De eetbare Bronx

Stephen Ritz legt in deze TEDx lezing uit hoe hij zijn leerlingen uit de Bronx leert hun eigen voedsel te verbouwen. De kinderen eten gezonder, krijgen werk en leggen inmiddels overal prachtige groene eetbare muren en daken aan. Een enthousiast verhaal van deze docent die van mening is dat kinderen niet hoeven te verhuizen om op te groeien in een mooiere, gezondere en betere buurt maar deze zelf kunnen maken. Voor meer informatie over dit project zie hun website op:  greenbronxmachine.weebly.com

 

Als de Bronx eetbaar te maken is en mensen zo kan helpen dan is het duidelijk dat er ook een enorme potentie is voor onze Nederlandse steden.  Laten we deze dan ook zo snel mogelijk groen en eetbaar maken!

Aanverwante artikelen:
-) Netwerk Eetbaar Nederland van start
-) Eerdere artikelen over o.a. permacultuur

5 gedachten over “De eetbare Bronx”

  1. Daar moet je altijd wat voor oppassen maar kijk eens hoeveel chemische rommel er direct op de meeste groenten in de reguliere landbouw wordt gespoten waarvan we weten dat het andere levende organismen dood. Je moet natuurlijk ook in de stad je groentes goed wassen maar ik denk dat als het puntje bij paaltje komt het platteland met de monoculturen en vele spuiterij een grotere chemische bedreiging is dan de stad met haar uitlaatgassen. 

   Als je kijkt naar de bijensterfte dan blijkt in ieder geval dat de steden schuilhavens zijn geworden voor de bijen omdat daar veel minder chemische landbouwrotzooi wordt gebruikt dan op het platteland. 

   Maar goed het is altijd goed om wel weerbaar te zijn en ook in de stad te kijken hoeveel rotzooi er op je groentjes en fruit komt van bij uitlaatgassen en fabrieken. 

 1. Wij hebben naast onze garagebox in Edam een strook grond van 1 bij 6 meter aangelegd. We kregen van bevriende volkstuinders spontaan plantjes andijvie, bietjes, sla, tomaten om uit te proberen en het groeit geweldig. Smaakt heerlijk. Veel beter dan die smakeloze rommel uit de supermarkt. En het is leuk. Iedereen is enthousiast en de buurt knapt er van op.

  Als iedereen op deze manier iets zou verbouwen en dan gezellig ruilen met elkaar, wie wil dat nou niet?

  1. Ik zou zeggen: Weg met de siertuinen! en alleen nog maar eetbare tuinen en iedereen kan met mekaar ruilen en handelen in vers eigen verbouwd eten! Ik ben alvast begonnen met mijn kleine achtertuintje, en ga volgend jaar ook een strook voortuin eetbaar maken….

 2. Ik heb net een artikel over iets soortgelijks gemaakt voor Transition Towns Nederland: Eerste eetbare daktuinen in Nederland gespot
  Groenten en fruit telen in de stad, bekend onder namen als Eetbare Stad, ‘Urban Farming‘ of stadslandbouw. De beweging neemt een grote vlucht in Nederland, van buurtmoestuinen tot professionele stadsboerderijen en nu zelfs daktuinen. Onder invloed van de economische crisis, de vraag naar verse en gezonde groenten en een toenemend bewustzijn over de voordelen van lokale voedselproductie, zoals de radicale beperking van transport en CO2-uitstoot.

  In de stad, waar grond schaars en duur is, komen nu platte daken van winkels, scholen en kantoorpanden in beeld als ideale plekken voor moestuincomplexen. Om dit haalbaar te maken en in het bestaande stadsbeeld te integreren, komen als vanzelf creatieve combinaties met andere functies omhoog. Waardoor de win-win situaties ontstaan die zo kenmerkend zijn voor kleinschalige, lokale oplossingen. Kijk eens naar deze twee sprekende voorbeelden:
  Op duurzame bedrijvencomplex Zuidpark Amsterdam

  Op het dak van Zuidpark (het ex V&D-kantoor langs de A10)  is dit voorjaar 3.000 vierkante meter daktuin aangelegd. Zo’n 200.000 liter teeltgrond werd er in tuinbakken gestopt, waarvoor zo’n 4 kilometer verduurzaamd Europees hout is gebruikt. Men kweekt er meer dan vijftig soorten groenten, kruiden en kleinfruit, op een hoogte van tien meter, met uitzicht op Amsterdam, Ouder-Amstel en de ringweg A10.

  Het hele artikel is te vinden op: http://transitiontowns.nl/archief/11520
   

Laat een reactie achter