Video: bouw je elektro-apparatuur uit bouwblokken

Zou het niet cool zijn als je je eigen elektronische apparatuur kan samenstellen uit onderdelen, ongeveer zoals je met technisch Lego ook kan? Uitvinders, opgelet. Een startup maakt het bouwen van elektronica nu zo simpel als… inderdaad, als Lego.

Voor programmeurs bestaat het grootste deel van het werk nu uit het samenwerken met de interface van kant-en-klare programmabibliotheken, de API’s. Daarmee kan je als programmeur gebruik maken van het werk van anderen, waardoor je ingewikkelde funties niet meer zelf hoeft te programmeren. Helaas is zoiets er voor elektronica nog niet echt. Ook moet je elektronica aan elkaar solderen, u mogelijk bekend van de lagere of middelbare school. Solderen is wel onder de knie te krijgen, maar echt snel een prototype in elkaar zetten om te experimenteren lukt zo niet, om maar te zwijgen van het werk dat je hebt om het weer uit elkaar te halen.

Een jonge startup heeft nu de oplossing ontwikkeld. Geen Legoblokjes, maar magneten zijn de manier waarop de verschillende componenten aan elkaar kunnen worden gekit. Voor uitvinders en knutselaars is dit a dream come true. Ze kunnen nu zonder al te veel moeite experimenteren met verschillende functies en hun eigen al dan niet nuttige fantasieapparaat in elkaar zetten.

Naar eigen zeggen kwam ze tot haar idee, nadat overijverige ambtenaren en veiligheidskundigen de ooit leuke en spannende scheikundedozen reduceerden tot slaapverwekkende schappenvulling.

Bedenkster en oprichter van de startup littleBits,  de Libanese Ayah Bdeir, heeft haar concept ook op een TED-conferentie toegelicht.

Bron:
LittleBits

Germen Roding

Hoofdredacteur en analist (Visionair.nl) Expertise: Wageningen Universiteit, tropisch landgebruik met specialisaties plantenteelt en visteelt (master), natuurkunde (gedeeltelijke bachelor), informatica (praktijkervaring)

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

 1. Patrick schreef:

  Niet helemaal uniek. In Nederland zijn de Spektro-bouwdozen al een hele tijd op de markt.

 2. bella schreef:

  Geweldig idee, zou er zelf ook zo mee willen knutselen. Het mooie hieraan is ook dat het open source is en uitbreidbaar. Heb ook even op de site gekeken van little bits. Er zit een hele communitie bij. Onder de knop dreambits zie je dat het zeker de fantasie prikkelt en dat het nog flink kan groeien.
  Geweldige dingen zijn al gemaakt van “normaal” knutsel materiaal als papier, doosjes, plastic flessen en de little bits.

 3. antares schreef:

  Waanzinnig leerzaam en goed doordacht produkt hier. Heeft alles voor de ontwikkeling van idee tot werkend prototype, voor kind en volwassene. Geniale dame. :)

Geef een reactie