Belust op sex: het coolidge effect

Dit artikel is overgenomen van http://www.polyamorie.nl/belust-op-seks-het-coolidge-effect en is origineel geschreven door Ageeth Veenemans

Copulerende ratten

ratsexAls men een mannetjes rat in een kooi stopt bij een ontvankelijk vrouwtje, ziet men in eerste instantie een uitbarsting van copulatie. Dan, na verloop van tijd, wordt het mannetje dat specifieke vrouwtje zat. Zelfs zonder dat haar ontvankelijkheid lijkt te veranderen, bereikt hij een punt waarop zijn libido verdwenen is en hij haar simpelweg negeert.

Echter, als men het in eerste instantie geplaatste vrouwtje vervangt door een vers exemplaar, komt het mannetje direct weer tot leven en begint weer te paren. Men kan dit proces met verse vrouwtjes blijven herhalen, tot de rat bijna dood blijft van vermoeidheid.

Dopamine

De nieuwe kracht van de rat is duidelijk niet in het belang van zijn welzijn, hoewel dat voor hem wel zo lijkt en ook zo voelt. Zijn kracht komt voort uit niveauschommelingen van een neuro transmitter genaamd dopamine, dat het beloningscentrum van zijn primitieve brein overspoelt, zodat hij het voor elkaar kan spelen.

‘Vertel dat maar aan mevrouw Coolidge’

Kort gezegd, dieren kiezen hun partners niet willekeurig. Ze herkennen partners waarmee zij al seks hebben gehad en wijzen deze af. Wetenschappers kennen dit als het Coolidge Effect Het heeft zijn naam te danken President Coolidge van de Verenigde Staten die samen met zijn vrouw een boerderij bezocht. Terwijl de president elders was toonde de boer vol trots een haan aan mevrouw Coolidge en vertelde dat deze dag in dag uit de hele dag met hennen kon paren. Mevrouw Coolidge opperde dat de boer dat maar eens aan president Coolidge moest vertellen, wat hij terstond deed. De President dacht een moment na en vroeg toen: “Met de zelfde hen?” “Nee, meneer” antwoordde de boer. “Vertel dat maar aan mevrouw Coolidge”, sprak de President.

 Het Coolidge Effect

Het Coolidge Effect is gevonden in alle zoogdieren die hierop zijn getest. Wetenschappers hebben het ook in vrouwtjes waargenomen. Vrouwelijke knaagdieren, bijvoorbeeld, flirten veel meer uitnodigend poserend met onbekende partners dan men hen waarmee zij al hebben gepaard.

Wat schuilt er achter het Coolidge Effect? En is er een weg omheen?

 Orgasme is verslavend

Het heeft te maken met een kater die optreed na de passie en die partners uit elkaar duwt. De kater is een gevolg van puur natuurlijke neurochemische veranderingen, die plaatshebben in het primitieve deel van het brein, of het limbisch systeem. Dit limbisch systeem is het centrum van emoties, motivatie, impulsen en onbewuste beslissingen. Binnen het limbisch systeem bestaat het beloning centrum. Dit centrum wordt door dopamine geactiveerd om ons aan te sporen de juiste acties te ondernemen die overleven en doorgave van onze genen zeker stellen, zoals eten, seks, verbondenheid met nakomelingen en het nemen van risico. Denk bij dopamine als de neurochemische drug van alle motivatie. Je hunkert niet naar ijs, of het winnende lot in de loterij, of een stoeipartij in bed. Je hunkert naar dopamine. Realistisch gezien is dat shot dopamine je beloning. Alle verslavende substanties en activiteiten verhogen dopamine, dat is waarom ze verslavend zijn. Is een orgasme verslavend? Ja, het is zelfs vergeleken met een heroïne shot in hersenscans. Verslavende substanties en bezigheden geven echter geen blijvend prettig gevoel. Zodra gedrag succesvol door dopamine is gemotiveerd, zakt het niveau, in afwachting van de volgende kans om je gedrag te kunnen sturen.

