Hoe bouw je anoniem een nieuw leven op?

Stel, je hebt heel veel geld, maar ook heel veel problemen. Bijvoorbeeld omdat je op een oneerlijke manier aan dat geld gekomen bent. Hoe kan je dan aan een nieuwe identiteit komen? Een complete bedrijfstak heeft zich op deze schimmige handel gestort. Wat zullen de ontwikkelingen in de toekomst zijn?

Probleem 1: hoe verdwijn je zonder een spoor achter te laten?
Als rijkaard heb je doorgaans een druk sociaal leven. Het gaat direct opvallen als je er op een dag niet meer bent. Om te voorkomen dat de politie tot in lengte van jaren achter je aan blijft zitten, zal je dus op een geloofwaardige manier moeten verdwijnen.

Het mooiste is uiteraard als je aannemelijk maakt dat je om bent gekomen en je partner de levensverzekering opstrijkt. Afhankelijk van de premie zal dit enkele miljoenen opleveren, voldoende om een riant leventje te leiden de rest van je leven. Echter: de verzekeringsmaatschappij is niet achterlijk, dus zal, zeker als het om enorme bedragen gaat, fysieke bewijzen  van het ongeval willen zien. In ieder geval zullen er meerdere geloofwaardige getuigen moeten zijn en moet het niet op zelfmoord lijken. Je wilt koste wat kost voorkomen dat er een uitgebreid politieonderzoek komt.

Op dit moment zijn er nog maar twee landen waar je officieel een tweede nationaliteit kan kopen: de Caraïbische eilandstaatjes St Kitts & Nevis en Dominica.

Op dit moment zijn er nog maar twee landen waar je officieel een tweede nationaliteit kan kopen: de Caraïbische eilandstaatjes St Kitts & Nevis en Dominica.

Probleem 2: Hoe kom je aan een nieuwe identiteit?
Zonder identiteit kan je geen bankrekening openen, niet wit werken, niet met het vliegtuig reizen en -zo blijkt steeds meer – ook steeds minder kopen. Digitaal doodverklaard worden is zeker in een land als Nederland funest. Je zal dus voor je verdwijning je zaakjes op orde moeten hebben en maken dat je Nederland kan verlaten. Als je je verdwijning buiten Nederland kan laten plaatsvinden, voorkom je dit probleem. Ook zijn dan de mogelijkheden groter om met de hulp van een corrupte politieambtenaar een geloofwaardige verdwijning op poten te zetten.

Voorkomen dat je digitaal doodverklaard wordt en zo vleugellam wordt betekent daarom onder meer: van tevoren een nieuwe  nationaliteit regelen. Uiteraard meld je deze niet bij de Nederlandse overheid of bij wie dan ook die niet in het complot zit – bij voorkeur alleen je partner of goede vriend. Een nieuwe nationaliteit is zeer lastig in de Europese Unie, mede omdat Europese regels nu biometrische data (vingerafdrukken) verplicht stellen. Weliswaar kan je met een half miljoen of meer aan investeringen in Bulgarije aan een paspoort komen, maar je biometrische data zullen dan in het Schengen systeem komen te staan en vermoedelijk een belletje laten rinkelen.

Bij eilandstaatjes in het Caraïbisch gebied, op dit moment alleen nog Dominica en St Kitts & Nevis, is men wat minder veeleisend. Een grote zak met geld, in Dominica bijvoorbeeld 75.000 tot 100.000 dollar, plus (bij St Kitts & Nevis) nog een slordige vier ton in onroerend goed investeren, is doorgaans voldoende. Wel huurt de Dominicese overheid een detectivebureau in om een achtergrondcheck naar je te doen; dit kan mogelijk sporen achterlaten.

Hoe dubieuzer het land, hoe makkelijker een paspoort te krijgen, maar helaas: hoe moeilijker het is om een visum voor buitenlandse reizen te krijgen.

Probleem 3: hoe bezorg je je nieuwe identiteit voldoende middelen van bestaan?
Na je ‘dood’ zullen waarschijnlijk al je sporen in het verleden nagetrokken worden. Dit kan de politie ook vrij gemakkelijk: de bancaire SWIFT-gegevens zijn voor de Amerikaanse en Europese politie vrij opvraagbaar. Je zal dus alle geldtransfers naar je nieuwe identiteit buiten het bancaire systeem om moeten doen. Dat betekent werken met contant geld of baar goud. Houdt rekening met de wet WWFT, de opvolger van de Wet Melding Ongebruikelijke Transacties. In principe gelden alle transacties met contant geld boven de duizend euro al als meldingswaardig. Dit maakt een geduldige, jarenlange voorbereiding essentieel. Waarschijnlijk zal je een groot deel van je vermogen achter moeten laten.

