Peter Diamandis, één van de oprichters van Singularity University.

Video: voors en tegens van Singularity University

Een groep visionairen in Californië heeft het invloedrijke instituut Singularity University opgericht. Hoe werk je bijvoorbeeld aan een oplossing waarmee je een paar miljard mensen van, zeg, schoon drinkwater voorziet? In onderstaande video een korte uiteenzetting van waar de ‘universiteit’ voor staat.

Op deze kennisinstelling, vernoemd naar het door Ray Kurzweil en Vernor Vinge gepopulariseerde punt waarop machine-intelligentie die van de mens overtreft, streven deelnemers aan de nogal prijzige, korte cursussen van enkele weken er naar een zogeheten exponentiële mindset te ontwikkelen en uit te dragen. De cursussen zijn bedoeld voor leiders in diverse vakgebieden om hiermee veranderingen te galvaniseren.

Hoge bomen vangen veel wind, en met de elitaire benadering van Singularity University, maakt de organisatie geen vrienden onder een aantal mensen. Nicola Danaylov uit Bulgarije, een kritische aanhanger van singularitanisme, geeft tien redenen waarom hij niet de meest geschikte persoon is om deel te nemen aan een van de cursussen op Singularity University.

Ik denk persoonlijk dat Singularity University een bewonderenswaardig doel heeft dat ook geheel in lijn ligt van dat van Visionair.nl. Bij de elitaire benadering stel ik net als Danaylov mijn vraagtekens, hoewel het zeker zijn nut heeft, om in een klein team van slimme mensen iets verstrekkends voor elkaar te krijgen.
Er kan beter worden gekeken naar manieren om het vooruitgangsgeloof voor een breed publiek toegankelijk te maken. Als miljarden mensen exponentieel gaan denken, zal er pas echt een einde komen aan achterlijkheid en ellende in de wereld.

Peter Diamandis, één van de oprichters van Singularity University.
Peter Diamandis, één van de oprichters van Singularity University.

2 gedachten over “Video: voors en tegens van Singularity University”

 1. Germen, ik ben het helemaal met je eens. Het is zeker een goed initiatief die ‘singularity” universiteit. Maar het lijkt me idd een nogal elitair clubje dat mikt op de financiële elite onder de managers en beleidsmakers. Met een voor de medewerkers van de universiteit lucratieve ‘bijverdienste’ gezien de exorbitante ‘lesgelden’. Het heeft veel weg van de zgn managerscursussen die welig tieren in vooral het alternatieve circuit. De elite, althans de intelligenten onder hen, weet nu onderhand wel dat hen een rooskleurige toekomst te wachten staat: met steeds minder mensen, dankzij de voortsnellende it-techniek, toch steeds meer controle over bedrijven en de maatschappij uitoefenen. De kloof tussen de rijke en machtige elite en de grote massa die steeds meer vrij besteedbaar inkomen en banen moet inleveren word steeds groter. Ja het lijkt me beter voor de maatschappij als geheel dat het inzicht van een naderende singulariteit meer het gesprek van de dag van de ‘gewone man’ in de straat moet worden. Op tv en de massa media is nog steeds niet veel te vinden over de singulariteit.

 2. Filmpjes bekeken!
  Eerste tenenkrommende verkooppraatjes en tweede vooral hilarisch, dat is mijn oprechte man!
  Waarom moet ik bij de eerste video toch denken aan Scientology Church en Multi Level Marketing?
  De oprichters cq eigenaars hebben geld zat om mensen kostenloos op te leiden.
  Dat is pas de wereld veranderen.
  Als mijn intuïtie zegt dat dit zakkenvullers zijn dan zit ik er niet ver naast.
  Jongeluy….
  PS
  Primerlife.com is offline…..

Laat een reactie achter