De bevolkingsdichtheid in Europa. Let op de dichtbevolkte Noord-Europese laagvlakte.

Een brexit: de gevolgen

Nu de kruitdampen zijn opgetrokken en de Britten zich in een kleine meerderheid hebben uitgesproken tegen het lidmaatschap van de Europese Unie, is het tijd op de balans op te maken. Was dit een verstandig besluit van de Britten, of het domste wat ze hadden kunnen doen?

De bevolkingsdichtheid in Europa. Let op de dichtbevolkte Noord-Europese laagvlakte.
De bevolkingsdichtheid in Europa. Let op de dichtbevolkte Noord-Europese laagvlakte en Zuid- en Midden-Engeland. Klik voor een vergroting.

Geopolitiek van Groot-Brittannië
Groot Brittannië beslaat het grootste deel van de Britse Eilanden, waaronder het gehele eiland Brittannië en het noordoosten van Ierland. Het dichtstbevolkte en rijkste deel, en hiermee het hart van Groot-Brittannië wordt gevormd door de laaggelegen, vruchtbare Theemsvlakte in Zuid Oost Engeland met de hoofdstad Londen. Het Verenigd Koninkrijk is een eilandstaat, waarvan het voortbestaan afhankelijk is van controle over de omringende zeeën. Dat betekent: voorkomen dat er een machtige concurrent opstaat die een sterkere vloot kan bouwen dan de Britse. Vandaar dat de Britten er in de loop van hun geschiedenis altijd naar hebben gestreefd om de Europese machten elkaar in evenwicht te laten houden.

De Europese Unie als exportmachine van Duitsland
De dichtbevolkte Noord-Europese laagvlakte wordt beheerst door één staat: Duitsland. Duitsland bevond zich eeuwenlang in de hoek waar de klappen vallen, omdat het land geen veilige, natuurlijke grenzen heeft. Dit dwong de Duitsers tot de spreekwoordelijke efficiëntie. De vruchtbare laagvlakte met de brede, diepe rivieren maakte hoge bevolkingsdichtheden en zware industrie mogelijk. Mede omdat er de nodige delfstoffen, voornamelijk steen- en bruinkool, onder Duitsland liggen. Het gevolg: industrie vormt de backbone van Duitsland, zowel economisch als mentaal. Duitsland produceert twee maal zoveel goederen als het zelf consumeert. Het gevolg is dat Duitsland een structureel productieoverschot heeft, en dus een enorme exportmarkt nodig heeft.
Duitsland ontwikkelt zich, economisch gezien, steeds meer als de manufacturing hub van Noord-Europa. Fabrieken en toeleveranciers raken steeds meer met elkaar vervlochten.

Zuid-Europese schulden en Britse diensten
Deze exportmarkt vormt de rest van de EU, vooral Zuid-Europa maar ook de Britse Eilanden. De Zuid-Europeanen betaalden deze exporten met geleend geld, want na de invoering van de euro konden ze niet meer devalueren en geld bijdrukken. Vandaar dat ze nu diep in de schulden zitten. De Engelsen kunnen toch nog een positieve betalingsbalans vasthouden, omdat ze veel verdienen met financiële dienstverlening aan de rest van het continent. Enter de Londense City. Kortom: de Europese economie is in ernstige mate ontwricht.

De gevolgen van een brexit: de voordelen
Een brexit belemmert de stroom van producten, diensten en mensen van en naar de Britse Eilanden. Dat is voor sommige groepen, voornamelijk laaggeschoolde werknemers en ondernemers die voor de lokale markt produceren, erg gunstig. Vandaar dat deze massaal voor een brexit stemden. Ook ondernemers die gehinderd werden door de EU-bureaucratie slaken nu een zucht van verlichting. Creatieve Britse uitvinders, zoals Dyson, kunnen nu weer vol enthousiasme aan de slag, om niet gehinderd door EU-regels  nieuwe producten te ontwikkelen.

Nadelen
Voor mensen die populair zijn op de arbeidsmarkt, zoals hooggeschoolden en jongeren, is de Brexit een uitermate vervelende ontwikkeling. Zij kunnen nu een stuk moeilijker in de rest van Europa aan de slag. Ook de Londense City kreunt en steunt. Er is straks geen verschil meer tussen de UK en bijvoorbeeld Dubai of Singapore, waardoor veel banken en financiële dienstverleners zullen verhuizen naar Amsterdam of Frankfurt. Ook migranten uit Oost-Europa zullen naar alle waarschijnlijkheid op termijn uit het Verenigd Koninkrijk moeten vertrekken. Hun banen komen weer tot beschikking van de Britse laaggeschoolden, en niet-EU immigranten. Deze kosten meer, en leveren over het algemeen een lagere kwaliteit werk af dan de Oost-Europeanen.

