Een dubbele nationaliteit heeft een aantal grote voordelen voor de bezitter. Voor de landen die vereerd zijn met een dergelijke 'multinational' wat minder. - Wikimedia Commons

Dubbele nationaliteit: voordelen en nadelen

Ebru Umar die werd gearresteerd in Turkije omdat ze de Turkse dictator zou hebben beledigd. Tot Nederlander genaturaliseerde Iraniërs die in Iran werden opgepakt. Dit alles is het gevolg van de dubbele nationaliteit. Wat zijn de voordelen en nadelen van een dubbel paspoort voor het individu en de samenleving?

Hoe ontstond de dubbele nationaliteit?
Met de komt van honderdduizenden migranten uit Turkije en Marokko, die er op stonden dat hun onderdanen hun nationaliteit moesten behouden, ontstond het fenomeen van de dubbele nationaliteit. Hiervoor werd de wet op het Nederlanderschap al in de jaren ’70 en het Wetboek van de Belgische nationaliteit in 2008 aangepast. Ook steeds meer expats combineren de Nederlandse of Belgische met een andere nationaliteit. Handig, zeggen ze. Nationalisten, in Nederland de PVV, in België de N-VA,  Démocratie Nationale en Vlaams Belang, willen het ‘dubbele paspoort’ juist afschaffen.

Voordelen van het ‘dubbele paspoort’
De voordelen van een meervoudige nationaliteit liggen vrijwel alleen bij de bezitter ervan.

 • Hij of zij kan zelf kiezen welk paspoort hij tevoorschijn trekt bij de douane. Trekt hij bijvoorbeeld het Belgische, dan wordt hij behandeld als Belg. Voor iemand die zowel Nederlander als Belg is, is het uiteraard slimmer om het Belgische paspoort te trekken als het land in kwestie een probleem heeft met Nederland, en andersom.
 • Breekt er in het land waar hij woont een conflict uit, dan verschaft het extra paspoort een veilige haven.
 • Deze persoon kan veel meer landen bezoeken, vooral als de twee nationaliteiten bij verschillende vijandige machtsblokken horen. Zo verschaft een Russisch paspoort eenvoudig toegang tot landen zoals Wit-Rusland (Belarus), die voor Belgen en Nederlanders erg moeilijk ontoegankelijk zijn.
 • Een klein voordeel is dat de bezitter van de dubbele nationaliteit in beide landen mag stemmen.
 • Een bezitter van een meervoudige nationaliteit kan een beroep doen op uitkeringen in meerdere landen. Een veel gehanteerde truc is bijvoorbeeld bezit in het buitenland hebben boven de bezitsgrens, terwijl er in Nederland of België een beroep wordt gedaan op bijstand of leefgeld. 
 • Een belangrijk voordeel is dat veel landen mensen van hun eigen nationaliteit voortrekken bij het kopen van bijvoorbeeld onroerend goed, zakelijke rechten of burgerrechten. In landen als Thailand is het bijvoorbeeld alleen voor Thai toegestaan om land te kopen (Thailand kent overigens geen dubbel staatsburgerschap).
 • Enkele landen, zoals Turkije en Marokko,  leveren eigen onderdanen niet uit aan het buitenland. De beruchte Turkse vrouwenbeul Saban Baran kon na zijn misdaden in Nederland tijdens een proefverlof ontsnappen en is tot op dit moment op vrije voeten in Turkije. Kortom: voor een crimineel is de Turkse of Marokkaanse nationaliteit erg waardevol.
 • Een bezitter van meerdere nationaliteiten kan belasting ontwijken. Zo hoef je in Andorra en Monaco geen inkomstenbelasting te betalen.

  Een dubbele nationaliteit heeft een aantal grote voordelen voor de bezitter. Voor de landen die vereerd zijn met een dergelijke 'multinational' wat minder. - Wikimedia Commons
  Een dubbele nationaliteit heeft een aantal grote voordelen voor de bezitter. Voor de landen die vereerd zijn met een dergelijke ‘multinational’ zijn  de voordelen minder. – Wikimedia Commons

Nadelen van de meervoudige nationaliteit
Rechten van de een, gaan vaak ten koste van de rechten van de ander. Zo ook met meervoudige nationaliteiten.
Er zijn enkele belangrijke nadelen aan de meervoudige nationaliteit:

 • De rechtssystemen van landen zijn verschillend. Dit kan leiden tot juridische conflicten. In Saoedi-Arabië staat bijvoorbeeld de doodstraf op het verlaten van de islam, terwijl in Noord-Korea het strafbaar is om een godsdienst aan te hangen. In Nederland en België is het polygame huwelijk dan weer niet erkend, wat in minder ontwikkelde islamitische landen wel erkend is.
 • De overheid van het buitenland heeft veel macht over de onderdaan. Zo perst Turkije duizenden euro’s af van Turken die de dienstplicht willen ontwijken. De Marokkaanse en Eritrese geheime diensten zijn erg actief in het voorkomen van integratie en het oppakken van dissidenten. Zowel Turkije als Marokko betalen de imams van de moskeeën, waar hun onderdanen in Europa naartoe gaan.
 • Doordat meervoudige nationaliteitshouders minder belasting betalen, moet de rest van de samenleving meer belasting betalen om dit goed te maken.
 • Doordat meervoudig nationaliteitshouders een beroep kunnen doen op uitkeringen in meerdere landen, kunnen ze het uitkeringssysteem uitbuiten. Dit betekent weer, dat de rest van de samenleving meer belasting kan betalen, of dat uitkeringen geschrapt worden voor iedereen.
 • Omdat criminelen naar een land kunnen vluchten waar ze niet uitgeleverd worden, is er een kleiner afschrikwekkend effect. Dit is mogelijk een verklaring voor de hogere criminaliteitscijfers onder houders van een dubbele nationaliteit.
 • Er ontstaat rechtsongelijkheid tussen houders en niet-houders van een dubbele nationaliteit. Houders van een enkele nationaliteit kunnen immers geen beroep doen op de vele voordelen van de dubbele nationaliteit.
 • Meervoudig nationaliteitshouders voelen zich minder betrokken bij hun landen dan de houders van een enkele nationaliteit. Daardoor integreren ze veel slechter, of helemaal niet.

Wat telt zwaarder: de voordelen of de nadelen?
Zoals we hierboven zien, heeft de meervoudige nationaliteit vooral voordelen voor de houder ervan en in het geheel niet voor de rest van de bevolking. Houders vormen hiermee een soort parasitaire ‘adel’ van expats die zich weinig verbonden voelt met Nederland en België. Daarom is het beter om de meervoudige nationaliteit af te schaffen. Er zijn geen voordelen aan een ‘dubbel paspoort’ die levensnoodzakelijk zijn, en die de grote discriminatie van mensen met een enkel paspoort rechtvaardigen. Wel heel veel nadelen.

12 gedachten over “Dubbele nationaliteit: voordelen en nadelen”

 1. Slecht gerechercheerd stuk. Dat blijkt wel uit de laatste alinea. Er zijn blijkbaar geen voordelen die “levensnoodzakelijk” zijn. In de eerste alinea begint het verhaal over twee dubbele paspoorthouders, die uitsluitend dankzij hun dubbele nationaliteit niet beroofd zijn van levensnoodzaak nr. 1, namelijk hun vrijheid en hun leven.

  Voor de rest staan er nog een aantal foute aannames mbt belastingen in samenhang met nationaliteit.

  Even een vraagje aan Germen. In de Jouw visie, welke nationaliteit zouden mijn kinderen moeten aannemen. Die van hun Nederlandse vader die genationaliseerd is tot Braziliaan of die van hun Braziliaanse moeder die genationaliseerd is tot Nederlandse. Oh, en papa woont in Brazilie, en mama in Nederland. Ik ben reuze benieuwd naar je onderbouwde antwoord.

  1. Als Ebru alleen de Nederlandse nationaliteit had gehad, was ze niet gearresteerd. Immers, de “strafbare handeling” zou dan buiten Turkije door een niet-Turk hebben plaatsgevonden. Iran erkent de dubbele nationaliteit niet; eens een Iraniër, altijd een Iraniër. De Iraniër in kwestie geloofde dus foutief dat de Nederlandse nationaliteit bescherming zou bieden.

   “In de Jouw visie, welke nationaliteit zouden mijn kinderen moeten aannemen. Die van hun Nederlandse vader die genationaliseerd is tot Braziliaan of die van hun Braziliaanse moeder die genationaliseerd is tot Nederlandse. Oh, en papa woont in Brazilie, en mama in Nederland. ”
   Dat moeten die kinderen op het moment dat ze meerderjarig zijn, zelf beslissen.

 2. Het is al heel lang zonneklaar dat meerdere staatsburgerschappen van inwoners van het land met de ruimste sociale voorzieningen en de meeste vrijheden alleen maar nadelen heeft voor dat betreffende land. Geen drang tot echte aanpassing en integratie van de immigrant. Verdwijning van uitkeri gsgelden naar het buitenland. Criminele immigranten kunnen heel gemakkelijk terug naar hun ’tweede vaderland’ als de grond hun hier te heet onder de voeten wordt. Het land van oorsprong houd grip op de immigranten en hun nakomelingen. Enzovoorts. Dus ik ben het volledig eens met de argumentatie in het artikel.

