Het aantal Alzheimerpatiënten, nu al ver over de honderdduizend, explodeert. De ontdekking, uiteraard niet door een farmagigant, dat het al tien jaar goedgekeurde antikankermiddel bexaroteen seniele plaques snel laat verdwijnen in muizen, komt dan ook als geroepen.
Alzheimer wordt volksepidemie
De ziekte van Alzheimer is een hersenziekte waarbij steeds grotere delen van de hersenen massaal zogeheten seniele of amyloïde plaques vormen. Deze eiwitcomplexen verwoesten en verstikken steeds meer hersenweefsel. De amyloïde plaques ontstaan veel vaker bij mensen met de ApoE4 variant van het ApoE gen. De ziekte leidt tot het langzaam aftakelen van de patiënt tot uiteindelijk de dood.
Al 145 000 mensen in Nederland en vijf miljoen Amerikanen (en uiteraard vele miljoenen in de rest van de wereld) lijden aan deze ziekte. Dit aantal zal naar schatting verdrievoudigen in 2050. Zowel voor henzelf (in het vroege stadium van de ziekte) als voor de naaste familie en vrienden betekent dit een mentaal slopend proces.
Bexaroteen geneest Alzheimer in muizen
Bij proeven met muizen met Alzheimer bleek, dat het toedienen van bexaroteen de plaques in de muizenhersenen binnen drie dagen al voor de helft deed oplossen en, bovendien, de symptomen van Alzheimer in de muizen, zoals geheugenverlies, sterk verminderde. Waar Alzheimermuizen niet meer wisten wat ze met nestmateriaal moesten doen, vertoonden de behandelde muizen weer binnen enkele etmalen nestelgedrag. Ter vergelijking: andere anti-Alzheimer medicijnen moeten maanden ingenomen worden voor er verbetering zichtbaar wordt.
Bexaroteen is een anti-kankermiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van huid-T-ce; lymfoom (een type lymfeklierkanker). Vergeleken met andere middelen heeft het middel relatief weinig bijwerkingen.
Meer ApoE enzym in het brein
Het onderzoek wees uit dat bexaroteen werkt door de concentratie ApoE enzym in het brein te vergroten. Dit enzym breekt in hoog tempo de plaques af. Het enzym is ook actief tegen in het bloed opgeloste amyloïde: de niveaus hiervan in het muizenbloed bleken zeer sterk te dalen.
Onderzoek
Deze baanbrekende ontdekking werd bekostigd door liefdadigheidsorganisaties en de Amerikaanse overheid en is het resultaat van onderzoek, uitgevoerd op de Amerikaanse Case-universiteit. Voor farmaceutische bedrijven is onderzoek naar nieuwe toepassingen van oudere bestaande medicijnen minder interessant. De patenten daarop zijn immers verlopen.
Klinische proeven kunnen snel beginnen
Hoewel muizen net als mensen zoogdieren zijn, zijn er aanzienlijke biologische verschillen. Het is dus niet zeker (al is het wel waarschijnlijk, gezien het werkingsmechanisme) dat dit medicijn ook bij mensen een effectieve behandelmethode tegen Alzheimer vormt. Omdat het geneesmiddel al goedgekeurd is door de Amerikaanse gezondheidsautoriteit FDA, zullen klinische proeven snel kunnen beginnen. Er is dus goede kans dat er binnen enkele jaren een effectief middel tegen één van de meest afschuwelijke ziektes ter wereld is.
Bron
P. Cramer et al., ApoE-Directed Therapeutics Rapidly Clear β-Amyloid and Reverse Deficits in AD Mouse Models, Science, 2012
Researchers find drug quickly reverses Alzheimer’s symptoms in mice, Case University News, 2012
Klinkt veelbelovend! Fijn bericht om het weekend mee in te gaan. :)
1)frappant dat een studente in haar eentje en voor lage kosten een medicijn ontdekt voor één van de meest kostbare, ongeneesbare, slopende en mensonterende ziektes ter wereld…
2)Dit medicijn zou eventueel nu al ingenomen kunnen worden door mensen met beginnende Alzheimer, aangezien het al een getest en geregistreerd medicijn is
3)Sociaal-economisch beteknt dit dat mensen nu 10 jaar of meer langer leven in hun niet-productieve jaren, wat dus nog meer gaat kosten aan pensioenen, verzorgingskosten etc.