Gibraltar
Op de Britse exclave Gibraltar (hierboven in zijn geheel te zien) heerst nu een mineurstemming. Grote buur Spanje probeert al eeuwen gretig de steile rots, op vijftien kilometer afstand van Marokko, in te lijven. De 30.000 Gibraltarezen,die bijna allemaal tegen de Brexit stemden, maken zich ernstig zorgen voor de gevolgen. De afgelopen jaren hebben ze al hun inventiviteit gebruikt om te overleven en met succes. De economie van het schiereilandje groeide met maar liefst 6% per jaar in de crisisjaren, mede door goedkope sigaretten en casino’s, waar die in Spanje kelderde. De Spanjaarden ruiken nu hun kans om het in hun ogen door de Britten afgetroggelde rots weer terug onder Spaanse heerschappij te brengen en stellen voor, een gemeenschappelijk beheer over Gibraltar in te stellen. Uiteraard voelen de Gibraltarezen daar niets voor. De EU zal de Gibraltarezen niet meer beschermen en als Spanje, net als dictator Franco eerder deed, de grens bij La Linea afgrendelt, wordt het zonder Spaanse sigarettenkopers en gokkers weer armoede op Gibraltar.

Schotland en Noord-Ierland stemden geheel in meerderheid voor Remain, blauw.
Schotland en Noord-Ierland stemden geheel in meerderheid voor Remain, blauw.

Schotse onafhankelijkheid en Ierland
De Schotten stemden in meerderheid tegen de brexit, omdat de EU regio’s actief steunt, het zogenoemde ‘Europa van de regio’s’. Meer EU betekent meer autonomie voor Schotland. De brexit is voor de Schotten dan ook reden een nieuw onafhankelijkheidsreferendum te gaan organiseren. Ook in Noord-Ierland, waar de bevolking in meerderheid tegen een brexit stemde, is men not amused over deze uitslag. Er komt waarschijnlijk weer een grens met slagbomen tussen Noord-Ierland en de rest van het eiland en met de gulle EU-subsidies is het dan ook afgelopen. De kans is dan ook groot, dat de Noord-Ieren bij Ierland willen gaan horen.

Eigen immigratiebeleid
De Britten hebben nu wel hun vrijheid terug. Dat betekent, dat ze een meritocratisch immigratiebeleid kunnen voeren. Dus alleen immigranten met gewilde vaardigheden gaan toelaten.

Ook hoeven de Britten geen bijdrage meer te betalen aan de EU, al zal de EU waarschijnlijk de Britten afpersen om extra betalingen te gaan doen.

Met de grootste dwarsligger uit de Europese Unie zullen Europese toppolitici waarschijnlijk stilletjes een zucht van verlichting slaken. Wel zullen ze nu maatregelen moeten nemen om te voorkomen dat de Europese Unie verder uiteenrafelt. Een Groot-Brittannië dat wankelt onder een zware recessie, en/of wordt geteisterd door separatisme,  zou Brussel daarom erg goed uitkomen. Vermoedelijk zullen de EU-politici daarom niet al te toeschietelijk zijn jegens de Britten.

24 gedachten over “Een brexit: de gevolgen”

 1. De voornaamste reden dat dit (op korte termijn) mogelijk een verkeerde keuze blijkt te zijn geworden voor de Britten, is mijns inziens een vergeldingscampagne van de EU en/of de VS, vergelijkbaar met de sancties aan Rusland en Syrië

 2. Dit had een mooie boodschap kunnen zijn aan de EU dat ze met hun ’top down’, federale EU op de verkeerde weg zitten. Maar het eerste wat je nu hoort is dat ‘dit probleem’ opgelost moet worden met ‘nog meer EU’.
  Het EU-bestuur moet de moed hebben om het volk meer zeggenschap te geven. Nu kan de situatie ontstaan dat één staatshoofd – Merkel – tegen immigranten kan zeggen ‘Jullie zijn welkom.” en vervolgens de andere landen onder zeer zware druk kan zetten om ook immigranten op te nemen. En ‘lo and behold’ de kwestie van de immigratie is de belangrijkste reden voor de Britten om de EU te willen verlaten. (En nu dreigt ook nog de situatie dat vele miljoenen Turken zonder visum de EU kunnen ‘invaseren’. En Erdogan hoeft maar met zijn vingers te knippen en…..)
  In 1914 was het Wilhelm II die Europa in brand zette, eind jaren ’30 Hitler, en recent was het Merkel die zich almachtig voelde en Europa bijna de afgrond in duwde………
  De EU is geworden tot een neo-marxistische (collectivistische) dictatuur waar de grote corporaties een veel te grote vinger in de pap hebben gekregen. Het belang van het volk is de laatste jaren steeds meer gemarginaliseerd tot slechts een bijzaak.
  Hoewel ik blij ben met deze dreigende Brexit kunnen er zoals het artikel (Germen) zegt nog heel veel complicerende zaken opdoemen die de Britten hun Brexit in de nabije toekomst nog zullen doen heroverwegen. Maar een mooie statement blijft het.
  Congrats lads!