 3. Wiebe Filippus

  Ik heb twee nationaliteiten, en ben me van geen kwaad bewust. In mijn beide vaderlanden ben ik 100% geïntegreerd, als ik hier een misdaad bega word ik er in mijn andere vaderland gewoon voor opgepakt, en ik betaal hier evenveel belasting als iedere andere Nederlander. Maar inderdaad mag ik in twee landen stemmen, hoewel niet voor alles. Het is net iets te makkelijk om iedereen over één kam te scheren, en bezitters van twee nationaliteiten (wat iets anders is dan twee paspoorten) neer te zetten als profiteurs, criminelen en slecht geïntegreerde asocialen. Zeker als je in aanmerking neemt dat de helft van de ongeveer 1,1 miljoen inwoners van Nederland die naast de Nederlandse ook nog een andere nationaliteit hebben geen keus hebben: ze hebben hun ‘andere’ nationaliteit sinds hun geboorte en kunnen die niet of slechts zeer moeilijk opzeggen.

 4. een dubbele nationaliteit vind ik nonsens. Als je in een ander land gaat wonen, waarom wil je dan in hemelsnaam die nationaliteit aannemen? Als je je eigen nationaliteit niet wil omwisselen, laat het dan. Kies voor 1 net zoals je ook voor maar 1 auto kiest, voor 1 partij kiest of voor 1 relegie.

 5. Ben het met Frank eens, als je de nationaliteit van een land kiest dan doe je dat als gevolg van de keuze dat je in dat land wilt wonen, werken, leven. Je hebt dan toch hopelijk je besluit genomen naar een goede afweging van de voor en nadelen van je besluit. Als dan de som van de voordelen groter is dan de som van de nadelen en je besluit vanaf dat moment is als persoon van dat land aangemerkt en aangesproken te willen worden, dan is het logisch dat je dan je andere nationaliteit opgeeft. Als je dat niet doet kan ik het in het kort samenvatten onder de term “van twee walletjes willen eten”. Mocht een land, bijvoorbeeld Marokko, dit niet toestaan, dan is dat een probleem voor de Marokanen en niet ons probleem. In alle aspecten van het openbare leven, van raadslid tot staatshoofd, wordt integriteit verwacht, moet belangenverstrengeling op alle fronten voorkomen worden. Ik zie een duidelijke belangenverstrengeling, op met name het politieke vlak, als een persoon niet vrij en ongebonden kan kiezen of zijn ambt kan vervullen. Ik zou het dan ook zeer begroeten als diegene die in Nederland mogen kiezen dan ook alleen maar de Nederlandse nationaliteit hebben. Voor personen die gekozen worden zou er wat mij betreft nog een minimaal aantal jaren woonachtig in Nederland onder Nederlandse nationaliteit bij mogen.

  1. idd Frank en Jos, volledig mee eens. Als actueel (maart 2017) voorbeeld zien we wat voor invloed de Turkse dictator nu hier in Nederland heeft op de ‘Nederlandse’ turken. Na tientallen jaren en enkele generaties van hier in Nederland geboren Turken voelen verreweg de meeste nederturken zich meer Turk dan Nederlander. Geen wonder met een dubbele nationaliteit en als ze alleen maar o.a. turkse propagandazenders en kranten blijven volgen en voor zoete koek slikken. Een onderzoek heeft ook aan het licht gebracht dat iedere week de imams in de nederturkse moskeeën instructies en uitgewerkte preken rechtstreeks uit Ankara ontvangen en hier deze tot op de komma voorlezen en uitvoeren. En na decennia leven in ons ‘democratische’ land hebben de meeste Turken hier een voorkeur om de Turkse ‘Führer’ Erdogan nog steviger in het zadel te helpen zodat hij in Turkije ongehinderd zijn ‘Gleichschaltung’ kan voltooien. Er zijn natuurlijk (enkele) neder Turken zoals Ebru Umar die hun stem verheffen tegen deze dictator maar die worden het leven zuur gemaakt, niet door Turkse geheim agenten die in Nederland zitten, maar door hier geboren en getogen mede nederturken. Uiteraard helpt het ook niet dat de islam het verbied om met niet moslims te trouwen en/of de islam te verlaten op straffe van de dood. Door de sociale controle in de islam cultuur waagt de overgrote meerderheid van de Turken zich dan ook niet daaraan. We mogen gerust stellen dat integratie van Turken in de Nederlandse maatschappij niet gelukt is en als er niets verandert ook nooit zal lukken. En dit verhaal geldt ook voor de hier aanwezige Marokkanen, Somaliërs, Eritreeërs en andere islamitische groeperingen in ons land.