Droevig die punt 3.
Daar hoor ik in Brazilië nou nooit iemand over…
waar kan ik dat medicijn krijgen?? Ik zou het graag op mijn moeder willen uitproberen veel slechter kan het niet worden,……
En idd punt 3 !!! U gaf al aan dat het slopend en mensonterend is dan kan het niet zo zijn dat iemand langer leeft maar wel betere kwaliteit van leven heeft en dat gun je zelfs je ergste vijand…..
Suzanne,
Bexaroteen (o.a. verkocht onder de naam Targretin) is alleen op recept te krijgen. Er zijn verder nog de nodige bijwerkingen, zie http://targretin.com/
Vergeet ook niet dat er de nodige verschillen tussen muizen en mensen zijn.
@Archibald
Ik weet niet hoe uw verhaal wil laten zien, het kan zijn hoe de maatschappij ertegen aan kijkt, of hoe u zelf er tegen aan kijkt.
Maar ik ga even van u zelf uit.
En daar wil ik dan toch graag mijn reactie opgeven.
Betreft punt 3, ik werk zelf 27 jaar in de ouderenzorg, en ja met dementerende mensen. Ik hen in al deze jaren nog niet meegemaakt dat deze mensen sterven aan dementie. Wel aan de gewone ouderdom, net als iemand die geen dementie heeft. En hoezo niet productief ? Iedere dag dat ik op mijn werk verschijn, leer ik nog steeds van deze mensen. Ja je kunt van een 80 jarige niet verwachten dat ze nog vol op werken. Maar het mooie van het verhaal is, ja ze hebben wel gewerkt. En deze mensen hebben ook premies moeten afdragen, waarschijnlijk wel in een andere vorm dan wat er nu van ons gevraagd wordt, maar dat was toen. Hoe oud mag je eigenlijk worden hier in Nederland ? Ik ben geen voorstander om mensen zo lang mogelijk in leven te houden, door ze vol te stoppen met medicijnen. En dat willen deze mensen zelf ook niet, vaak is het de familie, die het zo lang rekt. Maar deze mensen hebben wel het recht om van de ontwikkelingen op het medisch gebied om mee te profiteren.
Het zijn namelijk mensen, net als u en ik. En natuurlijk wordt er overal geroepen, de vergrijzing krijgt de overhand, maar ligt dat aan deze mensen ?
Ik denk het van niet. Dit probleem ligt ergens anders.
Het is maar net hoe je tegen de dingen aan kijkt. Een verhaal kan altijd 2 kanten hebben.
Vr. gr. Morgane
Â
Pure Kolder. Om niet te zeggen; misdadig.
In genetich gemanipuleerde muizen wijkt alzheimer veel te veel af van de ziekte zoals die zich bij mensen voordoet.
Muiskunde is nog geen geneeskunde!
Waarschijnlijk heb je het artikel niet goed gelezen. Hierin staat duidelijk dat:
– in het bloed van de muizen de opgeloste amyloïde sterk daalt
– het aantal plaques sterk vermindert.
Ook blijkt enig herstel van normaal gedrag bij de muizen.Â
Daartegenover: inderdaad, muizen zijn geen mensen. Er zullen eerst klinische proeven moeten volgen, maar dat dit zeer veelbelovend is is wel duidelijk.
Geacht Dame/Heer. Is er nu een Medicijn tegen Alzheimer voor mensen in een begin stadium dat is mijn vraag? Groeten Koos
Er is een groot verschil tussen wat zou helpen tegen alzheimer, en wat een geregistreerd medicijn is, Koos. Zeg 10 jaar onderzoek met een investering van 100’en miljoenen.
Gebruik de zoekfunctie rechtsboven eens, en zoek bv. op alzheimer en dementie. Ik heb een aantal artikelen erover gezien.Â
De klinische proeven zijn intussen tegengevallen.