Video: waar plaats je je minihuis?

In een klein huis wonen scheelt veel energie en bouwmateriaal, waardoor je geen dure hypotheek hoeft te nemen of lege ruimte hoeft te stoken. Je houdt dus veel euro’s over om leuke dingen mee te doen. Ook spaar je de leefomgeving door je veel kleinere energie- en grondstofverbruik. Geen wonder dus dat steeds meer mensen in Amerika en ook in Europa  er voor kiezen in een huisje van tien vierkante meter of iets groter te wonen.

Hun gezworen tegenstanders zijn sociaal bewogen ambtenaren ruimtelijke ordening en wonen. Immers, de huisjes lappen alles aan hun laars waar bouwverordeningen voor staan. De oplossing is doorgaans de huisjes op wielen te plaatsen. Zo kunnen ze doorgaan voor een kampeerwagen, die in geval van problemen snel verplaatst kunnen worden. Toch zijn ook deze niet veilig voor de overijverige ambtenaren. Gelukkig zijn er oplossingen voor inventieve mensen. Bekijk deze video.

Een iets uitgebreidere video over de moeizame verhouding tussen de politiek en bewoners van kleine huisjes is hieronder te vinden. Mogelijk ook voor Nederland interessant.

Lees ook:
Wonen in een huisje van minder dan tien vierkante meter

9 gedachten over “Video: waar plaats je je minihuis?”

    1. Voor water gelden iets andere regels. Vroeger was het zo dat een woonboot in principe overal aangemeerd mocht worden, maar tegenwoordig proberen ambtenaren hier een stokje voor te steken met bestemmingsplannen en dergelijke. Veel woonbotenleed is hier te vinden.

  1. In Nederland moet je hoe dan ook meebetalen aan belastingen,al is het maar voor het waterschap om de boel droog te houden.
    Hoe je woont maakt dan ook niet veel meer uit en kleiner wonen is dan met meer isolatie ook groter wonen zonder meer stookkosten.
     

  2. Sorry, maar deze keer kan ik het niet laten.
    Er staan veel goede visionaire gedachten en ideeen op de site. Maar dit vind ik nu eens echt niet visionair. Zet hem op wielen en je hebt …. een caravan. Die bestaan al wel erg lang.
    Ik begrijp dat het daar niet om gaat, maar meer om de ‘sociaal bewogen’ bureaucratische ambtenaar. Die ‘netjes’ de regels volgt, die een andere ambtenaar heeft bedacht. klinkt voor velen raar, uit de mond van een ambtenaar (ik), maar  daar zijn natuurlijk ook uitzonderingen van.
    Dat er bepaalde regels zijn bedacht over onder andere afmetingen en vele malen vernieuwd, heeft overigens wel een logische oorsprong. De pandjesbazen enkele eeuwen geleden, die zoveel mogelijk personen in een zo beperkt mogelijke ruimte probeerde te stoppen, voor hun eigen gewin. Echter zijn er nadien nog vele regels bij gekomen, die niet allemaal even nuttig voor het woongenot, omgeving, of milieu zijn. De praktijken van deze pandjesbazen zijn overigens ook van alle tijden. Ook in ons Nederland. Af en toe komt er weer een nieuwsbericht voorbij, van een buslading Oost-europese werk’slaven’, die illegaal in ongeschikte verblijfsruimte worden gehuisvest.

  3. zou Pipo de Clown na de voorstelling niet steeds stiekem naar zijn villa in Wassenaar zijn getogen?
     
    ik weet het niet hoor… je moet geen last van engtevrees hebben in een slakkenhuis.
     
    natuurlijk leerde het verhaaltje van gelukkige Hans ons reeds dat alles wat je bezit ook last kan bezorgen. Maar zou je bij geen bezit het minste last hebben?
    (lijkt me eigenlijk best lastig)
     
    zelf heb ik naar oude boeren gewoonte na m’n VUT naast ons bestaande huis een bejaardenoptrekje gebouwd, om het oude huis aan de volgende generatie over te kunnen doen.
    Dat zijn toch ruim 200 m3 geworden, om niet al te zeer op het woon-kwaliteitsniveau van een sleurhut te zitten.
    Onze kamer is niet groter als wat nodig is om er wat mee te kunnen doen: eethoek, zithoek, keuken-hoek, computertafel. Met kelderkast, badkamer en wc er bij toch 6 ½ bij 7 meter geworden.
    Omdat we maar samen zijn hebben we gewoon een open slaapzolder, met een groot gat in de vloer als vide, wat je een enorm ruimtelijk gevoel bezorgt.
     
    Als we de trap niet meer op zouden kunnen komen, kunnen we ons bed naar beneden laten halen, waar de computerhoek dan aan geofferd zou moeten worden.
    Dat zou dan een tabletje worden of zo.

    Veel dubbel glas op het zuiden, dat is ideaal in beleving en warmtewinning.
    Een heerlijke houtkachel is economisch en geeft toch een lekkerdere warmte dan cv. Geeft ook een stukje warmtezekerheid, voor als de stroom- of gasvoorziening zou stagneren.

    Zo hebben we ook nog steeds een ouderwetse waterput, met een puts aan een zwengel. Maar daar doen we eigenlijk weinig meer mee. Staat wel nostalgisch bij het huis, …. en stel je voor …..
     
    Mijn boodschap derhalve: zoek wel vrijheid als je een vrijbuiter bent, maar laat je huis niet beperkter worden dan waar je nog gelukkig mee kunt zijn en een beetje in kan bewegen, al is het maar voor je ochtendgymnastiek :)

  4. Dit zal ongetwijfeld verboden zijn in Nederland, persoonlijk vind ik dat jammer. Ik zie het wel zitten om in een huis te wonen die ik zelf gebouwd heb, die energie efficiënt is (dit aangezien het klein is) en relatief goedkoop om te bouwen. De tiny house movement laat ook zien dat je als een voldaan mens kan leven, waarbij je niet veel nodig hebt om gelukkig te zijn (dit is dan meer in oppervlakte, aangezien de tiny houses van alle gemakken voorzien kan zijn; namelijk een tv etc.). Wat te zien is op youtube.
    Ik ben wel geïnteresseerd maar omdat de regelgeving in Nederland het waarschijnlijk niet toelaat, kan ik er géén bouwen.

    1. Ik vind het belachelijk dat je in de hele wereld niet meer zo mag en kan leven zoals je dat zelf wilt. Alles wordt voor je beslist en verboden. Ik zou heel graag zelf in een Tiny House on Wheels willen wonen, maar Nederland is zeer bekrompen hierin. Je moet een te dure huur woning nemen en als je ervoor kiest om het goedkoper te gaan doen, dan wordt je dat verboden. Op de lange duur is dit ook goedkoper voor de regering daar ik dan niet meer compleet afhankelijk hoef te zijn van een uitkering, want de huur neemt af daar het een koop woning is zodat ik in ieder geval de maatschappij minder zou kunnen belasten financieel gezien. Maar nee, maak alles duur zodat je niet meer rond kan komen en dan maar klagen als regering dat je te duur bent en in de schulden zit. De Nederlandse regerig doet dat bewust zelf, illuminatie klo….

Laat een reactie achter