In het verleden waren liefde, seks en genot onlosmakelijk verbonden met voortplanting. Wat is de toekomst van de liefde? Krijgen we ooit robotgezinnen?
Lust, liefde en affectie
Het Nederlandse woord “liefde” heeft veel betekenissen, die variëren van lust, erotische verblinding tot affectie en verbinding. De oude Grieken waren nauwkeuriger. Zij maakten onderscheid tussen onder meer eros, agapè en philia met elk een duidelijk verschillende betekenis. Eros vertegenwoordigde puur seksuele liefde (lust of hartstocht), agapè de liefde tot het goddelijke en philia broederlijke liefde.
Mens en de toekomst van de liefde
Uit neurobiologisch onderzoek weten we nu dat er inderdaad verschillende vormen van liefde bestaan. Erotische liefde, verliefdheid, wordt opgewekt door het geslachtshormoon testosteron en blijft niet al te lang in stand. Er komen door seks te hebben echter hormonen als oxytocine vrij die leiden tot een sterkere partnerband. Dit hormoon speelt ook een rol bij vriendschappen en ouder-kind relaties. Kortom: bij psychisch gezonde mensen is ingebakken dat seks en liefde gekoppeld zijn. Dit zal dus in de toekomst niet veranderen.
Meer eenoudergezinnen
Wel veranderen er andere dingen. Seks en voortplanting zijn nu al losgekoppeld. Ook zijn vrouwen nu steeds meer in staat zelf kinderen groot te brengen. In Caraïbische landen is dit nu al eerder de regel dan de uitzondering. Eenoudergezinnen zullen dus vaker voorkomen dan nu, maar het gezin met vader en moeder zal niet verdwijnen, omdat mensen zich hierbij van nature het gelukkigste voelen. Wel zullen levenslange relaties zeldzamer worden omdat het leven in de toekomst veel hectischer zal zijn dan nu. Mensen zullen vaker verhuizen en dus is de kans groot dat de partners in een heel andere stad of zelfs land moeten gaan werken.
Seks op afstand
Als de globalisering doorzet, zullen mensen steeds meer in verschillende plaatsen wonen en werken. Vooral bij veel specialisatie zullen hoogopgeleide partners een groot deel van het jaar niet met elkaar door kunnen brengen. Waarschijnlijk komen er dus opvolgers voor de webcams en Skype-verbindingen waarmee geliefden nu met elkaar communiceren. Onderzoekers werken nu al aan drukpakken waarmee de aanrakingen van de een via internet op de ander worden overgedragen. Als de koppeling tussen onze hersenen en computers beter wordt, kan je je zelfs voorstellen dat je elkaar in een levensechte, maar virtuele omgeving ontmoet. Die virtuele omgeving zal natuurlijk ook overspel en dergelijke veel makkelijker maken.
Je kan dan de liefde bedrijven met mensen over de hele wereld zonder dat het fysieke sporen nalaat. Dit zal vermoedelijk een ethische aardverschuiving opleveren die zijn weerga nog niet heeft gekend.
De toekomst van de liefde met robots en kunstmatige intelligenties
De seksindustrie loopt altijd voorop, technologisch gezien, en dat is met seksrobots niet anders. Eigenschappen als gewilligheid, gehoorzaamheid en nooit hoofdpijn spreken veel mannen aan, zo blijkt uit de populariteit van de opblaaspop. Seks, vooral bij de doelgroep, verloopt vaak nogal stereotype en voorspelbaar, dus is het niet erg moeilijk allerlei seksuele acrobatiek in een robot in te bouwen.
Waarschijnlijk komen er robotbordelen en dergelijke. Naarmate computers slimmer worden dan mensen zullen ze waarschijnlijk ook op seksueel gebied hun menselijke tegenhangers overtreffen en mogelijk affectieve banden aangaan.
Ja ik denk dat daar zeker wel een verplaatsing zal gaan plaats vinden op het gebied van robots en liefde/seks. Ik zie daarbij ook weinig nadelen:
+ Minder eenzame of seksueel gefrustreerde mensen, dus minder verkrachtingen
+ Minder ruzies om vrouwen en vreemdgaan
+ Mensen zullen bewuster een partner kiezen die goed bij ze past, niet omdat hij/zij goed is in bed
+ Mensen zullen bewuster nadenken of ze kinderen willen, ‘foutjes’komen minder vaak voor
+ Hierdoor zullen er misschien ook wel minder kinderen worden geboren, wat een oplossing kan zijn voor overbevolking
Wat dat betreft zie ik de toekomst niet zo somber in.