Verlaagd dopamine niveau na het orgasme

Een aanjager van het Coolidge effect is nieuwigheid zelf. Een andere is het verlaagde dopamine niveau wat volgt op een orgasme. In plaats van dat lekkere gevoel van levendigheid en opwinding toen je dopamine hoog was, voel je jezelf nu leeg of zelfs afgemat. Het orgasme zelf zorgt voor dit verlaagde dopamine niveau. Wanneer het dopamine niveau laag is, ben je speciaal gevoelig voor alles wat je dopamine niveau weer laat stijgen, zoals calorie rijk voedsel, gokken, alcohol, een koopwoede aanval, cocaïne, de bekende sigaret, porno op het internet, of seks. (Zie ook seks en verslaving voor meer over dit onderwerp.)

Coolidge0Nieuwe sekspartner ter verhoging van de dopamine

Een nieuwe potentiële seks partner is een van de meest effectieve middelen tegen de dopamine blues. Zoals de komiek Chris Rock ruwweg zei: Er gaat niets boven een nieuwe wip om het hoofd leeg te maken. Zijn reactie is precies wat de biologie bedoelt. Terwijl je zoekende bent hoe je beter te voelen, streeft de biologie er naar de genetische diversiteit van je nageslacht zo veel mogelijk te variëren. Genetische variatie zorgt er voor dat het nageslacht beter in staat is om veranderende omstandigheden te overleven om zo de genen weer door te kunnen geven.

Intieme en toegewijde relatie beter voor het welzijn

Een gloednieuwe partner laat dopamine kortstondig meer stijgen dan seks met een bekende partner, hoe liefelijk dan ook. Echter, ondanks dit voorbijgaande hoogtepunt, is het niet goed voor je algemene staat van welzijn om het script van de natuur te volgen. Het is beter voor je om een intieme en toegewijde relatie te hebben. (Verderop meer hierover) Het punt is dat de strategie van de natuur geen oplossing is voor je oncomfortabele post orgasmische dip. Chris zijn hoofd zal niet leeg blijven en zijn vaste partner zou daar wel eens op kunnen slaan met een koekenpan als zij de condooms vindt die nog in zijn zak zaten.

Het Coolidge effect is slechts een tijdelijke oplossing die je uiteindelijk nog meer uitgeput achter laat. Je nieuwe partner gaat je niet meer bevredigen dan je vorige partner. Net als een tredmolen in een hamsterkooi, leidt het Coolidge Effect ons in duizelingwekkende cirkels dat niet ons welzijn versterkt, maar slechts onze genetische kansen vergroot.

Na 350 sekspartners gestopt met tellen

En man uit Los Angeles, die bij 350 stuks gestopt was met het tellen van zijn seks partners, liet eens vallen dat hij zich serieus afvroeg waarom hij de (seksuele) interesse in hen zo snel verloren had. Het Coolidge Effect is het antwoord op deze vraag. Glen Wilson beschrijft de gewoonlijke stand van zaken in The Science of Sex:

Voor het huwelijk is het normaal voor mannen om vrij vaak gemeenschap met hun verloofde te hebben. Echter na een paar jaar huwelijk neemt de zin in seks af en een duidelijke afname van het libido kan voorkomen, bij de nu gefrustreerde vrouw die meer geliefde vraagt dan haar oververmoeide man haar kan geven. Hij daartegen, is nog steeds in staat opgewonden te raken van zijn vriendinnen en de meiden op kantoor en als hij het geluk heeft een uitnodiging voor een orgie op de kop te kunnen tikken, zou hij geen enkel probleem hebben om in de loop van de avond te presteren bij 2 of 3 anonieme jonge vrouwen. Seks therapeuten krijgen veel mannen te zien die impotent zijn verklaard door hun vrouwen, maar die in privé gesprekken aangeven succes te hebben bij opeenvolgende vriendinnen.

Waarom trappen we steeds opnieuw in de zelfde truc?

We vertrouwen ten onrechte op dit dopamine mechanisme

Omdat we er van uit gaan dat de intensiteit van onze (door dopamine aangestuurde) reacties gelijk staat aan de waarde die wij hechten aan het gedrag waartoe het ons probeert te verleiden. We zijn gewend te vertrouwen op dit onbewuste dopamine beloning mechanisme om in veel situaties in ons leven de juiste beslissingen voor ons te nemen. Echter, als het op seks aankomt, laat deze innerlijke maatstaf het afweten.

