Komende post-schaarste economie oorzaak crisis

In de post-schaarste economie is er geen gebrek meer. Behalve aan vraag. Waarom het slimste wat de ECB kan doen is: tienduizend euro op de bankrekening van iedere EU-ingezetene bij te schrijven.

De overvloed van de toekomst
Zoals we al eerder op Visionair beschreven, is alles op aarde opgebouwd uit onvernietigbare atomen. Dat betekent, dat als je op magische wijze atomen op een andere manier aan elkaar kan plakken, je de armste sloppenwijk kan veranderen in de rijkste villawijk. Dan wel met appartementen uiteraard, want ruimte kunnen we er niet bij maken.
Het goede nieuws is: we kunnen steeds meer met steeds minder atomen en vrije energie. En we kennen steeds meer manieren om atomen te ziften en aan elkaar te plakken.helicopter-money40

Waarom de economie die we op de middelbare school leren, steeds meer achterhaald is
Het eerste wat je over economie leert is dat het gaat om de verdeling van schaarse goederen. Lucht is niet schaars, dus voor lucht kan je geen geld vragen. Voor een schaars artikel als goud wel.
Hoe meer vraag er is naar een schaars artikel, hoe hoger de prijs. Daarom volgt de goudprijs vrij nauwkeurig de balans tussen goudvraag en goudaanbod.

Alleen nu is er wat vreemds aan de hand met steeds meer producten. Volgens het economische leerboekje zou bijvoorbeeld de prijs van smartphones nu de pan uit moeten rijzen. De praktijk: smartphones zijn nu veel goedkoper en beter dan tien jaar geleden, terwijl de vraag enorm toegenomen is. Dit komt door schaalvoordelen. Een grotere vraag maakt producten juist goedkoper in plaats van duurder.

Dit komt omdat producten en zeker diensten steeds meer uit informatie bestaan. Informatie is duur om te produceren, maar gratis om te kopiëren. Vraag Tim Kuik van Buma Stemra maar.

Wat gebeurt er, als je geld bijdrukt en ronddeelt onder mensen?
Het klassieke antwoord is: inflatie. Prijzen stijgen als een raket. Geld wordt minder schaars, dus je hebt meer geld nodig om een bepaald product te kopen. Maar wat als het aanbod niet schaars is? Dit is in feite de situatie nu. Of er nu duizend of een miljard kopieën van een popliedje worden gekocht op een site als iTunes of Google Play, het liedje raakt niet op. Van grondstoffen en energiedragers is op dit moment zelfs een overaanbod. Kortom: als de koopkrachtige vraag vergroot wordt, betekent dit in de post-schaarste economie geen inflatie.

Belastingontduiking door multinationals wereldwijd aanpakken
Er is wel een nadeel aan dit plan. Uiteindelijk zal dit geld weglekken naar de eigenaars van de producenten, dus: trustfondsen die door multimiljardairs en multinationals worden gebruikt om belasting mee te ontwijken.
Ook is in de tegenwoordige wereldeconomie alle geld een vorm van schuld. Extra geld bijdrukken betekent een vergroting van de staatsschuld. Die schuld moet ooit worden afgelost.

Wereldwijd kan de afspraak worden gemaakt, dat trusts niet worden erkend als bezitters. Alleen een natuurlijke persoon, of een rechtspersoon die terug te voeren is op een natuurlijke persoon, moeten het recht hebben iets te bezitten. Alle winsten en bezittingen moeten worden belast met een minimumtarief. Het geld dat dit oplevert,moet aan burgers worden uitgekeerd als basisinkomen. Zo blijft het geld in circulatie.

6 gedachten over “Komende post-schaarste economie oorzaak crisis”

 1. Mooi stukje maar ikzelf zoek geen oplossingen meer binnen de huidige systemen daar je reeds snel met je hoofd tegen de muur loopt.
  Laten we het systeem lekker crashen en wat/wie erover blijft opnieuw starten met een systeem als een resource based economy.