“bij psychisch gezonde mensen is ingebakken dat seks en liefde gekoppeld zijn.”
Zie ik hier een moralistisch vingertje?
Een groot deel van de mensheid is dus niet psychisch gezond met name jonge mannen.
Wij weten toch allemaal dat menig man gewoon zijn zaad kwijt wil, zeker als ze jong zijn en stijf van de hormonen staan. Kunnen ze niets aan doen. Is onderdeel van de evolutie. De connectie met liefde komt pas vaak wat later. Kan ook menig vrouw over mee praten denk ik.
Jep, gegeven dat seks erg belangrijk is voor een groot deel van de bevolking zal dit een enorme bedrijfstak worden in de toekomst, zodra zulke robots (of nog beter, VR) echt genoeg worden. In feite beter, omdat er geen limieten zijn aan de aantrekkelijkheid van een virtuele partner.
Virtueel overspel lijkt me niet zo’n punt, waarom zou je op afstand met een echt persoon seksueel contact willen, als software het beter kan.
Ze zullen deze robots wel moeten uitrusten met feromonen anders zullen mannen er snel genoeg van krijgen, datzelfde geldt natuurlijk ook voor mannelijke robots voor vrouwen.
Ik denk eerder met een sexy programma…
Ja, Aphrodite vertegenwoordigd afrodisiacum,
Germen.
Nu bedenk ik me opeens wat…
Vroeger waren er toch langspeelplaten met een geurtje?
Wat dacht je van televisie die feromonen uitscheid..een nieuwe tak in de sexindustrie, mensen zullen niet meer voor de tv weg te slaan zijn… :)
En pc monitors die feromonen uitscheiden…
Hmmm..moet ik eens gaan uitproberen wat dat doet, gewoon een geurverstuiver op de monitor zetten met een parfummetje erin :)
Best wel laat verzonnen achteraf, met ca. 3,5 miljard potentiële verkrachters.
Echte liefde zit tussen de oren en in ons hart, de rest is een chemisch trukje van de natuur om de soort in stand te houden.
Ik heb wel eens gehoord dat bij mannen seks en liefde op aparte plekken in hun brein zit, en bij vrouwen niet apart. Julie zal er vast wel meer van weten.
Dank je wel Bemoeier :). In 1985 publiceerden de Nederlandse onderzoekers Swaab en Fliers een verschil in de grootte van het hersengebied (SDN) dat betrokken is bij het voortplantingsgedrag. Bij mannen bleek dit SDN tweeënhalf keer zo groot als bij vrouwen:
http://translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=nl&prev=/search%3Fq%3DSwaab%2Ben%2BFliers%26hl%3Dnl%26qscrl%3D1%26nord%3D1%26rlz%3D1T4ADSA_nlNL392NL393%26biw%3D1024%26bih%3D540%26site%3Dwebhp%26prmd%3Dimvnsb&rurl=translate.google.nl&sl=en&u=http://www.sciencemag.org/content/228/4703/1112.abstract&usg=ALkJrhhpr3bfgL11lS36LhVGfUimPVqJ1g
De seksuele identiteit heeft betrekking op een XX- of een XY-chromosomenpaar of op de uitwendige genitaliën, dus genetisch bepaald.
Hormonaal bestaat er een verband tussen testosteron en de mannelijke geslachtsdrift. Wanneer medische probblemen als kanker leiden tot verwijdering van de testes, zeggen patiënten dat ze minder vaak aan seks denken of dat seksuele driften volledig verdwijnen.
Sommige chemische stoffen zoals feromonen brengen bepaalde reacties teweeg, meestal betreft dat voortplantingsgedrag.
Seksueel rijpe vrouwen zijn aanzienlijk gevoeliger voor deze stof dan mannen of seksueel onrijpe meisjes. Die gevoeligheid fluctueert met de menstruele cyclus van de vrouw en lijkt het grootst te zijn tijdens de ovulatie. Een vermoeden is nu dat de grotere gevoeligheid van vrouwen voor deze geur wijst op het bestaan van een mannelijk seksferomoon in ons evolutionair verleden, en dat nog vaag aanwezig is.