 3. Je wordt bedrogen ..brexit is hoax

  De uiteenval wordt gebruikt om ons nog erger te terroriseren en plunderen nu en met verder uiteenval en plunder en migraties dan de UN in te jagen waar boven bankimoon bill gates en de rothchilds de koningen zijn

  Ook Engeland..als laatste gekomen als eersten weg en mochten alle tijd in tegenstelling tot ons hun eigen munt houden…niks geen 20% schade door switch waarde verlies? De nieuwe safe heaven voor hun plundergoeden want switserland gaan ze ook laten vallen evenals de goudstandaard

  Per saldo veranderd er al 2000 jaar niets behalve dan dat de Wereld Bevolking weer eens door de worstmolen op en neer wordt gehaald tot ze gedwee in het gevoeg lopen

 4. Onvoorstelbaar dat de Britten voor een Brexit hebben gekozen en hierdoor mogelijk in een geïsoleerde positie uitkomen. Buiten de EU en nu mogelijk ook het verder uit elkaar vallen van het Britse Koninkrijk. Als Schotland en Noord-Ierland zich zouden afscheiden van het ‘Verenigd’ Koninkrijk blijft Engeland zo’n beetje geïsoleerd over.
  Well done, islanders! /sarcasm off

  We zitten hier op Visionair om verder te kijken dan onze neus lang is en ik geef het nog een jaar of 20 voordat robots zoveel werk zullen overnemen dat er een vrijetijdseconomie wordt ontketend. En wat gaan mensen doen als ze de beschikking krijgen over veel vrije tijd (en geld)? Dan gaan ze de wereld exploreren! Dit gebeurt nu al, het is niet nieuw. Reizen met robotgestuurde mobiele woningen is dat dan weer wel!

  Mijn haren rijzen te berge dat mensen dit veelal niet zien gebeuren, want ze leven in het heden en zelfs in het verleden. De EU is zo’n visionair project en misschien is het schip te vroeg uit gaan varen. Maar een vrije markt, vrij personenverkeer en één munt zijn visionaire ontwikkelingen op ons continent.
  Gelet op de stand van zaken die dreigen te gaan gebeuren in Europa is het bijzonder pijnlijk dat niet zoveel Europeanen ver kunnen zien!

  1. de voordelen die je noemt zijn miljarden op nog veel meer miljarden niet waard, laat staan al het leed wat het brengt. dat hele EU is een plan uit Washington om uiteindelijk 1 Europa te hebben met 1 leger. we kunnen beter met russen gaan samenwerken, wat de grootste nachtmerrie is van de VS.

 5. Het had anders aangepakt moeten worden, zeker niet overgelaten aan de nationalisten. We ontkomen niet aan globalisatie, wat we ook doen. Lees dit commentaar van Obama eerst eens, dat overigens omvangrijk genoemd mag worden:

  http://www.bloomberg.com/features/2016-obama-anti-business-president/

  We leven op een planeet waarop we dankzij de ontwikkelingen wel moeten organiseren om ons bestaan als mensheid te handhaven. Wie zich daarvan wil isoleren, distanciëren, komt in de kou te staan. Het is niet langer; wij zijn Engelsen, Duitsers, Fransen, Nederlanders, Spanjaarden, Russen, Amerikanen, Japanners, Chinezen. Wij zijn de mensheid en moeten het met elkaar doen, een andere keuze hebben we niet, we moeten massaal samenwerken en wel doordacht. Laat je niet verleiden tot wat de nationalisten te vertellen hebben, we zijn één mensheid. Er worden grove fouten gemaakt, maar daar kunnen wij over beslissen. De Brexit is een ramp voor de britten, maar ook een keiharde harde les voor Brussel. Van de gemaakte fouten leert men al doende, ook daar zullen we van moeten leren en Brussel helemaal. Een dergelijk referendum kan namelijk ook plaatsvinden in Duitsland, Nederland, en bij de andere deelnemers…………. Brussel en de elite mogen oppassen voor hoe hun beslissingen bij ons ieder in de smaak vallen.

 6. Europa is sterk geworden door een gezonde onderlingen concurrentie. Veel middelgrote ondernemingen (tot 250 werknemers) in Europa behoren tot de top van de wereld in hun branche. De EU in zijn huidige vorm met vergaande regulering komt het midden en klein bedrijf niet ten goede maar wel de grotere bedrijven want die kunnen zich de juristen en lobbyisten permitteren. In feite komt het er op neer dat ze kleinere partijen hun wil opleggen terwijl ze zichzelf niet aan de wet houden. Voorbeelden genoeg in de krant.

