Video: robot bestuurd met gebaren

Een camera neemt gebaren op, software interpreteert ze en zet ze in commando’s voor de robot om. Interessant aan deze korte video is niet zozeer de robotbesturing, maar de mogelijkheid om gebaren te herkennen door intelligente beeldanalyserende software en deze vervolgens in commando’s om te zetten.

Al door veel productontwikkelaars wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om computerapparatuur te bedienen met gebaren in plaats van stem of aanrakingen van bijvoorbeeld een toetsenbord of muis. Het zal even wennen worden. Wellicht kunnen rijke particulieren binnen niet al te lange tijd hun huishoudrobots bedienen met handgebaren. Ook voor toekomstige zorgrobots is dit een nuttige toevoeging aan hun arsenaal van vaardigheden, vooral bij doofstomme patiënten. Zien jullie andere toepassingen?

8 gedachten over “Video: robot bestuurd met gebaren”

 1. Ik ben metaalbewerker (alleen zit ik nu zonder werk) en misschien krijg ik dan nog wel eens een robot als stage loper.
  Die dan moet kijken wat voor bewegingen ik allemaal maak om het werk goed te doen.
  En dan moet de voorman, shef of ik af en toe kijken of die het goed geleerd heeft door mijn werk te laten doen.
  En dan kom ik vast weer zonder werk te zitten.

 2. Daar zie ik nog wel mogelijkheden, bijvoorbeeld in het verkeer: Of je nou vliegt, rijdt, loopt, of vaart, er blijven steeds elementen in het verkeer die op je afkomen. Als mijn snelheid, en mogelijk noodzakelijk uit te voeren verkeersbewegingen, automatisch aangepast worden aan de situaties ter plaatse, dan worden de risico’s voor iedereen veel kleiner. Een computer systeem als in het artikel, zou in een fractie van de tijd die een mens nodig heeft, perfect adequaat kunnen reageren. Dit zou je bovendien logischerwijze ook nog aan kunnen vullen met GPS gegevens, waarin plaatselijke, bijvoorbeeld korte of langdurige veranderingen in de regelgeving zijn geïntegreerd. Ook onze wegmedewerkers hebben daar groot belang bij, hun situatie is nu ronduit levensgevaarlijk. Het zou zelfs kunnen dat mensen zonder enige verkeerservaring, zelfstandig aan alle verkeer mee kunnen doen, zelfs al zijn ze blind en doof. Er zijn nog veel meer mogelijkheden natuurlijk, prachtige vinding, erg interessant artikel. ;)

 3. Wat denken jullie trouwens van het volgende:
   
  Automatisch inparkeren hebben we al.
  Stel je eens voor; dat als het tijdens een verkeerssituatie onveilig is om in te halen, het onmogelijk wordt om de linkerbaan in te sturen, waar dan bijvoorbeeld een tegenligger onderweg is. Maar ook verkeersbewegingen naar rechts (invoegen) kunnen worden aangepast aan situaties die anders risico’s inhouden die onaanvaardbaar zijn.

  1. Je begint dan aan de andere kant met techniek toepassen, in gevaarlijke situaties. Wat je nu juist ziet is dat het begint met inparkeren, filerijden en notificaties aan de bestuurder geven en zo steeds een stapje verder zal gaan. Op het moment dat de techniek je kan verbieden op de andere baan te komen is de acceptatie (en de techniek) waarschijnlijk al ver genoeg om auto’s volledig autonoom te laten rijden.
   Daarbij komt dat de auto mij wel mag adviseren niet naar de linker baan te gaan maar niet mag forceren om het niet te doen. Stel een kind staat op jouw weghelft, rechts van de weg staat een object waardoor je daar niet heen kan uitwijken (een muurtje, een rots, bedenk maar iets). Je reactie zou zijn naar links uitwijken (zelfs als daar een auto aankomt) waarbij de kans is dat je voor die auto langs schiet en er geen (dodelijke) gewonden vallen. Ik denk dat je wel kunt bedenken wat er gebeurd als je niet naar links kunt uitwijken in zo’n situatie.

   1. Daar heb je goed over nagedacht Anno. Zo’n situatie moet je dan niet zonder andere technische compensatie tegenkomen. Wat denk je van een airbag onder, of achter de voor en achterbumper, met daarnaast een signaal van elke voetganger naar ieder vervoermiddel en andersom? Nadert een kind of volwassene dan jouw weggedeelte, dan kan het systeem in jouw vervoermiddel daarop anticiperen denk ik, en tevens een waarschuwings signaal naar de voetganger sturen op de eigen zender. Voetgangers hebben zelf ook een taak in het verkeer voor wat betreft ieders veiligheid. 

Laat een reactie achter