De eerste gevechts-androïden worden nu al ontwikkeld. Wordt Terminator realiteit? Bron: Wikimedia Commons

Hoe verdedigen we ons tegen robots?

Robots zijn sterker dan ons, reageren veel sneller en zullen binnen enkele jaren ook beter kunnen vechten op een slagveld. Hoe kunnen we ons verdedigen tegen een robotleger?

Robots op het slagveld
In feite bestaan er al tientallen jaren robots op het slagveld. Kruisraketten, torpedo’s en intercontinentale raketten zijn in feite vliegende robots. Drones, door de nu al in conspiracykringen ‘Dronebama’ genaamde Amerikaanse president overvloedig ingezet tegen echte en vermeende terroristen, zijn in feite vliegende robots. Ook in landlegers rukken op afstand bediende robots snel op. Deze robots worden ook steeds slimmer. Het Terminator-nachtmerriescenario van een oorlog tussen mensen en robots komt steeds dichterbij.

De eerste gevechts-androïden worden nu al ontwikkeld. Wordt Terminator realiteit? Bron: Wikimedia Commons
De eerste gevechts-androïden worden nu al ontwikkeld. Wordt Terminator realiteit? Bron: Wikimedia Commons

Robots als ordehandhavers
Geen zichzelf respecterende elite kan zonder een legertje gehoorzame meppers, in Nederland ME gedoopt. Door de ME in te zetten, kunnen lastige demonstranten of oproerkraaiers worden gestopt. Echter: de elite kan niet onvoorwaardelijk op de loyaliteit van menselijke dienaren rekenen. Bij een impopulaire regering zullen ook veel ME’ers de kant van de demonstranten kiezen. Dit zagen we onder meer in veel Arabische landen en is ook in de westerse landen, waar veel regeringen uitermate impopulair zijn bij de bevolking, niet denkbeeldig. Kortom: het is voor de elite erg interessant om te kiezen voor robot-ordehandhavers. De kans is dus terdege aanwezig dat we deze in het straatbeeld zien verschijnen, waarschijnlijk met als argument dat het kosten bespaart.

Wat zijn de sterke en zwakke punten van robots?
Robots beschikken, zoals gezegd, over enkele grote voordelen ten opzichte van mensen.  Ze zijn sterker, sneller en op bepaalde gebieden ‘slimmer’ dan mensen. Toch kennen ook robots hun zwakke punten, waar burgeractivisten gebruik van kunnen maken.

Robots zoals die nu door defensiebedrijven worden ontwikkeld, lopen op een batterij en worden aangedreven door elektromotoren, hoewel grotere modellen soms van een verbrandingsmotor zijn voorzien. Dit beperkt hun actieradius. Bijladen gaat traag.
Verder zijn robots in verhouding tot hun grootte zwaar. Dit door de belangrijke rol die metalen in de constructie en batterij spelen.
Voor robots is externe communicatie en besturing essentieel.

Hoe schakelen we robots uit, als ze tegen de burgerbevolking in worden gezet?
Robots hebben dus meerdere zwakke punten, die door menselijke tegenstanders kunnen worden geëxploiteerd. Wel sluit het raam met mogelijkheden voor effectief verzet zich met de dag, omdat robotontwerpers uiteraard niet achterlijk zijn. Om te beginnen kan gebruik worden gemaakt van hun beperkte actieradius. Een geïsoleerde robot is binnen enkele uren dood, maar een energiespaarstand kan deze werkduur verlengen. Met bijvoorbeeld metaalfoliedekens of ijzerpoeder kan de communicatie met de robot worden verbroken.
De robot zelf kan worden uitgeschakeld met een elektromagnetische puls.
Ook verzetsstrijders kunnen machines inzetten om hen te helpen. eenvoudige machines zonder kunstmatige intelligentie, die in staat zijn om de bliksemsnelle reflexen van robots te pareren.

Meer informatie
waronrobots.com

7 gedachten over “Hoe verdedigen we ons tegen robots?”

    1. Nee die slaan ze meteen van hun kop af, ik denk dat het wetsvoorstel om robots als ordehandhavers nooit door de tweede of eerste kamer zal komen.
      Veel te onmenselijk.

      1. Of een stoorzender inplaats van aluhoedjes, dan kunnen ze ook geen instructies ontvangen.
        Tenzij ze die niet nodig hebben door verregaande kunstmatige intelligentie.

  1. Als ze maar intelligent genoeg zijn kunnen zij zich organiseren tegen de machthebbers of zelfs overlopen. Je zou een robot dan kunnen overtuigen dat je hem beter onderhoudt en dat overlopen voor iedereen beter is. Dat hij dan een civiele taak krijgt.

  2. Ik denk dat androids niet echt de eerste bedreiging vormen. Robots met een menselijke gestalte zijn domweg te duur en te kwetsbaar. Waarschijnlijk is een simpele struikeldraad al genoeg om er één uit te schakelen.
     
    Van andere robots hebben we meer te vrezen. Zo staat tussen de Korea’s een automatisch vurend systeem dat letterlijk op alles schiet wat beweegt. De amerikanen gebruiken nu al robots om zware lasten te dragen, en zo’n robot protesteert niet als die last een bom is. En als dat “slechts” een traangas-bom is komt ‘ie nog veilig terug ook.

    1. Nou met massaproductie worden ze misschien wel aardig goedkoop, vooral als het door andere dommere robots wordt gedaan.
      Of door reintegratie of tegenprestatie slachtoffers zoals ik.
      Met kwantum processors voor veel kunstmatige intelligentie waardoor ze vast beducht zullen zijn op allerlei listige truukjes.
      Of een uitgebreid pakket sensoren daar tegen.

Laat een reactie achter