 6. Waarom willen de meesten hier dat alle in Nederland wonende buitenlanders alleen voor de Nederlandse pas moeten kiezen? Ik vindt dit dom, stel – een turk met 2 paspoorten word crimineel, dan mag je hem de Nederlands pas afpakken en hem terug sturen naar Turkey en hij mag Nederland niet meer binnen. Maar heeft hij alleen de Nederlandse pas dan moet je hem voor altijd houden.
  En wat vinden jullie van Nederlanders welke in België wonen, maar in Nederland ingeschreven staan bij hun familie om AOW te krijgen. Dat is dan een paspoort, maar voordelen van 2 landen.

 7. Jeroen Goudswaard

  Ik heb een probleem met het woord “afpersen” in het artikel. Turkije heeft dienstplicht. Die is voor iedere Turk, ongeacht of er een ander paspoort is. Het zou pas onrechtvaardig zijn als een Turk met een tweede paspoort het niet zou hoeven.
  Er is een manier om gratis onder de dienstplicht uit te komen. De Turkse nationaliteit opgeven. Dat is redelijk eenvoudig en kan afgehandeld worden bij het consulaat. En anders kost het EUR 10000. Ik zie het probleem niet zo.

 8. Jullie staren je blind op de Turken en Marokkanen en gunnen hun de dubbele nationaliteit niet. En verbinden daaraan de conclusie dat dubbele nationaliteit dan maar helemaal afgeschaft moet worden.

  Dat is gewoon het ontkennen van de realiteit. Marokko gaat heus niet toestaan dat onderdanen hun nationaliteit inleveren. Deal with it. Dan kan je zeggen, zoals jullie voorstaan, ok dan geen Nederlands paspoort meer voor Marokkanen en alle Marokkanen met dubbele nationaliteit leveren hun NL paspoort in, maar je zal toch zelf moeten inzien dat dat volkomen irrealistisch is.

  Waar jullie last van hebben is nostalgie naar het idee dat het paspoort het ultieme bewijs van loyaliteit is. Dat is het niet. Een paspoort is een praktisch ding. Chinezen kopen massaal een Australisch of Canadees paspoort ‘voor het geval dat’. Bij belastingontwijking is nationaliteit juist bij uitstek iets wat niet ter zake doet, in tegenstelling tot wat het artikel beweert.

  Meest belangrijke is nog dat inderdaad, de huidige situatie in Nederland maakt uitzonderingen voor allerlei dubbele nationaliteit situaties waarin die wél is toegestaan, maar dat zorgt voor een enorme “rechtsongelijkheid tussen houders en niet-houders van een dubbele nationaliteit”: dat is de belangrijkste conclusie van het artikel die wél hout snijdt. De gevolgtrekking zou moeten zijn niet het afschaffen van dubbele nationaliteit maar juist het volledig vrijgeven ervan.

  Waarom? Omdat jullie blindstaren op loyaliteit en aversie tegen Turken/Marokkanen met twee paspoorten sowieso ook maar de helft van het probleem is (“inkomende” Nederlanders). De andere helft van het probleem ligt bij emigranten, de in jullie ogen wel ‘echte’ Nederlanders. Die lopen in het buitenland tegen allerlei problemen aan omdat ze, zolang ze niet onder een uitzondering vallen, geen ander paspoort kunnen hebben. Maar ja, dat telt voor jullie waarschijnlijk niet, want in jullie ogen zullen alle Nederlanders in het buitenland toch al wel landverraders zijn.

  In Nederland zit op de troon in elk geval 1 (Argentinie) en mogelijk 2 mensen met dubbele nationaliteit – zó groot is de hypocrisie. Maar houden jullie vooral wel vol dat dubbele nationaliteit toch echt niet door de beugel kan.

  1. Dus marroko staat nie toe dat ze hun nationaliteit opgeven…hmm is dat wegens loyaliteit? En turkije wil dat ook nie. Maar dan zijn wij gek als we de paspoort als loyaliteit zien. Dus elk ander land mag t als loyaliteit zien, maar als wij dat doen zijn we gek?????

 9. Hmm blind staren op dubbele nationaliteit…nou nee vind ik nie. Dus nederlanders kunnen makkelijk een dubbele nationaliteit in landen waar we het meeste problemen mee hebben? Nee niet echt he. Dus waarom zou nederland dit wel moeten toestaan? In vietnam bv moet je de taal vloeiend kennen en dergelijke. Wat zijn de eisen i n turkije en marokko? Maar als nl het deze mensen moeilijk wil maken dan zijn wij verkeerd of rasistisch? Begrijp je het zelf?

Laat een reactie achter