Evolutionaire biologie prefereert veel nakomelingen boven levenskwaliteit. Het geeft niets om wat ons het meest in harmonie laat leven, of om wat ons het gelukkigst of gezondst maakt. Als gevolg hiervan waren onze vroege voorouders, die impulsief seks hadden, de interesse kwijt raakten en op zoek gingen naar hun volgende partner, het meest aannemelijk hun genen en liefdes gewoontes door te geven.

comic3SMKorte termijn oppepper, erfenis uit het verleden

Een andere reden waarom het dopamine beloning systeem faalt is dat het is ingesteld om te reageren op gevolgen voor de korte termijn van bepaalde beslissingen. Zo is het bijvoorbeeld aangepast om je een oppepper te geven als een calorierijke, zoete snack kiest. Die voorkeur is misschien van dienst geweest voor je vroege voorouders om de juiste keuze te maken uit beschikbaar voedsel op de diverse vlakten in Afrika. Het heeft echter geen nut in een cultuur waar calorie en suikerrijk voedsel overdadig aanwezig is, wat ook nog eens extra verleidelijk wordt gemaakt door reclames die gemaakt zijn om het beloningssysteem van de hersenen te stimuleren.

Hoge prijs voor belang genetische onsterfelijkheid

Zo houdt het beloningssysteem ook geen rekening met de volledige gevolgen van seks. Het geeft je een aandrang om conceptie kansen na te streven, vooral met nieuwe partners (zelfs met 2 dimensionale exemplaren), zonder zich aan te passen aan wat je achteraf voelt, of hoe die uitgeputte gevoelens je relatie zouden kunnen beschadigen, wanneer je deze op je partner afreageert. Je zult geen idee hebben wat er aan het werk is wanneer je de partner als hebberig, te bazig of egoïstisch en ongevoelig ervaart. Dit mechanisme zal in het belang van het doorgeven van de genen ook de waarde van een toegewijde relatie negeren. Het vraagt geen lage prijs voor het belang van genetische onsterfelijkheid.

Liefde en intimiteit van grootst belang voor gezondheid

Volgens Dr. Dean Ornish in Love & Survival zijn liefde en intimiteit van groter belang voor de gezondheid dan stoppen met roken, meer sporten, genetische opmaak, gezonder eten of voorgeschreven medicijnen. Vertrouwd kameraadschap heeft laten zien dat het de genezing versnelt, ziekte verzuim laat zakken en een langer leven in de hand werkt. Het is duidelijk dat je beter af bent als je toewerkt naar blijvende harmonie met een partner in plaats van een roller coaster rit met zijn hoogte en diepte punten van kicks en gebroken harten uit te zitten.

Leer lief te hebben

Leren hoe je lief kunt hebben zonder op voortplanting gerichte seks, zonder dat wat je zo gevoelig maakt voor zijn verleidelijke lied, zou wel eens de beste bescherming kunnen zijn tegen het Coolidge Effect. Als ze dat in de oudheid konden, kunnen wij dat ook.

N.B. Een dierbare vertrouwensrelatie is ook belonend, dat is waarom mensen zouden moeten voorkomen dat de natuur hen uit elkaar drijft.

Bovenstaande informatie komt van http://www.reuniting.info/nl/het_coolidge_effect?destination=node%2F2#footnote1footnote1 link, de nederlandstalige versie van http://www.reuniting.info/

Aanverwante artikelen en informatie:
-) Het originele artikel op http://www.polyamorie.nl/belust-op-seks-het-coolidge-effect
-) Het grote porno experiment
-) Wereldvrede dankzij internetporno
-) In het licht van voortbestaan

35 gedachten over “Belust op sex: het coolidge effect”

 1. Ja, hoor. Een artikel over ‘sex’! Komt hij weer van Douwe. :-) Grapje. Inderdaad interessante materie en een belangrijk onderdeel van het voortbestaan. Het is wel goed om dit te belichten.

  1. Haha ach ja je bent een zoogdier en je wilt wat ;-)

   En vond dit toch wel heel interessante wetenschap wat me wel bezighoudt. Ik ben wel benieuwd wat anderen van het Coolidge effect vinden en of ze er iets mee kunnen.