 2. Het besef dat er iets grondig mis is met het huidige economische systeem, dringt denk ik steeds meer door tot de massa. Het is niet gemaakt voor het volk, maar voor een kleine, extreem rijke, elite. Startpunt is de oprichting van de Federal Reserve, eindpunt is de New World Order. Was dit vroeger nog voer voor ‘aluhoedjes’, nu is het zo overduidelijk dat het gewoonweg wachten is tot ‘de 99%’ de touwtjes weer in handen neemt.
  De rijkste 1% (of eigenlijk de 0,001%) heeft het meeste baat gehad bij economische crises. Na elke crisis is meer macht geconcentreerd door minder mensen. Op zich niet zo erg, als de arme onderlaag ervan meeprofiteert – het zgn. ’trickle-down-effect’. Dat gebeurt dus niet. De enige keren dat dat wél gebeurde is tijdens linkse regeerperiodes tijdens de Koude Oorlog, en dat komt denk ik alleen vanwege de angst voor volksopstanden.
  Ja, dit systeem loopt op zijn einde en ja, er is genoeg welvaart voor iedereen. We moeten de perversiteit van ons huidige systeem onder ogen durven zien en een nieuw systeem zien te ontwerpen waar macht zich niet zo extreem kan concentreren.
  Persoonlijk denk ik dat een systeem met een basisinkomen een erg goed begin is. Van daaraf zouden we door kunnen gaan naar een resource-based economy. Werken wordt beloond, maar niet werken wordt niet gestraft. Je grootste beloning is de wetenschap dat je iets bijdraagt aan het welzijn van iedereen, in plaats van zelf proberen het hoofd boven water te houden of een ander af te troeven met een groter huis en/of dikkere auto.
  Het beginnen met zo’n nieuw systeem vereist dat we eerst de schuldigen van de huidige ellende opsporen en een gepaste straf geven. Daarna is het onderwijssysteem aan de beurt. We kunnen de volgende generatie de wijsheid meegeven dat hun inzet wordt beloond door algemeen geluk, en niet door een volle bankrekening.
  Er zullen dus een paar structurele veranderingen moeten plaatsvinden. Veranderingen die de huidige machthebbers niet willen; die zijn gebaat bij het huidige systeem. De revolutie zal van onderaf moeten beginnen, en ik heb er het grootste vertrouwen in dat dit uiteindelijk ook zal gebeuren. Liever vandaag dan morgen, dat wel.

  1. Werken wordt beloond en niet werken niet gestraft? Ik zie zorgen voor de hele familie(kinderen/opa en oma) ook als werk. Waarom wordt dit dan niet beloond? Het is van de zotte, dat als iemand anders op je kinderen past extra beloond wordt en als je zelf op je kinderen past niet? Of als ik ga schoonmaken bij de ander word ik extra beloond, maar bij mijn ouders schoonmaken weer niet. Tenzij we beiden onder een dezelfde organisatie vallen, maar dan zijn mijn ouders weer duurder uit.
   Bij een basisinkomen gaan de problemen niet oplossen. Sterker nog: men wordt steeds egoïstischer, want alles wordt duurder. Dus voor een vreemde zorgen/werken wordt dan noodzakelijk. Dan erbij als iedereen een basisinkomen krijgt, is het ook gemakkelijker om iedereen te onderdrukken. Bezit/onderdak zal dan makkelijker weg te nemen zijn.(de huurregels zijn al weer verandert in het voordeel van de top) Was niet voor niks maar een klein berichtje, maar wel 1 met grote gevolgen in de toekomst. Het is dan bij ingang onvoorwaardelijk, maar dat zal niet voor eeuwig zijn. Als contant geld weg is, dan is een lichamelijk chipje zo gestuurd. Vrijheid/invulling van leven is weg.
   Ik wil graag eerst de huidige technologie weg. 2 dimensies is niet overzichtelijk om vrijheid van leven te kunnen behouden. Banken enz. kunnen pas vallen als huidige technologie weg is. Daarna kun je weer denken in landengrenzen, systeem/leven meer invullen op natuurwetten. Vrije marktwerking krijgt men pas zonder pc. Ruilhandel in natura.(niet lichamelijk, maar met een middel wat je kunt zien)
   Technologie/chemie maakt de mens/al het levende/element hout overbodig en ziek. Een ster bestaat uit 5 punten. Deze 5 punten staan voor de 5 elementen. Water, vuur, aarde, hout en oerijzer. Hout staat voor al het levende. Oerijzer staat voor technologie. Wat je nu ziet is dat het element ijzer het element hout aan het overnemen is. Of kunstlicht neemt zonlicht over. Een nep wereld.
   Dus voor mij eerst alle technologie weg. incl. satellieten/zendmasten enz. Je kunt ook nu een systeem neerzetten dat ons weer terug brengt naar de basis. Moet je gewoon regels opdoeken, die dat verhinderen. Mijn uitgangspunt: kinderen horen weer thuis op te groeien en pas uit te vliegen als dat mogelijk is. Scholing moet voor zelf ontplooiing staan en niet als product worden behandeld. Het systeem moet zich weer gaan aanpassen aan leven en niet aan tijd(mechanische klok)
   Ik haat dit tijdperk van dode dingen/verderf/filteren via data enz. Bekijk de serie black mirror eens. In die richting zijn we al aardig naar toe aan het gaan. Technologie gaat de mens zelf overnemen. Zij die dit beheersen gaan beslissen over leven en dood. Dat is de bedoeling achter de agenda20/30/NWO. De nieuwe Adam en Eva zijn half robot/half mens. Vandaar dat geloven(die voor leven staan) opgeruimd moeten worden. Ik wil niet leven in zo’n wereld.

