Hoe zou de wereld er uit zien als schaarste geen issue meer was en we alles wat we maar willen uit afvalstoffen kunnen maken? Met andere woorden, dat we over een soort lego zouden kunnen beschikken waarmee we alles kunnen maken dat we maar willen, en overvloedige energie? In deze korte videoclip van de Amerikaanse publieke omroep worden de kernconcepten van de post-scarcity economie uit de doeken gedaan.
Het goede nieuws: dat lego is er al: atomen. Onze materie bestaat uit bijna honderd verschillende soorten atomaire legoblokjes, die in vaak zeer ingewikkelde structuren aan andere atomen kunnen worden geplakt. Ons enige probleem: daarvoor hebben we apparatuur, m.a.w. informatie, en energie nodig. Ook deze energie is er in de vorm van zonlicht vrijwel onbeperkt. Vandaar dat veel mensen met een natuurwetenschappelijke achtergrond, waaronder ikzelf, denken dat de beperkende factor niet zozeer gebrek aan hulpbronnen of energie is, maar gebrek aan kennis om deze te benutten. Kennis die er nu in hoog tempo komt.
Steeds geavanceerdere 3d printers met ionen van alle elementen, die dan op het juiste plekje gebombardeerd worden om er iets van te maken.
Moet ik me dat zo ongeveer voorstellen ?
Dream on. Al iets gehoord over een economische crisis die rondwaart en waardoor mensen steeds armer worden?
Ja maar daar begint nou langzaam een kentering in te komen, wel een beetje de moed er in houden.
Er zijn wel vaker crisissen geweest, niet zo bij de pakken neer zitten.
Desnoods beginnen we een europese lente of een (franse) revolutie.
Fatalisme is niet visionair toch ?
Het is maar de vraag of we echt armer worden. Producten worden steeds goedkoper, dus ook al worden inkomens lager, dan nog worden mensen rijker in de zin van de mogelijkheden die ze hebben. We kunnen nu dingen doen die 30 jaar geleden onmogelijk waren. Dat is het proces wat Buckminster Fuller, zelf een groot visionair, beschreef als ‘ephemeralization’. Door technologische ontwikkeling kunnen we meer en meer met minder en minder tot we uiteindelijk alles kunnen met niets. Of dat laatste ook uitkomt weet ik niet, maar voorlopig klopt de trend wel.
Zodra er bedrijfsklare 3D printers uit 3D printers komen, zijn we theoretisch al zo ver. ;)
Nou, als je materie (vertraagde energie) gewoon kunt namaken door atomen (enerige) aan elkaar te plakken dan is het ook mogelijk om uit het ‘niets’ goud te creëren. Volgens Keshe is dit in ieder geval mogelijk en het zou ook leuk zijn omdat men dan eindelijk eens van het idee begint te komen dat goud zoveel waard lijkt te zijn terwijl het in feite ook maar bestaat uit bepaalde atomen in een bepaalde structuur neergelegd. :)
Ik denk dat je dan in eerste instantie waterstof atomen krijgt (dat zijn de lichtste).
En die moet je dan nog vele malen fuseren om er zware goud atomen van te maken.
Of misschien ijzer met jodium ionen bombarderen in een deeltjesversneller ?
Nou ja, het is in ieder geval mogelijk en welke techniek er precies bij komt kijken laat ik aan de mensen over die het in de toekomst in de praktijk zullen brengen. In ieder geval het proces dat Moeder Aarde nodig heeft om goud, diamanten,… enz. tot stand te brengen is door de juiste techniek xxx te versnellen.
Alleen grote zware sterren zijn capabel om die zware goud atomen te produceren.
Onze planeet is daar niet zwaar en heet genoeg voor, maar misschien kunnen ze het wel synthetiseren in een deeltjesversneller.
Diamanten zijn ontstaan door koolstof onder grote druk en hitte in de aardkorst.
En die zijn al wel na gemaakt.