 2. Niets, maar dan ook daadwerkelijk niets is de mens vreemd. De mens copuleerd ook met dieren, dus we verloochenen onze afkomst niet. Het dierenrijk werkt selectief betreffende het uitkiezen van mnl enof vrl geslacht. De zwakke schakels zullen doorgaans buiten de boot vallen en daarin tegenover gesteld zal de sterke schakels een sterk geslacht doorgeven ivm het zorg dragen voor de soort. Rattenvrouwtjes kunnen 3 a 4 x per jaar werpen, vandaar het gegeven dat ze zich snel kunnen vermeerderen en een kolonie zo gesticht is. De vraag is, hoeveel vrl en mnl ratten er in een kolonie zitten. Dit gegeven is belangrijk voor de mannetjes, daar als er te weinig vrl aanwezig zijn, men ook weldegelijk kunnen vechten om het vrouwtje tot bloedens enof de dood er op volgt. Dat de dopamine in dit geval een hoofdrol speelt bij de paringsdrift is ook een getuige van de sterkste die wint. Ja Douwe, ik heb mijn handen al vol aan een en omgekeerd ook, dus laat mij maar het bij een houden, daar ben ik dik tevreden mee. In India worden ze zelfs gegeten, daar ze een rijk aan eiwitten bevatten. Nu zal ik dat niet direkt doen, maar toch. Net zoals de consumptie van sprinkhanen, gefrituurd moeten ze heerlijk zijn. Mvg Paul. 

 3. Mannen zijn eigenlijk vreselijke wezens. Ze kunnen hem kennelijk beter omhoog krijgen bij een vreemde vrouw dan bij hun vaste vriendin :) 
  Misschien zouden we moeten overgaan naar een Bonobo maatschappij. Free en unlimited sex for all met volop variatie en toch geborgenheid die geboden wordt door de groep.
  Geborgenheid hoeft natuurlijk niet alleen te vinden te zijn in het beperkte gezinnetje. Misschien is geborgenheid vinden in de groep wel veel effectiever (want dan is steun niet afhankelijk van slechts 1 persoon die het kan laten afweten namelijk de partner) en het biedt de broodnodige seksuele variatie.    
  Allemaal voor?

  1. Is dat niet waar de hippies zich destijds hard voor maakten? ;)

    

   Overigens gaat dit effect niet alleen voor de mannen op, zo staat in het artikel: “Wetenschappers hebben het ook in vrouwtjes waargenomen”. Het artikel lijkt zich verder vooral op de masculine kant van het verhaal te richten, maar ik ben idd wel benieuwd wat voor effect het bij vrouwen op lange termijn heeft.

   1. Klopt idd, dat vrouwtjes er ook aan doen. Dit is wat de Engelse wikipedia erover zegt. 

    In biology and psychology, the Coolidge effect is a phenomenon—seen in nearly every mammalian species in which it has been tested—whereby males (and to a lesser extent females) exhibit renewed sexual interest if introduced to new receptive sexual partners,[1][2][3][4] even after refusing sex from prior but still available sexual partners.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Coolidge_effect

    Voor vrouwtjes is qua gendiversiteit ook logischer om verschillende kinderen van verschillende partners te hebben voor optimale genmix. :-)

 4. Uiteindelijk is slechts de conclusie mogelijk dat het in deze cultuur bestaande ideaal model, namelijk het monogame huwelijk tot de dood erop volgt in ieder geval voor mannen tegennatuurlijk is.
  Deze cultuur probeert dus iets op te leggen wat niet strookt volgens de basisinstincten. Dat kan niet anders dan leiden tot een ongelukkige samenleving.   

 5. Leuk en interessant artikel!

   

  “Evolutionaire biologie prefereert veel nakomelingen boven levenskwaliteit. Het geeft niets om wat ons het meest in harmonie laat leven, of om wat ons het gelukkigst of gezondst maakt. “

  Dat vraag ik me af. Het is in ieder geval interessante materie voor binnen de ethiek: waarom maken we ons zorgen om hoe we gelukkig moeten leven en hoe ons leven in te richten? Ik denk dat evolutionaire biologie wel ook een stapje verder gaat en iets te zeggen heeft over de harmonie binnen een groep personen (of dieren). Maargoed, ik ben geen evolutionair bioloog.

