De ethische slet – bijbel van de polyamorie

ethical slutEen interessant boek wat wel als de bijbel van de polyamorie wordt gezien is: The Ethical Slut. (Op Amazon is het online gedeeltelijk te lezen)

For anyone who has ever dreamed of love, sex, and companionship beyond the limits of traditional monogamy, this groundbreaking guide navigates the infinite possibilities that open relationships can offer.

Het boek geeft een boeiende visie op non-monogame menselijke relatievormen.

Onder het motto: Seks is leuk en plezier is goed voor je, nemen de twee auteurs Dossie Easton en Janet w. Hardy hun lezers in deze praktische gids mee langs vele mogelijke relatievormen. Van aseksualiteit en celibatair leven tot het hebben van meerdere liefdes- en sekspartners tegelijkertijd op een open en respectvolle manier.

The Ethical Slut

Dossie en Janet herclaimen het woord ‘slet’ en geven er een positieve draai aan. Deze positieve draai houdt in dat ze het woord ‘ethisch’ gebruiken om aan te geven dat ze niet zomaar ‘rondsletten’. Zij geven in dit boek tips en een handleiding voor een leven als ethische slet. Dit is een polyamoreus en sekspositief leven. Ook geven zij richtlijnen voor een ethische slet.

Het belangrijkste gebod voor een ethische slet is ‘toestemming’; het gaat erom dat iedereen van belang op de hoogte is en dat de verschillende relaties en vormen daarvan, bijv. wel of geen seks, goed zijn voor het welzijn en plezier van alle personen die erbij betrokken zijn. Daarnaast spelen woorden als ‘eerlijkheid’ naar jezelf en anderen toe, ‘respect’ en het ‘controleren en erkennen van jaloezie’ een belangrijke rol in het leven van een ethische slet.

Seks speelt een belangrijke rol in de theorie van Dossie en Janet. Ze praten over ‘seksuele energie’ die overal aanwezig is. Je moet jezelf er voor open stellen om overal en bij alles de seksuele energie op te nemen. Daarnaast is seks iets positiefs en kan gedeeld worden met meerdere mensen, als de bovenstaande ethische geboden gehandhaafd worden kan het zelfs een zeer verrijkende ervaring zijn.

Relaties zijn er in vele soorten; seksueel, kort, lang, vriendschappelijk, intiem etc. Zij voegen wat toe aan je leven, geven je de ruimte om te leren, veranderen je en het geeft je plezier. ‘Liefde is onuitputtelijk’.

Bron: LoveAcademy.nl

Volgens deze auteurs heeft de mens wellicht wat meer weg van de Bonobo’s dan onze huwelijkse instituten en de krachten daarachter ons zouden willen doen geloven. Het boek The Ethical Slut laat je goed nadenken over hoe jezelf tegen relaties en de daartoe behorende thema’s aankijkt. Alleen al daarom is het het lezen waard aangezien het een groot stuk zelfkennis kan brengen.

msnO7Zl

In hoeverre zou liefde en seksualiteit exclusief moeten zijn volgens mensen hier? En is het beter om open met elkaar te praten over elkaars wensen en verlangens op dit gebied of is dat juist gevaarlijk? Alle opvattingen van mensen hierover zijn van harte welkom en diversiteit is het toverwoord. :)

Aanverwante informatie en artikelen
-) Wikipedia over Polyamorie
-) Eerdere artikelen over liefde op visionair
-) Eerdere artikelen over seks op visionair

64746_198923510232078_991745500_n
Op heb gebied van liefde en seks zijn er vele morele waarden die onbewust in de maatschappij als stelregels lijken te spelen. In hoeverre hebben mensen zelf goed over dit onderwerp nagedacht en zijn zij het eens of oneens met de huidige morele waarden als het op het gebied van liefde en seksualiteit aankomt?

4 gedachten over “De ethische slet – bijbel van de polyamorie”

    1. Wat heb ik dan een ongelooflijk veel geluk met die spetter van mij, zo ondeugend dat ze zich altijd verraad met kuiltjes in haar wangen te krijgen. Nog een paar dagen dan 34 jaar samen en officieel 28 jaar op papier en ze is nog geen spat veranderd.   :-D   Mvg Paul.

    2. Het gaat niet per se over verveling het idee van het boek is vooral dat je niet alles bij 1 en dezelfde persoon hoeft te zoeken maar relaties met meerdere mensen tegelijkertijd kunt hebben wat overigens niet per se sex hoeft in te houden. Hoe intiem en open kun je je opstellen naar verschillende mensen, misschien kun je met de ene persoon zeer goed over je interesses praten terwijl je bij een andere persoon goed je hart kunt luchten terwijl je met een derde persoon juist fysiek heel goed klikt. Het gaat vooral om openstaan voor je eigen verlangens maar juist ook met het respect naar de verlangens van alle andere mensen waarmee je omgaat luisteren etc. Via de Esperanto heb ikzelf wat polyamoreuze mensen leren kennen en ik vond het fascinerend hoe open en positief deze mensen met elkaar in dit soort verhoudingen omgingen.  

Laat een reactie achter