fabricage heel goedkoop zou maken. Dit is echter nog steeds heel lastig.

Doorbraak printen bij OLEDs
Dr. Armin Wedel, de leider van het onderzoeksteam van Fraunhofer Institute for Applied Polymer Research IAP in Potsdam-Golm, denkt dat logge televisie-apparaten hun langste tijd gehad hebben. Ook denkt hij, dat bewegende reclamedisplays echt overal in de omgeving zullen oprukken, omdat ze spotgoedkoop worden. De eerste gebogen OLED schermen werden al op de elektronicabeurs IFA in Berlijn getoond.

Moleculaire oplossingen als inkt
als Nolet op industriële schaal kunnen worden geprint, komen heel veel nieuwe toepassingen binnen bereik. Niet alleen tv schermen, maar ook bijvoorbeeld elektronische posters, advertenties, grotere beeld projecties,verkeersborden en systemen om het verkeer te regelen. De onderzoekers werkten samen met ingenieursbureau MBRAUN om een fabriek te bouwen die in staat is, om zowel OLEDs als organische zonnecellen op industriële schaal te produceren. Tot nu toe konden OLEDs alleen geproduceerd worden, door ze in een vacuüm op een plaat te dampen. Dit is een heel langzaam en ook kostbaar proces. Bij dit nieuwe proces worden de OLEDs en zonnecellen geprint met een soort inkjetprinter. Hierbij wordt bij OLEDs gebruikgemaakt van een mengsel van lichtgevende moleculen en bij zonnecellen van lichtabsorberende moleculen. Als deze techniek doorbreekt, betekent dat dat iedere gewenste oppervlakte in een beeldscherm kan worden omgezet. Je zou dan bij wijze van spreken een computer gewoon op kunnen rollen, of bewegende krantenadvertenties zien.

Bron
Fraunhofer Institut, persbericht

11 gedachten over “Beeldschermen en zonnecellen uit de printer”

 1. Precies wat ik dacht. Omdat ik geen Facebook account heb, kan ik via mijn eigen computer geen reacties meer geven. Dat is al sinds twee dagen zo, alle niet Facebook accounts worden er nu uit gefilterd. Een Facebook account zal er echter bij mij nooit meer komen, na de opdringerige ervaringen die ik daarmee in het verleden gehad heb. Ben zo’n 40 uur bezig geweest om uit te zoeken hoe dit nou zat, heb mij dood geërgerd. Achteraf had ik dit kunnen weten.
  Met dank aan Facebook.
   
  Als ik hier niet meer verschijn, weten jullie tenminste waar dat aan ligt.
   
  Allemaal de hartelijke groeten van antares. 

 2. Het werkt weer, wat een moeite en tijd heeft dat gekost, pffff… Bijna twee miljoen accounts zijn gehackt, en al het vertrouwelijk internetverkeer op Facebook hebben ze zo ter beschikking. Wachtwoorden veranderen dus mensen, er is mogelijk ook een keylogger op uw computer geïnstalleerd. Dat is software die bijhoudt wat er op een pc wordt ingetypt. Uw wachtwoorden en inlogcodes, voor letterlijk alles waar u die voor nodig hebt, zijn voor bijna twee miljoen mensen gekaapt. Houdt uw bankrekening goed in de gaten…..

    1. Heb Paul proberen te bellen, maar zijn nummer is niet bereikbaar en een voicemail kan ik ook al niet achterlaten. Mogelijk banjerd hij langs de kust of in de natuur hoop ik, en is dat de oorzaak dat hij niet bereikbaar is.

 3. Ondanks het feit dat ontdekt is dat we gehackt zijn, die hackers hebben ze nog niet. Had alweer dezelfde Trojaanse dropper op mijn computer, deze is weer verwijderd. Gegevens over IP adressen en wachtwoorden van iedereen die gehackt was, staan nog tot hun beschikking. Zoek kennissen op die geen account hebben op sociale netwerken, en waar je absoluut geen mailcontact mee hebt gehad. Wijzig op hun PC, jouw wachtwoorden. Mogelijk worden de keyloggers op uw computer niet herkend door uw antivirus, waardoor wel het virus wordt verwijdert, maar niet de keylogger. Alles wat je dan intoetst, wordt op de één of andere manier dan nog steeds verzonden naar hun. Ook kun je ICT specialisten op dit gebied raadplegen. Inlogcodes en wachtwoorden van dertig willekeurige letters, cijfers, en andere tekens kraken, daar heb je normaal echt supercomputers voor nodig. Mijn computerspecialist kan alles verwijderen wat ongewenst is, dat kost 65 euro, maar is echter ook een optie. Jouw IP adres blijft deze hackers echter wel ter beschikking, en een nieuwe besmetting zit er dan zeker wel in. De AIVD is, zo als u wel hebt kunnen lezen, zeker geïnteresseerd in cybercrimes. Als u niet al te stout bent geweest, wil ik voorstellen om besmette schijven en andere informatiedragers aan hen af te staan, uit het hele land. Zo komen mogelijk verbanden aan het licht, die anders nooit gevonden kunnen worden. Zij mogen nu nog niet via kabelverbindingen, kijken wat er in cyberspace allemaal uitgevreten wordt, maar de wet wordt aangepast. Cybercriminelen willen daarom nog snel hun slag slaan. Als u zelf toestemming geeft om uw gegevens en dataverkeer te bekijken, kunnen kunnen Hackie en zijn, of haar andere naar ontlasting stinkende deelgenoten, alsnog hun verdiende straf mogelijk niet ontlopen.

   

  Pakjes avond wordt voor hun dan pak avond. :) :) :) ;) 

   

   

   

 4. Houd uw bankrekening in de gaten. Ik werd vandaag door mijn bank gewaarschuwd voor valse mails, (pishing als ik het goed heb) waarbij in die mails verzocht wordt bepaalde ideal betalingen te annuleren. Recentelijk zijn bijna twee miljoen accounts gehackt. Ook recentelijk trad er een grote computerstoring op in het bedrijf dat het automatische betalingsverkeer voor ons regelt. Hierdoor treden betalingsachterstanden op, zoals in het overmaken van de huur of hypotheek bijvoorbeeld. Het viel mij op dat dit samenviel met de enorme hack in onze accounts. De daardoor nog vrij opneembare gelden, bovenop uw normaal beschikbare restkrediet, kunnen mogelijk worden weggesluisd door de onverlaten. Mijn huur werd vandaag pas overgemaakt, terwijl dat normaal altijd per de eerste van de maand gebeurd. Natuurlijk kunnen ze niet iedereen bestelen, maar als je uitgaat van een gemiddelde woonlast van 500 euro, (laag ingeschat) keer twee miljoen, (het meest negatieve beeld dat ik er van kan schetsen) dan kom ik op een miljard euro. Tel uit de winst, dat is nog eens pakjesavond. De bank blijft wel eind verantwoordelijke, is daar ook voor verzekerd, maar de rekening komt dan toch uiteindelijk op ons bordje via belastingenmaatregelen. :(

   

  Ik heb geen bewijzen die e.e.a. staven, slechts mijn intuïtie.

   

  antares wenst u fijne feestdagen en geen eurotische jatwisseling.

  1. Note:

    

   Bovenstaand scenario lijkt misschien onrealistisch. Maar wat als u net als ik, in de recente praktijk plotseling wekenlang niet kunt reageren op uw sociale netwerken. Hoe kun je elkaar dan nog waarschuwen? Is dat een paranoïde voorstelling van zaken, of heeft visionair plotseling nog maar één of twee reaguurders? Waar zij jullie beste mensen? 

Laat een reactie achter