 6. Douwe: Ik neem toch waar dat vrouwen vaak veel meer uitzijn op een monogame relatie met alles erop en eraan als mannen. Veel mannen willen vaak vrijblijvende seks, terwijl de meeste vrouwen op zoek zijn naar ‘de ene, die voor altijd en eeuwig bij hun blijft’. 
  Dit kan te maken hebben met het gegeven dat de vrouw met het kind blijft zitten en belang heeft bij de aanwezigheid van een man die haar en het kind beschermt.

  Niek: Waarom zou biologie ook maar iets geven om ons geluk? Zo lang er maar voortgeplant wordt en wezens lang genoeg leven om die voortplanting en de opvoeding van nakomelingen mogelijk te maken is het wat betreft de biologie prima. Om voortplanting en opvoeding mogelijk te maken is inderdaad bij groepsdieren een bepaalde harmonie in de groep noodzakelijk, maar die kan ook afgedwongen worden door bijv. een dictatoriaal leider (zie bij chimpansees het alpha mannetje).   

  1. Waar ze het hebben bekeken in de wetenschap bij zoogdieren lijken toch ook vrouwtjes wel degelijk onderhevig te zijn aan het Coolidge effect. Vaak vergeten mensen ook dat er ook gewillige vrouwen te vinden moeten zijn voor mannen om vreemd te gaan… Het lijkt wel minder te zijn dan bij mannetjes maar het effect is er wel degelijk waargenomen.

   Maar goed misschien dat de vrouwelijke lezers hier daar wellicht op kunnen antwoorden?

   Als man zijnde vind ik het moeilijk voor hun te spreken, maar uit eigen ervaring merk ik dat ik iig wel onderhevig ben aan het coolidge effect of ik dat nu leuk vind of niet. Wel is het natuurlijk aan mensen zelf om wel of niet te reageren op deze impulsen die blijkbaar bij alle zoogdieren zijn ingebouwd.

    1. De schrijfster van het originele artikel is ook een vrouw dus wellicht dat ze vooral de mannen de zwarte piet wat probeert toe te spelen, en de rol/behoefte van de vrouwen wat onderbelicht laat. :)

     Al lijkt het mij dat beide groepen vanaf nu in ieder geval weten waarom ze nog steeds blijven aangetrokken tot andere potentieel nieuwe partners.

     Ik begrijp dat het bij hermafraudite diersoorten zoals slakken niet een rol speelt. Maar goed zolang je een zoogdier bent zul je hier wel onderhevig aan blijven. En misschien is het dan ook handiger hier rekening mee te houden en gewoon onze kijk op relaties wat te veranderen inplaats van nog steeds religieuze idealen op dit gebied als waarheid aan te nemen.

  2. @Tombraider: Sja, als het nergens voor zou dienen… waarom bestaat er dan zoiets als (de illusie van) geluk? Als ik het goed begrijp ‘leunt’ het coolidge effect op afgifte van dopamine in ons lichaam, en dat stofje geeft ons een goed gevoel waardoor we geneigd zijn zo te handelen waar veel dopamine vrij komt. Maar wat is dat ‘goede gevoel’? Is dat niet een bepaalde basis voor geluk ofzo?

    

   Ik ben geneigd te denken dat geluk wel een bepaald evolutionair doel dient. Maar daar kun je zeker vraagtekens bij plaatsen.

 7. Leuk Douwe dat je aandacht geeft aan het issue ‘belust op sex’. Je schrijft over het hormoon dopamine dat vrijkomt tijdens het orgasme. Het is belangrijk onderscheid te maken in klaarkomen, wat een plaatselijke spierkramp is in het bekken, en een lichaamsorgasme. Tijdens de zaadlozing en ook het clitoraal klaarkomen bij de vrouw komt dopamine vrij. Het hormoon dopamine kun je vergelijken als een soort verslavende drug. Je wilt dus inderdaad steeds meer (en wellicht ook harder), andere ervaringen (en wellicht dus ook met andere vrouwen). Het mannelijk klaarkomen middels een zaadlozing en het vrouwelijk clitoraal klaarkomen, wordt ook wel piekorgasme genoemd: er wordt naar iets toegewerkt. Het gaat om het doel, de ontlading. Een piekorgasme is meestal het resultaat van elkaar opwinden, sexuele handelen als likken en pijpen, en heftig neuken. Als gevolg van het piekorgasme verlies je levensenergie: zowel mannen als vrouwen. Er dient gestimuleerd te worden: het actieve zenuwstelstel is erbij betrokken.
   