Psychologisch betekent de seksuele identiteit drie zaken: 1. de genderidentiteit, het besef van het mannelijk of vrouwelijk geslacht te zijn. 2. de genderrol, het geheel van externe gedragspatronen dat in een bepaalde cultuur als passend wordt beschouwd voor elk geslacht. 3. de seksuele gerichtheid, de keuze van een seksuele partner, meestal -maar lang niet altijd- voor iemand van het andere geslacht.
Deze drie aspecten behoren tot de belangrijkste determinanten van iemands sociale bestaan.
De drie belangrijkste socialisatietheorieën verklaren hoe die sociale factoren invloed uitoefenen.
Freud gaat over seksuele driften, identificatie met vader of moeder en genderrol.
De sociale leertheorie gaat over culturele krachten, gedraging volgens de genderrol en genderidentiteit.
De cognitieve ontwikkelingstheorie gaat over de cognitieve ontwikkeling, ontstaan van het zelfbeeld dat de genderidentiteit omvat en over de aanvaarding van de genderrol om in overeenstemming met het zelfbeeld te leven.
Dit alles, dus niet alleen de hersenen, hebben dus invloed op de seksualiteit en verschillen tussen man en vrouw.
Zie ook dit artikel over liefde
https://www.visionair.nl/ideeen/wereld/een-wereld-met-alleen-maar-liefde-kan-dat/
Tenslotte over jouw opmerking van wat bij mannen apart zou zijn en bij vrouwen niet apart;
Onderzoekers hebben ontdekt dat vrouwelijke hersenen minder gelateraliseerd zijn dan mannelijke, dit zou zo kunnen zijn omdat bij vrouwen de hersenhelften door een dikker corpus callosum zijn verbonden, wat de informatieuitwisseling versterkt.
Maar wat als virtuele of robotsex leuker wordt dan met een echte man of vrouw. Is dat de laatste generatie van de mensheid die dit gaat uitvinden? :)
Tja, is dat het einde?
Misschien kan er dan ook op een synthetische (kweekvlees) wijze nieuwe generaties gemaakt worden, die dan vervolgens door robots worden opgevoed.
Waar het mij zeker nooit aan ontbroken heeft, is sexuele voorlichting. Ben ondanks dat wel op jonge leeftijd misbruikt door een mannelijke kennis in de familie. Dat heeft gevolgen gehad voor mijn ontwikkeling, want voor meisjes waar ik echt voor viel, was ik te verlegen en te terughoudend. Ik vond mijzelf vies en te min destijds, de christelijke gemeenschap wees je daar wel op in die tijd. Hoe verliefder, des te groter de afstand die ik hield van haar. De sexuele behoefte wordt alleen maar groter naarmate men ouder wordt, mijn creativiteit en voorstellingsvermogen ook. Ik heb overigens ver voor mijn eerste kontakt (ongeveer 13 jaar) mijn eerste vibrator gebouwd, wat ongeveer 47 jaar geleden was. In die tijd had je nog zogenaamde scheltravo’s, waarmee de deurbel van stroom werd voorzien. De zolder van mijn grootouders was ruim voorzien van onderdelen waarmee ik experimenteerde, maar ook van desbetreffende literatuur. Mijn ouders hadden daar enige tijd gewoond, bij gebrek aan sociale woningbouw destijds. Toen ik op die zolder mijn kamer daar kreeg vanwege de echtscheiding, kon ik lezen wat ik wilde. Zodoende wist ik het effect van trillende oppervlakken, op de sensaties die de geslachtsdelen daarmee ondergaan. Kostte weinig moeite om een zware luidspeaker in serie met een potmeter te verbinden met de scheltravo en voila, mijn eerste zelfgebouwde vibrator was een feit. Nu na vier echtscheidingen en meerdere keren samen wonen, beschik ik wat mij betreft over de ideale sexrobot, zelf gebouwd. Schaamte voor de christenen en andersgezinden heb ik niet meer, maar mensen kijken je daar wel op aan. Zolang niemand vervelend wordt en ik anoniem kan blijven, heb ik goede raad voor wie wil…. Dit ontwerp uiteraard tegen vergoeding aan visionair.nl. Robotsex zegt het voort.  Â