  Dat we niet aan globalisering ontkomen is een dooddoener. Kijken naar de gevolgen van globalisering en een strategie bedenken hoe we daar het beste mee om kunnen gaan lijkt me een stuk verstandiger. Ik verdien momenteel mijn brood doordat ik over de hele wereld zaken kan doen dus vergaande globalisering zal voor mij gunstig uitpakken. Ik zie echter wel dat globalisering ook veel ongewenste effecten heeft en dus zeker niet altijd voor iedereen gunstig uitpakt. Ik blijf het bijvoorbeeld zeer apart vinden dat we tegenwoordig een groot gedeelte in China laten produceren waar het milieu zeer veel onder te lijden heeft. Als je echt begaan bent met milieu kies je er voor om de productie lokaal te doen en volgens de normen die wij hanteren. De uitstoot van ons complete wagenpark stelt niks voor als je die vergelijkt met die van de vrachtschepen en -vliegtuigen, alleen daar hoor je niemand over. Vrije markt is tegenwoordig het toverwoord en protectionisme is vies. Misschien gold dit voor de wereld voor het internet maar de wereld verandert momenteel een stuk sneller dan de beleidsbepalers kunnen bijhouden. (Een goed voorbeeld hiervan is natuurlijk de Brexit, ondanks dat er miljoenen in propaganda gestoken zijn, kiest het volk onverwachts voor “Leave”.) Ik denk daarom dat pas op de plaats veel verstandiger is en alle grenzen open te zetten. Zowel als de landsgrenzen als handelsbelemmeringen.

  Ik denk dat het in een samenwerkend en cultureel divers Europa in de toekomst een stuk fijner vertoeven is dan in de monotone eenheidsworst waar we nu op afsturen. Ik begrijp best dat er een hoop mensen zijn die om de verkeerde redenen tegen de EU zijn maar dat wil niet zeggen dat de weg die we nu ingeslagen zijn met de EU de juiste is. In mijn optiek zijn er voldoende valide argumenten om veel zaken heel anders aan te pakken.

 7. De EU heeft weinig op met algemene belangen van de bevolking van Europa. Geef ambtenaren ongebreidelde macht zonder democratische controle en het achtkoppige monster is gecreëerd.
  De hele inrichting van de EU is op de verkeerde lees geschoeid en dat wordt gestaafd door alle geluiden die er nu uit de politiek komen, de EU zou te gecompliceerd geworden zijn voor de “gewone” burger en de “gewone” burger snapt niet dat de belangen groter zijn en zijn individueel belangen overstijgt.
  Alleen de EU ambtenaren in hun megalomane werkomgevingen met bijbehorende salariëring en ongehoorde vergoedingen weten in hun compleet van de samenleving losgezongen werkelijkheid wat het best is voor de EU en zijn inwoners.
  Ambtenaren dienen in dienst van de bevolking te werken en zodra ze de vrije hand krijgen creëren ze hun eigen realiteit en die realiteit heeft nu averij opgelopen met de Brexit!!!

  1. Een waarheid als een koe! Hopelijk wordt het Brusselse grote en arrogante mega graaiers paradijs nu eens flink opgeschud. Europese samenwerking op economisch gebied is okee maar helaas hebben de banken en politici het zaakje al lang geleden overgenomen..

 8. heil arminius,
  ambtenaren zijn er voor de bevolkingdienstverlening. de nacionale ambtenarij is met de EXTRA consuming EU ambtenarij een spel ter control & kasteelheer aan het spelen + in het donkere gaatje van de US aan het kruipen.
  ondertussen mag de werkende mens betalen, betalen…. voor slechte dienstverlening en terror.
  tis toch wat met die (economisch gevoedde) macht/control spelletjes?
  ik zit nu in een zgn apenland. ook spelletjes alhier, maar iets simpeler en tenminste lekker warm…

 9. het is over een tijdje gewoon eurabie als we op deze voet doorgaan .
  in eigen land kan je je in normaal nederlands amper verstaanbaar maken.
  in de grote steden waan je je in het buitenland .
  dat is wat de eu ons brengt en de mensen boos maakt.
  liever gisteren nog uit de eu dan vandaag,al was het maar voor onze veiligheid.

   1. De link werkt niet, dus dit artikel over Wilders die al jaren weet wat de gevolgen van een nexit zijn kan niet gedeeld worden. Maak ik vaker mee tegenwoordig, ook met negatieve berichten over Monsanto bijvoorbeeld, of berichten van Greenpeace die om jouw steun vragen.

Laat een reactie achter