  Ik noem een piekorgasme geen orgasme. Ik gebruik het woord klaarkomen, omdat helder onderscheid te maken in een piek’orgasme’ en een lichaamsorgasme ofwel dalorgasme. Als je als partners vanuit een liefdevolle hartsverbinding bij elkaar gaat liggen, elkaar in de ogen kijkt, (tong)zoent, gaat sexuele energie als vanzelf stromen. Het zogenaamde emotionele lichaam (vergelijk met water) wordt in beweging gezet. De vrouw wordt als vanzelf nat en gaat als vanzelf open. De man krijgt een erectie vanuit zijn eigen hartsverbinding: een dergelijke erectie kan minder hard zijn dat een lingam (penis) die hard wordt als gevolg van lust. De lingam van de man wordt nu als het ware als vanzelf in de yoni (vagina) van de vrouw ‘gezogen’. Daarna kunnen partners gewoon bij elkaar blijven liggen. Niet of nauwelijks bewegen. Elkaar aankijken. (Tong)zoenen. Voelen, voelen, voelen… In zichzelf en via zichzelf de ander… Energieën stromen. Het kan zijn dat het lichaam in beweging wil komen. Zachtjes, stromend… Niet stotend… Je gaat voelen dat je dieper en dieper in elkaar overgaat. Bij een dergelijke lichamelijke verbinding komt het hormoon oxytocine vrij: het zogenaamde knuffelhormoon. Oxytocine geeft gevoelens van hechting, verbinding… Een verbinding als ik hier beschrijf, eindigt meestal niet in een zaadlozing en clitoraal klaarkomen maar in een dalorgasme ofwel een lichaamsorgasme (of meerderen) en dit kan heel lang aanhouden. Alle lichaamscelletjes gaan als het ware tintelen. Levensenergie wordt niet naar buiten gegooid (in de zaadlozing), maar blijft door het lichaam spiraliseren. Sexueel uitwisselen met je partner op deze manier vervult in plaats van dat het je leeg achterlaat en verdiept je verbinding. Je hoeft geen lust te voelen om je vanuit een liefdevolle hartsverbinding fysiek te verbinden met je partner. Je op deze manier verbinden met je partner verdiept ook de natuurlijke verbinding met je zelf. Tantra kent deze manier van verbinden. De ‘échte’ Tantrist gebruikt sexuele energie als krachtige transformator in het alchemistisch proces van het transformeren van lust (alle lust, zoals hebzucht, jaloezie, etc.) naar spirituele (wils)kracht. De behoefte aan vreemdgaan, daalt naar 0.

  Wil je meer lezen? Kijk dan eens hier:
  http://hetbewustepad.nl/index.php?nws_id=81

  1. Dat is de Tantrisch erotische benadering dacht ik meteen al, toen ik dit halverwege gelezen had. En inderdaad zoals je schrijft, “De behoefte aan vreemdgaan daalt naar nul.” en dat komt omdat je geestelijk maximaal één wordt met je partner. Het is de hoogst denkbare vorm van gelukzalig, liefdevol samenzijn die een mens kan bereiken en delen en het kan vele uren duren. Het is zelfs mogelijk om zonder verlies van erectie bij haar binnen te blijven en in haar, gezamelijk in slaap te vallen. Zo kun je de beleving opnieuw samen dromen tot je wakker wordt en het spel daarna herhalen tot beide voldaan zijn.   

   1. Andre, je hoeft geen Tantrische seks meditatie te beoefenen om dat gene wat je omschrijft te bereiken, het kan ook zonder enige meditatie, gelukkig en die is absoluut niet minder als meditatie seks om het zo maar te verwoorden. Mvg Paul.

