Wonen in een schuimbubbel is minder gek dan het lijkt. Biohomes zijn koepels, bedekt met een dikke laag schuim van tien centimeter die zeer goed isoleert en verbruiken nauwelijks energie. Met enkele zonnepanelen kunnen de bewoners het hele jaar in hun onderhoud voorzien.
Twintig jaar geleden bedacht Edward B. Dilley Sr de BioHome: een makkelijk te construeren zeer energiezuinige woning. Sindsdien is het concept steeds verder ontwikkeld en uitgebreid met andere duurzame technologie om in een woestijnklimaat te kunnen overleven.
Biohomes, die de vorm hebben van een koepel, worden gebouwd in vier stappen. In de eerste stap wordt een stalen frame in de vorm van een geodetische koepel opgebouwd. Hieronder wordt een betonnen vloer gestort. In volgende fases wordt tussen de stalen constructie een fijner gaas aangebracht, dat weer overdekt met plastic (met uitsparingen voor de bolvormige ramen) en tot slot een dikke laag isolatieschuim aangebracht, waar een verflaag overheen wordt gespoten om het PUR-schuim te beschermen tegen UV-straling.
De schuimlaag heeft niet verrassend met een R-waarde van 90 (in SI-eenheden: R=15) een extreem hoge isolatiewaarde. In de praktijk komt dit neer op de isolatiewaarde van een elf meter dikke massief bakstenen muur. Geen wonder dus dat het verwarmen van de schuimen koepels haast geen energie kost en vrijwel alle elektriciteit voor huishoudelijke apparatuur gebruikt kan worden.
De Bio-homes zijn oorspronkelijk ontworpen voor de woestijn in Noord-Nevada en zijn hier in staat de bewoners volledig zelfvoorzienend te maken. Zelfs water wordt uit de woestijnlucht en afvalwater gewonnen. Ook voor (half)woestijn in Zuid-Spanje en Noord-Afrika zouden deze koepels dus ideaal zijn. In gebieden met minder zonne-energie, zoals in Nederland, zal de koude winter overbrugd moeten worden met bijvoorbeeld biogas.
Ook kunnen de bio-homes voor naar Nederlandse begrippen extreem lage kosten gebouwd worden: voor vijftig- tot vijfenzeventigduizend dollar (€ 40 000-€ 55 000) staat de meest uitgebreide versie van het bio-home, compleet met zonnepanelen, composttoilet, met meer dan 120 vierkante meter woonoppervlak al op uw plek naar keuze. Door de aerodynamisch efficiënte koepelvorm is het huis opmerkelijk resistent tegen heftige stormen (al zou ik er liever geen tornado mee proberen te overleven).
De opvallende witte koepels van niet al te milieuvriendelijk (dus vocht-, schimmel- en bacterieresistent) PUR-schuim zijn uiteraard de absolute nachtmerrie van Nederlandse welstandscommissies. Daar heb je in de Noord-Afrikaanse woestijn en halfwoestijn vermoedelijk wat minder last van (daar zijn er weer andere problemen, van die vervelende kidnappende baarden bijvoorbeeld. Shit happens).
De bedenkers van Biohome hebben een zelfvoorzienende gemeenschap in Noord-Nevada gebouwd en zijn nog steeds op zoek naar meer mensen die zich daar in de buurt willen vestigen.
Plannen om een volledig zelfvoorzienend resort voor je polyandrische sekte te stichten in, zeg, Kazachstan, Siberië of Mongolië? De mannen zijn in te huren voor ongeveer vijfhonderd dollar per dag plus reis- en verblijfkosten.
Bronnen
Biohome.net
GreenDiary
Shit happends :D. Leuk initiatief!
Dank je :)