Het zal aannemelijk moeten worden dat je oude identiteit structureel veel geld verliest zonder dat dit duidelijke sporen achterlaat. Voor de hand liggende trucs, zoals rommelen met de waarde van onroerend goed, zijn reeds bekend. Waarschijnlijk is het beste de nieuwe identiteit geld te laten verdienen door handel, waarbij de transacties van de nieuwe identiteit niet terug te voeren zijn op de oude identiteit, of de transacties te laten lopen via een chaotisch (bijvoorbeeld Afrikaans) land. Waarbij de kans overigens bepaald niet denkbeeldig is dat je in een dergelijk land getild wordt.

En verder…
Het aannemen van een nieuwe identiteit is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Je zal alle bindingen met Nederland moeten loslaten (biometrische checks zullen gemeengoed worden). De persoon die op de hoogte is van je nieuwe identiteit vormt een potentieel lek. In feite liep een Engels echtpaar, dat op meesterlijke wijze de verzekering had getild en in Panama van het gestolen goed genoot, tegen de lamp omdat de miraculeus uit de dood opgestane man met de treurende ‘weduwe’ werden gesignaleerd in hun oude woonplaats. Beide personen genieten nu van een kosteloos, zij het gedwongen, verblijf in een Brits staatshotel. Het is dus alleen echt interessant voor mensen die alle banden met Nederland en inwoners van Nederland, zoals hun familie, willen doorsnijden en sluw genoeg zijn om geen fouten te maken.

Verder lezen?
Escapeartist.com bevat veel interessante info.

Eh... Delen?

Germen Roding

Hoofdredacteur en analist (Visionair.nl) Expertise: Wageningen Universiteit, tropisch landgebruik met specialisaties plantenteelt en visteelt (master), natuurkunde (gedeeltelijke bachelor), informatica (praktijkervaring)

Dit vind je misschien ook leuk...

10 reacties

 1. Julie schreef:

  Als je liever blijft ‘leven’, tja;
  http://www.youtube.com/watch?v=M-vBd-r_Pww  ‘they are still running today’.

 2. Douwe Beerda schreef:

  Jeetje wat een gedoe zeg, dan toch maar gewoon op het rechte pad blijven?

 3. Nico schreef:

  @Douwe: Op het rechte pad ben je een slaaf, een lijfeigene:
  http://videos.escapeartist.com/watch_video.php?v=SKMSDSK7RWD2

 4. antares schreef:

  Waarom kan ik mij niet onttrekken aan de indruk, dat hier een verschuiving van normen en waarden heeft plaatsgevonden? Nood breekt voorgeschreven wetten, of lang leve de anarchie?

 5. Douwe schreef:

  Haha verschuiving van normen en waarden, wellicht heb ik te veel gekeken naar de eigenaars van het huidige systeem :-)

  Maar goed dit is mij te veel werk, Liever lui dan moe zeggen ze toch. Via Esperanto kan ik genoeg reizen en overal wel wat te eten en een bed krijgen. Veel geld hebben is alleen maar nuttig als je nog daadwerkelijk gelooft dat je daar gelukkiger van gaat worden en dat geloof ben ik inmiddels al een tijdje kwijt. :-) 

 6. Liesbet schreef:

  Zou zo graag opnieuw beginnen…

 7. Jodie schreef:

  Hallo,
  Wellicht worden de zaken hier teveel bekeken uit een strafrechterlijke achtergrond.
  Ik heb een vriend die houtakker was in België, en het op een dag hier grondig beu was, en per vliegtuig met zijn reguliere papieren vertrokken is naar een godvergeten gat in Argentinië via vliegtuig, bus, bus en nog eens bus . Daar heeft hij 15 jaar verbleven en een houtbedrijfje uitgebouwd. Als je daar 10.000 EUR cash hebt ben je God hé.Nooit heeft iemand hem willen opsporen. Soms kreeg ik correspondentie over het reilen en zijlen van zijn zaak, doch steeds zonder afzendadres. Onlangs is hij een paar maanden terug naar BelGië gekomen , en na een maand of zo terug vertrokken. Werken doet hij al een paar jaar niet meer, anderen werken voor hem. .

Geef een reactie