    1. Puur op basis van wilskracht kan ik het standaard klaarkomen urenlang uitstellen, niets nieuws onder de zon. Maar dan volgt uiteindelijk door de geiligheid en het neuken, absoluut een zaadlozing. Tantrische erotiek werkt echter veel romantischer, dieper, intenser, en hou ik veel langer vol. Daarnaast kun je de andere vormen van orgasmen en sensaties zoals Mascha die beschrijft, meerdere keren ondergaan, zonder daarna het gevoel te krijgen dat de lust bevredigd is, je kunt gewoon doorgaan. Bovendien, je kunt in een later stadium van zo’n beleving nog altijd samen overschakelen op een ongeremde onstuimige gemeenschap, wat ook wel zo goed is voor je prostaat. Veel oudere (getrouwde) mannen krijgen op latere leeftijd last van prostaatkanker. Een heel belangrijke oorzaak is, dat ze geen of te weinig zaadlozingen meer hebben. Vrouwen willen in een relatie wel eens iets anders dan opwinding door geiligheid, hoeveel ze ook van hun man houden. De man die van zijn vrouw houdt bindt zich dan in, een ander zoekt het bij buitenechtelijke relaties, of betaalde sex. Diegenen die zich inbinden komen vroeg of laat in aanmerking voor een radicale prostaatoperatie. Resultaat is dan onherstelbare impotentie. Wil je dat voorkomen, dan moet je toch echt eens gaan denken aan andere erotische belevingen en combinaties, in het samenzijn met je partner. Heb je geen partner, bevredig dan jezelf, minstens drie maal per week, maar zoek daarentegen geen partner alleen voor de sex, tenzij zij daar net zo over denkt. Heb je teveel remmingen door schuldgevoelens of religie, praat dan eens met een geschikte therapeut. Heb je echter gevonden wat jij wilt, in verhouding tot jouw behoeften, dan kan die keuze voor jou de beste zijn, ongeacht de consequenties, goed of slecht. ;)   

    2. P.S.
      
     Humor is belangrijk in de slaapkamer, tip:
      
     Laat een grote smiley op je eikel tatoeëren, daar kan ze vast om lachen. :) 

    3. Antares,
      
     Ten onrechte wordt gesteld dat uitstellen van een zaadlozing iets met Tantra te maken zou hebben. Dat heeft het niet. In het Westen (en inmiddels ook in het Oosten) wordt Tantra wel als zodanig verkocht. Maar het is onjuist.
      
     Tantra is een alchemistisch levenspad waarbij lust getransformeerd wordt naar spirituele (wils)kracht. Krachtige sexuele energie wordt gebruikt.

     Een verhelderende docu:
     http://www.youtube.com/playlist?list=PLSoQAY-NMizgvImAwCW1YCztcH25ukCVH

    4. @Antares
      
     @Diegenen die zich inbinden komen vroeg of laat in aanmerking voor een radicale prostaatoperatie. Resultaat is dan onherstelbare impotentie. Wil je dat voorkomen, dan moet je toch echt eens gaan denken aan andere erotische belevingen en combinaties, in het samenzijn met je partner. Heb je geen partner, bevredig dan jezelf, minstens drie maal per week,
      
     Onzin natuurlijk ;-). Vanuit Tantra en TAO is al eeuwen bekend dat een man levensenergie laat lekken bij de zaadlozing. Het regelmatig hebben van een zaadlozing staat 0% in relatie tot het ontwikkelen van prostaatkanker.
      
     Als je meer wilt weten over de oorzakelijkheid van kanker kun je German New Medicine bestuderen.

    5. Mascha, het is algemeen bekend dat prostaatkanker en het hebben van weinig zaadlozingen, nauw met elkaar in verband worden gebracht. Ook heb ik nergens beweert dat het uitstellen van een zaadlozing iets met Tantra te maken zou hebben. Maar goed, we verschillen van mening daarover, jij hebt andere inzichten, ik ook. Levensenergie lekken doet iedereen, vanaf het moment van geboorte. Ik beschouw het lekken van zaad niet direct als verlies van levensenergie, dat is meer een opvatting voor spirituele filosofiën. Daar naast wordt tantrische sex juist ook in indirect in verband gebracht met prostaatkanker, mogelijk omdat er geen zaadlozing plaatsvindt. Of het sprookjes zijn, ik weet het niet, maak mij daar ook niet druk over. Het spirituele en de betekenis daarvan heb ik ver achter mij gelaten in de loop der jaren, wegens gebrek aan bewijs en teleurstellingen. Let’s agree to disagree. ;)

 8. Het dierlijke kun je vergelijken met het menselijke instinct. Dus vanuit deze (bewustzijns)laag ‘neuken’ is een instinctmatige handeling, een instinctmatig proces.
   