 3. De schrijver van dit artikel vergeet dat we de staatschuld nooit kunnen gaan terugbetalen omdat op iedere euro/dollar een schuld staat. Zonder schulden is er geen geld meer. Ons geld is eigenlijk niet meer dan een reeks cijfers in de computer van de bank. Ze stelen onze rijkdom doormiddel van inflatie en daarna deflatie. We zitten nu in het deflatie stadium. Het enige wat kunnen doen om dit gerotzooi met geld en rijkdom te stoppen is weer een goudstandaart in te voeren. Ik heb hier op visionair al eens een artikel geschreven over een energie standaart wat eigenlijk het zelfde idee is. Om goud te winnen is een hoop energie vereist (mechanische en menselijke) omdat de aardkorst maar weinig goud bevat. Zowel goud als energie kunnen niet worden gecreërd of vernietigt. Alle energie die we ‘produceren’ was er al vanaf de oerknal en is enkel opgeslagen in de vorm van massa (waterstof in sterren) en chemische energie (vrije zuurstof in de atmosfeer en plantaardig materiaal). Dus de rijkdom van een individu of de gehele mensheid is uiteindelijk de hoeveelheid energie die deze bezit. Voeren we een dergelijke standaart in dan betekent dit dat we allemaal rijker worden als meer energie kunnen vrijmaken en opslaan. Je zou dan munt kunnen invoeren die bijv. 10, 20 of 100 joule vertegenwoordigt met als extra mogelijkheid om direkt met energie te betalen bijv. brandstof, goud, diamanten en voedsel. Scholen zullen dan de vakken natuurkunde en scheikunde verplichte vakken moeten maken iets waar ik al heel lang voor ben. Begrip van deze vakken is vereist voor zo’n soort economie. Je moet immers wel een idee hebben van wat een waarde van 100 joule inhoud bijv. ik noem maar wat 20 gr koolhydraten of 15 ml ethanol.

 4. Hi Germen,

  Overvloed IS en hoeft niet gecreëerd of naar ons toegetrokken te worden. Ze is er AL. Maar ze is in geroofde staat. Tekorten worden veroorzaakt. Schaarste wordt veroorzaakt. Dat doet iets (heel veel) met de psyche van de mens, want hierdoor ontstaat tekort-denken. De ‘oplossing’ ligt niet in het tekort-denken, want dat veroorzaakt meer van het ‘oude’.

  Het ‘nieuwe’ is AL ontsloten en wordt geleefd. Het ‘nieuwe’ is het normale: we zagen niet meer wat normaal samen leven op Aarde betekent omdat het normale diep verborgen lag in onze psyche. Maar het normale is weer ontsloten en zoals gezegd, wordt ze geleefd.

  “Universal Law – Force of Law (Natrual Law) and the essence of a normal living together on Earth… Which are the same in essence.

  A normal living on Earth is the ‘new’ paradigm, which is the normal one but we could not perceive her anymore.

  But she is unfolded again (she was never gone and will always be here but she was a black spot in our psyche).

  From the ‘new’ paradigm we can look back and deeply understand what choices need to be made to bridge the ‘old’ and the ‘new’… The bridge is already here also. The work is done.

  We embed the Transition is here.

  We can live the ‘new’ paradigm and we are living the ‘new’ paradigm. All are invited to join us by which the ‘new earth’ will grow…

  It needs a choice… to start living the ‘new’ paradigm, which is the normal one.”

  Studeer meer…
  http://www.wearethenewearthmascharoedelof.blogspot.nl/p/the-reality-has-changed.html

Laat een reactie achter