  Zowel mannen als vrouwen kunnen vanuit deze laag sex hebben. Dat is niet voorbehouden aan mannen.
   
  Je zou kunnen zeggen dat een mens niet monogaam is. Zoals ik kijk, wordt dat vanuit onwetendheid en onbegrip gezegd. Wij, als mens kennen de essentie van sexuele energie niet meer. En we zijn op zoek naar onszelf. Sexuele energie, sexuele aantrekkingskracht, laat ons gevoelens van lust en verliefdheid voelen… Laat ons dus in relatie gaan met elkaar. En via de relatie leren we onszelf ten diepste kennen. Als we hiervoor kiezen.
   
  Dieren kunnen hun instinct niet transformeren. De mens kan dat wel. En doet dat, vroeg of laat, ook.

  Nog meer lezen?
  http://hetbewustepad.nl/index.php?nws_id=17
   
  Nou, er is genoeg te lezen via mijn website. Enjoy!

 9. Sex verschilt niet veel van alcohol-, drugs-, eet- of koopverslaving. Allen veroorzaakt door continue ontevredenheid en het – zinloos – najagen van geluk of het oproepen van verdoving.
  De ware bevrijding is je los te maken van die zaken. Het geluksgevoel in jezelf te ontdekken en daarmee je onafhankelijkheid. Leef in het nu, ontwikkel je vermogen om jezelf alles te ontzeggen (ga bijv. vasten), accepteer de ander totaal en onvoorwaardelijk en blijf nieuwsgierig naar alles op deze wereld.
  Geloof in jezelf, in liefde en licht. Bepaal zelf je geluk en laat dat nooit van een ander afhangen.

 10. Niek, je ervaart geluk als je iets doet dat goed is voor de voorplanting en zelfhandhaving. Vandaar dat seks prettig is.
  Ook eten levert een prettig gevoel op, zeker als je honger hebt. Dopamine is een lokkertje van de natuur dat we iets doen dat goed is voor zelfhandhaving en voorplanting. 
   

 11. Dat vrouwen even vaak vreemd gaan dan mannen komt lijkt mij door het simpele gegeven dat heteroseksuele mannen die vreemd gaan daarvoor een vrouw nodig hebben.
  Zonder beschikbare vrouw kunnen ze niet vreemdgaan hoe graag ze dat ook zouden willen.  
  Ik neem aan dat bij de statistieken van vreemdgaan niet de prostitutie betrokken wordt want hoeveel mannen zie je achter het raam staan? Er staan er wel veel voor het raam….. 

  1. Tombraider,
    
   Wat ik hierboven aanreikte Tombraider is dat de behoefte aan vreemd gaan tot 0 daalt als er een wezenlijke hartsverbinding (in jezelf tussen hoofd, hart, en geslacht) met je partner is. Vanuit heelheid in jezelf (zowel man als vrouw: er is niet zoveel onderscheid tussen man en vrouw, behalve het lichamelijke dan) is lust (sexuele lust, hebzucht, jaloezie, etc.) getransformeerd naar spirituele kracht.
    
   Dat mannen en vrouwen niet zoveel van elkaar verschillen kun je lezen in deze column:
   ‘Zwangerschap – Verlangen naar een Kindje’
   http://hetbewustepad.nl/index.php?menu_id=2
   Doorscrollen naar beneden daar vind je een radio-interview met Desirée Röver.

 12. Er zijn zoveel verschillende wezens ook onder de Menschlijken met zoveel voorkeuren en wensen.
   
  Als ’t niet goed is krijg ik er wèl een slappe ((:lach:)) van. Want ik blijf gewoon straight. Lief en aardig blijven, en vooral jezelve, dametjes…. ;)

Laat een reactie achter